Vapro opleidingen

Als je werkt in de procestechniek kun je er niet omheen: Vapro-opleidingen. De betekenis van VAPRO is ‘vakopleiding procesindustrie‘. Vapro-opleidingen zijn dus specifiek gericht op het werken in de procestechniek. Dit is nodig, omdat de procestechniek een unieke industrie is waarin veiligheid en kwaliteit ontzettend belangrijk zijn. Andere opleidingen besteden vaak maar weinig of helemaal geen aandacht aan de procestechniek. Om de benodigde kennis en kunde van de procestechniek op te doen, kun je een Vapro basisoperator, A, B, C of D diploma halen.

Wil je aan de slag in de procestechniek, maar mis je de juiste papieren? Bij Procestechniek.nl zijn we altijd op zoek naar talent met ambitie in de procesindustrie. Meld je aan als leerling om het vak werkend en lerend onder de knie te krijgen! Heb je vragen of ben je al operator en wil je graag bijscholen? Neem dan contact met ons op.

vapro opleidingen

Welke Vapro opleidingen zijn er

Vapro opleidingen zijn industrie specifieke opleidingen. Dat wil zeggen, ze bieden de technische kennis en know-how afgestemd op de procestechniek. De kennis die nodig is om binnen de procestechniek goed te functioneren, komt weinig aan bod in algemene technische opleidingen.

Om deze kennis alsnog op te doen, kun je een Vapro opleiding volgen. De naam komt van het bekendste instituut die deze opleidingen verzorgt; Vapro. Bij Vapro kun je al meer dan 70 jaar terecht voor opleidingen in de procestechniek. Maar je kunt Vapro opleidingen bij veel verschillende instanties en instituten volgen. Vapro is daarmee een algemene benaming geworden.

Omdat Vapro opleidingen door zo veel verschillenden instanties aangeboden wordt, verschilt de inhoud nog wel eens van elkaar. Maar er zijn wel duidelijke niveaus gekoppeld aan de verschillende opleidingen:

 • Vapro basisoperator
 • Vapro A
 • Vapro B
 • Vapro C
 • Vapro D

Met een Vapro diploma kun je je vakspecifieke kennis van de procestechniek aantonen.

Vapro Basisoperator

Vapro basisoperator is de opleiding tot basisoperator of assistent operator. Dit niveau staat gelijk aan een mbo-opleiding niveau 1.

Vapro A

Vapro A is de opleiding tot zelfstandig werkend operator. Vapro A staat gelijk aan een mbo-opleiding niveau 2.

Vapro B

Vapro B is de opleiding tot allround operator. Vapro B staat gelijk aan een mbo-opleiding niveau 3.

Vapro C

Vapro C is de opleiding tot leidinggevende operator op de werkvloer. De opleiding staat qua niveau gelijk aan een mbo-opleiding niveau 4.

Vapro D

Vapro D is het laatste niveau in de Vapro opleidingen. Het is een duale opleiding waarin werken en leren gecombineerd worden. Vapro D is een opleiding op hbo-niveau. Je haalt hiermee een Bachelor of Engineering met de titel Ingenieur Chemische Technologie. De totale opleiding duurt ongeveer 4 jaar.

Waar kan ik een Vapro opleiding volgen?

Bij verschillende opleidingsinstituten kun je een Vapro opleiding volgen. Bijvoorbeeld bij Vapro zelf, een ROC of ander opleidingsinstituut. Maar je kan ook je Vapro diploma halen via Procestechniek.nl! Zo kun je al bij een werkgever aan de slag en daarnaast je diploma halen? Meld je aan als leerling of neem direct contact met ons op.

Voor wie zijn Vapro opleidingen bedoeld

Je kunt een Vapro basisoperator diploma halen als je werkt in de procestechniek of als je ambitie hebt om in de procestechniek te gaan werken.

Ben jij werkzaam in de procestechniek en wil je graag meer kennis opdoen? Wil je bijvoorbeeld zelfstandig kunnen werken aan een machine of in het proces, als allround operator aan de slag kunnen of leidinggeven aan een team op de werkvloer? Dan kun je een opleiding Vapro A, B of C volgen.

Wil jij breed inzetbaar zijn over de gehele procestechniek en een opleiding op hbo-niveau volgen? Dan is Vapro D de opleiding voor jou.

Hoe zien de verschillende Vapro opleidingen eruit

Hoe de verschillende Vapro opleiding eruit zien verschilt per opleidingsinstituut. Maar qua niveau en grote lijnen komen ze overeen. Daarnaast kun je ook een Vapro opleiding volgen die aansluit op de specifieke industrie waar jij in werkzaam bent of zou willen werken, bijvoorbeeld de farmaceutische industrie of de voedingsmiddelenindustrie.

Ben jij werkzaam in de procestechniek en wil je je graag verder ontwikkelen?

Werk jij in de procestechniek en wil je je graag verder ontwikkelen met een Vapro opleiding? Neem contact met ons op!

Wil jij aan de slag in de procestechniek, maar heb je nog geen Vapro gehaald?

Bij Procestechniek.nl zijn we altijd op zoek naar talent wat zich wil inzetten in de procestechniek. Heb jij niet de benodigde opleidingen, maar wel de affiniteit en ambitie die nodig is om aan de slag te gaan in de procestechniek? Meld je dan aan als leerling!

Heb je een vraag of wil je eerst contact? Vul dan het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Stuur een bericht

  Optioneel

  Liever direct contact?

  Wij staan voor je klaar!