Operator C

Als operator C werk jij aan complexe productieprocessen. Je stuurt machines aan en houdt het proces nauwlettend in de gaten. Jij hebt controle over het proces en grijpt in als dat nodig is.Lees alles over de functie Operator C.  Lijkt het jou wat? Dan helpen je graag aan een mooie baan.

Operator C aan het werk

Wat doet een operator C?

Als operator C heb jij de verantwoordelijkheid over complexe machines. Vaak heb je de supervisie over meerdere machines, maar ook collega operators A en B. Samen zorgen jullie ervoor dat de producten worden gemaakt of verwerkt, volgens de voorschriften. Als het nodig is, grijp je in. Soms moet je daarbij een installatie of zelfs de hele productie stilleggen.

Jouw taken als operator C:

 • Je bewaakt complexe productieprocessen waarin machines een grote rol spelen
 • Je voert kwaliteitscontroles uit en grijpt in als er iets niet goed gaat
 • Je legt productieaantallen en kwaliteitscontroles vast
 • Je waarborgt de veiligheid van het proces
 • Je ziet erop toe dat het werk van andere collega’s in jouw lijn goed en volgens planning gebeurt
 • Als er technische problemen zijn aan een van de machines, los jij ze op, of je zorgt dat het opgelost wordt

Als operator C heb jij een hart voor techniek. Je vindt het heerlijk om technische oplossingen te zoeken. Of dat nu gaat om storingen of vernieuwingen, jij vindt het leuk met techniek te werken en verschillende technieken en hun samenspel te doorgronden.

Meet- en regeltechniek is er daar eentje van. Maar ook bijvoorbeeld, pomptechniek, hijstechniek, besturingstechniek en elektrotechniek. Geeft de machine een foutmelding of treedt de productie buiten haar marges? Jij weet direct of dat komt door fouten in het plc-besturingssysteem, of dat het aan de regelkleppen en sensoren ligt.

Lees meer over het werken als operator op de pagina: Wat doet een procesoperator?

Operator C salaris

Welk salaris jij verdient als Operator C is dus afhankelijk van jouw ervaring, het aantal ploegen en het bedrijf waar je komt te werken.

Het gemiddelde salaris van een operator C ligt tussen de € 2500,- en € 3200,- bruto per maand. Maar in de huidige arbeidsmarktkrapte komen ook hogere salarissen voor. Het salaris is afhankelijk van jouw verantwoordelijkheden. Hoeveel collega operators stuur je aan?

Daarnaast is jouw salaris afhankelijk van het aantal ploegen waarin je werkt, krijg je een ploegentoeslag die kan oplopen tot een derde van het maandsalaris.

Operator C opleiding

De functie operator C is een functie op mbo-niveau 4. Om operator C te worden kun je een mbo-opleiding volgen. De mbo-opleiding tot operator C duurt doorgaans 4 jaar. Je kunt ervoor kiezen om de opleiding tot operator C ook als bbl-opleiding te volgen.

Naast een reguliere mbo-opleiding tot operator C kun je ook kiezen voor Vapro C. Vapro is een opleidingsinstituut dat zich richt op het opleidingen van operators en is een grote naam in de productie-industrie. Behaal je Vapro Procesoperator C, dan heb je ook een mbo-diploma op zak. Het verschil met andere mbo-opleidingen zit in:

 • de groepssamenstelling – meer volwassenen en al werkende operators
 • prijs – deze ligt ver boven het jaarlijks vastgesteld lesgeld van regulieren mbo-opleidingen
 • vakdocenten – docenten uit de praktijk

Tot slot kun je ook kiezen voor het volgen cursussen die jou in enkele cursusdagen klaarstomen tot operator C. Je leert dan precies dat wat je moet weten om als operator C aan het werk te gaan en krijgt geen mbo-vakken als Nederlands en burgerschap. Wel zo efficiënt, je leert het meeste in de praktijk. Deze manier van het volgen van een operator C-opleiding wordt daarom ook steeds populairder.

Afhankelijk van welke opleiding je kiest, leer je algemene zaken (zoals Nederlands, rekenen en burgerschap bij mbo) en krijg je onderwerpen zoals, kwaliteit, veiligheid, logistiek, communicatie, arbeidsomstandigheden en milieu. Uiteraard leer je in iedere opleiding ook de echte vakkennis die nodig is om de processen te beheersen.

Operator C vacatures

Ben jij operator C of wil aan de slag als operator B? Procestechniek.nl is de plek voor gave banen in de procestechniek. Met honderden banen in de procestechniek, zit er gegarandeerd een leuke baan jou tussen.

Waar kun je werken als operator C?

Als operator C kun je in vrijwel ieder productieproces aan de slag. Of er nu muesli of microchips worden gemaakt, operators zijn altijd nodig.

Je kunt dus komen te werken in verschillende branches, zoals de verpakkingsindustrie, chemie, voedingsindustrie, textielindustrie of farmacie.

Bedrijven waar je kunt komen te werken

Mogen wij jou helpen jouw perfecte baan te vinden?

