Werken als proces engineer

Wil jij aan de slag als proces engineer in de procestechniek of ben je nieuwsgierig naar wat een baan als proces engineer precies inhoudt? Procestechniek.nl heeft de meeste proces engineer vacatures bij de tofste bedrijven. Lees alles over het werk als proces engineer en solliciteer direct op een van de openstaande vacatures.

salaris operator

Wat doet een proces engineer?

Een proces engineer werkt niet op de vloer van de fabriek, maar meer achter de schermen. De proces engineer heeft verstand van processen en probeert het proces van de fabriek altijd te verbeteren. De proces engineer werkt aan het bedenken, het verbeteren en het in gebruik nemen van de processen in de procestechniek.

Hoe word je proces engineer?

Om als proces engineer aan de slag te kunnen bij een bedrijf in de procestechniek, moet je in de regel een hbo-diploma tot ingenieur hebben. De meest ideale vooropleiding is de hbo-opleiding Engineering.

Soort bedrijven waar je aan de slag kan als proces engineer

Er zijn tal van bedrijven waar je aan de slag kan als proces engineer. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven in:

 • de chemie
 • de farmaceutische industrie
 • de logistiek
 • de petrochemie
 • en nog veel meer

Eigenlijk ieder soort bedrijf wat werkt met grootschalige industriële processen heeft proces engineers nodig. Het is namelijk van belang dat de processen goed in de gaten gehouden worden. Als het op een bepaald punt niet goed gaat kan dat een slecht eindproduct opleveren en veel geld kosten. De proces engineer is verantwoordelijk voor het ontwerp van het proces en eventuele verbeteringen.

Hoe ziet het werk van een proces engineer eruit?

Als proces engineer ontwerp je het industriële proces van de fabriek waar je werkzaam bent. Hier komen verschillende aspecten bij kijken. Zo kan jou gevraagd worden om een heel nieuw proces te ontwerpen of een bestaand proces te optimaliseren.

Als een proces optimaal verloopt kun je een zo goed mogelijk product afleveren voor de beste prijs. Als proces engineer ben je op zoek naar de balans hierin. Door het proces te monitoren en te analyseren kun je zien waar het goed gaat en waar het beter kan.

Wat je zoal doet als proces engineer

Ga jij aan de slag als proces engineer? Dan heb je een veelzijdige baan met veel verantwoordelijkheden. Zo kun je als proces engineer onder andere verantwoordelijk zijn voor:

 • het onder de loep nemen van een productieproces om te zien of het beter kan
 • het opstellen en doorvoeren van verbetervoorstellen
 • het maken en invoeren van werkinstructies
 • het bedenken en doorvoeren van ontwerpwijzigingen aan processen of machines
 • de afstemming van de samenwerking van verschillende afdelingen
 • het voorstellen en implementeren van nieuwe machines, modellen en processen
 • Het doorrekenen van (delen van) het ontwerp zoals drukvalberekeningen, het doorrekenen van kleppen en het opstellen van specificaties

Wat verdient een proces engineer?

Een baan in de procestechniek verdient goed. Als proces engineer kun je dus een riant salaris verwachten. Iemand met de functie proces engineer verdient minimaal € 2700,- per maand, maar gemiddeld al snel € 3600,-.  En het kan zelfs oplopen tot maximaal € 4500,-.

De procestechniek verdient goed, omdat je vaak specialistische vakkennis en ervaring nodig hebt om je werk goed te kunnen doen. Bovendien wordt er veel in ploegendiensten gewerkt, waardoor je een extra ploegentoeslag krijgt bovenop het salaris.

Wil jij ook ook werken als proces engineer?

Procestechniek.nl is het grootste platform in de procestechniek met gemiddeld meer dan 1300 vacatures.

Aan de slag als proces engineer? Dat kan bij een van deze mooie bedrijven!

Als proces engineer werk je bij bedrijven en fabrieken waar productie plaatsvindt met machines en processen. Procestechniek.nl werkt met veel bedrijven die regelmatig proces engineers zoeken. Kijk eens tussen de bedrijven van Procestechniek.nl. Zo krijg je een mooie impressie van werkgevers waar je als proces engineer de slag zou kunnen.

Het team van Procestechniek.nl

Wil je meer weten over het werken in de procestechniek? Wil je sparren over jouw mogelijke nieuwe baan? Neem gerust contact op met een van ons!

Jessica

Recruiter Noord-Holland

Jessica is aan het team van Procestechniek toegevoegd ter ondersteuning van Tim en Yaël als recruiter voor Noord-Holland.

Lees verder

Tim

Consultant

Tim werkt sinds april 2020 bij Procestechniek.nl en voelt zich er helemaal thuis. Collega’s omschrijven hem als een altijd goed gehumeurde e…

Lees verder

Debbie

Online marketing

Debbie helpt Procestechniek.nl met de online marketing. Datagedreven en doelgericht geeft ze Procestechniek.nl smoel.

Lees verder

Marc

Senior Consultant

Marc werkt bij Procestechniek.nl als Senior Consultant. Breek hem de bek niet open over padel, voor je het weet sta je een balletje met hem…

Lees verder

Stefan

Consultant Maastricht

Stefan is consultant bij de vestiging in Maastricht. Hij is verantwoordelijk voor de regio Noord-Limburg.

