Procesoperator

Ben je op zoek naar een (andere) baan als procesoperator? Of overweeg je procesoperator te worden? Procestechniek.nl heeft de meeste procesoperator vacatures. Lees alles over de functie procesoperator en solliciteer direct op een van de openstaande vacatures.

De betekenis van procesoperator

De functie procesoperator bestaat uit 2 woorden: ‘proces’ en ‘operator’. Een operator is iets of iemand die zorgt voor een verwerking. Zo is een computer operator een apparaat dat data verwerkt. Een operator als functie is een persoon die zorgt voor de verwerking. Zo is er de functie ‘machine operator’. Dit is iemand die verantwoordelijk is voor de verwerking die een machine doet. Een procesoperator is iemand die verantwoordelijk is voor een heel proces. Het proces bestaat vaak uit een aaneenschakeling van machines of productieprocessen.

Wat is een procesoperator? De functieomschrijving

Een procesoperator is een persoon die verantwoordelijk is voor een productieproces die bestaat uit meerdere subprocessen. Meestal bestaat dit proces uit meerdere machines. Als procesoperator bewaak je de kwaliteit van het productieproces en zorg je ervoor dat alle machines hun werk doen. Is de kwaliteit of snelheid niet voldoende? Jij als procesoperator stuurt bij door machines anders in te stellen, anderen aan te sturen, reparaties of onderhoud uit te voeren of het proces opnieuw op te starten.
Vraagt een onbekende je op een feestje wat je doet als procesoperator? Dan zou je kunnen zeggen dat je verantwoordelijk bent voor het goed verlopen van het productieproces in een fabriek.
Lees ook deze pagina met meer informatie over wat een procesoperator doet.

De eigenschappen van een procesoperator

Om je werkzaamheden als procesoperator goed te kunnen doen zijn de volgende eigenschappen belangrijk:

  • verantwoordelijkheidsgevoel
  • oog voor detail
  • passie voor techniek
  • een prima babbel

Een procesoperator heeft verantwoordelijkheidsgevoel nodig

Als procesoperator ben je verantwoordelijk voor een proces. Dit proces gaat altijd gepaard met mogelijke gevaren en belangen. Natuurlijk heeft het bedrijf er zelf belang bij dat het proces goed verloopt. Is de kwaliteit onder de maat of wordt er niet genoeg geproduceerd kost dit simpelweg geld. Maar als procesoperator ben je ook verantwoordelijk voor de veiligheid. En niet alleen jouw veiligheid, maar ook die van collega’s of zelfs omwonenden. Veel processen maken gebruik van chemicaliën, grote machines en hoge temperaturen. Vaak zijn er meerdere risicofactoren die je in de gaten moet houden.

Als procesoperator is oog voor detail belangrijk

Jij zorgt voor de kwaliteit van het proces. Om die kwaliteit te kunnen bewaken moet je als procesoperator oog voor detail hebben. Een beetje perfectionisme is niet verkeerd; jij ziet het gelijk als er iets niet klopt in het proces en reageert daar snel op.

Een procesoperator heeft passie voor techniek

In het proces spelen machines een grote rol. Als procesoperator is het goed functioneren van deze machines jouw primaire taak. Jij weet precies hoe de machines werken. Je kunt ze bedienen of anders instellen. En als er storingen zijn of kleine reparaties plaats moeten vinden weet jij hoe je het op moet lossen. Daar is technische kennis en inzicht voor nodig.

De procesoperator is communicatief vaardig

Vaak stuur je als procesoperator niet alleen machines, maar ook mensen aan. En wil je dat zij doen wat er nodig is? Dan moet je dat duidelijk kunnen communiceren. Ook werk je als procesoperator vaak in ploegendiensten en kun je met een prima babbel het werk goed overdragen aan de volgende ploeg.

Wat is het leukste aan de functie procesoperator?

Waarom zou je procesoperator worden? Vragen we aan procesoperators wat zij het leukste vinden aan hun werk, zien we de fonkeling in hun ogen en krijgen we steevast het antwoord:

De controle hebben over een imposant proces met gave machines!
Het besturen en regelen van het proces, de verantwoordelijkheid én het goede salaris.

