Blog
Geplaatst op 03 jun 2021

Wat is procestechniek?

De motor achter onze samenleving is de procestechniek. Maar wat is procestechniek eigenlijk? Wat zijn de gemene delers tussen de bedrijven in de procestechniek? En wat kun jij doen in de procestechniek?

In de procestechniek wordt het gemaakt

Als je ’s ochtends opstaat, je hebt gedoucht en je drinkt je eerste kopje koffie, ben je al meer dan 10 keer in aanraking gekomen met procestechniek. Geloof je het niet? Ga zelf maar na:

 1. je toilet is schoon en fris dankzij de toiletreiniger
 2. onder de douche heb je je gewassen met zeep en shampoo
 3. je hebt je tanden gepoetst met tandpasta
 4. die tandpasta zit in een plastic tube
 5. met een borstel ontwar je je haar
 6. de koffie die je zet is gemalen en zit in een cupje of in een filter
 7. de melk en suiker die je erin doet zijn klaar voor gebruik en zitten netjes verpakt
 8. je smeert een boterham met een laagje boter en een dikke plak Hollandse kaas
 9. de krant die in de brievenbus op je ligt te wachten is gedrukt met inkt op papier
 10. de kleding die je aangetrokken hebt is gemaakt van stof (katoen, polyester of iets anders) wat geweven en geverfd is

En dan ben je pas een uur wakker en nog niet eens van huis vertrokken. Wat dacht je van benzine, de onderdelen van je auto, de printer op kantoor… Procestechniek is echt óveral. Nieuwsgierig wat procestechniek precies inhoud? We leggen het je uit!

Procestechniek

Procestechniek (ook wel procesindustrie of maakindustrie) is het verwerken van een grondstof tot een eindproduct. En dat kan echt van alles zijn. Van voedingsmiddelen en diervoeding tot plastic en chemicaliën. In een fabriek wordt een bepaalde grondstof stap voor stap verwerkt en omgezet tot een product. Dit noemen we een proces. En omdat dit proces plaatsvindt in een fabriek met moderne installaties noemen we het geheel procestechniek.

Bijna alles om ons heen is gemaakt door procestechniek: frisdrank, telefoon, benzine, koekjes, boeken, kaas, glas, bier ga zo maar door.

Een leven zonder procestechniek is ondenkbaar!

Wat valt onder procestechniek?

Bijna alles in ons dagelijks leven komt in aanraking met procestechniek. Procestechniek wordt ook wel procesindustrie of maakindustrie genoemd. Het is erg gevarieerd en omvat een aantal verschillende bedrijfstakken:

 • De levensmiddelenindustrie
 • De textielindustrie
 • De lederindustrie
 • De papierindustrie
 • De aardolie-industrie
 • De chemische industrie
 • De rubber- en kunststofindustrie

24/7 procestechniek

Hoewel veel met moderne machines gebeurd zijn er ook heel veel mensen nodig in de procestechniek. De medewerkers zorgen ervoor dat alle stappen van het proces goed verlopen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • aanvoeren van grondstoffen
 • bewerken van de stoffen
 • opslag van het product
 • transport van het product

Het is belangrijk dat alle stappen in het proces goed en zorgvuldig verlopen, wat zo zorg je ervoor dat je een eindproduct van hoge kwaliteit kunt afleveren.

Werkzaamheden in de procestechniek gaan dag en nacht door. De procestechniek staat 24/7 aan, want zonder procestechniek kunnen we ons leven niet draaiende houden. Daarom werken mensen in de procestechniek meestal in ploegendiensten.

Functies in de procestechniek

In de procestechniek kun je verschillende functies vervullen. We nemen een paar van de rollen door.

 • Operator

De operator is degene die de machines bestuurt. Je zorgt ervoor dat de machines goed blijven werken en het proces dus goed blijft lopen. Je moet de machines dus goed kennen en weten hoe het proces moet verlopen. Gaat het niet zoals het hoort? Dan stuur jij bij.

 • Laborant

De laborant is degene die de kwaliteit van de grondstoffen onderzoekt en waarborgt. Je onderzoekt in een laboratorium de grondstoffen die het bedrijf gebruikt en de producten die worden gemaakt. Je doet bijvoorbeeld onderzoek naar de kwaliteit of de houdbaarheid van een product.

 • Onderhoudsmonteur

De onderhoudsmonteur zorgt ervoor dat de machines in de fabriek goed blijven werken. Dit doe je door ze goed e onderhouden. Eigenlijk probeer je te voorkomen dat er iets kapot gaat, want als dat onverwacht gebeurd ligt het hele proces stil. En omdat de procestechniek 24/7 doorloopt wil je dat niet.

 • Storingsdienst

Soms gebeurt het dat er toch iets kapot gaat aan een machine. Of er is een foutmelding die niet opgelost kan worden. Omdat de procestechniek niet stil kan liggen komt de storingsdienst op ieder moment van de dag de fabriek uit de brand helpen!

Wil jij ook werken in de procestechniek?

Ben jij werkzaam in de procestechniek en ben je op zoek naar een andere baan? Procestechniek.nl is dé vacaturewebsite voor de procestechniek. Bekijk snel onze openstaande vacatures en vind jouw nieuwe baan.

Ben je nog niet werkzaam in de procestechniek, maar denk je dat het bij je past? Bekijk dan ons leren en werken aanbod.

Meld je aan bij Procestechniek.nl

Mogen we je helpen bij het vinden van de baan die het beste bij jou past? Meld je bij ons aan en wij gaan actief voor jou op zoek naar de baan die aan jouw eisen voldoet.

Gerelateerd