Blog
Geplaatst op 31 aug 2023

Over de procesindustrie

De procesindustrie, ook wel procestechniek of maakindustrie genoemd, wat is dat nou eigenlijk? En wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de procesindustrie? Lees verder, we leggen de procesindustrie in een notendop voor je uit.

Wat is procesindustrie?

De procesindustrie is de industrie waarbij producten op grote schaal worden gemaakt. Grondstoffen worden in de procesindustrie bewerkt en gebruikt om goederen te maken. De procesindustrie wordt daarom ook wel de maakindustrie of de procestechniek genoemd.

Verschil procesindustrie, maakindustrie en procestechniek

Er zijn drie verschillende benamingen in omloop voor dezelfde industrie. Toch zitten er kleine verschillen in de betekenis ervan.

De maakindustrie verwijst naar het maken van producten. Het handmatig maken van producten, waarbij het werk niet volledig is geautomatiseerd, kan ook maakindustrie genoemd worden.

In de termen ‘procestechniek’ en ‘procesindustrie’ zit het woord ‘proces’ verwerkt. Die verwijst naar de keten. Een product wordt vaak gemaakt in verschillende stappen, een proces. Werk je in de procesindustrie, dan heb je vaak de verantwoordelijkheid over een deel van de productie. Daarom noemen ze het ook wel ‘werken aan de lijn’, als je werkzaamheden uitvoert in het proces.

De term procestechniek bevat daarnaast het woordje ‘techniek’. Werken met techniek is wat je in feite ook doet. Processen zijn zoveel mogelijk geautomatiseerd, waardoor het werken technischer van aard is geworden. De procestechniek verwijst dus naar grootschalige productie met behulp van machines.

De achtergrond van de procesindustrie

De procesindustrie is ontstaan tijdens de eerste industriële revolutie. De uitvinding van onder andere de stoommachine, maakte het ontwikkelen van machines mogelijk. Het prille begin van de procesindustrie en het ontstaan van industrieën. Eind 19e eeuw kwam de industrialisatie in een stroomversnelling door nieuwe technologieën, zoals elektriciteit, de verbrandingsmotor en nieuwe materialen. Door de derde industriële revolutie, de periode na de eerste wereldoorlog, veranderde onze manier van communiceren en werken. Digitale communicatiemiddelen en computers ontstonden.

De derde industriële revolutie heeft de procesindustrie ook veranderd. Machines worden inmiddels grotendeels aangestuurd door computers, zoals PLC’s. Ook de procesindustrie digitaliseerde en machines werden geavanceerder. De moderne robots ontstonden.

Als gevolg van de derde industriële revolutie staan we nu aan het begin van de vierde industriële revolutie. In de procesindustrie ook wel industrie 4.0 genoemd. Waar eerst machines afzonderlijk werden aangestuurd, wordt steeds meer een heel proces aangestuurd. Sensoren en data spelen een steeds grotere rol. Net als AI. Inzet van nieuwe technieken zal leiden tot een verdere optimalisatie van de processen.

Werken in de procesindustrie

Door deze langetermijnontwikkelingen wordt de mate van automatisering steeds hoger en gaan ook slimme technologieën werk overnemen. Daardoor zal ook het werken in de procesindustrie veranderen. Waar het werken in de procesindustrie vroeger betekende dat er veel handwerk aan bijvoorbeeld een lopende band werd gedaan, verandert dit naar steeds meer technische handelingen. Mensen die in moderne fabrieken werken, de operators, zullen dan ook steeds meer kennis nodig hebben van techniek en digitale communicatie.

Baankansen in de procesindustrie

Hoewel de trend van industriële automatisering zich verder doorzet, zijn de verwachtingen niet dat er in de toekomst minder mensen nodig zijn in de procesindustrie. Wel veranderen de werkzaamheden. Werkgevers in de procesindustrie zullen steeds meer mensen nodig hebben die verstand hebben van geavanceerde machines en digitale technieken.

Recente ontwikkelingen in de procesindustrie

De procesindustrie is hard in beweging. Niet alleen door de trend van steeds verdere automatisering en digitalisering, maar ook door verschillende maatschappelijke ontwikkelingen.
De belangrijkste ontwikkelingen op een rijtje, die van invloed zijn op de procesindustrie:

  • Tekort grondstoffen

Tijdens de coronacrisis werd dit duidelijk. De procesindustrie is niet zo flexibel als we dachten om steeds in de vraag van de markt te kunnen voorzien. Doordat veel grondstoffen of onderdelen niet geleverd konden worden, had dit een grote impact op de procesindustrie. Het gevolg is dat veel bedrijven op zoek zijn naar productiemogelijkheden dichter bij huis en oplossingen om minder afhankelijk te zijn van leveranciers. Bijvoorbeeld door producties die uitbesteed werden, toch weer zelf te gaan doen.

  • Energiecrisis en inflatie

De industrie verbruikt heel veel aardolie. Aardolie wordt niet alleen veel gebruikt voor het maken van brandstoffen, maar wordt ook verwerkt in talloze producten. De uitbraak van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in 2022 had een groot effect op de olieprijzen. Daardoor werd het veel duurder om de producten te maken. De prijzen van producten zijn daarom flink gestegen. Eind 2022 lag de omzet van industriële producenten tussen de 20% en 25% hoger dan het jaar ervoor.

