Blog
Geplaatst op 31 aug 2023

Over de procesindustrie

De procesindustrie, ook wel procestechniek of maakindustrie genoemd, wat is dat nou eigenlijk? En wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de procesindustrie? Lees verder, we leggen je in een notendop uit wat de procesindustrie inhoudt

Wat is procesindustrie?

De procesindustrie is de industrie waarbij producten op grote schaal worden gemaakt. Grondstoffen worden in de procesindustrie bewerkt en gebruikt om goederen te maken. De procesindustrie wordt daarom ook wel de maakindustrie of de procestechniek genoemd.

Verschil procesindustrie, maakindustrie en procestechniek

Er zijn drie verschillende benamingen in omloop voor dezelfde industrie. Toch zitten er kleine verschillen in de betekenis ervan.

De maakindustrie verwijst naar het maken van producten. Het handmatig maken van producten, waarbij het werk niet volledig is geautomatiseerd, kan ook maakindustrie genoemd worden.

In de termen ‘procestechniek’ en ‘procesindustrie’ zit het woord ‘proces’ verwerkt. Die verwijst naar de keten. Een product wordt vaak gemaakt in verschillende stappen, een proces. Werk je in de procesindustrie, dan heb je vaak de verantwoordelijkheid over een deel van de productie. Daarom noemen ze het ook wel ‘werken aan de lijn’, als je werkzaamheden uitvoert in het proces.

De term procestechniek bevat daarnaast het woordje ‘techniek’. Werken met techniek is wat je in feite ook doet. Processen zijn zoveel mogelijk geautomatiseerd, waardoor het werken technischer van aard is geworden. De procestechniek verwijst dus naar grootschalige productie met behulp van machines.

De achtergrond van de procesindustrie

De procesindustrie is ontstaan tijdens de eerste industriële revolutie. De uitvinding van onder andere de stoommachine, maakte het ontwikkelen van machines mogelijk. Het prille begin van de procesindustrie en het ontstaan van industrieën. Eind 19e eeuw kwam de industrialisatie in een stroomversnelling door nieuwe technologieën, zoals elektriciteit, de verbrandingsmotor en nieuwe materialen. Door de derde industriële revolutie, de periode na de eerste wereldoorlog, veranderde onze manier van communiceren en werken. Digitale communicatiemiddelen en computers ontstonden.

De derde industriële revolutie heeft de procesindustrie ook veranderd. Machines worden inmiddels grotendeels aangestuurd door computers, zoals PLC’s. Ook de procesindustrie digitaliseerde en machines werden geavanceerder. De moderne robots ontstonden.

Als gevolg van de derde industriële revolutie staan we nu aan het begin van de vierde industriële revolutie. In de procesindustrie ook wel industrie 4.0 genoemd. Waar eerst machines afzonderlijk werden aangestuurd, wordt steeds meer een heel proces aangestuurd. Sensoren en data spelen een steeds grotere rol. Net als AI. Inzet van nieuwe technieken zal leiden tot een verdere optimalisatie van de processen.

Werken in de procesindustrie

Door deze langetermijnontwikkelingen wordt de mate van automatisering steeds hoger en gaan ook slimme technologieën werk overnemen. Daardoor zal ook het werken in de procesindustrie veranderen. Waar het werken in de procesindustrie vroeger betekende dat er veel handwerk aan bijvoorbeeld een lopende band werd gedaan, verandert dit naar steeds meer technische handelingen. Mensen die in moderne fabrieken werken, zoals de operators, zullen dan ook steeds meer kennis nodig hebben van techniek en digitale communicatie.

Baankansen in de procesindustrie

Hoewel de trend van industriële automatisering zich verder doorzet, zijn de verwachtingen niet dat er in de toekomst minder mensen nodig zijn in de procesindustrie. Wel veranderen de werkzaamheden. Werkgevers in de procesindustrie zullen steeds meer mensen nodig hebben die verstand hebben van geavanceerde machines en digitale technieken.

Recente ontwikkelingen in de procesindustrie

De procesindustrie is hard in beweging. Niet alleen door de trend van steeds verdere automatisering en digitalisering, maar ook door verschillende maatschappelijke ontwikkelingen.

