Blog
Geplaatst op 13 jan 2022

procesoperator blijft best betaalde mbo baan

procesoperator best betaalde mbo baan

Het onderzoek van de Keuzegids 2022 bevestigt het opnieuw. Techniek, transport en zorg. Die studierichtingen leveren je het meeste op als je naar een middelbare beroepsopleiding (mbo) gaat. Koks, kappers en nagelstylistes trekken salarisgewijs aan het kortste eind.

Dat banen in de procestechniek de best betaalde mbo-banen zijn, is opnieuw bevestigd met het salarisonderzoek uit de Keuzegids 2022 voor het mbo. Die komt ieder jaar rond dit tijdstip uit, om scholieren die volgend jaar willen gaan studeren te helpen met het maken van hun studiekeuze.

Bij die keuze spelen verschillende factoren een rol. Wat ga je ongeveer verdienen? En kun je direct na je opleiding aan het werk, of loont het om verder te studeren?

Een ding is zeker: het vakgebied waarin je het meeste kunt verdienen met een mbo-opleiding, is procestechniek. Oftewel, het omzetten van grondstoffen naar een eindproduct (het proces). Bijna alles om ons heen is op die manier gemaakt, denk aan frisdrank en telefoons, maar ook benzine en kaas. Het werkveld is dus heel breed.

De uitkomsten van de Keuzegids 2022

De Keuzegids bestudeerde de salarissen van mbo’ers die een zogenoemde beroepsopleidende leerweg (BOL) hebben afgerond. Na anderhalf jaar is het salaris van werknemers in de procestechniek het hoogst.

mbo salarissen keuzegids 2022

Ook in de sectoren transport en verpleging zijn deze salarissen hoger. Het personeelstekort in de zorg en het gebrek aan vrachtwagenchauffeurs spelen daar een rol in.

Beroepsgroepen die aan de onderkant van het spectrum zitten, zijn onder andere koks, kappers en schoonheidsspecialisten en dierverzorgers. Zij verdienen weliswaar meer dan het minimumloon van bijvoorbeeld 18-jarigen, maar soms minder dan het minimumloon voor volwassenen (21 jaar en ouder).

Werken of doorleren?

Verder leren is vaak een goed idee bij administratieve beroepen en communicatiefuncties. Toch is dat lang niet altijd nodig. Er zijn ook veel sectoren die juist praktisch geschoolde mbo’ers willen hebben die meteen aan het werk kunnen. Denk bijvoorbeeld aan vervoer, scheepvaart en opnieuw de Procestechniek.

Gerelateerd

doorgroeimogelijkheden operator

Welke doorgroeimogelijkheden heb je als operator?

Wat kunnen de volgende stappen zijn als je als operator wilt doorgroeien? Lees meer over de mogelijkheden.

Lees verder
Sollicitatievragen voor operators

25 sollicitatievragen voor operators

Nog even en dan heb je een sollicitatiegesprek. Welke inhoudelijke vragen kun je als operator verwachten? Bekijk de 25 inhoudelijke sollicitatievragen voor operators die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Lees verder

Technici zijn baanplakkers. Hoe week je ze los?

Technici zijn hele trouwe werknemers. Een kwart van de technici werkt meer dan 20 jaar bij dezelfde werkgever. Hoe week je talent dan toch los?

Lees verder

Parttime operator vacatures: meer sollicitaties door flexibiliteit

48% van de werkenden werkt parttime. Nederland is parttimeland #1 in Europa. Maar in de procestechniek werkt slechts 6% parttime. Daar ligt een kans bij het vinden van nieuwe medewerkers. Lees er meer over.

Lees verder
Procesoperator thumbs up

Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

Lees verder

Hoe werf je zij-instromers in de procestechniek?

Zij-instromers spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het tekort aan technici in de procestechniek. Maar hoe kun je ze het beste werven? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kun je als werkgever hierop inspelen? In dit artikel delen we enkele strategieën en tips om succesvol zij-instromers aan te trekken.

Lees verder

Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

Lees verder

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

Lees verder

Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Lees verder

Via welke kanalen zoeken technici naar een baan?

Als werkgever in de procestechnieksector is het van essentieel belang om inzicht te hebben in de manieren waarop technici naar nieuwe carrièremogelijkheden zoeken. Dat verandert namelijk voortdurend. Terwijl sociale media vorig jaar domineerden, zijn dit jaar de websites van aantrekkelijke werkgevers in trek.

Lees verder
Ook een opleiding volgen in de procestechniek?