Werken als procesoperator in de chemie

Als procesoperator chemie werk je in een hele brede industrie die veelomvattend is en een essentieel onderdeel is van ons moderne leven. Vanuit de chemische industrie worden chemicaliën en grondstoffen geleverd voor een breed scala aan producten. Van geneesmiddelen tot cosmetica, bouwmaterialen en elektronica.

Werken in de chemische industrie is uitdagend. De branche is continu aan veranderingen onderhevig. En dat biedt kansen om jezelf te ontwikkelen en mee te groeien met het bedrijf waarvoor je werkt.

Ben jij op zoek naar een uitdagende baan als procesoperator in de chemie? We vertellen je graag meer over de inhoud van het werken in deze branche, waar je kunt komen te werken en natuurlijk hoe het is om te werken in deze uitdagende branche.

Wil je direct zien welke vacatures er openstaan?

Procesoperator chemie

Wat doet een procesoperator in de branche chemie?

Een procesoperator in de chemische industrie is verantwoordelijk voor de veilige en efficiënte werking van chemische procesinstallaties. Je bedient en onderhoudt machines en apparatuur die gebruikt worden bij de productie of verwerking van chemicaliën. Het is jouw taak om het proces in goede banen te leiden en een product of halffabricaat af te leveren die voldoet aan de geldende normen en kwaliteitseisen. Daarbij heb je veel oog voor veiligheids- en milieuvoorschriften.

In elke branche is het belangrijk dat jij als operator door het gebruik van machines een product aflevert dat voldoet aan eisen, maar in deze branche is het extra belangrijk dat dit veilig gebeurt. En daarbij is enig gevoel voor exacte vakken, zoals scheikunde, natuurkunde, biologie en wiskunde een voordeel.

Natuurlijk is het per bedrijf verschillend wat je uiteindelijk produceert en welke kennis en vaardigheden daarvoor belangrijk zijn. Over het algemeen werk je met geavanceerde technologieën en in een moderne omgeving die jou als operator in de chemie uitdaging biedt en blijft bieden.

Taken van een procesoperator in de chemie

De verantwoordelijkheden van een procesoperator variëren afhankelijk van de specifieke industrie en het type proces. In de chemie worden namelijk heel veel verschillende soorten producten gemaakt. Wist je dat het maken van schoonmaakmiddelen valt in deze branche, net als het maken van kunstmestkorrels of medicijnen? Je kunt je wel voorstellen dat de processen totaal verschillend zijn.

Als procesoperator in de chemie heb je altijd een gemene deler: je werkt met chemische stoffen. En dat vraagt voorzichtigheid. In deze branche kan een overschrijding van het gebruik van bepaalde stoffen riskant zijn. Niet alleen voor eindgebruikers, maar ook voor jezelf. Werk je als procesoperator in de chemie, dan moet je vaak voldoen aan strikte veiligheidsprocedures om jezelf en anderen te beschermen. Een daarvan is het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE), die je beschermen bij huidcontact, inademing of andere blootstelling aan stoffen die schadelijk kunnen zijn.  Welke beschermingsmiddelen nodig zijn, is afhankelijk van het proces en de chemicaliën waarmee je werkt.

Naast het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, is ook het kennen van de stoffen waarmee je werkt en hun risico’s belangrijk. Want als je weet waarmee je werkt en hoe de stoffen kunnen reageren als ze in aanraking komen met andere middelen, kun je ook de voorzorgsmaatregelen beter naleven of adequaat reageren als er iets mis gaat in het proces.

Dat je in de chemische industrie werkt met chemicaliën staat voorop. Dat heeft niet altijd het beste imago. Dat is onterecht! De branche is goed voor heel veel technologische ontwikkelingen waar we allemaal profijt van hebben. Denk aan nieuwe medicijnen, maar ook aan duurzamere grondstoffen die een wereld van verschil maken in onze strijd voor een beter klimaat.

