Blog
Geplaatst op 29 sep 2022

Dat zie je niet vaak, een vrouw in de procestechniek!

In 2015 kwam Bianca voor het eerst in contact met Procestechniek. Ze verhuisde vanuit het Westen naar Twente – of zoals het ze het zelf noemt “ik emigreerde naar Hengelo” om daar haar leven verder op te bouwen.

Na 16 jaar ervaring te hebben opgedaan in het productiewerk bij Verkade in de ploegen, ging ze hier wederom op zoek naar productiewerk. Zo kwam ze bij Procestechniek.nl terecht. Bij Verkade had ze verschillende lijnen gedraaid, waaronder ook de uitsteek, wat echt een mannengedeelte is. Dat beviel Bianca uitstekend: “Heerlijk! Ik werk liever met mannen dan met vrouwen hoor! Ik ben echt een productievrouwtje, dus bij Procestechniek was ik helemaal op de juiste plek”.

Bianca Jansen bij Pentair

Ze had de juiste opleiding en verschillende cursussen gevolgd en natuurlijk de nodige ervaring opgedaan bij Verkade. Voor Procestechniek.nl was het dan ook niet moeilijk om Bianca snel aan een geschikte baan te helpen bij de Zuivelhoeve.

Tot 2019 had ze het erg naar haar zin bij de Zuivelhoeve, maar besloot toch te kiezen voor een hele andere richting, ze wilde graag de zorg in. Een groot nadeel was echter dat ze naast de opleiding voor maximaal 24 uur aan het werk kon, daarin kon ze geen voldoening vinden. Reden voor Bianca om opnieuw contact te zoeken met Procestechniek. Zo kwam ze al snel terecht bij Eternit. Daar had ze het erg naar haar zin, wederom als enige vrouw. Helaas kwam na een jaar corona en moest Bianca op zoek naar een andere werkgever.

In de dagdienst bij Pentair

Heel Nederland lag op z’n gat, toch kwam ze via-via bij Eurol in Nijverdal terecht. Daar zat ze prima op haar plek, totdat Ronald van Procestechniek haar belde met de vraag of ze nog op zoek was. In principe had ze het naar de zin bij Eurol, maar een gesprek was natuurlijk altijd mogelijk. Het voordeel was dat ze vanuit een baan kon solliciteren en zo de mogelijkheid had een paar wensen op tafel te leggen, waaronder het draaien van dagdiensten, niet te ver weg van huis en niet in salaris achteruit gaan. Ondanks de coronaperiode zag Procestechniek wel mogelijkheden. Zo kwam ze bij Pentair X Flow terecht. Daar moest ze in het begin wel even wennen, het gaat hier om een ander soort productie. Bij Pentair draait het meer om handwerk, dus als je veel met machines hebt gewerkt, is dat wel even wennen.

Inmiddels begint ze haar draai wel te vinden. En in de dagdienst, nadat ze in het verleden al in 2-ploegen, 3-ploegen en 5-ploegen heeft gewerkt. Wel zo fijn als vrouw van middelbare leeftijd, zoals ze het zelf omschrijft. “De regelmaat, lekker thuis in de avond, op normale tijden kunnen sporten, het heeft ook wel z’n voordelen”.

Een vrouw in de Procestechniek

Op de vraag hoe het is om als een van de weinige vrouwen in de Procestechniek te werken, antwoordt Bianca: “Ik denk dat over het algemeen meer mannen dan vrouwen in deze sector zitten, omdat het meestal toch wel wat zwaarder werk is en er veel ploegendiensten zijn. Als vrouw zijnde moet je dus wel je mannetje staan en zeker niet over je heen laten lopen. Maar persoonlijk vind ik mannen wel prettiger om mee te werken. Die voelen zich niet zo gauw persoonlijk aangevallen als er wat over hun werk wordt gezegd.”

Erg te spreken over Procestechniek

Bianca: “Als ik hoor dat mensen op zoek zijn naar werk, zeg ik altijd: “Ga eens bij Procestechniek.nl kijken. Zij kunnen je zeker helpen.” “Ze zijn goed voor je, ik ben echt blij met ze. Ze staan je altijd bij, je kan ze alles vragen.” Jaren geleden is ze eens via een ander uitzendbureau aan het werk geweest, maar daar was het contact veel minder persoonlijk. “Bij Procestechniek doen ze moeite voor je, ze denken echt met je mee!”

