Wat doet een procesoperator?

De procesoperator is de mens achter de machine! Operators controleren de stappen in het proces van de procestechniek en zorgen samen voor een goed eindproduct. Je hebt verschillende taken: je controleert de voortgang van het productieproces van de fabriek waar je werkt en je grijpt in als dat nodig is. Ook voer je controles uit op de installatie zelf. Klein onderhoud voer je zelf uit en groter werk wordt door de onderhoudsafdeling gedaan.

Procesoperator is een baan waarin je inzicht moet hebben in techniek, maar ook chemie en veiligheid, want een chemische fabriek besturen en bedrijven is een grote verantwoordelijkheid voor jou, je collega’s en iedereen die rond de fabriek woont en werkt. Lees verder voor meer informatie over het werken als procesoperator.

Liever direct aan de slag als procesoperator?
Ga dan gelijk naar onze openstaande vacatures!

Procesoperator aan het werk

Werktijden als procesoperator

De procesoperator werkt vaak in een volcontinudienst met een 2, 3, 4, of 5 ploegendienst. Dat betekent dat je ook regelmatig ’s avonds en in het weekend je handen uit de mouwen mag steken. Maar daardoor heb je wel weer vrij op andere dagen en je hebt meer vakantie. En… je verdient beter als je ’s avonds, in het weekend of op feestdagen werkt!

Wil je verder groeien als procesoperator?

Het beroep procesoperator kun je op verschillende niveaus uitvoeren, afhankelijk van de opleiding die je gevolgd hebt. Hoe hoger het niveau, des te meer taken en verantwoordelijkheden je hebt. Als je veel ervaring hebt of een extra opleiding volgt, kun je ook hoofdoperator of ploegleider worden. Dan ben je de baas over een groepje collega’s.

Wat doet een procesoperator A?

Als operator A werk je in een fabriek waar met installaties producten worden gemaakt. Veel van het productiewerk is geautomatiseerd. Toch moeten er mensen zijn die in de gaten houden of alles wel goed gaat. Eén van die mensen is de operator A. Als operator A controleer je productieprocessen. Vaak spelen die zich af in afgesloten installaties. Op een beeldscherm volg je wat er in zo’n installatie gebeurt. Gaat er iets fout, dan grijp je in. Soms vraag je daarbij hulp aan je leidinggevende. Vaak werk je in ploegendienst en soms ook in het weekend. De producten waar jij aan werkt, gaan naar plaatsen in heel Nederland en soms daarbuiten!

Wat doet een procesoperator B?

Als operator B ben je betrokken bij productiewerk in een fabriekshal. Veel van dit productiewerk is geautomatiseerd en wordt in de gaten gehouden door verschillende medewerkers. Eén daarvan is de operator B.
Je controleert de productieprocessen die net wat ingewikkelder zijn en gebruikt daarbij verschillende soorten apparatuur. Hiermee controleer je of een proces goed verloopt en grijp je in als dat nodig is. Je kunt goed zelfstandig beslissingen nemen en geeft instructies aan minder ervaren operators. Vaak werk je in ploegendienst en soms ook in het weekend. De producten waar jij aan werkt, gaan naar plaatsen in heel Nederland en daarbuiten!

Wat doet een procesoperator C?

Als operator C zorg je ervoor dat de productie in een fabriek goed verloopt. Je geeft leiding aan een team van operators. Je ziet erop toe dat iedereen zijn werk goed doet en volgens de voorschriften werkt. Daarnaast controleer je de meer complexe productieprocessen. Als het nodig is grijp je in. Soms moet je daarbij een installatie of zelfs de hele productie stilleggen. Verder houd je in de gaten of de productieprocessen optimaal blijven verlopen. Je maakt er werk van als je vindt dat een productieproces efficiënter kan.

Meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen?

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op of bel ons direct!
Om je goed van dienst te kunnen zijn, adviseren we wel je eerst aan te melden.

    Stuur een bericht

    Optioneel

    Liever direct contact?

    Wij staan voor je klaar!