Gesolliciteerd?
Dit is wat je kunt verwachten

Je hebt gesolliciteerd op een van de vacatures van Procestechniek.nl. Natuurlijk wil je snel weten waar je aan toe bent. We vertellen je graag hoe de sollicitatieprocedure er uitziet en hoe je je kunt voorbereiden op de gesprekken.

Leren en werken in de procestechniek

Direct in dienst bij het bedrijf of via Procestechniek.nl

Bij de meeste vacatures zorgt Procestechniek.nl ervoor dat jij rechtstreeks bij het bedrijf in dienst komt. Er zijn ook vacatures waarbij je de eerste periode via Procestechniek.nl bij het bedrijf aan de slag gaat.

Of je nu op papier direct bij het bedrijf komt te werken, of eerst via procestechniek, qua arbeidsvoorwaarden maakt het bijna geen verschil. De voorwaarden die je in loondienst bij het bedrijf zou krijgen, nemen wij waar mogelijk over. En er is altijd de intentie om jou zo snel mogelijk een vast contract te bieden.

Maar in de sollicitatieprocedure zit wel een verschil. Kom je direct in dienst van het bedrijf, bepalen zij of jij wordt aangenomen of niet. Werk je er via procestechniek.nl? Dan doet Procestechniek.nl ook de selectieprocedure.

Sollicitatieprocedure als je direct in dienst komt bij het bedrijf

1) Kennismaking met Procestechniek.nl

Voordat we je voorstellen bij het bedrijf, willen we jou graag eerst beter leren kennen. Waarom vind je deze functie zo leuk? Wat is jouw werkervaring? En waarom denk je dat jij goed past bij deze functie?
Tijdens onze eerste kennismaking stellen we je dit soort vragen. Ze zijn bedoeld om in te kunnen schatten of je geschikt bent voor de functie en of je past bij het bedrijf.

Deze eerste kennismaking is geen uitvoerig sollicitatiegesprek. Behalve dan dat we graag jou CV zouden zien, hoef je niets voor te bereiden.
Het gesprek kan op een van de kantoren van Procestechniek.nl plaatsvinden, maar meestal doen we deze eerste kennismaking telefonisch of via videobellen.

Komt er uit het gesprek dat de functie misschien niet zo goed past als gedacht? Dan gaan we op zoek gaan naar een vacature die beter bij jou past.

2) Je wordt voorgesteld bij het bedrijf

Schat Procestechniek.nl in dat jij inderdaad past bij de vacature? Dan stellen we je voor als geschikte kandidaat bij het bedrijf. Is het bedrijf ook enthousiast? Dan plannen we een afspraak in voor het sollicitatiegesprek. Je ontvangt daarvoor van ons de praktische informatie, zoals het adres en het tijdstip waarop je verwacht wordt. Meestal vindt dit gesprek plaats op locatie bij het bedrijf zelf. Maar het kan zijn dat dit door omstandigheden niet lukt en ze jou graag willen leren kennen via een online sollicitatiegesprek.

3) Op sollicitatiegesprek bij het bedrijf

Hét moment waarop jouw mogelijk nieuwe werkgever gaat inschatten of ze jou geschikt vinden voor de baan.
Het is verstandig dat je je hierop voorbereidt. Zorg dat je vast verdiept in wat het bedrijf precies doet en schrijf van tevoren jouw vragen op. Het gesprek is niet alleen bedoeld om in te kunnen schatten of jij een passende werknemer bent, maar ook voor jou om te zien of jij bij dit bedrijf wilt werken. Bedenk daarom vooraf welke vragen jij graag zou willen stellen. Bijvoorbeeld:

  • Hoe ziet het productieproces er uit?
  • Welke verschillende afdelingen zijn er en met welke machines wordt gewerkt?
  • Hoe ziet mijn taak er precies uit in deze functie?
  • Met wie ga ik samenwerken?
  • Hoe is de sfeer in het bedrijf?
  • Welke doorgroeimogelijkheden en opleidingsmogelijkheden zijn er?

4) Een mogelijk 2e gesprek of assessment

Bij sommige functies is het sollicitatieproces wat uitgebreider. Zo kan het zijn dat je een extra gesprek hebt met je toekomstig leidinggevende of andere mensen binnen het bedrijf. Ook is soms een assessment onderdeel van de sollicitatieprocedure. Daarin wordt beoordeeld of jij de juiste eigenschappen hebt die nodig zijn voor de functie. Zoals in hoeverre jij leiderschapskwaliteiten hebt of een analytisch denkvermogen.

