Werken als proces engineer

Wil jij aan de slag als proces engineer in de procestechniek of ben je nieuwsgierig naar wat een baan als proces engineer precies inhoudt? Procestechniek.nl heeft de meeste proces engineer vacatures bij de tofste bedrijven. Lees alles over het werk als proces engineer en solliciteer direct op een van de openstaande vacatures.

salaris operator

Wat doet een proces engineer?

Een proces engineer werkt niet op de vloer van de fabriek, maar meer achter de schermen. De proces engineer heeft verstand van processen en probeert het proces van de fabriek altijd te verbeteren. De proces engineer werkt aan het bedenken, het verbeteren en het in gebruik nemen van de processen in de procestechniek.

Hoe word je proces engineer?

Om als proces engineer aan de slag te kunnen bij een bedrijf in de procestechniek, moet je in de regel een hbo-diploma tot ingenieur hebben. De meest ideale vooropleiding is de hbo-opleiding Engineering.

Soort bedrijven waar je aan de slag kan als proces engineer

Er zijn tal van bedrijven waar je aan de slag kan als proces engineer. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven in:

Eigenlijk ieder soort bedrijf wat werkt met grootschalige industriële processen heeft proces engineers nodig. Het is namelijk van belang dat de processen goed in de gaten gehouden worden. Als het op een bepaald punt niet goed gaat kan dat een slecht eindproduct opleveren en veel geld kosten. De proces engineer is verantwoordelijk voor het ontwerp van het proces en eventuele verbeteringen.

Hoe ziet het werk van een proces engineer eruit?

Als proces engineer ontwerp je het industriële proces van de fabriek waar je werkzaam bent. Hier komen verschillende aspecten bij kijken. Zo kan jou gevraagd worden om een heel nieuw proces te ontwerpen of een bestaand proces te optimaliseren.

Als een proces optimaal verloopt kun je een zo goed mogelijk product afleveren voor de beste prijs. Als proces engineer ben je op zoek naar de balans hierin. Door het proces te monitoren en te analyseren kun je zien waar het goed gaat en waar het beter kan.

Wat je zoal doet als proces engineer

Ga jij aan de slag als proces engineer? Dan heb je een veelzijdige baan met veel verantwoordelijkheden. Zo kun je als proces engineer onder andere verantwoordelijk zijn voor:

 • het onder de loep nemen van een productieproces om te zien of het beter kan
 • het opstellen en doorvoeren van verbetervoorstellen
 • het maken en invoeren van werkinstructies
 • het bedenken en doorvoeren van ontwerpwijzigingen aan processen of machines
 • de afstemming van de samenwerking van verschillende afdelingen
 • het voorstellen en implementeren van nieuwe machines, modellen en processen
 • Het doorrekenen van (delen van) het ontwerp zoals drukvalberekeningen, het doorrekenen van kleppen en het opstellen van specificaties

Wat verdient een proces engineer?

Een baan in de procestechniek verdient goed. Als proces engineer kun je dus een riant salaris verwachten. Iemand met de functie proces engineer verdient minimaal € 2700,- per maand, maar gemiddeld al snel € 3600,-.  En het kan zelfs oplopen tot maximaal € 4500,-.

De procestechniek verdient goed, omdat je vaak specialistische vakkennis en ervaring nodig hebt om je werk goed te kunnen doen. Bovendien wordt er veel in ploegendiensten gewerkt, waardoor je een extra ploegentoeslag krijgt bovenop het salaris.

Wil jij ook ook werken als proces engineer?

Procestechniek.nl is het grootste platform in de procestechniek met gemiddeld meer dan 1300 vacatures.

Aan de slag als proces engineer? Dat kan bij een van deze mooie bedrijven!

Als proces engineer werk je bij bedrijven en fabrieken waar productie plaatsvindt met machines en processen. Procestechniek.nl werkt met veel bedrijven die regelmatig proces engineers zoeken. Kijk eens tussen de bedrijven van Procestechniek.nl. Zo krijg je een mooie impressie van werkgevers waar je als proces engineer de slag zou kunnen.

Het team van Procestechniek.nl

Wil je meer weten over het werken in de procestechniek? Wil je sparren over jouw mogelijke nieuwe baan? Neem gerust contact op met een van ons!

