Werken als operator in de farmaceutische industrie

Werk je als operator in de farmacie, dan maak je onderdeel uit van een productieproces waarin medicijnen, geneesmiddelen en andere farmaceutische producten worden gemaakt. Als operator of procesoperator kun je werkzaam zijn in het proces waarin grondstoffen worden gemaakt voor deze producten, of in een proces waarbij verschillende grondstoffen verwerkt worden tot een eindproduct.

In de farmacie is het bijzonder belangrijk schoon te produceren. Als operator werk je daarom vaak in een schone omgeving, soms zelfs in een cleanroom. Dit om ook maar enige vorm van contaminatie te voorkomen.

In ieder productieproces is veiligheid belangrijk, maar in farmacie is hier extra aandacht voor. Er wordt veel gebruik gemaakt van (chemische) stoffen die schadelijk kunnen zijn.

Als machine operator of procesoperator hou jij nauwkeurig bij of het proces goed verloopt, zodat medicijnen en geneesmiddelen exact de juiste verhouding hebben.

Lees verder en ontdek of het werken als operator in de farmaceutische industrie wat voor jou is.

Jouw werk als farmaceutisch operator

Als operator in de farmacie heb je net als operators in andere sectoren, de verantwoordelijkheid over een machine of een heel proces waarbij meerdere machines ingezet worden. Jouw werkomgeving is alleen anders ten opzichte van andere branches, zoals in de textielindustrie, voedingsindustrie of de chemie.

Als operator in de farmacie werk jij schoon en veilig

Je kunt je voorstellen dat de stoffen of vloeistoffen waarmee jij werkt bijzonder geconcentreerd zijn en de werking van het geneesmiddel afhangt van een exacte samenstelling van ingrediënten. Bovendien mag het niet voorkomen dat stoffen onbedoeld in een ander medicijn terechtkomen.

Dat de productieomgeving super schoon moet zijn is niet alleen belangrijk voor de gebruikers van de medicijnen, maar ook voor jouzelf. Het veelvuldig in contact komen met de stoffen die in de geneesmiddelen worden gebruikt, door aanraking, maar ook door inademing bijvoorbeeld, kan schadelijk voor je zijn. Bovendien kunnen bepaalde stoffen chemische reacties veroorzaken. Natuurlijk wil je dit voorkomen.

Daarom is het een van jouw taken als operator om de omgeving zou schoon mogelijk te houden en altijd te werken conform de geldende veiligheidsvoorschriften. Het kan zijn dat je voor je werk extra opleiding krijg op het gebied van veiligheid. Bijvoorbeeld ATEX, waarbij je meer leert over het veilig werken in explosiegevaarlijke zones.

Bij de productie van bepaalde geneesmiddelen is het zelfs zo dat geen enkel stofje in aanraking mag komen met het product. De productie vindt dat plaats in een cleanroom. Daarin draag je volledig beschermende kleding en kom je de ruimte binnen via een luchtsluis. Alle stoffen van buitenaf worden zo geweerd.

Nauwkeurigheid en metingen

Zoals net al even genoemd is het produceren van medicijnen en andere geneesmiddelen precisiewerk. Werk je als procesoperator in de farmaceutische industrie, dan krijg je meer dan in andere sectoren te maken met meet- en regeltechniek. Op basis van sensorische metingen kunnen de kleinste afwijkingen worden gesignaleerd. Afwijkingen die jij niet met het blote oog kunt waarnemen. Heb jij ook kennis van PLC’s of vind je het leuk om meer te leren over het programmeren van PLC’s en meet- en regeltechniek? Dan is het werken in de farmacie een goede keuze voor jou.

Hoge mate van industriële automatisering in de farmacie

Juist omdat de productie van medicijnen en andere geneesmiddelen nauwkeurigheid vereist, is de mate van procesautomatisering in de farmaceutische industrie heel hoog. Je vindt in deze sector de nieuwste machines. Machines die door middel van sensoren veel data verzamelen, gegevens uitwisselen en samenwerken (IIoT). Industrie 4.0 zie je sterk terug in de farmaceutische industrie. Jij als procesoperator werkt dan ook vaak in geavanceerde productieprocessen als je in deze farmacie werkt.

Machines waarmee je werkt in de farmacie

Zoals we zojuist al even schetsten, worden veel hightech machines ingezet in de farmacie en is de mate van industriële automatisering hoog.

Met welke machines jij komt te werken is helemaal afhankelijk van welk product gefabriceerd wordt. Bij de farmaceutische industrie kun je denken aan de productie van pijnstillers, medicijnen, antibiotica, anticonceptiemiddelen, vaccins, vitamine preparaten, crèmes, vloeistoffen en andere geneesmiddelen. Maar ook farmaceutische producten vallen hieronder. Zoals bijvoorbeeld infuuszakken, medicijnpompen, injecteerpennen, naalden, pleisters en verbandmiddelen.

Afhankelijk van wat er gemaakt wordt in het proces waarin jij komt te werken, verschillen de machines. Zo kun je werken met machines die droge processen uitvoeren, of machines die met vloeistoffen werken. Ook zij machines vaak geavanceerder bij bulkprocessen, dan wanneer ze regelmatig omgesteld moeten worden.

