Werken als machine operator

Wil jij aan de slag als machine operator in de procestechniek of ben je nieuwsgierig wat een baan als machine operator precies inhoudt? Procestechniek.nl heeft de meeste machine operator vacatures bij de tofste bedrijven. Lees alles over het werk als machine operator en solliciteer direct op een van de openstaande vacatures.

salaris operator

Wat is een machine operator

Een machine operator is een operator die verantwoordelijk is voor een van de machines in het proces. Het woord ‘operator’ kan uitgelegd worden als ‘de verwerking van’. De betekenis van machine operator is het verwerken van grondstoffen of producten met een machine.

Als machine operator werk je in een fabriek waar productie plaatsvindt door middel van machines. Als machine operator, werk je samen met de machine, houd je de werking van de machines in de gaten en zorg je ervoor dat het goed verloopt.

Meestal werk je onder het toeziend oog van een procesoperator. De procesoperator heeft als verantwoordelijkheid overzicht te houden over het gehele proces of een specifiek deel van het proces.

De inhoud van het werk van een machine operator

Als machine operator ben je als een tandwiel in een goed geoliede motor. Met jouw bijdrage aan het proces zorg je er, samen met jouw collega’s, voor dat er een eindproduct wordt gemaakt dat van hoogstaande kwaliteit is. Doet 1 iemand het werk niet goed? Of is er een onderdeel van het proces dat niet goed verloopt door een schade of defect? Dan is het eindproduct mogelijk niet van de beste kwaliteit.

Als machine operator ben je verantwoordelijk voor de werking van een machine in dit proces. Een proces in de procestechniek is nauwkeurig afgestemd op kwaliteit, efficiëntie en kosten. Processen worden op steeds grotere schaal uitgevoerd en ook meer en meer geautomatiseerd.

Naast dat je met machines werkt, kun je als machine operator ook de benodigde kleine reparaties en onderhoud uitvoeren aan de machines. In sommige fabrieken worden machines na een bepaalde tijd omgebouwd om een ander product te produceren. Hier werk je ook aan mee.

De taken van een machine operator

Veelvoorkomende taken van een machine operator zijn:

 • De machine instellen om een productiecyclus te starten
 • Grondstoffen of onderdelen aan halfautomatische machines toevoeren
 • De uitvoer controleren op machinegerelateerde fouten of gebreken
 • De werking van machines regelmatig testen, zoals het inspecteren van onderdelen met precisie- en meetgereedschap
 • Eventuele technische problemen tijdens de dienst oplossen
 • De machine-instellingen controleren en aanpassen als dat nodig is (zoals bijvoorbeeld aanpassingen in snelheid)
 • Een administratie bijhouden van goedgekeurde en defecte eenheden of eindproducten
 • Activiteitenlogboeken bijhouden
 • Samenwerken met anderen om ervoor te zorgen dat het proces goed verloopt
 • Het in acht nemen van veiligheidsregels- en voorschriften
 • Het schoonhouden van de werkplek

Wat verdient een machine operator

Een baan in de procestechniek verdient goed. Als machine operator zit je dus gebakken. Als operator heb je zelfs een van de best betaalde mbo-banen die er zijn! Iemand met de functie machine operator verdient minimaal € 1500,- per maand, maar gemiddeld al snel € 2350,-. De procestechniek verdient goed, omdat je vaak specialistische vakkennis en ervaring nodig hebt om je werk goed te kunnen doen. Daarnaast werken de meeste bedrijven in  ploegendiensten. Hiervoor krijg je nog extra toeslagen, omdat je op onregelmatige tijden moet werken.

Past een baan als machine operator bij jou?

Voor een baan als machine operator heb je specifieke kennis en vaardigheden nodig. Als machine operator moet je continu scherp zijn op het functioneren van de machine waar je aan werkt om ervoor te zorgen dat het proces verloopt zoals het zou moeten. Verslapt je aandacht en zie je iets over het hoofd? Dan kan ten koste gaan van de kwaliteit van het eindproduct.

Kwaliteit waarborgen is dus een van de kerntaken van de machine operator. Daarnaast moet je technisch goed onderlegd zijn, want je werkt veel met (computergestuurde) machines.

In de procestechniek wordt veel in ploegendiensten gewerkt. Dat betekent dat je niet altijd op dezelfde tijden in de fabriek staat. Ook kan het zijn dat jouw expertise ergens anders dringender nodig is dan bij de machines waaraan je meestal werkt. Flexibiliteit is daarom een handige eigenschap voor een machine operator.

Ben jij dus accuraat, scherp op details, flexibel en resultaatgericht? Dan kan een baan als machine operator goed bij jou passen.

Wil jij ook werken als machine operator?

Procestechniek.nl is het grootste platform in de procestechniek met gemiddeld meer dan 1300 vacatures.

Aan de slag als machine operator? Dat kan bij een van deze mooie bedrijven!