Wil je niet op zoek, maar wel de baan die perfect past bij jou? Een baan met een lekker salaris? Doorgroei- en opleidingsmogelijkheden? Of een baan die op een andere manier aansluit bij jouw behoeften? Wij werken samen met veel bedrijven in de procestechniek en helpen je graag aan de perfecte baan als operator C voor jou!

  Stuur een bericht

  Optioneel

  Meer informatie over de procestechniek?

  De voordelen van diversiteit op de werkvloer

  Als werkgever in de procestechniek ben je voortdurend op zoek naar manieren om je bedrijf te verbeteren en te laten groeien. Een gebied waar je mogelijk nog niet volledig op hebt gefocust, is diversiteit op de werkvloer. Uit onderzoek is gebleken dat het bevorderen van diversiteit niet alleen ethisch verantwoord is, maar ook tal van voordelen met zich meebrengt voor jouw organisatie.

  Lees verder

  Wat moet je als procesoperator weten van NEN?

  Als operator of procesoperator werk je in een omgeving waar veiligheid en kwaliteit van groot belang zijn. Om ervoor te zorgen dat jouw werkzaamheden voldoen aan de geldende normen en richtlijnen, is het belangrijk om bekend te zijn met de NEN-normen. In dit artikel zullen we daarom ingaan op wat NEN-normen zijn en welke NEN-normen relevant zijn voor operators en procesoperators.

  Lees verder

  Salarischeck operator

  Voor degenen die geïnteresseerd zijn in techniek en productieprocessen, biedt de functie van operator een aantrekkelijke optie. Doe de salarischeck operator en kom erachter of dit voor een geschikte functie kan zijn. In dit artikel zullen we de salarisvooruitzichten van operators onder de loep nemen en ontdekken waarom het een van de best betaalde MBO-banen is.

  Lees verder

  Piek openstaande vacatures Procesindustrie lijkt voorbij

  Het personeelstekort neemt toe, door vergrijzing zijn er minder werkenden en parttime werken is de trend… Klopt dit wel? We doken de cijfers in. Die geven een verrassend ander beeld.

  Lees verder
  krapte arbeidsmarkt

  Krapte arbeidsmarkt: waar zijn alle werkzoekenden gebleven?

  Waar je ook komt en wat je ook leest, het kan je niet ontgaan zijn dat men in bijna alle sectoren naarstig op zoek is naar personeel. Verschillende bedrijven hebben beperkte openingstijden, of zijn zelfs gesloten, vanwege te weinig personeel.
  Dat is wel eens anders geweest. Waar zijn al die werkzoekenden gebleven?

  Lees verder

  10 tips om goed te slapen na een nachtdienst

  Herken je dat? Je hebt net een super goede nachtdienst achter de rug en nu is het tijd om naar bed te gaan. De zon schijnt al lekker en eigenlijk ben je nog niet moe. Hoe ga je ervoor zorgen dat je toch in een slaapmodus komt en heerlijk slaapt? Wij geven je 10 tips om na jouw nachtdienst goed te kunnen slapen, om zo weer vol energie te beginnen aan jouw nieuwe dag.

  Lees verder

  procesoperator blijft best betaalde mbo baan

  Het onderzoek van de Keuzegids 2022 bevestigt het opnieuw. Techniek, transport en zorg. Die studierichtingen leveren je het meeste op als je naar een middelbare beroepsopleiding (mbo) gaat. Koks, kappers en nagelstylistes trekken salarisgewijs aan het kortste eind.

  Lees verder
  meelopen met een productiemedewerker

  Een groot tekort aan productiemedewerkers en operators, wat nu?

  De arbeidsmarkt is lastig momenteel. Er is een schreeuwend tekort aan productiemedewerkers, operators en andere technici in de procestechniek,
  De continuïteit van processen loopt gevaar. Hoe kan de productie doordraaien zonder de juiste mensen? HR heeft een zware taak om de gaten te vullen.
  Wat kun jij doen om toch de gaten zo veel mogelijk te vullen?

  Lees verder
  tips voor nachtdiensten

  17 nachtdienst tips om je nachtdiensten fris en fruitig door te komen

  Nachtdiensten… sommige zweren erbij, anderen slaan ze liever over. Werken in de nachten is niet anders dan werken overdag, maar onze biologische klok maakt het dat we nachtdiensten wel heel anders kunnen ervaren. Hoe zorg je ervoor dat je goed uitgerust aan je nachtdienst begint en het allerbeste uit je werknacht haalt? We delen tips!

  Lees verder
  salaris-procestechniek

  Op zoek naar een van de best betaalde banen op mbo-niveau? Word procesoperator!

  4 op de 10 mensen met een mbo niveau 4 diploma op zak stroomt door naar een hbo-opleiding. Vaak is het idee dat je met een hbo-diploma meer kan verdienen. Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn! Met een mbo-opleiding kun je een heel goed salaris verdienen. Helemaal als procesoperator of procestechnicus!

  Lees verder