Machines die veel voorkomen in farmaceutische productieprocessen waar jij als operator vaak mee te maken krijgt zijn mengmachines, capsule vulmachines, granulatoren, warmtewisselaars, weegapparatuur en natuurlijk verpakkingsmachines.

Belangrijkste eigenschappen van een operator farmacie

Als procesoperator in de farmacie, is de kans groot dat je in een technisch hoogstaande omgeving komt te werken. Processen waarbij nauwkeurigheid en veiligheid belangrijk zijn. Met machines die veel meten en data verzamelen om optimale controle te houden over de productie.

Deze omgeving vraagt de volgende eigenschappen van jou:

Hygiëne vind jij belangrijk

 • Contaminatie kan levensgevaarlijk zijn. Jij houdt daar rekening mee en vindt het belangrijk om niet alleen te werken volgens de hygiënevoorschriften, maar houdt ook graag jouw werkplek netjes en overzichtelijk.

Je houdt van cijfertjes

 • Meestal voer je in de farmaceutische industrie geen fysiek zwaar werk uit, maar stuur jij op cijfertjes. Sensoren verzamelen deze data en op basis van die data bewaak jij het productieproces. Je bent als operator in de farmaceutische industrie dus niet wars van cijfertjes.

Je bent dol op techniek

 • De mate van procesautomatisering is in de farmacie hoog. Jij vindt het heerlijk om in een hightech omgeving te werken.

Je hebt affiniteit met scheikunde

 • Je hebt kennis van sterilisatie- en filtratietechnieken, het hanteren van chemicaliën en grondstoffen, en de processen die nodig zijn om verschillende soorten medicijnen te maken. Of je wilt deze kennis graag opdoen.

Operator vacatures in de farmaceutische industrie bieden kansen

Wil jij als operator aan de slag, of werk jij al als operator, maar wil je graag iets anders doen? De farmacie biedt je mooie uitdagingen en doorgroeimogelijkheden. Voor wie dol is op techniek en graag wil groeien, biedt de farmacie bij uitstek de gelegenheid hiervoor.

Bij welke bedrijven kun je werken als procesoperator in de chemie?

8 openstaande vacatures

Prothya Biosolutions

Bij Prothya Biosolutions worden geneesmiddelen gemaakt uit bloedplasma. In bloedplasma zitten eiwitten, die via een modern biotechnologisch proces uit het plasma gehaald worden en bewerkt worden tot medicijnen.

Lees verder
6 openstaande vacatures

BYK Netherlands B.V.

De producten en diensten van BYK Netherlands B.V., onderdeel van ALTANA, zijn erop gericht om de klanten speciale oplossingen te bieden en hen een concurrentievoordeel te geven.

Lees verder
werken bij KLK Kolb Specialities B.V. - logo
2 openstaande vacatures

KLK Kolb Specialties B.V.

Toen je vanmorgen een douche nam en een schoon shirt aantrok, was je misschien in contact gekomen met een product van KLK Kolb. De producten die KLK Kolb produceert, zijn oppervlakteactieve stoffen, stoffen die worden gebruikt om wasmiddelen en shampoos te maken, maar die ook via een stuk papier of medicijnen hun weg naar u kunnen vinden.

Lees verder
Ducor
1 openstaande vacatures

Ducor petrochemicals

Ducor is een vooraanstaand bedrijf in de procestechniek met een indrukwekkende staat van dienst in de petrochemische industrie. Met een sterke focus op innovatie, duurzaamheid en professionele groei biedt Ducor Petrochemicals een dynamische en stimulerende werkomgeving voor professionals die hun carrière willen laten floreren in de wereld van de procestechniek.

Lees verder
0 openstaande vacatures

Abbott Biologicals BV

Abbott Biologicals BV is een wereldwijde pionier in de procestechniek, met een focus op de ontwikkeling en productie van diagnostische testkits en farmaceutische producten van de hoogste kwaliteit.

Lees verder
0 openstaande vacatures

Paramelt BV

Paramelt is een vooraanstaande speler in de procestechniek die zich toelegt op het leveren van hoogwaardige producten en oplossingen. Met een geschiedenis die teruggaat tot 1898, heeft Paramelt zich ontwikkeld tot een wereldwijd erkende naam in de industrie.

Lees verder
0 openstaande vacatures

Sappi

Als toegewijde partner voor duurzaamheid en innovatie heeft Sappi zich gevestigd als een wereldleider in het leveren van hoogwaardige papier- en celluloseproducten voor diverse markten wereldwijd.

Lees verder
logo Synthomer
0 openstaande vacatures

Synthomer B.V.

Synthomer is een van 's werelds belangrijkste leveranciers van waterige polymeren en heeft leidende posities op veel markten.

Lees verder

Werken bij een van deze bedrijven in de farmacie?

Krijg die gave baan die bij jou past!

Krijg die baan als operator in de farmacie!

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op of bel ons direct!
Om je goed van dienst te kunnen zijn, adviseren we wel je eerst aan te melden.

  Stuur een bericht

  Optioneel

  Liever direct contact?

  Wij staan voor je klaar!