Blog
Geplaatst op 14 apr 2023

Piek openstaande vacatures Procesindustrie lijkt voorbij

Piek vacatures voorbij

Minder openstaande vacatures

Sinds 2014 neemt het aantal openstaande vacatures in de industrie toe. Alleen in de eerste maanden van de coronacrisis daalde het aantal openstaande vacatures. Maar al snel zette de trend zich voort waarin het aantal openstaande vacatures steeds verder toenam.
Daar lijkt een kantelpunt in te zijn gekomen. In de laatste 2 kwartalen van 2022 neemt het aantal vacatures in de industrie wat af, aldus de cijfers van het CBS:

Deze afname in het aantal openstaande vacatures betekent overigens niet dat we richting een betere balans gaan. De spanning op de arbeidsmarkt is nog erg groot. Er zijn nog steeds meer vacatures dan mensen die beschikbaar zijn. Wel lijkt het tekort niet nog groter te worden. Eind 2022 waren er 123 vacatures beschikbaar, per 100 werklozen. Ter vergelijking: begin 2014 stonden er zo’n 12 vacatures open per 100 werkzoekenden.

Meer werkenden

Hoewel veel bedrijven in de veronderstelling zijn dat de beroepsbevolking afneemt, doordat veel babyboomers met pensioen gaan, blijkt niet juist. Er zijn steeds meer werkenden bijgekomen. Het aantal mensen dat werkloos thuiszit is in dezelfde periode afgenomen. Het aantal beschikbare vacatures en de noodzaak om wat minder kieskeurig te zijn in sollicitatieprocedures, heeft er ongetwijfeld toe bijgedragen dat meer mensen aan het werk zijn gegaan.

Parttime werkenden én voltijd werkenden toegenomen

Nog een opvatting die de gegevens van het CBS in een ander daglicht zetten, is de toename van het aantal parttime werkenden.
Ja, de cijfers laten inderdaad zien dat het aantal parttimers is toegenomen. Maar de cijfers laten ook zien dat het aantal voltijd werkenden net zo hard is toegenomen.

Vergelijken we het percentage deeltijdwerkers, dan was dit percentage eind 2022 gelijk aan begin 2015: zo’n 47%.

Misschien willen mensen wel meer parttime werken, maar de cijfers laten zien dat het percentage parttime-werkenden niet hard stijgt. Voor de procesindustrie een gunstige ontwikkeling: doordat veel in ploegendiensten wordt gewerkt, is parttime werken wat lastiger.

Werk in de procesindustrie

Ondanks deze ontwikkelingen is er nog steeds een groot te kort aan mensen in de procesindustrie. Zoek jij ook medewerkers, of wil je graag een (nieuwe) baan in de procesindustrie? Procestechniek helpt je daarbij.

Gerelateerd

doorgroeimogelijkheden operator

Welke doorgroeimogelijkheden heb je als operator?

Wat kunnen de volgende stappen zijn als je als operator wilt doorgroeien? Lees meer over de mogelijkheden.

Lees verder
Sollicitatievragen voor operators

25 sollicitatievragen voor operators

Nog even en dan heb je een sollicitatiegesprek. Welke inhoudelijke vragen kun je als operator verwachten? Bekijk de 25 inhoudelijke sollicitatievragen voor operators die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Lees verder

Technici zijn baanplakkers. Hoe week je ze los?

Technici zijn hele trouwe werknemers. Een kwart van de technici werkt meer dan 20 jaar bij dezelfde werkgever. Hoe week je talent dan toch los?

Lees verder

Parttime operator vacatures: meer sollicitaties door flexibiliteit

48% van de werkenden werkt parttime. Nederland is parttimeland #1 in Europa. Maar in de procestechniek werkt slechts 6% parttime. Daar ligt een kans bij het vinden van nieuwe medewerkers. Lees er meer over.

Lees verder
Procesoperator thumbs up

Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

Lees verder

Hoe werf je zij-instromers in de procestechniek?

Zij-instromers spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het tekort aan technici in de procestechniek. Maar hoe kun je ze het beste werven? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kun je als werkgever hierop inspelen? In dit artikel delen we enkele strategieën en tips om succesvol zij-instromers aan te trekken.

Lees verder

Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

Lees verder

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

Lees verder

Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Lees verder

Via welke kanalen zoeken technici naar een baan?

Als werkgever in de procestechnieksector is het van essentieel belang om inzicht te hebben in de manieren waarop technici naar nieuwe carrièremogelijkheden zoeken. Dat verandert namelijk voortdurend. Terwijl sociale media vorig jaar domineerden, zijn dit jaar de websites van aantrekkelijke werkgevers in trek.

Lees verder
Wij hebben nog genoeg vacatures voor jou!