De maakindustrie: een dynamische sector met veel kansen

De maakindustrie, ook wel bekend als de procesindustrie of procestechniek, is de motor achter de productie van uiteenlopende producten, variërend van auto’s en elektronica tot voedsel en farmaceutische producten. De maakindustrie is een belangrijke sector voor de Nederlandse economie. In 2022 was ze goed voor ongeveer 12% van de totale toegevoegde waarde in Nederland, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Procestechniek.nl is hét platform voor werken in de maakindustrie.

Maakindustrie - draaiende industrie in de nacht

Wat is de betekenis van maakindustrie?

De maakindustrie is de industrie waar producten worden gemaakt. Dit gebeurt door het verwerken van grondstoffen of halffabricaten tot een eindproduct. Om tot een eindproduct te komen vindt er een proces van verwerkingen plaats. Deze verwerkingen zijn zoveel mogelijk geautomatiseerd.

Bijvoorbeeld

Een voorbeeld van een proces in de maakindustrie is het produceren van fietsen.

Van verschillende grondstoffen, zoals staal, aluminium, kunststof, en rubber wordt een fiets gemaakt. Daarnaast kunnen ook onderdelen ingekocht worden, die alleen nog gemonteerd worden. Zoals de radertjes in fietsbel.

Om tot een fiets te komen vinden er allerlei bewerkingen plaats. Van metaalbewerking voor het frame, tot assemblage van de onderdelen en fietsbellen.

De maakindustrie in Nederland

De maakindustrie maakt een belangrijk deel uit van de Nederlandse economie.
Een aantal kengetallen om te begrijpen hoe groot de maakindustrie is.

  • 150.000 bedrijven vallen onder de maakindustrie
  • De maakindustrie heeft zo’n 700 miljard euro omzet per jaar
  • De export van de Nederlandse maakindustrie was in 2022 300 miljard euro
  • De maakindustrie is een relatief innovatieve sector. In 2022 was het investeringsniveau in onderzoek en ontwikkeling in de maakindustrie 11 miljard euro.
  • 775.000 mensen werken in de maakindustrie
  • De meeste bedrijven bevinden zich in Brabant, Limburg en regio Rijnmond.
  • Loonkosten in de maakindustrie zijn hoger dan in andere sectoren, de maakindustrie is de best betaalde sector. In 2022 was het gemiddelde uurloon in de maakindustrie 22,50 euro.
  • De metaal- en technologische industrie is de grootste branche met 41% van het aantal banen. De levensmiddelenindustrie bevat 18% van het aantal banen; de chemische industrie 15% en de overige industrie 26%.

Bedrijven in de maakindustrie

De maakindustrie omvat een diversiteit aan branches en bedrijfstakken die elk hun eigen specialisaties en uitdagingen hebben.

Metaalbewerking en Machinebouw

Deze tak van de maakindustrie richt zich op het ontwerpen en produceren van geavanceerde machines en apparatuur, zoals halfgeleiderproductieapparatuur, medische apparaten en industriële machines.

Voorbeelden van bedrijven zijn: Philips, ASML, VDL Groep

Chemische industrie

De chemische industrie produceert een breed scala aan producten, waaronder chemische verbindingen, kunststoffen, en brandstoffen.

Voorbeelden van bedrijven zijn: DSM, AkzoNobel, Shell

Voedselverwerking

In deze branche draait alles om de productie en verwerking van voedingsmiddelen en dranken, van zuivelproducten tot bier en snacks.
Voorbeelden van bedrijven zijn: Unilever, FrieslandCampina, Heineken

Auto-industrie

Deze industrie is verantwoordelijk voor de productie van auto’s, vrachtwagens en andere voertuigen, en omvat zowel fabricage als assemblage.

Voorbeeldbedrijven zijn: DAF Trucks, VDL Nedcar, Pon Holdings

Naast bovengenoemde voorbeelden zijn er nog veel meer sectoren te onderscheiden. Elk van deze sectoren heeft zijn eigen unieke uitdagingen en kansen.

Procestechniek.nl speelt een belangrijke rol in het verbinden van technici en jonge talenten met deze bedrijven. Zo hebben we momenteel vacatures open staan bij de volgende bedrijven:

Trends en ontwikkelingen in de maakindustrie

Digitalisering en industrie 4.0

De maakindustrie is steeds meer gedigitaliseerd. Dit betekent dat bedrijven gebruik maken van technologieën zoals kunstmatige intelligentie, machine learning en big data om hun productieprocessen te verbeteren en machines onderling te laten samenwerken. Dit wordt ook wel de vierde industriële revolutie genoemd of industrie 4.0.

Circulaire maakindustrie

Bedrijven onderzoeken methoden om materialen en middelen efficiënter te gebruiken en streven naar een circulaire economie waarin producten worden hergebruikt, gerepareerd en gerecycled.

Duurzaamheid en groene technologieën.

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de maakindustrie. Bedrijven zijn steeds meer bezig met het verminderen van hun milieu-impact. Er wordt steeds minder gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen, en steeds meer groene energie. Processen worden energie-efficiënt gemaakt en steeds meer milieuvriendelijke materialen worden gebruikt.

3D-printing en Additive Manufacturing

De opkomst van 3D-printing en additive manufacturing verandert productieprocessen. Bedrijven verkennen de mogelijkheden van het snel en kostenefficiënt produceren van complexe onderdelen en prototypes.

