Operator C

Als operator C werk jij aan complexe productieprocessen. Je stuurt machines aan en houdt het proces nauwlettend in de gaten. Jij hebt controle over het proces en grijpt in als dat nodig is.Lees alles over de functie Operator C.  Lijkt het jou wat? Dan helpen je graag aan een mooie baan.

Operator C aan het werk

Wat doet een operator C?

Als operator C heb jij de verantwoordelijkheid over complexe machines. Vaak heb je de supervisie over meerdere machines, maar ook collega operators A en B. Samen zorgen jullie ervoor dat de producten worden gemaakt of verwerkt, volgens de voorschriften. Als het nodig is, grijp je in. Soms moet je daarbij een installatie of zelfs de hele productie stilleggen.

Jouw taken als operator C:

 • Je bewaakt complexe productieprocessen waarin machines een grote rol spelen
 • Je voert kwaliteitscontroles uit en grijpt in als er iets niet goed gaat
 • Je legt productieaantallen en kwaliteitscontroles vast
 • Je waarborgt de veiligheid van het proces
 • Je ziet erop toe dat het werk van andere collega’s in jouw lijn goed en volgens planning gebeurt
 • Als er technische problemen zijn aan een van de machines, los jij ze op, of je zorgt dat het opgelost wordt

Als operator C heb jij een hart voor techniek. Je vindt het heerlijk om technische oplossingen te zoeken. Of dat nu gaat om storingen of vernieuwingen, jij vindt het leuk met techniek te werken en verschillende technieken en hun samenspel te doorgronden.

Meet- en regeltechniek is er daar eentje van. Maar ook bijvoorbeeld, pomptechniek, hijstechniek, besturingstechniek en elektrotechniek. Geeft de machine een foutmelding of treedt de productie buiten haar marges? Jij weet direct of dat komt door fouten in het plc-besturingssysteem, of dat het aan de regelkleppen en sensoren ligt.

Lees meer over het werken als operator op de pagina: Wat doet een procesoperator?

Operator C salaris

Welk salaris jij verdient als Operator C is dus afhankelijk van jouw ervaring, het aantal ploegen en het bedrijf waar je komt te werken.

Het gemiddelde salaris van een operator C ligt tussen de € 2500,- en € 3200,- bruto per maand. Maar in de huidige arbeidsmarktkrapte komen ook hogere salarissen voor. Het salaris is afhankelijk van jouw verantwoordelijkheden. Hoeveel collega operators stuur je aan?

Daarnaast is jouw salaris afhankelijk van het aantal ploegen waarin je werkt, krijg je een ploegentoeslag die kan oplopen tot een derde van het maandsalaris.

Operator C opleiding

De functie operator C is een functie op mbo-niveau 4. Om operator C te worden kun je een mbo-opleiding volgen. De mbo-opleiding tot operator C duurt doorgaans 4 jaar. Je kunt ervoor kiezen om de opleiding tot operator C ook als bbl-opleiding te volgen.

Naast een reguliere mbo-opleiding tot operator C kun je ook kiezen voor Vapro C. Vapro is een opleidingsinstituut dat zich richt op het opleidingen van operators en is een grote naam in de productie-industrie. Behaal je Vapro Procesoperator C, dan heb je ook een mbo-diploma op zak. Het verschil met andere mbo-opleidingen zit in:

 • de groepssamenstelling – meer volwassenen en al werkende operators
 • prijs – deze ligt ver boven het jaarlijks vastgesteld lesgeld van regulieren mbo-opleidingen
 • vakdocenten – docenten uit de praktijk

Tot slot kun je ook kiezen voor het volgen cursussen die jou in enkele cursusdagen klaarstomen tot operator C. Je leert dan precies dat wat je moet weten om als operator C aan het werk te gaan en krijgt geen mbo-vakken als Nederlands en burgerschap. Wel zo efficiënt, je leert het meeste in de praktijk. Deze manier van het volgen van een operator C-opleiding wordt daarom ook steeds populairder.

Afhankelijk van welke opleiding je kiest, leer je algemene zaken (zoals Nederlands, rekenen en burgerschap bij mbo) en krijg je onderwerpen zoals, kwaliteit, veiligheid, logistiek, communicatie, arbeidsomstandigheden en milieu. Uiteraard leer je in iedere opleiding ook de echte vakkennis die nodig is om de processen te beheersen.

Operator C vacatures

Ben jij operator C of wil aan de slag als operator B? Procestechniek.nl is de plek voor gave banen in de procestechniek. Met honderden banen in de procestechniek, zit er gegarandeerd een leuke baan jou tussen.

Waar kun je werken als operator C?

Als operator C kun je in vrijwel ieder productieproces aan de slag. Of er nu muesli of microchips worden gemaakt, operators zijn altijd nodig.

Je kunt dus komen te werken in verschillende branches, zoals de verpakkingsindustrie, chemie, voedingsindustrie, textielindustrie of farmacie.

Bedrijven waar je kunt komen te werken

Mogen wij jou helpen jouw perfecte baan te vinden?

Wil je niet op zoek, maar wel de baan die perfect past bij jou? Een baan met een lekker salaris? Doorgroei- en opleidingsmogelijkheden? Of een baan die op een andere manier aansluit bij jouw behoeften? Wij werken samen met veel bedrijven in de procestechniek en helpen je graag aan de perfecte baan als operator C voor jou!

  Stuur een bericht

  Optioneel

  Meer informatie over de procestechniek?

  Sollicitatievragen voor operators

  25 sollicitatievragen voor operators

  Nog even en dan heb je een sollicitatiegesprek. Welke inhoudelijke vragen kun je als operator verwachten? Bekijk de 25 inhoudelijke sollicitatievragen voor operators die we voor je op een rijtje hebben gezet.

  Lees verder

  Parttime operator vacatures: meer sollicitaties door flexibiliteit

  48% van de werkenden werkt parttime. Nederland is parttimeland #1 in Europa. Maar in de procestechniek werkt slechts 6% parttime. Daar ligt een kans bij het vinden van nieuwe medewerkers. Lees er meer over.

  Lees verder
  Procesoperator thumbs up

  Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

  Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

  Lees verder

  Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

  In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

  Lees verder

  De verschillen tussen Operator A, B en C

  Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

  Lees verder

  Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

  Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

  Lees verder

  Technische informatica in de procestechniek

  De procestechniek verandert. Niet alleen worden steeds meer processen volledig geautomatiseerd, ook wordt de procestechniek steeds meer data-driven. Technische informatica speelt een steeds grotere rol binnen de procestechniek.

  Lees verder

  Haal meer uit jouw technische vaardigheden

  Ben je een ervaren klusser of bouwvakker met een passie voor techniek? Heb je ooit nagedacht over het zetten van de volgende stap in je carrière? Misschien is een baan als procesoperator wel de perfecte uitdaging voor jou!

  Lees verder
  maakindustrie kansen en ontwikkelingen

  Kansen in de maakindustrie

  Wat is het verschil tussen de maakindustrie en procesindustrie of procestechniek? En hoe kenmerkt de maakindustrie zich?

  Lees verder

  Waarom kiezen voor een baan in de procestechniek?

  In de procestechniek worden producten gefabriceerd. Van voedingsmiddelen tot kleding en medicijnen. Alles wat in hoge aantallen wordt gemaakt, komt uit de procestechniek. Hier lees je waarom je zou moeten kiezen voor een baan in de procestechniek.

  Lees verder