Operator B

Als operator B zorg je ervoor dat een productieproces goed verloopt. Jij bestuurt en bewaakt de machines en zorgt ervoor dat er producten van de juiste kwaliteit de fabriek uitkomen.
Lees alles over de functie Operator B.  Lijkt het jou wat? Dan helpen je graag aan een mooie baan.

Operator B aan het werk

Wat doet een operator B?

Als operator B, werk je net als een operator A met de machines in een productieproces. Jij zorgt er samen met jouw collega’s voor dat er producten worden gemaakt. Je werkt in een wat complexer proces met diverse machines.

Jouw taken als operator B:

 • Je bedient en bewaakt machines binnen complexere processen
 • Je kunt een productieproces voorbereiden en opstarten of een lijn ombouwen als dat nodig is
 • Je rapporteert het productieverloop
 • Je kunt zelfstandig beslissingen nemen
 • Je voert kwaliteitscontroles uit en grijpt in als er iets niet goed gaat
 • Jij bewaakt altijd de veiligheid van het proces
 • Je kunt eerstelijns storingen opzoeken en oplossen
 • Je voert onderhoudstaken uit

Als operator B heb jij affiniteit met techniek. Jij bent verantwoordelijk voor jouw of deelproces. Procesbeheersing is belangrijk in jouw werk. Procesbeheersing is nodig om goede producten te maken, veilig te werken en verspillingen te voorkomen.

Veilig werken is een belangrijke pijler in jouw werk. Je werkt niet alleen met complexe machines, ook kun je werken met chemische stoffen, verbrandingsprocessen, (kracht)stroom, stoom, gassen en andere stoffen en processen die gevaarlijk kunnen zijn.

Om het proces te beheersen en de controle te houden, het je kennis van verschillende technieken.

Zo werk je bijvoorbeeld met meet- en regeltechniek. Jij weet hoe je kunt meten of bijvoorbeeld de temperatuur in en vat binnen de toleranties valt en kunt dit regelen om te voorkomen dat de temperatuur te hoog of te laag wordt. Maar ook pomptechniek, hijstechniek, besturingstechniek en elektrotechniek bijvoorbeeld, hebben een rol in jouw werk.

Daar liggen ook jouw doorgroeikansen. Technische ontwikkelingen volgen elkaar hard op. Daar kun jij een rol in spelen. Ook kun je doorgroeien naar operator C of ploegleider.

Lees meer over het werken als op operator op de pagina: wat doet een procesoperator?

Operator B salaris

Welk salaris jij verdient als Operator B is afhankelijk van jouw ervaring, het aantal ploegen en het bedrijf waar je komt te werken.
Het gemiddelde salaris van een operator B ligt tussen de €2000,- en € 2900,- bruto per maand. Dit is exclusief ploegentoeslag. Meestal werk je als operator B in ploegendiensten. Afhankelijk van het aantal ploegen dat je werkt, krijg je een ploegentoeslag die kan oplopen tot een derde van het maandsalaris. Ben je een ervaren operator B en werk je in bijvoorbeeld 5 ploegen? Dan kun je maar zo maandelijks zo’n €3000 netto verdienen.

Operator B opleiding

De functie operator B is een functie op mbo-niveau 3. Om operator B te worden kun je een mbo-opleiding volgen. Deze mbo-opleiding duurt 3 jaar. Je kunt er ook voor kiezen de opleiding in bbl-variant te volgen.

Naast een reguliere mbo-opleiding tot operator B kun je ook kiezen voor Vapro B. Vapro is een opleidingsinstituut dat zich richt op het opleidingen van operators en is een grote naam in de productie-industrie. Behaal je Vapro Procesoperator B, dan heb je ook een mbo-diploma op zak. Het verschil met andere mbo-opleidingen zit in:

 • de groepssamenstelling – meer volwassenen en al werkende operators
 • prijs – deze ligt ver boven het jaarlijks vastgesteld lesgeld van regulieren mbo-opleidingen
 • Vakdocenten – leer het vak van docenten uit te praktijk

Tot slot kun je ook kiezen voor het volgen cursussen die jou in enkele cursusdagen klaarstomen tot operator B. Je leert dan precies dat wat je moet weten om als operator B aan het werk te gaan en krijgt geen mbo-vakken als Nederlands en burgerschap. Wel zo efficiënt, je leert het meeste in de praktijk. Deze manier van het volgen van een operator B-opleiding wordt daarom ook steeds populairder.

Operator B vacatures

Ben jij operator B of wil aan de slag als operator B? Procestechniek.nl is de plek voor gave banen in de procestechniek. Met honderden banen in de procestechniek, zit er gegarandeerd een leuke baan jou tussen.

Waar kun je werken als operator B?

Als operator B kun je in vrijwel ieder productieproces aan de slag. Of er nu pasta, pennen of pacemakers worden gemaakt, operators zijn altijd nodig.

Je kunt dus komen te werken in verschillende branches, zoals de verpakkingsindustrie, chemie, voedingsindustrie, textielindustrie of farmacie.

Bedrijven waar je kunt komen te werken

Mogen wij jou helpen jouw perfecte baan te vinden?

Wil je niet op zoek, maar wel de baan die perfect past bij jou? Een baan met een lekker salaris? Doorgroei- en opleidingsmogelijkheden? Of een baan die op een andere manier aansluit bij jouw behoeften? Wij werken samen met veel bedrijven in de procestechniek en helpen je graag aan de perfecte baan als operator B voor jou!

  Stuur een bericht

  Optioneel

  Meer informatie over de procestechniek?

  Sollicitatievragen voor operators

  25 sollicitatievragen voor operators

  Nog even en dan heb je een sollicitatiegesprek. Welke inhoudelijke vragen kun je als operator verwachten? Bekijk de 25 inhoudelijke sollicitatievragen voor operators die we voor je op een rijtje hebben gezet.

  Lees verder

  Parttime operator vacatures: meer sollicitaties door flexibiliteit

  48% van de werkenden werkt parttime. Nederland is parttimeland #1 in Europa. Maar in de procestechniek werkt slechts 6% parttime. Daar ligt een kans bij het vinden van nieuwe medewerkers. Lees er meer over.

  Lees verder
  Procesoperator thumbs up

  Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

  Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

  Lees verder

  Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

  In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

  Lees verder

  De verschillen tussen Operator A, B en C

  Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

  Lees verder

  Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

  Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

  Lees verder

  Technische informatica in de procestechniek

  De procestechniek verandert. Niet alleen worden steeds meer processen volledig geautomatiseerd, ook wordt de procestechniek steeds meer data-driven. Technische informatica speelt een steeds grotere rol binnen de procestechniek.

  Lees verder

  Haal meer uit jouw technische vaardigheden

  Ben je een ervaren klusser of bouwvakker met een passie voor techniek? Heb je ooit nagedacht over het zetten van de volgende stap in je carrière? Misschien is een baan als procesoperator wel de perfecte uitdaging voor jou!

  Lees verder
  maakindustrie kansen en ontwikkelingen

  Kansen in de maakindustrie

  Wat is het verschil tussen de maakindustrie en procesindustrie of procestechniek? En hoe kenmerkt de maakindustrie zich?

  Lees verder

  Waarom kiezen voor een baan in de procestechniek?

  In de procestechniek worden producten gefabriceerd. Van voedingsmiddelen tot kleding en medicijnen. Alles wat in hoge aantallen wordt gemaakt, komt uit de procestechniek. Hier lees je waarom je zou moeten kiezen voor een baan in de procestechniek.

  Lees verder