Tim Kienhuis

Tim

Eigenaar

Tim heeft samen met Ingmar Procestechniek opgericht. Houdt van een balletje trappen.

Lees verder
Tim

Tim

Consultant

Tim werkt sinds april 2020 bij Procestechniek.nl en voelt zich er helemaal thuis. Collega’s omschrijven hem als een altijd goed gehumeurde e…

Lees verder
Ronald

Ronald

Recruitment Business Partner en vestigingsverantwoordelijke Hengelo

Ronald is Recruitment Business Partnert en vestigingsverantwoordelijke in Hengelo. Collega’s beschrijven hem als een pietje-precies: hij hee…

Lees verder
Yael

Yaël

Recruiter regio Noord-Holland

Yaël is recruiter in de regio Noord-Holland. Hij maakte de overstap van de horeca naar Procestechniek.nl en zit helemaal op zijn plek.

Lees verder

Ellemijn

Office Manager

Ellemijn is de spil van procestechniek. Wil je iets weten? Vraag Ellemijn!

Lees verder

Marc

Senior Consultant

Marc werkt bij Procestechniek.nl als Senior Consultant. Breek hem de bek niet open over padel, voor je het weet sta je een balletje met hem…

Lees verder

Debbie

Online marketing

Debbie helpt Procestechniek.nl met de online marketing. Datagedreven en doelgericht geeft ze Procestechniek.nl smoel.

Lees verder
Kim

Kim

Recruiter

Waar Kim eerder nog verantwoordelijk was voor de administratie binnen Procestechniek, helpt ze nu als recruiter mensen aan een nieuwe baan.

Lees verder
Bas

Bas

Recruiter regio Noord-Brabant

Bas Brummelhuis is recruiter bij Procestechniek.nl en verantwoordelijk voor Noord-Brabant.

Lees verder
Ingmar

Ingmar

Eigenaar

Ingmar heeft samen met Tim Procestechniek.nl opgericht. Hij is niet vies van een grapje.

Lees verder

Meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen?

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op of bel ons direct!
Om je goed van dienst te kunnen zijn, adviseren we wel je eerst aan te melden.

  Stuur een bericht

  Optioneel

  Liever direct contact?

  Wij staan voor je klaar!

  Meer informatie over de procestechniek?

  Sollicitatievragen voor operators

  25 sollicitatievragen voor operators

  Nog even en dan heb je een sollicitatiegesprek. Welke inhoudelijke vragen kun je als operator verwachten? Bekijk de 25 inhoudelijke sollicitatievragen voor operators die we voor je op een rijtje hebben gezet.

  Lees verder

  Parttime operator vacatures: meer sollicitaties door flexibiliteit

  48% van de werkenden werkt parttime. Nederland is parttimeland #1 in Europa. Maar in de procestechniek werkt slechts 6% parttime. Daar ligt een kans bij het vinden van nieuwe medewerkers. Lees er meer over.

  Lees verder
  Procesoperator thumbs up

  Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

  Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

  Lees verder

  Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

  In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

  Lees verder

  De verschillen tussen Operator A, B en C

  Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

  Lees verder

  Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

  Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

  Lees verder

  Technische informatica in de procestechniek

  De procestechniek verandert. Niet alleen worden steeds meer processen volledig geautomatiseerd, ook wordt de procestechniek steeds meer data-driven. Technische informatica speelt een steeds grotere rol binnen de procestechniek.

  Lees verder

  Haal meer uit jouw technische vaardigheden

  Ben je een ervaren klusser of bouwvakker met een passie voor techniek? Heb je ooit nagedacht over het zetten van de volgende stap in je carrière? Misschien is een baan als procesoperator wel de perfecte uitdaging voor jou!

  Lees verder
  maakindustrie kansen en ontwikkelingen

  Kansen in de maakindustrie

  Wat is het verschil tussen de maakindustrie en procesindustrie of procestechniek? En hoe kenmerkt de maakindustrie zich?

  Lees verder

  Waarom kiezen voor een baan in de procestechniek?

  In de procestechniek worden producten gefabriceerd. Van voedingsmiddelen tot kleding en medicijnen. Alles wat in hoge aantallen wordt gemaakt, komt uit de procestechniek. Hier lees je waarom je zou moeten kiezen voor een baan in de procestechniek.

  Lees verder