Lees verder
Portretfoto van Lotte

Lotte

Marketingmedewerker

Lotte werkt één dag in de week voor Infratechniek.nl en daar is ze verantwoordelijk voor de marketing.

Lees verder

Yaël

Recruiter regio Noord-Holland

Yaël is recruiter in de regio Noord-Holland. Hij maakte de overstap van de horeca naar Procestechniek.nl en zit helemaal op zijn plek.

Lees verder

René

Online marketing manager

René is online marketeer en heeft als taak de online marketing planmatig naar een hoger niveau te tillen.

Lees verder

Kim

Administratief medewerkster

Kim zorgt ervoor dat de administratie binnen Procestechniek verwerkt wordt.

Lees verder

Tim

Eigenaar

Tim heeft samen met Ingmar Procestechniek opgericht. Houdt van een balletje trappen.

Lees verder

Ingmar

Eigenaar

Ingmar heeft samen met Tim Procestechniek.nl opgericht. Hij is niet vies van een grapje.

Lees verder

Ellemijn

Office Manager

Ellemijn is de spil van procestechniek. Wil je iets weten? Vraag Ellemijn!

Lees verder

Ronald

Senior consultant en vestigingsverantwoordelijke Hengelo

Ronald is senior consultant en vestigingsverantwoordelijke in Hengelo. Collega’s beschrijven hem als een pietje-precies: hij heeft altijd al…

Lees verder

Meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen?

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op of bel ons direct!
Om je goed van dienst te kunnen zijn, adviseren we wel je eerst aan te melden.

  Stuur een bericht

  Optioneel

  Liever direct contact?

  Wij staan voor je klaar!

  Meer informatie over de procestechniek?

  Piek openstaande vacatures Procesindustrie lijkt voorbij

  Het personeelstekort neemt toe, door vergrijzing zijn er minder werkenden en parttime werken is de trend… Klopt dit wel? We doken de cijfers in. Die geven een verrassend ander beeld.

  Lees verder
  krapte arbeidsmarkt

  Krapte arbeidsmarkt: waar zijn alle werkzoekenden gebleven?

  Waar je ook komt en wat je ook leest, het kan je niet ontgaan zijn dat men in bijna alle sectoren naarstig op zoek is naar personeel. Verschillende bedrijven hebben beperkte openingstijden, of zijn zelfs gesloten, vanwege te weinig personeel.
  Dat is wel eens anders geweest. Waar zijn al die werkzoekenden gebleven?

  Lees verder

  10 tips om goed te slapen na een nachtdienst

  Herken je dat? Je hebt net een super goede nachtdienst achter de rug en nu is het tijd om naar bed te gaan. De zon schijnt al lekker en eigenlijk ben je nog niet moe. Hoe ga je ervoor zorgen dat je toch in een slaapmodus komt en heerlijk slaapt? Wij geven je 10 tips om na jouw nachtdienst goed te kunnen slapen, om zo weer vol energie te beginnen aan jouw nieuwe dag.

  Lees verder

  procesoperator blijft best betaalde mbo baan

  Het onderzoek van de Keuzegids 2022 bevestigt het opnieuw. Techniek, transport en zorg. Die studierichtingen leveren je het meeste op als je naar een middelbare beroepsopleiding (mbo) gaat. Koks, kappers en nagelstylistes trekken salarisgewijs aan het kortste eind.

  Lees verder
  te kort aan productiemedewerkers

  Een groot tekort aan productiemedewerkers en operators, wat nu?

  De arbeidsmarkt is lastig momenteel. Er is een schreeuwend tekort aan productiemedewerkers, operators en andere technici in de procestechniek,
  De continuïteit van processen loopt gevaar. Hoe kan de productie doordraaien zonder de juiste mensen? HR heeft een zware taak om de gaten te vullen.
  Wat kun jij doen om toch de gaten zo veel mogelijk te vullen?

  Lees verder
  tips voor nachtdiensten

  17 nachtdienst tips om je nachtdiensten fris en fruitig door te komen

  Nachtdiensten… sommige zweren erbij, anderen slaan ze liever over. Werken in de nachten is niet anders dan werken overdag, maar onze biologische klok maakt het dat we nachtdiensten wel heel anders kunnen ervaren. Hoe zorg je ervoor dat je goed uitgerust aan je nachtdienst begint en het allerbeste uit je werknacht haalt? We delen tips!

  Lees verder
  salaris-procestechniek

  Op zoek naar een van de best betaalde banen op mbo-niveau? Word procesoperator!

  4 op de 10 mensen met een mbo niveau 4 diploma op zak stroomt door naar een hbo-opleiding. Vaak is het idee dat je met een hbo-diploma meer kan verdienen. Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn! Met een mbo-opleiding kun je een heel goed salaris verdienen. Helemaal als procesoperator of procestechnicus!

  Lees verder
  leren en werken in de procestechniek

  De voordelen en nadelen van de verschillende ploegendiensten

  De procestechniek heeft te maken met een tekort aan beschikbare technici. Wat kun je als werkgever of HR-manager doen om het proces niet spaak te laten lopen?

  Lees verder
  wat is procestechniek?

  Wat is procestechniek?

  De motor achter onze samenleving is de procestechniek. Maar wat is procestechniek eigenlijk? Wat zijn de gemene delers tussen de bedrijven in de procestechniek? En wat kun jij doen in de procestechniek?

  Lees verder