Als machine operator werk je bij bedrijven en fabrieken waar productie plaatsvindt met machines. Procestechniek.nl werkt met veel bedrijven die regelmatig machine operators zoeken. Kijk eens tussen de bedrijven van Procestechniek.nl. Zo krijg je een mooie impressie van werkgevers waar je als machine operator aan de slag zou kunnen.

Het team van Procestechniek.nl

Wil je meer weten over het werken als machine operator? Wil je sparren over jouw mogelijke nieuwe baan? Neem gerust contact op met een van ons!

Tim Kienhuis

Tim

Eigenaar

Tim heeft samen met Ingmar Procestechniek opgericht. Houdt van een balletje trappen.

Lees verder

Ellemijn

Office Manager

Ellemijn is de spil van procestechniek. Wil je iets weten? Vraag Ellemijn!

Lees verder
Ronald

Ronald

Recruitment Business Partner en vestigingsverantwoordelijke Hengelo

Ronald is Recruitment Business Partnert en vestigingsverantwoordelijke in Hengelo. Collega’s beschrijven hem als een pietje-precies: hij hee…

Lees verder

Marc

Senior Consultant

Marc werkt bij Procestechniek.nl als Senior Consultant. Breek hem de bek niet open over padel, voor je het weet sta je een balletje met hem…

Lees verder

Debbie

Online marketing

Debbie helpt Procestechniek.nl met de online marketing. Datagedreven en doelgericht geeft ze Procestechniek.nl smoel.

Lees verder
Bas

Bas

Recruiter regio Noord-Brabant

Bas Brummelhuis is recruiter bij Procestechniek.nl en verantwoordelijk voor Noord-Brabant.

Lees verder
Ingmar

Ingmar

Eigenaar

Ingmar heeft samen met Tim Procestechniek.nl opgericht. Hij is niet vies van een grapje.

Lees verder
Tim

Tim

Consultant

Tim werkt sinds april 2020 bij Procestechniek.nl en voelt zich er helemaal thuis. Collega’s omschrijven hem als een altijd goed gehumeurde e…

Lees verder
Yael

Yaël

Recruiter regio Noord-Holland

Yaël is recruiter in de regio Noord-Holland. Hij maakte de overstap van de horeca naar Procestechniek.nl en zit helemaal op zijn plek.

Lees verder
Kim

Kim

Recruiter

Waar Kim eerder nog verantwoordelijk was voor de administratie binnen Procestechniek, helpt ze nu als recruiter mensen aan een nieuwe baan.

Lees verder

Meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen?

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op of bel ons direct!
Om je goed van dienst te kunnen zijn, adviseren we wel je eerst aan te melden.

  Stuur een bericht

  Optioneel

  Liever direct contact?

  Wij staan voor je klaar!

  Meer informatie over de procestechniek?

  Sollicitatievragen voor operators

  25 sollicitatievragen voor operators

  Nog even en dan heb je een sollicitatiegesprek. Welke inhoudelijke vragen kun je als operator verwachten? Bekijk de 25 inhoudelijke sollicitatievragen voor operators die we voor je op een rijtje hebben gezet.

  Lees verder

  Parttime operator vacatures: meer sollicitaties door flexibiliteit

  48% van de werkenden werkt parttime. Nederland is parttimeland #1 in Europa. Maar in de procestechniek werkt slechts 6% parttime. Daar ligt een kans bij het vinden van nieuwe medewerkers. Lees er meer over.

  Lees verder
  Procesoperator thumbs up

  Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

  Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

  Lees verder

  Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

  In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

  Lees verder

  De verschillen tussen Operator A, B en C

  Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

  Lees verder

  Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

  Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

  Lees verder

  Technische informatica in de procestechniek

  De procestechniek verandert. Niet alleen worden steeds meer processen volledig geautomatiseerd, ook wordt de procestechniek steeds meer data-driven. Technische informatica speelt een steeds grotere rol binnen de procestechniek.

  Lees verder

  Haal meer uit jouw technische vaardigheden

  Ben je een ervaren klusser of bouwvakker met een passie voor techniek? Heb je ooit nagedacht over het zetten van de volgende stap in je carrière? Misschien is een baan als procesoperator wel de perfecte uitdaging voor jou!

  Lees verder
  maakindustrie kansen en ontwikkelingen

  Kansen in de maakindustrie

  Wat is het verschil tussen de maakindustrie en procesindustrie of procestechniek? En hoe kenmerkt de maakindustrie zich?

  Lees verder

  Waarom kiezen voor een baan in de procestechniek?

  In de procestechniek worden producten gefabriceerd. Van voedingsmiddelen tot kleding en medicijnen. Alles wat in hoge aantallen wordt gemaakt, komt uit de procestechniek. Hier lees je waarom je zou moeten kiezen voor een baan in de procestechniek.

  Lees verder