De belangrijkste ontwikkelingen op een rijtje, die van invloed zijn op de procesindustrie:

  • Tekort grondstoffen

Tijdens de coronacrisis werd dit duidelijk. De procesindustrie is niet zo flexibel als we dachten om steeds in de vraag van de markt te kunnen voorzien. Doordat veel grondstoffen of onderdelen niet geleverd konden worden, had dit een grote impact op de procesindustrie. Het gevolg is dat veel bedrijven op zoek zijn naar productiemogelijkheden dichter bij huis en oplossingen om minder afhankelijk te zijn van leveranciers. Bijvoorbeeld door producties die uitbesteed werden, toch weer zelf te gaan doen.

  • Energiecrisis en inflatie

De industrie verbruikt heel veel aardolie. Aardolie wordt niet alleen veel gebruikt voor het maken van brandstoffen, maar wordt ook verwerkt in talloze producten. De uitbraak van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in 2022 had een groot effect op de olieprijzen. Daardoor werd het veel duurder om de producten te maken. De prijzen van producten zijn daarom flink gestegen. Eind 2022 lag de omzet van industriële producenten tussen de 20% en 25% hoger dan het jaar ervoor.

  • Duurzaamheid en stikstof

De industrie is de meest vervuilende branche van onze samenleving. De uitstoot van de industrie moet flink omlaag. Daarnaast moeten producten steeds duurzamer geproduceerd worden. Niet alleen het productieproces moet groener, ook is er een hele grote vraag naar meer duurzame grondstoffen. Dit verandert de processen.

  • Technisch personeel

Jarenlang waren technische mbo-opleidingen niet populair. Er is een enorm tekort ontstaan aan technisch geschoolde medewerkers. Gelukkig is er een beginnende trend zichtbaar waarbij meer jongeren kiezen voor mbo-techniek. Recente cijfers laten zien dat vmbo’ers in 2022 vaker een technisch profiel hebben gekozen. Maar het tekort is nog lang niet opgelost. En met de recente technologische ontwikkelingen, en de vraag naar duurzamere productie, neemt de vraag naar technici verder toe. Het tekort aan technisch personeel zet de procesindustrie onder druk.

Op zoek procesindustrie vacatures of medewerkers?

Procestechniek.nl is er voor werkgevers en werkzoekenden in de procesindustrie. Voor mensen die een (andere) baan zoeken in de procesindustrie heeft Procestechniek.nl het grootste aanbod vacatures. Bedrijven in de procesindustrie die medewerkers zoeken kunnen Procestechniek.nl inzetten om de juiste mensen te vinden. Procestechniek heeft het grootste netwerk operators van Nederland.

Procesindustrie bedrijven

Bedrijven waar je kunt komen te werken

Gerelateerd

Sollicitatievragen voor operators

25 sollicitatievragen voor operators

Nog even en dan heb je een sollicitatiegesprek. Welke inhoudelijke vragen kun je als operator verwachten? Bekijk de 25 inhoudelijke sollicitatievragen voor operators die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Lees verder

Technici zijn baanplakkers. Hoe week je ze los?

Technici zijn hele trouwe werknemers. Een kwart van de technici werkt meer dan 20 jaar bij dezelfde werkgever. Hoe week je talent dan toch los?

Lees verder

Parttime operator vacatures: meer sollicitaties door flexibiliteit

48% van de werkenden werkt parttime. Nederland is parttimeland #1 in Europa. Maar in de procestechniek werkt slechts 6% parttime. Daar ligt een kans bij het vinden van nieuwe medewerkers. Lees er meer over.

Lees verder
Procesoperator thumbs up

Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

Lees verder

Hoe werf je zij-instromers in de procestechniek?

Zij-instromers spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het tekort aan technici in de procestechniek. Maar hoe kun je ze het beste werven? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kun je als werkgever hierop inspelen? In dit artikel delen we enkele strategieën en tips om succesvol zij-instromers aan te trekken.

Lees verder

Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

Lees verder

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

Lees verder

Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Lees verder

Via welke kanalen zoeken technici naar een baan?

Als werkgever in de procestechnieksector is het van essentieel belang om inzicht te hebben in de manieren waarop technici naar nieuwe carrièremogelijkheden zoeken. Dat verandert namelijk voortdurend. Terwijl sociale media vorig jaar domineerden, zijn dit jaar de websites van aantrekkelijke werkgevers in trek.

Lees verder
Technisch personeel

Technisch personeel vinden

De poule technici waaruit je kunt putten als je op zoek bent naar een productiemedewerker, procesoperator of een andere functie in de procestechniek is vrij leeg. Net als in andere branches is er meer vraag dan aanbod in goed personeel. Hoe slaag je er toch in om geschikt technisch personeel te vinden?

Lees verder
Zin in een uitdaging?