Werken als procesoperator in de voedingsindustrie

Als procesoperator in de voedingsindustrie of levensmiddelenindustrie draag jij bij aan het vervaardigen van producten die essentieel zijn in onze samenleving. Van zuivelproducten, tot frisdranken en vlees. De food-industrie is de grootste industrie van Nederland. Er zijn dus veel banen in te vinden.

Werk je in de voedingsindustrie dan is hygiëne een belangrijke pijler. Bovendien veranderen de wensen van consumenten en zijn zij steeds bewuster bezig met voeding. Daardoor is innovatie en verduurzaming ook een belangrijke pijler in deze branche. Dat zorgt ervoor dat processen wijzigen. In deze branche liggen leuke uitdagingen voor jou als operator!

Wil je direct zien welke food-vacatures er openstaan?

Procesoperator voedingsindustrie

Wat doet een procesoperator in de voedingsindustrie?

Als procesoperator in de voedingsindustrie ben jij verantwoordelijk voor het vervaardigen van een bepaald voedingsproduct voor mens of dier. Jij bedient de machine die gebruikt wordt om het product te bewerken of te verpakken. Daarbij monitor je of de productie verloopt volgens de specificaties en zorg je ervoor dat de werkomgeving schoon blijft. Jij zorgt dus voor de kwaliteitscontrole van het te maken product en let daarbij op de voedselveiligheid.

Afhankelijk van welk product je maakt, kunnen de taken die je hebt verschillen.

Taken van een procesoperator in de voedingsindustrie

Jouw precieze taken zijn afhankelijk van het bedrijf waar je werkt, welk soort voedingsmiddel je produceert en waar in het productieproces je ingezet wordt.

Veel toegepaste processen in de voedingsindustrie zijn:

Verpakken van producten

Jij verpakt de voedingsmiddelen in bijvoorbeeld dozen, zakken, flesjes, potjes, blikjes of in andere verpakkingsmaterialen. Ook het plaatsen van etiketten op de verpakkingen kan hier onderdeel van zijn.

Verwarming

Jij zorgt ervoor dat de producten tot een bepaalde temperatuur wordt verwarmd, bijvoorbeeld om de groei van micro-organismen te stoppen en het product langer houdbaar te maken. Of bijvoorbeeld om de textuur van het product aan te passen.

Malen

Je maalt de ingrediënten, zoals bijvoorbeeld granen, noten en zaden, zodat deze klaar worden gemaakt om ze verder te kunnen verwerken in het productieproces.

Koken

Je kookt ingrediënten door ze te verwarmen of te stomen, zodat de smaak of textuur verandert. Ook kan koken nodig zijn voor het langer houdbaar maken van de producten. Ook kunnen producten vast voorgebraden, gebakken of geroosterd worden.

Drogen

Door het voedsel te drogen verdwijnt het water uit het voedsel. Dit maakt het langer houdbaar, maar maakt het product ook zoeter en intenser van smaak. Drogen kan in een droogoven, maar ook in een dehydrator of met andere drooginstallaties.

Mengen

In een menglijn worden verschillende ingrediënten samengevoegd. Meestal om te komen tot een homogeen eindproduct en een constante productkwaliteit te leveren.

Koelen en vriezen

Veel voedingsmiddelen worden gekoeld of ingevroren om bacteriegroei te voorkomen of om beschikbaarheid van producten te verlengen. Werk je met koelinstallaties, dan kan het zijn dat je ook kennis nodig hebt van koudemiddelen.

Verwijderen van niet-eetbare delen

In veel productieprocessen in de voedingsindustrie zijn niet alle delen van ingrediënten eetbaar. Denk aan de verwerking van vlees en vis, maar ook aan het verwijderen van niet-verse producten of bijvoorbeeld schillen van ingrediënten.

Snijden

In veel processen wordt voedsel gesneden. Dit kan met verschillende soorten snijmachines, maar ook door ultrasoon te snijden, of te snijden met waterstralen.

Toevoegen van additieven

Veel producten in de voedingsindustrie bevatten additieven. Denk aan zout en suiker, maar ook kleur-, geur- en smaakstoffen. Sommige additieven zijn nodig om het product beter te kunnen conserveren, maar ook om het product smakelijker of aantrekkelijker te maken.

Machines

Om deze en andere bewerkingen uit te voeren zijn er veel verschillende machines die gebruikt worden in der voedingsindustrie. Zo kun jij als procesoperator werken met bijvoorbeeld:
• Mixers
• Verpakkingsmachines
• Verhittingsinstallaties
• Drooginstallaties
• Snijmachines
• Malers
• Raffinage-installaties
• Sterilisatie-installaties
• Kookinstallaties
• Enzymatische conversieapparatuur

procesoperator voedingsindustrie verpakking

Belangrijkste eigenschappen van een procesoperator in de voedingsindustrie

Als procesoperator in de chemie, ben je in de basis natuurlijk een procesoperator met taken en verantwoordelijkheden zoals deze ook in andere branches gelden. Werk je in de voedingsindustrie, dan zijn de volgende eigenschappen extra belangrijk:

Oog voor voedselveiligheid en hygiëne

  • Werk je als operator in de voedingsindustrie, dan staat hygiëne en voedselveiligheid voorop. Zo zorg jij voor een schone werkomgeving en productieproces die voldoet aan de wet- en regelgeving.

