Blog
Geplaatst op 13 jan 2022

procesoperator blijft best betaalde mbo baan

procesoperator best betaalde mbo baan

Het onderzoek van de Keuzegids 2022 bevestigt het opnieuw. Techniek, transport en zorg. Die studierichtingen leveren je het meeste op als je naar een middelbare beroepsopleiding (mbo) gaat. Koks, kappers en nagelstylistes trekken salarisgewijs aan het kortste eind.

Dat banen in de procestechniek de best betaalde mbo-banen zijn, is opnieuw bevestigd met het salarisonderzoek uit de Keuzegids 2022 voor het mbo. Die komt ieder jaar rond dit tijdstip uit, om scholieren die volgend jaar willen gaan studeren te helpen met het maken van hun studiekeuze.

Bij die keuze spelen verschillende factoren een rol. Wat ga je ongeveer verdienen? En kun je direct na je opleiding aan het werk, of loont het om verder te studeren?

Een ding is zeker: het vakgebied waarin je het meeste kunt verdienen met een mbo-opleiding, is procestechniek. Oftewel, het omzetten van grondstoffen naar een eindproduct (het proces). Bijna alles om ons heen is op die manier gemaakt, denk aan frisdrank en telefoons, maar ook benzine en kaas. Het werkveld is dus heel breed.

De uitkomsten van de Keuzegids 2022

De Keuzegids bestudeerde de salarissen van mbo’ers die een zogenoemde beroepsopleidende leerweg (BOL) hebben afgerond. Na anderhalf jaar is het salaris van werknemers in de procestechniek het hoogst.

mbo salarissen keuzegids 2022

Ook in de sectoren transport en verpleging zijn deze salarissen hoger. Het personeelstekort in de zorg en het gebrek aan vrachtwagenchauffeurs spelen daar een rol in.

Beroepsgroepen die aan de onderkant van het spectrum zitten, zijn onder andere koks, kappers en schoonheidsspecialisten en dierverzorgers. Zij verdienen weliswaar meer dan het minimumloon van bijvoorbeeld 18-jarigen, maar soms minder dan het minimumloon voor volwassenen (21 jaar en ouder).

Werken of doorleren?

Verder leren is vaak een goed idee bij administratieve beroepen en communicatiefuncties. Toch is dat lang niet altijd nodig. Er zijn ook veel sectoren die juist praktisch geschoolde mbo’ers willen hebben die meteen aan het werk kunnen. Denk bijvoorbeeld aan vervoer, scheepvaart en opnieuw de Procestechniek.

Gerelateerd

De voordelen van een recruitmentbureau

Langdurig openstaande vacatures en het niet kunnen vinden van de juiste mensen, dat is een groot probleem bij veel bedrijven. Een mogelijkheid om toch de juiste mensen te werven is het inzetten van een recruitmentbureau.

Lees verder

Over de procesindustrie

De procesindustrie, ook wel procestechniek of maakindustrie genoemd, wat is dat nou eigenlijk? En wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de procesindustrie? Lees verder, we leggen de procesindustrie in een notendop voor je uit.

Lees verder

De voordelen van diversiteit op de werkvloer

Als werkgever in de procestechniek ben je voortdurend op zoek naar manieren om je bedrijf te verbeteren en te laten groeien. Een gebied waar je mogelijk nog niet volledig op hebt gefocust, is diversiteit op de werkvloer. Uit onderzoek is gebleken dat het bevorderen van diversiteit niet alleen ethisch verantwoord is, maar ook tal van voordelen met zich meebrengt voor jouw organisatie.

Lees verder

Wat moet je als procesoperator weten van NEN?

Als operator of procesoperator werk je in een omgeving waar veiligheid en kwaliteit van groot belang zijn. Om ervoor te zorgen dat jouw werkzaamheden voldoen aan de geldende normen en richtlijnen, is het belangrijk om bekend te zijn met de NEN-normen. In dit artikel zullen we daarom ingaan op wat NEN-normen zijn en welke NEN-normen relevant zijn voor operators en procesoperators.

Lees verder

Salarischeck operator

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in techniek en productieprocessen, biedt de functie van operator een aantrekkelijke optie. Doe de salarischeck operator en kom erachter of dit voor een geschikte functie kan zijn. In dit artikel zullen we de salarisvooruitzichten van operators onder de loep nemen en ontdekken waarom het een van de best betaalde MBO-banen is.

Lees verder

Belangrijkste uitdagingen in de procestechniek

Hoewel het werken in de procestechniek lucratief kan zijn, brengt het ook uitdagingen met zich mee voor werknemers. In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste uitdagingen voor werknemers in de procestechniek bespreken en enkele tips geven om deze te overwinnen.

Lees verder

Bijdragen aan verduurzaming in de procesindustrie

De industrie wordt gezien als een van de grootste vervuilers. Wil je bijdragen aan verduurzaming, dan liggen er veel kansen voor jou in de procesindustrie. Heb je daarnaast affiniteit met techniek, en wil je graag je steentje bijdragen? Dan doe je er goed aan in de procesindustrie te gaan werken.

Lees verder

Carrièrekeuzestress: als je niet weet wat je wilt worden!

Als je niet weet wat je wilt worden, ben je niet de enige. Veel mensen worstelen met deze vraag, of ze nu net van school komen, een carrièreswitch overwegen of op zoek zijn naar meer voldoening in hun huidige baan. Het kan frustrerend zijn, maar er zijn stappen die je kunt nemen om een beter inzicht te krijgen in je interesses en vaardigheden en een pad te vinden dat bij je past.

Lees verder

Piek openstaande vacatures Procesindustrie lijkt voorbij

Het personeelstekort neemt toe, door vergrijzing zijn er minder werkenden en parttime werken is de trend… Klopt dit wel? We doken de cijfers in. Die geven een verrassend ander beeld.

Lees verder

Carrièreswitch naar de Procestechniek: hoe maak je dit een succes?

Als je geïnteresseerd bent in de procestechniek, maar momenteel een andere carrière hebt, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om de overgang naar deze branche te maken. Wij hebben wat tips voor je verzameld om je te helpen bij het maken van een succesvolle carrièreswitch naar de procestechniek.

Lees verder
Ook een opleiding volgen in de procestechniek?