Salaris van een procesoperator

Het salaris van een procesoperator is afhankelijk van het niveau van de procesoperator en de dienst die er wordt gedraaid. Over het algemeen ligt het salaris tussen de € 2200,- en € 3800,- bruto per maand, exclusief ploegentoeslag. Omdat een operator vaak in ploegen werkt komen er bovenop je salaris nog toeslagen. Deze toeslagen kunnen oplopen tot honderden euro’s per maand bovenop je basis salaris. Daarnaast biedt een baan als operator uitstekende arbeidsvoorwaarden. Binnen de procestechniek wordt er onderscheid gemaakt tussen een procesoperator A, B en C. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn en de verschillen in salaris.

Wil je liever direct de procesoperator vacatures bekijken?

Salaris van een operator

Wat is het gemiddelde salaris van een procesoperator?

Het gemiddelde maandsalaris van een procesoperator ligt op  € 3050,- bruto per maand, exclusief ploegentoeslag. Als operator werk je in een fabriek waar met installaties producten worden gemaakt. Hierin is veel van het productiewerk geautomatiseerd. Toch moeten er mensen zijn die in de gaten houden of alles wel goed gaat. Als operator kun je op verschillende niveaus werkzaam zijn. Je kunt operator A, B of C zijn. Of je kunt een leidinggevende functie hebben als shiftleader of teamleider.

Vaak werk je in ploegendienst en soms ook in het weekend. Dat is per branche en per bedrijf verschillend.

Wat is het salaris van een procesoperator A?

Het salaris van een operator A ligt tussen de € 2200,- en € 2900,- bruto per maand, exclusief ploegentoeslag. Als operator A werk je in een fabriek waar met installaties producten worden gemaakt. Hierin is veel van het productiewerk geautomatiseerd. Toch moeten er mensen zijn die in de gaten houden of alles wel goed gaat. Als operator A ben jij dus één van die mensen.

Als operator A controleer je productieprocessen. In de meeste gevallen spelen die zich af in afgesloten installaties. Op een beeldscherm volg je wat er in zo’n installatie gebeurt. Gaat er iets fout, dan grijp je in. Soms vraag je daarbij hulp aan je leidinggevende. Vaak werk je in ploegendienst en soms ook in het weekend. Zijn de producten waar je aan werkt af? Dan gaan ze naar plaatsen in heel Nederland en soms daarbuiten!

Wil jij jouw salaris gaan verdienen als operator A, maar heb je niet de juiste papieren? Bij Procestechniek.nl kun je ook werkend leren en je Vapro A diploma halen. Of bekijk de vacatures voor procesoperators die we open hebben staan.

Wat is het salaris van een procesoperator B?

Het salaris van een operator B ligt tussen de € 2400,- en € 3300,- bruto per maand. Als operator B ben je betrokken bij productiewerk in een fabriekshal. Veel van dit productiewerk is geautomatiseerd en wordt in de gaten gehouden door verschillende medewerkers. Als operator B ben jij dus één van die mensen.

Als operator B controleer je de productieprocessen die net wat ingewikkelder zijn. Daarvoor gebruik je verschillende soorten apparatuur. Hiermee controleer je of een proces goed verloopt en grijp je in als dat nodig is.

Als procesoperator B ben je goed in staat zelfstandig beslissingen te nemen en geef je instructies aan minder ervaren operators. Ook werk je in ploegendienst en soms ook in het weekend. De producten waar jij aan werkt, gaan naar plaatsen in heel Nederland en daarbuiten!

Wil jij aan de slag als operator B, maar heb je niet de juiste papieren? Bij Procestechniek.nl kun je ook werkend leren en je Vapro B diploma halen. Of bekijk de vacatures voor procesoperators die we open hebben staan.

Wat is het salaris van een procesoperator C?

Het salaris van een operator C ligt tussen de € 2500,- en € 3800,- bruto per maand. Als operator C zorg je ervoor dat de productie in een fabriek goed verloopt.

Je geeft leiding aan een team van operators. Je ziet erop toe dat iedereen zijn werk goed doet en dus volgens de voorschriften werkt. Daarnaast controleer je de meer complexe productieprocessen. Als het nodig is, grijp je in. Soms moet je daarbij een installatie of zelfs de hele productie stilleggen.

Verder houd je in de gaten of de productieprocessen optimaal blijven verlopen. Zie ja dat een productieproces efficiënter kan? Dan maak je daar werk van en kom je met een suggestie om het te verbeteren.

Wil jij aan de slag als operator C, maar heb je niet de juiste papieren? Bij Procestechniek.nl kun je ook werkend leren en je Vapro C diploma halen. Of bekijk de vacatures voor procesoperators die we open hebben staan.

Wat is het salaris van een leidinggevende procesoperator?

Het salaris van een operator op leidinggevend niveau ligt tussen de € 3000,- en € 4200,- bruto per maand. Dit betreft dan een functie zoals shiftleader of teamleider waarbij er leiding wordt gegeven aan een ploeg operators.

Wil je meer weten over het werken als ploegleider? Lees dan hier verder over het werken als ploegleider, welke vaardigheden en eigenschappen je nodig hebt en bekijk ook de vacatures die we open hebben staan voor ploegleiders.

Toeslagen bovenop jouw salaris met ploegendiensten

Procesoperators werken bijna altijd in ploegendiensten. Werken in ploegendiensten betekent dat er op onregelmatige tijden wordt gewerkt, bijvoorbeeld ’s nachts en in het weekend. Hiervoor ontvang je als operator flinke toeslagen bovenop jouw salaris. De toeslagen voor de verschillende dienstroosters zijn globaal als volgt in te delen:

  • 2 ploegendienst

11-15% bovenop jouw basis salaris

  • 3 ploegendienst

18-22% bovenop jouw basis salaris

  • 4 ploegendienst

23-29% bovenop jouw basis salaris

  • 5 ploegendienst

28-33% bovenop jouw basis salaris

Het beste salaris verdien je als procesoperator

Werk jij als procesoperator? Dan heb je een van de best betaalde mbo-banen die er is. Maar binnen de procestechniek heb je veel verschillende soorten branches. Denk bijvoorbeeld aan de levensmiddelenindustrie, diervoedingsindustrie, chemische industrie en de farmaceutische industrie.

De best betalende industrieën binnen de procestechniek zijn de chemische industrie, de olie-industrie en de farmaceutische industrie. Dit is logisch, want voor deze  industrieën heb je als procesoperator meer specialistische vakkennis nodig dan voor andere branches. Ook heb je in veel gevallen in je werk meer te maken met gevaarlijke stoffen.

Daarentegen is een baan in de voedingsmiddelenindustrie het best bestand tegen een crisis, want wat er ook gebeurt: mensen moeten eten.

Ben je nieuwsgierig naar een baan in de olie-industrie, farmaceutische industrie, chemische industrie of voedingsmiddelen industrie? Bekijk dan eens de werken-bij pagina’s van de werkgevers die aangesloten zijn bij Procestechniek.nl

Wil jij ook zo'n mooi salaris verdienen als procesoperator?

Solliciteer dan naar een functie als procesoperator!

Mogen wij jou helpen de ideale baan als procesoperator te vinden?

Stuur ons even een berichtje, dan gaan we voor je aan de slag!