Wil je ook graag procesoperator worden? In onderstaand filmpje leggen leerling operators uit waarom zij graag (proces)operator willen worden:

Welke uitdagingen heb je als procesoperator

Als procesoperator blijf je uitgedaagd in je werk. Geen dag is hetzelfde, er zijn altijd factoren die van invloed zijn op het proces. Een storing, afwezigheid van een collega, een hogere productie, wijzigingen, noem maar op.
Maar ook het proces verandert; er komen nieuwe technologieën, updates en upgrades om efficiënter te werken. Of materialen veranderen om het proces duurzamer te maken. Zo zijn er altijd uitdagingen waar jij als procesoperator rekening mee moet houden om het proces soepel te laten verlopen.

Vereiste ervaring voor een procesoperator

Wil je procesoperator worden, dan heb je kennis en ervaring nodig. Hoeveel ervaring je nodig hebt is afhankelijk van de complexiteit van het productieproces en hoeveel deelprocessen hier onderdeel van zijn.

Wil je procesoperator worden en heb je de juiste kwaliteiten in huis? Dan is gemiddeld genomen 2 tot 5 jaar ervaring als operator nodig.

Wat verdient een procesoperator

Natuurlijk werk je niet alleen als procesoperator omdat het een hele leuk beroep is. Je wilt ook goed betaald krijgen. Als procesoperator heb je een van de best betaalde functies voor het opleidingsniveau dat je er voor nodig hebt?

Maar wat verdient een procesoperator eigenlijk? Omdat het een functie is die verantwoording met zich meeneemt verdien je goed.
Het salaris van een procesoperator is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De verantwoordelijkheden die je hebt, zoals de omvang van het proces
  • Jouw ervaring en opleiding
  • De regio waarin je woont en hoe groot de vraag is naar procesoperators
  • De branche waarin je komt te werken
  • Of je in dagdienst of ploegendienst werkt

Procestechniek.nl heeft een salarisonderzoek gehouden. Wil je een goede indicatie wat je als procesoperator verdient? Lees dan alles over hoe het procesoperator salaris is opgebouwd.

Hoe je procesoperator wordt

Als procesoperator heb je kennis en ervaring nodig. Wil je procesoperator worden begin je vaak eerst als leerling operator. Daarna wordt je (machine) operator en groei je door naar procesoperator. Natuurlijk hoeft dit niet jouw carrièrepad te zijn, maar wel het pad dat we in de praktijk het meest tegenkomen.

Als leerling operator met de praktijk aan de slag

Als leerling operator word je opgeleid om mooie producten te kunnen maken. Je volgt een mbo-opleiding tot Operator A, B of C en leert dit met de praktijk.
Je kunt dus direct solliciteren naar een functie als leerlingoperator! Daarmee haal je heel effectief je mbo-diploma en doe je gelijk praktijkervaring op.

Wil je weten of leerling operator wat voor jou is? Op www.leerlingoperator.nl vind je alle informatie die je nodig hebt en vacatures om direct aan de slag te gaan.

Doorgroeimogelijkheden van (machine) operator naar procesoperator

Procesoperators zijn verantwoordelijk voor een heel proces. Vaak bestaat dit proces uit verschillende deelprocessen. Als machine operator ben je verantwoordelijk voor een deelproces; een of enkele machines. Als machine operator weet jij alles over jouw deel van het proces. Door ervaring of te wisselen van deelproces leer je de verschillende machines kennen. Bovendien leer je zo alle ins-en-outs van het productieproces kennen. Het je die kennis en ervaring opgedaan? Dan ben je er klaar voor om door te groeien naar procesoperator.

Waar kun je werken als operator?

Als procesoperator werk je bij grotere bedrijven waar productie plaatsvindt. Procestechniek.nl werkt met veel bedrijven die regelmatig procesoperators nodig hebben. Om een impressie te krijgen bij welk bedrijf je zou kunnen werken als procesoperator bekijk dan de werkgevers van procestechniek.nl.

Wil jij ook werken als operator?

Procestechniek.nl is het grootste platform in de procestechniek met gemiddeld meer dan 1300 vacatures.