Welke opleiding volg je om procesoperator te worden?

Je wilt procesoperator worden?
Een goed idee, je krijgt als procesoperator een flink salaris en hebt werkt waarmee echt wat wordt gemaakt.

Maar welke opleidingen kun je volgen om procesoperator te worden?
Je kunt daarvoor een mbo-opleiding Procesoperator A, B of C volgen. Naast dat je jouw opleiding als ‘reguliere’ mbo-opleiding (ook wel een BOL-opleiding) kunt volgen, kun je ook leren en werken tegelijk. Je volgt dat de opleiding Procesoperator A, B of C terwijl je al ergens aan het werk bent.

operators bedienen machine

Operator worden in het kort

Als procesoperator heb je verschillende taken. Zo controleer je de voortgang van het productieproces in de fabriek en je grijpt in als dat nodig is. Dat doe je bijvoorbeeld door de productielijn stil te leggen of door – heel slim – het proces om te leiden. Natuurlijk voer je technische controles op de installaties zelf uit en signaleer je eventuele afwijkingen. Klein onderhoud voer je vaak zelf uit, het grotere werk wordt door de onderhouds- of technische dienst gedaan.

Soms moet de fabriek of een deel daarvan worden opgestart of gestopt. Hoe dit in z’n werk gaat, staat nauwkeurig beschreven in procedures en handboeken. Jij voert deze uit volgens de richtlijnen en controleert of alle systemen op de voorgeschreven manier reageren. Een beetje ervaren procesoperator kent op een gegeven moment zijn werkgebied beter dan de ingenieurs die de veelal computergestuurde machines ontwikkeld en geplaatst hebben.

Het is meer regel dan uitzondering dat procesoperators verbeteringen in de routing van het proces weten aan te brengen. Je volgt dus niet alleen procedures en werkschema’s op, ook ontwikkel je voldoende inzicht en lef misschien ook wel om met verbetervoorstellen te komen.

Wat houdt de opleiding Procesoperator A, B of C in?

De procestechniek is een dynamische sector met uitstekende mogelijkheden voor mensen met een VMBO-, Mavo-, Havo- of MBO-opleiding. Als procesoperator kun je binnen de procestechniek dan ook op verschillende niveaus aan de slag. Je kunt er starten als procesoperator, mechanisch operator of laboratoriummedewerker en doorgroeien naar leidinggevende functies.

Het is mogelijk om het Procesoperator-diploma op de niveaus A, B of C af te ronden.

De opleiding Procesoperator A

Als operator A ben je in staat te assisteren bij de bediening van ingewikkelde installaties. Eenvoudige installaties kun je zelfstandig bedienen. De opleiding tot operator A duurt ruim twee jaar. Om te worden toegelaten zijn een diploma Basisoperator, een VMBO- of Mavo-diploma met exacte vakken op B-niveau nodig.

De opleiding Operator A wordt ook wel Vapro A genoemd.

De opleiding Proces of mechanisch Operator B

AIs operator B ben je in staat ingewikkelde installaties zelfstandig te bedienen. De opleiding duurt twee jaar. Om te worden toegelaten zijn een A diploma, of een VMBO- of Mavo-diploma met exacte vakken op C-niveau nodig.

De opleiding Operator B wordt ook wel Vapro B genoemd.

De opleiding Procesoperator C / middenkaderfunctionaris procestechniek

Als operator C of middenkaderfunctionaris procestechniek geeft je vaak leiding aan meerdere operators. De opleiding tot operator C duurt twee jaren. Om te worden toegelaten tot operator C is een operator-B diploma of een gelijkwaardige opleiding nodig.

De opleiding Operator C wordt ook wel Vapro C genoemd.

beroepseisen: wat moet je kunnen?

We hebben gezien dat je als procesoperator in verschillende industrieën terecht kan. Wat alle procesoperators met elkaar gemeen hebben, is dat ze “achter de knoppen zitten”. Je beheerst en controleert het proces. Inzicht en interesse in techniek en chemie zijn eigenlijk meer een must dan een pré, en daarnaast vind je vanzelfsprekend veiligheid erg belangrijk.

Toelatingseisen: wat moet je hebben?

Afhankelijk van je vooropleiding stroom je in op niveau 2 of 3.

Vmbo-kbl, vmbo-tl, havo

 • Procesoperator B – Mbo-niveau 3
 •  Procesoperator C – Mbo-niveau 4

Vmbo-bbl, vmbo-kbl

 • Procesoperator A – Mbo-niveau 2
 • Procesoperator B – Mbo-niveau 3

In het bedrijfsleven hoor je ook vaak van Vapro A, B of C.

Meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen?

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op of bel ons direct!
Om je goed van dienst te kunnen zijn, adviseren we wel je eerst aan te melden.

  Stuur een bericht

  Optioneel

  Liever direct contact?

  Wij staan voor je klaar!