Blog
Geplaatst op 06 okt 2023

De impact van het tekort aan technisch personeel

Tekort aan technici

Het tekort aan technisch geschoolde medewerkers in Nederland heeft diepgaande gevolgen op verschillende niveaus. In deze blog bespreken we de belangrijkste maatschappelijke en economische gevolgen, evenals de kwalitatieve en kwantitatieve aspecten van dit tekort.

In dit artikel hebben we gebruikgemaakt van verschillende databronnen, waaronder de uitkomsten van het jaarlijkse onderzoek van ROVC naar de technische branche.

Maatschappelijke en economische gevolgen tekort technisch personeel

 • Concurrentiepositie verslechtert: Het valt op dat maar liefst 73% van de respondenten van mening is dat het tekort aan technici de concurrentiepositie van Nederland verslechtert. In een wereld die steeds afhankelijker wordt van technologische vooruitgang, kan een gebrek aan technisch talent ervoor zorgen dat we achterblijven in innovatie en concurrentievoordelen.
 • Innovatie wordt geremd: Het tekort aan technici remt innovatie, volgens 46% van de ondervraagden. Innovatie gedijt wanneer er voldoende creatieve geesten zijn om nieuwe ideeën te ontwikkelen. Een gebrek aan technisch talent kan de ontwikkeling van nieuwe technologieën en langdurige vooruitgang belemmeren.
 • Minder aantrekkelijk voor productiebedrijven: Voor 42% van de respondenten maakt het tekort Nederland minder aantrekkelijk voor productiebedrijven. Bedrijven overwegen elders te investeren als er niet genoeg gekwalificeerd personeel beschikbaar is.
 • Vertraging in verduurzaming en digitalisering: Het tekort aan technici vertraagt ook de broodnodige verduurzaming en digitalisering, volgens respectievelijk 41% en 26% van de respondenten. Deze trends zijn cruciaal voor onze toekomst en een tekort aan technisch personeel kan de voortgang belemmeren.

Kwalitatieve effecten tekort technisch personeel

 • Drukte en stress op de werkvloer: Het kwalitatieve tekort aan technici betekent dat er te weinig mensen beschikbaar zijn met kennis van zaken om de kwaliteit van de productie te waarborgen. Daardoor moet er soms in minder ploegen worden gewerkt, wat ten koste kan gaan van de productie.
 • Stagnerende groei van organisaties: Bedrijven kunnen niet groeien zonder voldoende technische expertise. Het tekort aan technici belemmert de groei van organisaties, wat uiteindelijk een negatief effect heeft op de economie als geheel.
 • Hogere lonen voor technici: Om het schaarse technische talent aan te trekken en te behouden, zijn organisaties vaak genoodzaakt hogere lonen te bieden. Hoewel dit gunstig is voor technici, kan het de kosten voor bedrijven verhogen en de winstmarges verminderen.

Kwantitatieve effecten tekort technisch personeel

 • Drukte en stress op de werkvloer: Het kwantitatieve tekort aan technici betekent simpelweg dat er niet genoeg handen zijn om het werk te doen, wat de werkdruk verhoogt.
 • Slechtere kwaliteit: Wanneer organisaties onderbemand zijn, kan de kwaliteit van het werk afnemen. Dit heeft gevolgen voor de reputatie van het bedrijf en de tevredenheid van klanten.
 • Stagnerende groei van organisaties: Het kwantitatieve tekort kan eveneens de groei van organisaties vertragen, omdat projecten vertraging oplopen en nieuwe kansen niet benut kunnen worden.