Supply Chain Resilience

Tijdens de corona-periode kwamen bedrijven er achter hoe kwetsbaar de leveringsketen is. Er ontstond toen een massaal tekort aan bepaalde grondstoffen en onderdelen, waardoor veel productieprocessen stil kwamen te liggen. Bedrijven in de maakindustrie werken aan het versterken van hun toeleveringsketens en het verminderen van risico’s.

Werken in de maakindustrie: trends en ontwikkelingen

De maakindustrie is een dynamische sector die voortdurend in ontwikkeling is. Deze ontwikkeling heeft ook een impact op de manier waarop mensen werken.

Door de steeds verdere automatisering en digitalisering, is het noodzakelijk dat operators en procesoperators meer kennis nodig hebben van digitale technieken.

Terwijl automatisering en robotica de productie-efficiëntie verhogen, heeft dit ook gevolgen voor de vaardigheden die werknemers nodig hebben. Er is vraag naar technici en ingenieurs die in staat zijn om deze geavanceerde systemen te ontwerpen, implementeren en onderhouden. Hierdoor is de maakindustrie op zoek naar werknemers met andere vaardigheden dan voorheen.

Voor operators en procesoperators betekenen de ontwikkelingen dat het verzamelen en analyseren van gegevens een belangrijk onderdeel van hun werk is geworden. Daarom zijn digitale vaardigheden en data-analyse steeds belangrijker voor werknemers in de maakindustrie.

En omdat er zoveel technieken samenkomen in de productieprocessen, verandert ook de teamsamenstelling. Als medewerker in de maakindustrie moet je steeds vaker samenwerken met professionals met verschillende achtergronden. Communicatieve vaardigheden worden steeds belangrijker.

Tot slot betekenen deze ontwikkelingen ook dat je als procesoperator nooit uitgeleerd bent. De snel veranderende technologieën en productiemethoden betekenen dat bijscholen en nieuwe vaardigheden aanleren onderdeel zijn van het werk.

Voordelen van werken in de maakindustrie

Wil je werken in de maakindustrie? Een goede beslissing. Je hebt veel keuze in banen en kunt rekenen op een lekker salaris. We hebben de voordelen voor je op een rijtje gezet:

Baankansen in de maakindustrie

De maakindustrie is een belangrijke sector in onze samenleving. Het is een van de meest stabiele sectoren, omdat het nodig is voor de productie van goederen en diensten. Dus als je in de maakindustrie werkt, heb je een hoge baanzekerheid.

Daarnaast is er op dit moment een tekort aan personeel in de maakindustrie. Dat maakt het makkelijk om in te stromen in deze sector. Wil je instromen in de techniek? Dan is de maakindustrie een goede keuze.

Ploegentoeslag

In de maakindustrie werk je vaak op onregelmatige werktijden. Vaak vindt de productie niet alleen plaats tijdens reguliere kantoortijden, soms gaat de productie zelfs 24 uur per dag door. Bij veel bedrijven krijg je dus te maken met ploegendiensten. En voor het werken van deze onregelmatige diensten krijg je goed betaald. Buitenom een mooi basissalaris, kun je rekenen op een forse ploegentoeslag. En dit basissalaris is in de maakindustrie al vrij hoog. Banen in de maakindustrie behoren tot de best betaalde banen op mbo-niveau.

Doorgroeimogelijkheden

In de maakindustrie heb je veel doorgroeimogelijkheden. In de meeste bedrijven zijn er operators nodig die minder technische kennis hebben en operators met meer technische kennis. Als operator valt er altijd wat te leren. Ook omdat marktontwikkelingen niet stilstaan. Er zijn altijd mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en door te groeien binnen jouw vakgebied. Ook zou je op den duur kunnen kiezen voor een meer leidinggevende functie, zoals teamleider.

Kansen bij de mooiste bedrijven

De maakindustrie is heel breed. Er zijn altijd mogelijkheden bij grote bedrijven. Altijd al bij een bedrijf zoals Campina, Fujifilm of Starbucks willen werken? Als operator maak je makkelijk je entree bij dit soort mooie bedrijven.

Toekomstperspectief

In onze consumptiemaatschappij is de maakindustrie een onmisbare schakel. Zonder de maakindustrie blijven de winkels leeg. Daarom is de maakindustrie minder onderhevig aan economische schommelingen. Een nieuwe recessie? Daar hoef jij je als operator niet snel druk om te maken.

Vacatures in de maakindustrie

Lijkt het jou gaaf om te werken in de maakindustrie? Procestechniek.nl is dé plek voor banen in de maakindustrie en heeft altijd een groot aantal vacatures open staan voor de mooiste bedrijven in de maakindustrie.

Daarnaast helpen we ook actief mensen die willen werken in de maakindustrie aan een passende baan. We helpen jou de best passende baan uit te zoeken en begeleiden je daar naar toe. Ook als daar opleiding voor nodig is, dan helpen we je daarbij.

Wil jij die gave baan? Bekijk dan de vacatures of neem contact met ons op.

Meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen?

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op of bel ons direct!
Om je goed van dienst te kunnen zijn, adviseren we wel je eerst aan te melden.

    Stuur een bericht

    Optioneel

    Liever direct contact?

    Wij staan voor je klaar!