Werken als ploegleider

Ben je op zoek naar een (andere) baan als ploegleider? Of heb je minimaal mbo 4 niveau en wil je graag ploegleider worden? Procestechniek.nl zoekt met regelmaat ploegleiders voor verschillende opdrachtgevers. Lees alles over de functie ploegleider en solliciteer direct op een van de openstaande vacatures.

De betekenis van ploegleider

De functie ploegleider bestaat uit 2 woorden: ‘ploeg’ en ‘leider’. Dit betekent dat jij de leider bent van jouw ploeg van procesoperators. Je moet leiderschap kunnen tonen en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Ook moet je brede kennis hebben van het gehele proces. Als ploegleider ben jij namelijk verantwoordelijk en moet je zoveel mogelijk zelf kunnen oplossen.

Zit er een ploegleider in jou? Dit zijn de functie-eisen

 • Je hebt een afgeronde opleiding op (minimaal) mbo 4 niveau
 • Je hebt (minimaal) 2 jaar ervaring in een soortgelijke leidinggevende functie
 • Je hebt ervaring in het succesvol aansturen van teams
 • Je hebt ervaring in verbeter technieken zoals LEAN manufacturing
 • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift
 • Kwaliteit en veiligheid zit in je natuur

De eigenschappen van een ploegleider

Om je werkzaamheden als ploegleider goed te kunnen doen zijn de volgende eigenschappen belangrijk:

 • verantwoordelijkheidsgevoel
 • overzicht kunnen houden
 • anderen kunnen motiveren
 • leiderschap tonen

Een ploegleider heeft verantwoordelijkheidsgevoel nodig

Als ploegleider ben je verantwoordelijk voor het soepel laten verlopen van het productieproces, met inachtneming van de procedures en werkinstructies door alle operators. Als er ergens iets niet goed gaat is het jouw taak om het op te lossen. Jou ploeg werkt een bepaald proces af. Dit proces gaat altijd gepaard met mogelijke gevaren en belangen. Natuurlijk heeft het bedrijf er zelf belang bij dat het proces goed verloopt. Is de kwaliteit onder de maat of wordt er niet genoeg geproduceerd kost dit simpelweg geld. Maar als ploegleider ben je ook verantwoordelijk voor de veiligheid. En niet alleen jouw veiligheid, maar ook die van collega’s of zelfs omwonenden. Veel processen maken gebruik van chemicaliën, grote machines en hoge temperaturen. Vaak zijn er meerdere risicofactoren die je in de gaten moet houden.

Als ploegleider moet je goed overzicht kunnen houden

Als ploegleider houd je je bezig met het gehele proces, niet slechts een onderdeel. Het is de bedoeling dat het hele proces soepel verloopt, anders kun je de kwaliteit en veiligheid niet garanderen. En daar ben jij verantwoordelijk voor! Daarom is het belangrijk dat je goed overzicht kunt houden, zo weet je wat er speelt en wanneer iets niet gaat als zou moeten. Zo zorg jij ervoor dat jouw ploeg het werk goed kan overdragen aan de volgende ploeg. Daarnaast zorg je voor goed contact tussen andere ondersteunende afdelingen. Jij bent het centrale aanspreekpunt.

Een ploegleider moet andere kunnen motiveren

Jij bent de leider van jouw ploeg. Jij ziet wanneer een teamlid tot bloei komt of juist niet in zijn element is. Als ploegleider haal je het beste in jouw team naar boven en stimuleer jij jouw operators. Dit doe je op het gebied van kennisverrijking, vaardigheden, kwaliteit en teamspirit. Zo blijft het werk voor iedereen leuk en uitdagend en functioneert jouw team op top-niveau.

De ploegleider toont leiderschap

Als ploegleider ben je de rots in de branding voor jouw team. Of er nu iets te vieren valt of dat iedereen er even helemaal doorheen zit: jij bent de stabiele factor waar ze op terug kunnen vallen! Als echt leider weet jij wanneer het tijd is voor een lolletje, maar ook wanneer er even doorgewerkt moet worden.

Wat verdient een ploegleider

Natuurlijk werk je niet alleen als ploegleider omdat het een hele leuke baan is. Je wilt ook goed betaald krijgen. Als ploegleider in de procestechniek heb je een van de best betaalde functies voor het opleidingsniveau dat je er voor nodig hebt.

Maar wat verdient een ploegleider eigenlijk? Omdat het een functie is die verantwoording met zich meeneemt verdien je goed.
Het salaris van een ploegleider is afhankelijk van een aantal factoren:

 • De verantwoordelijkheden die je hebt, zoals de omvang van het proces
 • Jouw ervaring en opleiding
 • De regio waarin je woont en hoe groot de vraag is naar ploegleiders
 • De branche waarin je komt te werken
 • Of je in dagdienst of ploegendienst werkt

Procestechniek.nl heeft een salarisonderzoek gehouden. Wil je een goede indicatie wat je als procesoperator verdient? Lees dan alles over hoe het procesoperator salaris is opgebouwd.

Welke uitdagingen heb je als ploegleider

Als ploegleider blijf je uitgedaagd in je werk. Geen dag is hetzelfde, er zijn altijd factoren die van invloed zijn op het proces en jouw team. Een storing, afwezigheid van een collega, een hogere productie, wijzigingen, noem maar op.
Maar ook het proces verandert; er komen nieuwe technologieën, updates en upgrades om efficiënter te werken. Of materialen veranderen om het proces duurzamer te maken. Zo zijn er altijd uitdagingen waar jij als ploegleider rekening mee moet houden om het proces soepel te laten verlopen en jouw team efficiënt te laten werken.

Vereiste ervaring als ploegleider

Wil je ploegleider worden heb je kennis van techniek en ervaring nodig. Daarnaast moet je leidinggevende kwaliteiten hebben. Hoeveel ervaring je nodig hebt is afhankelijk van de complexiteit van het productieproces en hoeveel deelprocessen hier onderdeel van zijn.
Wil je ploegleider worden en heb je de juiste kwaliteiten in huis, is gemiddeld genomen eerst 5 tot ?  jaar ervaring benodigd als operator en 2 jaar ervaring in een vergelijkbare leidinggevende functie.

Bij welk soort bedrijven kun je als ploegleider aan de slag?

Als ploegleider werk je bij grotere bedrijven waar productie plaatsvindt. Procestechniek.nl werkt met veel bedrijven die regelmatig ploegleiders nodig hebben. Om een impressie te krijgen bij welk bedrijf je zou kunnen werken als ploegleider bekijk dan de werkgevers van procestechniek.nl.

Wil jij ook werken als ploegleider?

Procestechniek.nl is het grootste platform in de procestechniek met gemiddeld meer dan 1300 vacatures.