Wat doet een procesoperator?

De procesoperator is de mens achter de machine! Operators controleren de stappen in het proces van de procestechniek en zorgen samen voor een goed eindproduct. Als procesoperator heb je verschillende taken: je controleert de voortgang van het productieproces van de fabriek waar je werkt en je grijpt in als dat nodig is. Ook voer je controles uit op de installatie zelf. Klein onderhoud voer je zelf uit en groter werk wordt door de onderhoudsafdeling gedaan.

Procesoperator is een baan waarin je inzicht moet hebben in techniek, maar ook oog voor veiligheid is belangrijk.  Want afhankelijk van het proces waarin je werkt en met welke stoffen je werkt, kan het werk risico’s met zich meenemen voor jou, je collega’s en iedereen die rond de fabriek woont en werkt. Lees verder voor meer informatie over het werken als procesoperator.

Liever direct aan de slag als procesoperator?
Ga dan gelijk naar onze openstaande vacatures!

Procesoperator aan het werk

Wat doet een procesoperator?

Als procesoperator draai jij aan de knoppen van de machines. Je bent verantwoordelijk voor een deel van het productieproces en hebt de taak ervoor te zorgen dat de machines waarmee je werkt, hun werk goed doen. Gebeurt dat niet, dan onderneem je actie. Bijvoorbeeld door de machines anders af te stellen, of door het te rapporteren. Jouw werkzaamheden kunnen verschillen, afhankelijk van wat er in jouw bedrijf wordt gemaakt, de machines waarmee je werkt en jouw kennis en ervaring.

Als procesoperator werk je in de procestechniek. Zoals het woord al zegt, werk je met techniek in een productieproces. Dat kan gaan van het monitoren en aansturen van machines tot onderhoud, reparaties en het ombouwen van productielijnen.

wat doet een procesoperator - uitleg
wat doet een procesoperator?

Als operator aan de slag in de procestechniek

Fascineert techniek jou? Dan kun je als procesoperator altijd doorleren. Er zijn steeds nieuwe technische ontwikkelingen, dus je raakt nooit uitgeleerd. In de machines waarmee je werkt komen veel technieken samen: hydrauliek, pomptechniek, meet- en regeltechniek, pneumatiek, elektrotechniek en besturingstechniek zijn voorbeelden daarvan.

Het werk van een procesoperator is aan verandering onderhevig. Processen automatiseren steeds verder. Doordat machines steeds meer ook met elkaar verbonden zijn door internet en het gebruik van besturingstechniek, is er ook steeds meer vraag naar procesoperators die hun weg weten te vinden in complexe technische omgevingen.

In hoeverre doet een procesoperator wat anders dan een operator? Wat is het verschil?

Als procesoperator doe je in de basis hetzelfde als dat wat een operator doet. Bij procestechniek.nl gebruiken we de termen door elkaar. Daar waar je ‘procesoperator’ ziet staan, kun je ook ‘operator’ lezen. Sommige bedrijven hanteren wel een verschil tussen een procesoperator en een operator.

Een operator is degene die één machine aanstuurt. Het werk is overzichtelijk en op al snel ken je de machine goed. De betekenis van het woord ‘procesoperator’ zegt het verschil al. Als procesoperator stuur je de machines aan die samen een (deel)proces vormen. Vaak gaat het om meerdere machines die samen een bepaalde bewerking uitvoeren. Het onderscheid tussen wat een operator en procesoperator doet is dus dun: beiden sturen machines aan. Daarom wordt het maken van onderscheid tussen de complexiteit van de functies meestal gedaan door aan te geven of het voor een procesoperator of operator A, B of C geschikt is.

werken als procesoperator in de chemie

Werktijden als procesoperator

De procesoperator werkt vaak in een volcontinudienst met een 2, 3, 4, of 5-ploegendienst. Dat betekent dat je ook regelmatig ’s avonds en in het weekend je handen uit de mouwen mag steken. Maar daardoor heb je wel weer vrij op andere dagen en je hebt meer vakantie. En… je verdient beter als je ’s avonds, in het weekend of op feestdagen werkt! Je kunt rekenen op een flinke ploegentoeslag.

Wil je verder groeien als procesoperator?

Het beroep procesoperator kun je op verschillende niveaus uitvoeren, afhankelijk van de opleiding die je gevolgd hebt. Hoe hoger het niveau, des te meer taken en verantwoordelijkheden je hebt. Als je veel ervaring hebt of een extra opleiding volgt, kun je ook hoofdoperator of ploegleider worden. Dan geef je leiding aan een groepje collega’s.

Wat doet een procesoperator A?

Als operator A werk je in een fabriek waar met installaties producten worden gemaakt. Veel van het productiewerk is geautomatiseerd. Toch moeten er mensen zijn die in de gaten houden of alles wel goed gaat. Eén van die mensen is de operator A. Als operator A controleer je productieprocessen. Vaak spelen die zich af in afgesloten installaties. Op een beeldscherm volg je wat er in zo’n installatie gebeurt. Gaat er iets fout, dan grijp je in. Soms vraag je daarbij hulp aan je leidinggevende. Vaak werk je in ploegendienst en soms ook in het weekend. De producten waar jij aan werkt, gaan naar plaatsen in heel Nederland en soms daarbuiten!

Wat doet een procesoperator B?

Als operator B ben je betrokken bij productiewerk in een fabriekshal. Veel van dit productiewerk is geautomatiseerd en wordt in de gaten gehouden door verschillende medewerkers. Eén daarvan is de operator B.
Je controleert de productieprocessen die net wat ingewikkelder zijn en gebruikt daarbij verschillende soorten apparatuur. Hiermee controleer je of een proces goed verloopt en grijp je in als dat nodig is. Je kunt goed zelfstandig beslissingen nemen en geeft instructies aan minder ervaren operators. Vaak werk je in ploegendienst en soms ook in het weekend. De producten waar jij aan werkt, gaan naar plaatsen in heel Nederland en daarbuiten!

Wat doet een procesoperator C?

Als operator C zorg je ervoor dat de productie in een fabriek goed verloopt. Je geeft leiding aan een team van operators. Je ziet erop toe dat iedereen zijn werk goed doet en volgens de voorschriften werkt. Daarnaast controleer je de meer complexe productieprocessen. Als het nodig is grijp je in. Soms moet je daarbij een installatie of zelfs de hele productie stilleggen. Verder houd je in de gaten of de productieprocessen optimaal blijven verlopen. Je maakt er werk van als je vindt dat een productieproces efficiënter kan.

Meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen?

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op of bel ons direct!
Om je goed van dienst te kunnen zijn, adviseren we wel je eerst aan te melden.

    Stuur een bericht

    Optioneel

    Liever direct contact?

    Wij staan voor je klaar!