Kortom, als procesoperator in de chemie kun jij je steentje bijdragen hieraan. De chemische industrie is groeiende en er zijn altijd mooie baankansen!

werken als procesoperator in de chemie

Belangrijkste eigenschappen van een procesoperator in de chemie

Als procesoperator in de chemie, ben je in de basis natuurlijk een procesoperator met taken en verantwoordelijkheden zoals deze ook in andere branches gelden. Werk je in de chemie, dan zijn de volgende eigenschappen extra belangrijk:

Oog voor veiligheid

 • De omgeving waarin je werkt is meestal een fabriek waarbij veiligheid voorop staat. Veiligheid neem je serieus, het gaat niet alleen om jouw eigen veiligheid maar ook die van je collega’s.

Concentratievermogen en focus

 • Tijdens je werk kun je je vaak focussen op 1 of een kleine set aan taken. Daarbij is concentratie nodig om de werkzaamheden goed uit te voeren en de kwaliteit te bewaken.

Aanpakkersmentaliteit

 • Als (proces)operator moet je van aanpakken weten. Jij bent een belangrijk onderdeel van het productieproces en jouw inzet bepaalt mede hoe de productie verloopt.

Bij welke bedrijven kun je werken als procesoperator in de chemie?

8 openstaande vacatures

Prothya Biosolutions

Bij Prothya Biosolutions worden geneesmiddelen gemaakt uit bloedplasma. In bloedplasma zitten eiwitten, die via een modern biotechnologisch proces uit het plasma gehaald worden en bewerkt worden tot medicijnen.

Lees verder
6 openstaande vacatures

BYK Netherlands B.V.

De producten en diensten van BYK Netherlands B.V., onderdeel van ALTANA, zijn erop gericht om de klanten speciale oplossingen te bieden en hen een concurrentievoordeel te geven.

Lees verder
werken bij KLK Kolb Specialities B.V. - logo
2 openstaande vacatures

KLK Kolb Specialties B.V.

Toen je vanmorgen een douche nam en een schoon shirt aantrok, was je misschien in contact gekomen met een product van KLK Kolb. De producten die KLK Kolb produceert, zijn oppervlakteactieve stoffen, stoffen die worden gebruikt om wasmiddelen en shampoos te maken, maar die ook via een stuk papier of medicijnen hun weg naar u kunnen vinden.

Lees verder
Ducor
1 openstaande vacatures

Ducor petrochemicals

Ducor is een vooraanstaand bedrijf in de procestechniek met een indrukwekkende staat van dienst in de petrochemische industrie. Met een sterke focus op innovatie, duurzaamheid en professionele groei biedt Ducor Petrochemicals een dynamische en stimulerende werkomgeving voor professionals die hun carrière willen laten floreren in de wereld van de procestechniek.

Lees verder
0 openstaande vacatures

Abbott Biologicals BV

Abbott Biologicals BV is een wereldwijde pionier in de procestechniek, met een focus op de ontwikkeling en productie van diagnostische testkits en farmaceutische producten van de hoogste kwaliteit.

Lees verder
0 openstaande vacatures

Paramelt BV

Paramelt is een vooraanstaande speler in de procestechniek die zich toelegt op het leveren van hoogwaardige producten en oplossingen. Met een geschiedenis die teruggaat tot 1898, heeft Paramelt zich ontwikkeld tot een wereldwijd erkende naam in de industrie.

Lees verder
0 openstaande vacatures

Sappi

Als toegewijde partner voor duurzaamheid en innovatie heeft Sappi zich gevestigd als een wereldleider in het leveren van hoogwaardige papier- en celluloseproducten voor diverse markten wereldwijd.

Lees verder
logo Synthomer
0 openstaande vacatures

Synthomer B.V.

Synthomer is een van 's werelds belangrijkste leveranciers van waterige polymeren en heeft leidende posities op veel markten.

Lees verder

Kom werken bij een van deze bedrijven

Krijg die gave baan in de chemie die bij jou past!

Krijg die baan als operator in de chemie!

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op of bel ons direct!
Om je goed van dienst te kunnen zijn, adviseren we wel je eerst aan te melden.

  Stuur een bericht

  Optioneel

  Liever direct contact?

  Wij staan voor je klaar!