Ook voor bedrijven is de impact van het tekort groot

 • Verminderde concurrentiekracht: Bedrijven die afhankelijk zijn van procestechnici kunnen merken dat ze minder concurrerend zijn op de arbeidsmarkt. Het tekort aan technici betekent dat er meer concurrentie is om het beperkte aantal beschikbare talenten, wat kan resulteren in langere wervingsprocessen en moeilijkheden bij het aantrekken van topkandidaten.
 • Wervingsuitdagingen: Het tekort aan procestechnici vergroot de wervingsuitdagingen voor bedrijven. Ze moeten creatiever worden in het aantrekken van talent, wat kan leiden tot hogere kosten voor wervingsinspanningen, zoals het aanbieden van bonussen of betere arbeidsvoorwaarden.
 • Mogelijke Kwaliteitsdaling: Als bedrijven te snel moeten handelen om vacatures te vervullen, kan dit leiden tot een mogelijke daling van de kwaliteit van de aangenomen kandidaten. Dit kan resulteren in een minder geschikte match tussen de werknemer en het bedrijf, wat op de lange termijn problemen kan veroorzaken.
 • Stagnerende groei: Bedrijven die afhankelijk zijn van procestechnici kunnen hun groeipotentieel beperkt zien door het tekort aan gekwalificeerd personeel. Het ontbreken van essentiële teamleden kan de uitvoering van nieuwe projecten vertragen en de algehele bedrijfsgroei belemmeren.
 • Toenemende loonkosten: Om competitief te blijven, moeten bedrijven wellicht hogere salarissen aanbieden om procestechnici aan te trekken en te behouden. Dit kan leiden tot stijgende loonkosten en een mogelijke druk op de winstmarges.
 • Innovatiebeperking: Het tekort aan technici kan de mogelijkheid van bedrijven om innovatieve processen te ontwikkelen en te implementeren beperken. Innovatie is vaak afhankelijk van de expertise en ervaring van technische professionals.
 • Toenemende werkdruk: Voor de procestechnici die al in dienst zijn, kan het tekort aan collega’s leiden tot een hogere werkdruk en stress. Dit kan de tevredenheid van het personeel negatief beïnvloeden en het risico op personeelsverloop vergroten.
 • Investering in opleiding en ontwikkeling: Sommige bedrijven moeten mogelijk investeren in opleidings- en ontwikkelingsprogramma’s om hun bestaande personeel op te leiden voor specifieke procestechnische functies. Hoewel dit een langetermijn oplossing kan zijn, brengt het initiatieven met zich mee om interne expertise op te bouwen.

Kortom

Het tekort aan technici in de procestechniek heeft diepgaande gevolgen voor onze sector en de maatschappij. Het aanpakken van dit tekort is van cruciaal belang om te zorgen voor een duurzame en innovatieve toekomst voor de procestechniek in Nederland.

Ben je op zoek?

Bij Procestechniek.nl staan we klaar om jullie te ondersteunen bij het zoeken naar werk in de techniek of naar technisch personeel.

Gerelateerd

Sollicitatievragen voor operators

25 sollicitatievragen voor operators

Nog even en dan heb je een sollicitatiegesprek. Welke inhoudelijke vragen kun je als operator verwachten? Bekijk de 25 inhoudelijke sollicitatievragen voor operators die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Lees verder

Technici zijn baanplakkers. Hoe week je ze los?

Technici zijn hele trouwe werknemers. Een kwart van de technici werkt meer dan 20 jaar bij dezelfde werkgever. Hoe week je talent dan toch los?

Lees verder

Parttime operator vacatures: meer sollicitaties door flexibiliteit

48% van de werkenden werkt parttime. Nederland is parttimeland #1 in Europa. Maar in de procestechniek werkt slechts 6% parttime. Daar ligt een kans bij het vinden van nieuwe medewerkers. Lees er meer over.

Lees verder
Procesoperator thumbs up

Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

Lees verder

Hoe werf je zij-instromers in de procestechniek?

Zij-instromers spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het tekort aan technici in de procestechniek. Maar hoe kun je ze het beste werven? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kun je als werkgever hierop inspelen? In dit artikel delen we enkele strategieën en tips om succesvol zij-instromers aan te trekken.

Lees verder

Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

Lees verder

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

Lees verder

Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Lees verder

Via welke kanalen zoeken technici naar een baan?

Als werkgever in de procestechnieksector is het van essentieel belang om inzicht te hebben in de manieren waarop technici naar nieuwe carrièremogelijkheden zoeken. Dat verandert namelijk voortdurend. Terwijl sociale media vorig jaar domineerden, zijn dit jaar de websites van aantrekkelijke werkgevers in trek.

Lees verder
Technisch personeel

Technisch personeel vinden

De poule technici waaruit je kunt putten als je op zoek bent naar een productiemedewerker, procesoperator of een andere functie in de procestechniek is vrij leeg. Net als in andere branches is er meer vraag dan aanbod in goed personeel. Hoe slaag je er toch in om geschikt technisch personeel te vinden?

Lees verder
Ben jij ook op zoek naar technici?