Precisie

  • Als procesoperator let jij op het ontstaan van kleine afwijkingen of fouten in de productie. Foutmarges in deze sector zijn heel klein. Jij let op de kleinste details en handelt direct om deze te corrigeren.

Verantwoordelijkheidsgevoel

  • Jij maakt producten die geconsumeerd worden. Het is belangrijk dat je de impact van jouw werk inziet op het gebied van veiligheid en kwaliteit van het product dat je maakt.

Bij welke bedrijven kun je werken als procesoperator in de voedingsmiddelenindustrie?

Werken bij Plukon Food Group - logo
1 openstaande vacatures

Plukon Food Group

Als één van Europa’s meest vooraanstaande foodbedrijven voelen we ons medeverantwoordelijk voor het eetpatroon van de consument. Met onze producten willen we bijdragen aan een gezond, gevarieerd en veilig menu.

Lees verder
Werken bij Van Delft Biscuits - logo
1 openstaande vacatures

Van Delft

Van Delft Biscuits, gevestigd in Harderwijk, is marktleider in (gezonde) tussendoortjes, chocolade biscuits en sinterklaasproducten.

Lees verder
Werken bij Amalthea - logo
0 openstaande vacatures

Amalthea

Amalthea B.V. verwerkt de melk, van de bij de coöperatie aangesloten melkgeitenhouders, in haar eigen kaasproductiebedrijf in Rijen tot halfharde geitenkaas.

Lees verder
Werken bij Anstelfood - logo
0 openstaande vacatures

Anstelfood B.V.

Anstelfood productions B.V. is een jong en dynamisch bedrijf dat is ontstaan uit, alsmede kan bogen op de basis van een jarenlang geclusterde kennis en ervaringen van diverse bedrijven uit de voedingsmiddelen industrie.

Lees verder
werken bij Aviko - logo
0 openstaande vacatures

Aviko

Aviko probeert via innovatie meer uit de aardappel te halen. Vanuit hun nauwe contact met aardappeltelers en klanten en onze sterke focus op kwaliteit, produceert de flexibele aanpak van Aviko een uitgebreid assortiment innovatieve aardappelproducten met toegevoegde waarde.

Lees verder
werken bij Bakkerij Holland - logo
0 openstaande vacatures

Bakkerij Holland

Het van oorsprong Vriezenveense bedrijf Bakkerij Holland is sinds 1937 actief. In dat jaar startte Hendrikus Holland samen met zijn vrouw een kleine ambachtelijke bakkerij aan het Oosteinde, de dorpstraat van Vriezenveen.

Lees verder
Werken bij Bakkersland - logo
0 openstaande vacatures

Bakkersland

Versheid zorgt voor de beste beleving van smaak en kwaliteit. Versheid is een van de belangrijkste ingrediënten van brood. Dagelijks wordt productiecapaciteit optimaal ingezet om zo vers mogelijk brood te bakken.

Lees verder
Werken bij Biscuit International - logo
0 openstaande vacatures

Biscuit International

De Banketgroep is een toonaangevend Nederlands bedrijf in wafels, koekjes en gebak, heeft een sterke positie op de binnenlandse markt en kent een sterke exportgroei.

Lees verder
Werken bij Brinkers - logo
0 openstaande vacatures

Brinkers

Brinkers, bekend om zijn innovatieve mogelijkheden op het gebied van chocopasta, produceert al meer dan 15 jaar een breed assortiment biologische chocoladespreads.

Lees verder
werken bij De Heus Voeders - logo
0 openstaande vacatures

De Heus Voeders

De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders.

Lees verder
werken bij Dutch Bakery - logo
0 openstaande vacatures

Dutch Bakery

Vanuit de liefde voor brood is Dutch Bakery sinds 1936 uitgegroeid tot een moderne bakkersonderneming.

Lees verder
werken bij Florentin - logo
0 openstaande vacatures

Florentin

Wij zijn Florentin en wij hebben een passie voor goed, voedzaam echt eten. De Middellandse Zee, waar mezze een manier van leven is, is onze eindeloze bron van inspiratie.

Lees verder

Meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen?

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op of bel ons direct!
Om je goed van dienst te kunnen zijn, adviseren we wel je eerst aan te melden.

    Stuur een bericht

    Optioneel

    Liever direct contact?

    Wij staan voor je klaar!