Blog
Geplaatst op 14 apr 2023

Piek openstaande vacatures Procesindustrie lijkt voorbij

Piek vacatures voorbij

Minder openstaande vacatures

Sinds 2014 neemt het aantal openstaande vacatures in de industrie toe. Alleen in de eerste maanden van de coronocrisis daalde het aantal openstaande vacatures. Maar al snel zette de trend zich voort waarin het aantal openstaande vacatures steeds verder toenam.
Daar lijkt een kantelpunt in te zijn gekomen. In de laatste 2 kwartalen van 2022 neemt het aantal vacatures in de industrie wat af, aldus de cijfers van het CBS:

Deze afname in het aantal openstaande vacatures betekent overigens niet dat we richting een betere balans gaan. De spanning op de arbeidsmarkt is nog erg groot. Er zijn nog steeds meer vacatures dan mensen die beschikbaar zijn. Wel lijkt het tekort niet nog groter te worden. Eind 2022 waren er 123 vacatures beschikbaar, per 100 werklozen. Ter vergelijking: begin 2014 stonden er zo’n 12 vacatures open per 100 werkzoekenden.

Meer werkenden

Hoewel veel bedrijven in de veronderstelling zijn dat de beroepsbevolking afneemt, doordat veel babyboomers met pensioen gaan, blijkt niet juist. Er zijn steeds meer werkenden bijgekomen. Het aantal mensen dat werkloos thuiszit is in dezelfde periode afgenomen. Het aantal beschikbare vacatures en de noodzaak om wat minder kieskeurig te zijn in sollicitatieprocedures, heeft er ongetwijfeld toe bijgedragen dat meer mensen aan het werk zijn gegaan.

Parttime werkenden én voltijd werkenden toegenomen

Nog een opvatting die de gegevens van het CBS in een ander daglicht zetten, is de toename van het aantal parttime werkenden.
Ja, de cijfers laten inderdaad zien dat het aantal parttimers is toegenomen. Maar de cijfers laten ook zien dat het aantal voltijd werkenden net zo hard is toegenomen.

Vergelijken we het percentage deeltijdwerkers, dan was dit percentage eind 2022 gelijk aan begin 2015: zo’n 47%.

Misschien willen mensen wel meer parttime werken, maar de cijfers laten zien dat het percentage parttime-werkenden niet hard stijgt. Voor de procesindustrie een gunstige ontwikkeling: doordat veel in ploegendiensten wordt gewerkt, is parttime werken wat lastiger.

Werk in de procesindustrie

Ondanks deze ontwikkelingen is er nog steeds een groot te kort aan mensen in de procesindustrie. Zoek jij ook medewerkers, of wil je graag een (nieuwe) baan in de procesindustrie? Procestechniek helpt je daarbij.

Gerelateerd

Belangrijkste uitdagingen in de procestechniek

Hoewel het werken in de procestechniek lucratief kan zijn, brengt het ook uitdagingen met zich mee voor werknemers. In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste uitdagingen voor werknemers in de procestechniek bespreken en enkele tips geven om deze te overwinnen.

Lees verder

Bijdragen aan verduurzaming in de procesindustrie

De industrie wordt gezien als een van de grootste vervuilers. Wil je bijdragen aan verduurzaming, dan liggen er veel kansen voor jou in de procesindustrie. Heb je daarnaast affiniteit met techniek, en wil je graag je steentje bijdragen? Dan doe je er goed aan in de procesindustrie te gaan werken.

Lees verder

Carrièrekeuzestress: als je niet weet wat je wilt worden!

Als je niet weet wat je wilt worden, ben je niet de enige. Veel mensen worstelen met deze vraag, of ze nu net van school komen, een carrièreswitch overwegen of op zoek zijn naar meer voldoening in hun huidige baan. Het kan frustrerend zijn, maar er zijn stappen die je kunt nemen om een beter inzicht te krijgen in je interesses en vaardigheden en een pad te vinden dat bij je past.

Lees verder

Piek openstaande vacatures Procesindustrie lijkt voorbij

Het personeelstekort neemt toe, door vergrijzing zijn er minder werkenden en parttime werken is de trend… Klopt dit wel? We doken de cijfers in. Die geven een verrassend ander beeld.

Lees verder

Carrièreswitch naar de Procestechniek: hoe maak je dit een succes?

Als je geïnteresseerd bent in de procestechniek, maar momenteel een andere carrière hebt, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om de overgang naar deze branche te maken. Wij hebben wat tips voor je verzameld om je te helpen bij het maken van een succesvolle carrièreswitch naar de procestechniek.

Lees verder

7 tips om de sleur te doorbreken!

Je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar weet je nog niet goed hoe? Laat Procestechniek jou helpen bij het vinden van de baan waar je van droomt!

Lees verder
ploegentoeslag

Ploegentoeslag, hoe zit dat precies?

Het werken in onregelmatige diensten komt in veel sectoren voor en is in de procestechniek heel gebruikelijk. Bedrijven keren dan normaal gesproken ploegentoeslagen uit: een percentage bovenop het vaste salaris voor het werken in ploegendiensten. Afhankelijk van de dienst kan dit al snel oplopen tot meer dan 20% van het vaste loon.

Lees verder
krapte arbeidsmarkt

Krapte arbeidsmarkt: waar zijn alle werkzoekenden gebleven?

Waar je ook komt en wat je ook leest, het kan je niet ontgaan zijn dat men in bijna alle sectoren naarstig op zoek is naar personeel. Verschillende bedrijven hebben beperkte openingstijden, of zijn zelfs gesloten, vanwege te weinig personeel.
Dat is wel eens anders geweest. Waar zijn al die werkzoekenden gebleven?

Lees verder

10 tips om goed te slapen na een nachtdienst

Herken je dat? Je hebt net een super goede nachtdienst achter de rug en nu is het tijd om naar bed te gaan. De zon schijnt al lekker en eigenlijk ben je nog niet moe. Hoe ga je ervoor zorgen dat je toch in een slaapmodus komt en heerlijk slaapt? Wij geven je 10 tips om na jouw nachtdienst goed te kunnen slapen, om zo weer vol energie te beginnen aan jouw nieuwe dag.

Lees verder
Productiewerk aan de lopende band

Is productiewerk iets voor jou?

Wat weet jij eigenlijk over productiewerk? Welke werkzaamheden voert een productiemedewerker uit en hoe ziet een werkdag als productiemedewerker eruit? Daarover kom je hieronder alles te weten.

Lees verder
Wij hebben nog genoeg vacatures voor jou!