Gerelateerd

Daniël kreeg een leer-groeitraject aangeboden bij Teva

Op zoek naar een andere baan, kwam Daniël bij Procestechniek.nl. Hij kwam in aanraking met Procestechniek toen hij reageerde op de vacaturebank van Procestechniek. Die functie bleek het niet te zijn voor Daniël. Wel kwam hij via Procestechniek aan een andere hele toffe functie.

Lees verder

Dat zie je niet vaak, een vrouw in de procestechniek!

Prachtig toch? Dat je voor de liefde naar Twente verhuist en op zoek naar een baan bij Procestechniek.nl terecht komt?! Dat overkwam Bianca Jansen, inmiddels meer dan 7 jaar geleden. We vragen haar hoe dat zo is ontstaan en hoe het is om als vrouw in de procestechniek werkzaam te zijn.

Lees verder

Krapte arbeidsmarkt: waar zijn alle werkzoekenden gebleven?

Waar je ook komt en wat je ook leest, het kan je niet ontgaan zijn dat men in bijna alle sectoren naarstig op zoek is naar personeel. Verschillende bedrijven hebben beperkte openingstijden, of zijn zelfs gesloten, vanwege te weinig personeel.
Dat is wel eens anders geweest. Waar zijn al die werkzoekenden gebleven?

Lees verder

10 tips om goed te slapen na een nachtdienst

Herken je dat? Je hebt net een super goede nachtdienst achter de rug en nu is het tijd om naar bed te gaan. De zon schijnt al lekker en eigenlijk ben je nog niet moe. Hoe ga je ervoor zorgen dat je toch in een slaapmodus komt en heerlijk slaapt? Wij geven je 10 tips om na jouw nachtdienst goed te kunnen slapen, om zo weer vol energie te beginnen aan jouw nieuwe dag.

Lees verder
Productiewerk aan de lopende band

Is productiewerk iets voor jou?

Wat weet jij eigenlijk over productiewerk? Welke werkzaamheden voert een productiemedewerker uit en hoe ziet een werkdag als productiemedewerker eruit? Daarover kom je hieronder alles te weten.

Lees verder

Vacatureteksten schrijven die vrouwen aanspreken

In de procestechniek werken veel mannen. Meer diversiteit op de werkvloer geeft een hele andere dynamiek. Bovendien is er een nijpend tekort aan goede arbeidskrachten. Er zijn meerdere redenen waarom je graag wil dat vrouwen zich sneller aangetrokken voelen tot een vacature en solliciteren. De vacaturetekst is een eerste stap naar meer vrouwen op de werkvloer. Maar hoe pak je dat aan?

Lees verder

procesoperator blijft best betaalde mbo baan

Het onderzoek van de Keuzegids 2022 bevestigt het opnieuw. Techniek, transport en zorg. Die studierichtingen leveren je het meeste op als je naar een middelbare beroepsopleiding (mbo) gaat. Koks, kappers en nagelstylistes trekken salarisgewijs aan het kortste eind.

Lees verder
te kort aan productiemedewerkers

Een groot tekort aan productiemedewerkers en operators, wat nu?

De arbeidsmarkt is lastig momenteel. Er is een schreeuwend tekort aan productiemedewerkers, operators en andere technici in de procestechniek,
De continuïteit van processen loopt gevaar. Hoe kan de productie doordraaien zonder de juiste mensen. HR heeft een zware taak gaten te vullen.
Wat kun jij doen om toch de gaten zo veel mogelijk te vullen?

Lees verder
tips voor nachtdiensten

17 nachtdienst tips om je nachtdiensten fris en fruitig door te komen

Nachtdiensten… sommige zweren erbij, anderen slaan ze liever over. Werken in de nachten is niet anders dan werken overdag, maar onze biologische klok maakt het dat we nachtdiensten wel heel anders kunnen ervaren. Hoe zorg je ervoor dat je goed uitgerust aan je nachtdienst begint en het allerbeste uit je werknacht haalt? We delen tips!

Lees verder
salaris-procestechniek

Op zoek naar een van de best betaalde banen op mbo-niveau? Word procesoperator!

4 op de 10 mensen met een mbo niveau 4 diploma op zak stroomt door naar een hbo-opleiding. Vaak is het idee dat je met een hbo-diploma meer kan verdienen. Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn! Met een mbo-opleiding kun je een heel goed salaris verdienen. Helemaal als procesoperator of procestechnicus!

Lees verder
Ook op zoek naar een baan in de procestechniek?