  • Duurzaamheid en stikstof

De industrie is de meest vervuilende branche van onze samenleving. De uitstoot van de industrie moet flink omlaag. Daarnaast moeten producten steeds duurzamer geproduceerd worden. Niet alleen het productieproces moet groener, ook is er een hele grote vraag naar meer duurzame grondstoffen. Dit verandert de processen.

  • Technisch personeel

Jarenlang waren technische mbo-opleidingen niet populair. Er is een enorm tekort ontstaan aan technisch geschoolde medewerkers. Gelukkig is er een beginnende trend zichtbaar waarbij meer jongeren kiezen voor mbo-techniek. Recente cijfers laten zien dat vmbo’ers in 2022 vaker een technisch profiel hebben gekozen. Maar het tekort is nog lang niet opgelost. En met de recente technologische ontwikkelingen, en de vraag naar duurzamere productie, neemt de vraag naar technici verder toe. Het tekort aan technisch personeel zet de procesindustrie onder druk.

Op zoek naar medewerkers in de procesindustrie of een vacature in de procesindustrie?

Procestechniek.nl is er voor werkgevers en werkzoekenden in de procesindustrie. Voor mensen die een (andere) baan zoeken in de procesindustrie heeft Procestechniek.nl het grootste aanbod vacatures. Bedrijven in de procesindustrie die medewerkers zoeken kunnen Procestechniek.nl inzetten om de juiste mensen te vinden. Procestechniek heeft het grootste netwerk operators van Nederland.

Gerelateerd

De voordelen van een recruitmentbureau

Langdurig openstaande vacatures en het niet kunnen vinden van de juiste mensen, dat is een groot probleem bij veel bedrijven. Een mogelijkheid om toch de juiste mensen te werven is het inzetten van een recruitmentbureau.

Lees verder

Over de procesindustrie

De procesindustrie, ook wel procestechniek of maakindustrie genoemd, wat is dat nou eigenlijk? En wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de procesindustrie? Lees verder, we leggen de procesindustrie in een notendop voor je uit.

Lees verder

De voordelen van diversiteit op de werkvloer

Als werkgever in de procestechniek ben je voortdurend op zoek naar manieren om je bedrijf te verbeteren en te laten groeien. Een gebied waar je mogelijk nog niet volledig op hebt gefocust, is diversiteit op de werkvloer. Uit onderzoek is gebleken dat het bevorderen van diversiteit niet alleen ethisch verantwoord is, maar ook tal van voordelen met zich meebrengt voor jouw organisatie.

Lees verder

Wat moet je als procesoperator weten van NEN?

Als operator of procesoperator werk je in een omgeving waar veiligheid en kwaliteit van groot belang zijn. Om ervoor te zorgen dat jouw werkzaamheden voldoen aan de geldende normen en richtlijnen, is het belangrijk om bekend te zijn met de NEN-normen. In dit artikel zullen we daarom ingaan op wat NEN-normen zijn en welke NEN-normen relevant zijn voor operators en procesoperators.

Lees verder

Salarischeck operator

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in techniek en productieprocessen, biedt de functie van operator een aantrekkelijke optie. Doe de salarischeck operator en kom erachter of dit voor een geschikte functie kan zijn. In dit artikel zullen we de salarisvooruitzichten van operators onder de loep nemen en ontdekken waarom het een van de best betaalde MBO-banen is.

Lees verder

Belangrijkste uitdagingen in de procestechniek

Hoewel het werken in de procestechniek lucratief kan zijn, brengt het ook uitdagingen met zich mee voor werknemers. In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste uitdagingen voor werknemers in de procestechniek bespreken en enkele tips geven om deze te overwinnen.

Lees verder

Bijdragen aan verduurzaming in de procesindustrie

De industrie wordt gezien als een van de grootste vervuilers. Wil je bijdragen aan verduurzaming, dan liggen er veel kansen voor jou in de procesindustrie. Heb je daarnaast affiniteit met techniek, en wil je graag je steentje bijdragen? Dan doe je er goed aan in de procesindustrie te gaan werken.

Lees verder

Carrièrekeuzestress: als je niet weet wat je wilt worden!

Als je niet weet wat je wilt worden, ben je niet de enige. Veel mensen worstelen met deze vraag, of ze nu net van school komen, een carrièreswitch overwegen of op zoek zijn naar meer voldoening in hun huidige baan. Het kan frustrerend zijn, maar er zijn stappen die je kunt nemen om een beter inzicht te krijgen in je interesses en vaardigheden en een pad te vinden dat bij je past.

Lees verder

Piek openstaande vacatures Procesindustrie lijkt voorbij

Het personeelstekort neemt toe, door vergrijzing zijn er minder werkenden en parttime werken is de trend… Klopt dit wel? We doken de cijfers in. Die geven een verrassend ander beeld.

Lees verder

Carrièreswitch naar de Procestechniek: hoe maak je dit een succes?

Als je geïnteresseerd bent in de procestechniek, maar momenteel een andere carrière hebt, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om de overgang naar deze branche te maken. Wij hebben wat tips voor je verzameld om je te helpen bij het maken van een succesvolle carrièreswitch naar de procestechniek.

Lees verder
Zin in een uitdaging?