5) Arbeidsvoorwaarden en het tekenen van het arbeidscontract

Is het bedrijf enthousiast en jij ook nog steeds? Dan volgt er een laatste gesprek waarin zaken als jouw salaris, startdatum en arbeidsvoorwaarden aan bod komen.

Soms gaat dit volledig digitaal, vaak vindt dit plaats bij het bedrijf zelf.

Hebben jullie een overeenstemming bereikt? Gefeliciteerd! Dan heb je een nieuwe baan!

Via Procestechniek.nl aan de slag

Bij sommige vacatures werk je eerst via Procestechniek.nl. De eerste periode, tot maximaal 6 maanden, heb je dan een contract via Procestechniek.nl. Procestechniek.nl betaalt jouw salaris en geeft jou dezelfde arbeidsvoorwaarden (voor zover dat mogelijk is) als die je zou krijgen in loondienst bij het bedrijf. Alleen het vakantiegeld verschilt iets. Bij Procestechniek.nl krijg je 8,3% vakantietoeslag in plaats van de gebruikelijke 8%.

Omdat Procestechniek.nl degene is die jouw een arbeidscontract geeft, is Procestechniek.nl degene die jou aanneemt.

De sollicitatieprocedure als je via Procestechniek.nl werkt

1) een korte telefonische kennismaking

Hebben we je CV ontvangen dan kunnen we wat vragen over stellen als er dingen niet duidelijk zijn. Denken we, op basis van onze eerste informatie, dat je wel past bij de functie (of een van de andere openstaande vacatures), dan plannen we gelijk een afspraak met je in voor een gesprek.

2) Op gesprek bij Procestechniek.nl

Die doen we het liefst face-to-face, tenzij het bijvoorbeeld vanwege reisafstand of corona-maatregelen niet kan. Namens Procestechniek.nl ga je aan de slag bij een van onze opdrachtgevers, we willen je daarom eerst goed leren kennen.

Tijdens dit gesprek draait het met name om wie jij bent, wat jij zoekt in een baan, waarom je op zoek bent naar een andere baan en waarom je juist op die ene vacature hebt gereageerd.
Ook gaan we dieper in op jouw kwaliteiten als mens en werknemer. We willen graag weten wat voor iemand jij bent op de werkvloer. Zo kunnen wij bepalen of je een goede match bent voor de functie waar je op solliciteert.

Ten slotte kijken we ook of je bij het bedrijf past.

Dit klinkt allemaal nog al veel, maar wees gerust. Je kunt bij ons lekker op de bank neerploffen en jezelf zijn.

3) Tekenen contract bij procestechniek

Schatten we in dat jij het goed gaat doen in de openstaande functie én ben jij nog steeds enthousiast. Dan krijg je een contract via Procestechniek.nl en kun je snel aan de slag bij jouw nieuwe werkgever.

Als het zowel de werkgever als jou bevalt, kom je na afloop van het contract rechtstreeks in dienst bij het bedrijf. In de meeste gevallen krijg je dan direct een vast contract aangeboden.

Veelgestelde vragen over de sollicitatieprocedure

  • Wanneer sluit de vacature?

De meeste vacatures hebben geen einddatum. Hebben we de juiste kandidaat gevonden, dan gaat de vacature offline. Solliciteer dus snel, voordat iemand anders er met jouw ideale baan vandoor gaat.

  • Hoe lang duurt de sollicitatieprocedure?

Dit is helemaal afhankelijk van met wie je de gesprekken voert en jij en deze persoon beschikbaar zijn. Gemiddeld duurt het zo’n 3 weken van sollicitatie tot getekende arbeidsovereenkomst.

  • Welke vragen kan ik verwachten tijdens het sollicitatieproces?

De vragen die je krijgt zijn afgestemd op de functie waarop je solliciteert. Verwacht in elk geval de vraag waarom je zelf denkt goed te passen bij de functie.

  • Wat moet ik aan trekken?

Zorg dat je er verzorgd uitziet en weest jezelf, that’s it.

Altijd een geschikte baan!

Je hebt nu een idee wat je kan verwachten van de sollicitatieprocedure. Blijkt tijdens de sollicitatieprocedure dat de vacature toch niet helemaal past? Geen nood! Dan zoeken we graag voor je verder.