Salaris van een procesoperator

Wat een procesoperator verdient is afhankelijk van het niveau van de procesoperator en de dienst die deze draait. Over het algemeen ligt het salaris tussen de € 1800,- en € 3800,- bruto per maand. Omdat een operator vaak in ploegen werkt komen hier nog toeslagen bij welke op kunnen lopen tot honderden euro’s per maand extra. Daarnaast biedt de baan uitstekende arbeidsvoorwaarden. Binnen de procestechniek wordt er een onderscheid gemaakt tussen een procesoperator A, B en C. We leggen uit wat de verschillen zijn en de verschillen in salaris.

Liever direct de procesoperator vacatures bekijken?

Salaris procesoperator A

Het salaris van een operator A ligt tussen de €1800,- en €2200,- bruto per maand, exclusief ploegentoeslag. Als operator A werk je in een fabriek waar met installaties producten worden gemaakt. Veel van het productiewerk is geautomatiseerd. Toch moeten er mensen zijn die in de gaten houden of alles wel goed gaat. Eén van die mensen is de operator A.

Als operator A controleer je productieprocessen. Vaak spelen die zich af in afgesloten installaties. Op een beeldscherm volg je wat er in zo’n installatie gebeurt. Gaat er iets fout, dan grijp je in. Soms vraag je daarbij hulp aan je leidinggevende. Vaak werk je in ploegendienst en soms ook in het weekend. De producten waar jij aan werkt, gaan naar plaatsen in heel Nederland en soms daarbuiten!

Salaris procesoperator B

Het salaris van een operator B ligt tussen de €2000,- en €2900,- bruto per maand. Als operator B ben je betrokken bij productiewerk in een fabriekshal. Veel van dit productiewerk is geautomatiseerd en wordt in de gaten gehouden door verschillende medewerkers. Eén daarvan is de operator B. Je controleert de productieprocessen die net wat ingewikkelder zijn en gebruikt daarbij verschillende soorten apparatuur. Hiermee controleer je of een proces goed verloopt en grijp je in als dat nodig is. Je kunt goed zelfstandig beslissingen nemen en geeft instructies aan minder ervaren operators. Vaak werk je in ploegendienst en soms ook in het weekend. De producten waar jij aan werkt, gaan naar plaatsen in heel Nederland en daarbuiten!

Als operator B ben je betrokken bij productiewerk in een fabriekshal. Veel van dit productiewerk is geautomatiseerd en wordt in de gaten gehouden door verschillende medewerkers. Eén daarvan is de operator B.
Je controleert de productieprocessen die net wat ingewikkelder zijn en gebruikt daarbij verschillende soorten apparatuur. Hiermee controleer je of een proces goed verloopt en grijp je in als dat nodig is. Je kunt goed zelfstandig beslissingen nemen en geeft instructies aan minder ervaren operators. Vaak werk je in ploegendienst en soms ook in het weekend. De producten waar jij aan werkt, gaan naar plaatsen in heel Nederland en daarbuiten!

Salaris procesoperator C

Het salaris van een operator C ligt tussen de €2500,- en €3200,- bruto per maand. Als operator C zorg je ervoor dat de productie in een fabriek goed verloopt. Je geeft leiding aan een team van operators. Je ziet erop toe dat iedereen zijn werk goed doet en volgens de voorschriften werkt. Daarnaast controleer je de meer complexe productieprocessen. Als het nodig is grijp je in. Soms moet je daarbij een installatie of zelfs de hele productie stilleggen. Verder houd je in de gaten of de productieprocessen optimaal blijven verlopen. Je maakt er werk van als je vindt dat een productieproces efficiënter kan.

Salaris leidinggevende procesoperator

Het salaris van een operator op leidinggevend niveau ligt tussen de €2900,- en €3800,- bruto per maand. Dit betreft dan een functie zoals shiftleader waarbij er leiding wordt gegeven aan een ploeg operators.

Toeslagen ploegendienst

Voor het werken in ploegendienst ontvangen procesoperators flinke toeslagen. Werk in ploegendienst betekent dat er op onregelmatige tijden wordt gewerkt, zoals ook ’s nachts en in het weekend. De toeslagen voor de verschillende dienstroosters zijn globaal als volgt in te delen:

  • 2 ploegendienst

8-12%

  • 3 ploegendienst

15-20%

  • 4 ploegendienst

23-27%

  • 5 ploegendienst

28-33%

Hebben we je interesse gewekt?

Solliciteer dan naar een functie als procesoperator!

Mogen wij jou helpen de ideale baan als procesoperator te vinden?

Meld je aan en wij gaan voor je aan de slag!