Blog
Geplaatst op 05 nov 2023

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou?

We zetten de verschillen voor je op een rij, zodat jij kunt inschatten of die gave operator vacature past bij jou.

Het verschil tussen Operator A, Operator B en Operator C

De verschillen samengevat:

tabel verschillen operator A, B en C

Operator A, B, of C, waar komt dit vandaan?

De termen Operator A, B en C zoals je ze terugziet in vacatures, zijn afgeleiden van de mbo-opleidingen Operator A, B en C.

Operator A

Operator A word je als je de mbo-opleiding Procesoperator A afrondt. Deze opleiding wordt gegeven op mbo-niveau 2. Volg je deze opleiding als reguliere mbo-opleiding, dan duurt deze opleiding 2 jaar.
Je kunt in plaats van een reguliere mbo-opleiding ook de opleiding Vapro A volgen die 1 jaar duurt. Je krijgt dan niet de verplichte mbo-vakken, maar leert alleen het vakinhoudelijke deel door middel van verschillende modules.
Nog sneller aan de slag als operator A? Door het volgen van losse cursussen kun je vrijwel direct aan de slag als operator A.

Operator B

Wil je operator B worden, dan verwacht het bedrijf dat je een opleiding Procesoperator B hebt afgerond op werkervaring hebt op dit niveau. Procesoperator B is een mbo-niveau 3 opleiding. Deze opleiding duurt ook 2 jaar.
Als alternatief kun je de Vapro B opleiding volgen. Deze opleiding duurt iets meer dan een jaar. Tot slot kun je ook losse cursussen tot operator B volgen om nog sneller in die functie aan de slag te gaan.

Operator C

Je raadt het al. Voor operators C wordt verwezen de kennis en vaardigheden die je opdoet na het volgen van de mbo-opleiding Procesoperator C. Een mbo-niveau 4 opleiding die meestal 4 jaar duurt. Als alternatief kun je Vapro-C volgen. Deze modulaire opleiding duurt iets meer dan een jaar.

Inhoudelijke verschillen operator A, B of C functie

Je ziet al aan de opleidingen en opleidingsduur dat er niveauverschillen zit tussen deze functies. Ook inhoudelijk zijn er verschillen tussen de verschillende functies.

Zo heb je als Operator A de taak om het productieproces te bewaken en bij te sturen waar nodig. Als Operator B wordt er van je verwacht dat je ook storingen kunt verhelpen en onderhoud kunt uitvoeren aan de machines. Je hebt als operator B dus meer technische kennis en vaardigheden nodig. Als Operator C kun jij supervisie houden over meerder processen en stuur je vaak ook collega operators aan.

Overigens heet de functie dan meestal ‘procesoperator‘ in plaats van ‘operator’. Het verschil? Je bent verantwoordelijk voor een heel proces. Maar meestal worden de termen door elkaar gebruikt.

Wat past bij jou, de Operator A, B of C functie?

Om die vraag te beantwoorden is het goed om te kijken naar je achtergrond. Werk jij op mbo-niveau 3, en heb je de benodigde kennis van een operator B? Dan zou je daarop kunnen selecteren.

Maar wat moet je kunnen voor operator A, B en C?

In het kort:

Als operator A moet je kennis hebben van de processen en hoe je deze kunt beheersen. Je hebt wat basiskennis van pneumatiek, elektrotechniek, aandrijftechniek en besturingstechniek. Je hebt het inzicht in hoe deze onderdelen samenwerken en hoe je kunt bijsturen. Ook moet je weten hoe je handelt als er storingen zijn. Uiteraard heb je kennis van veiligheidsregels.

Als Operator B heb je kennis van de technieken die worden gebruikt in de procestechniek. Je hebt meer geavanceerde kennis van pneumatiek, elektrotechniek, aandrijftechniek en besturingstechniek en hoe deze zijn toegepast. Je werkt zelfstandig en kunt de machines waarmee je werkt ook onderhouden of technische problemen oplossen.

Als Operator C kun jij een heel proces aansturen. Jij lost ook de complexere storingen op. Als Operator C kun je je verder bezig houden met procesoptimalisatie en risicomanagement. Het kan zijn dat je tijdens je werk samenwerkt met collega-operators die jij ook aanstuurt.

Meer over de verschillen tussen Operators A, B en C

Aan de slag als Operator A, B of C?

Wil jij aan de slag als Operator A, B of C? Bekijk dan de vacatures. Er is altijd wel een leuke vacature bij jou in de buurt.
Twijfel je of de vacature past bij jouw kennis en ervaring of wil je graag als operator aan de slag, maar ben je bang dat je de juiste papieren niet hebt?

Neem vooral even contact met ons op. Wij helpen je aan een baan die bij je past. We zoeken graag de baan voor je die aansluit bij jouw wensen.

Gerelateerd

Sollicitatievragen voor operators

25 sollicitatievragen voor operators

Nog even en dan heb je een sollicitatiegesprek. Welke inhoudelijke vragen kun je als operator verwachten? Bekijk de 25 inhoudelijke sollicitatievragen voor operators die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Lees verder

Technici zijn baanplakkers. Hoe week je ze los?

Technici zijn hele trouwe werknemers. Een kwart van de technici werkt meer dan 20 jaar bij dezelfde werkgever. Hoe week je talent dan toch los?

Lees verder

Parttime operator vacatures: meer sollicitaties door flexibiliteit

48% van de werkenden werkt parttime. Nederland is parttimeland #1 in Europa. Maar in de procestechniek werkt slechts 6% parttime. Daar ligt een kans bij het vinden van nieuwe medewerkers. Lees er meer over.

Lees verder
Procesoperator thumbs up

Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

Lees verder

Hoe werf je zij-instromers in de procestechniek?

Zij-instromers spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het tekort aan technici in de procestechniek. Maar hoe kun je ze het beste werven? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kun je als werkgever hierop inspelen? In dit artikel delen we enkele strategieën en tips om succesvol zij-instromers aan te trekken.

Lees verder

Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

Lees verder

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

Lees verder

Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Lees verder

Via welke kanalen zoeken technici naar een baan?

Als werkgever in de procestechnieksector is het van essentieel belang om inzicht te hebben in de manieren waarop technici naar nieuwe carrièremogelijkheden zoeken. Dat verandert namelijk voortdurend. Terwijl sociale media vorig jaar domineerden, zijn dit jaar de websites van aantrekkelijke werkgevers in trek.

Lees verder
Technisch personeel

Technisch personeel vinden

De poule technici waaruit je kunt putten als je op zoek bent naar een productiemedewerker, procesoperator of een andere functie in de procestechniek is vrij leeg. Net als in andere branches is er meer vraag dan aanbod in goed personeel. Hoe slaag je er toch in om geschikt technisch personeel te vinden?

Lees verder
Wil jij een gave baan als operator A, B of C?