Blog
Geplaatst op 10 sep 2022

10 tips om goed te slapen na een nachtdienst

10 tips om goed te slapen na een nachtdienst

Herken je dat? Je hebt net een super goede nachtdienst achter de rug en nu is het tijd om naar bed te gaan. De zon schijnt al lekker en eigenlijk ben je nog niet moe. Hoe ga je ervoor zorgen dat je toch in een slaapmodus komt en heerlijk slaapt? Wij geven je 10 tips om na jouw nachtdienst goed te kunnen slapen, om zo weer vol energie te beginnen aan jouw nieuwe dag.

Direct na werktijd

Jouw nachtdienst zit erop en de dagdienst is gearriveerd. Praat je collega’s bij over wat er eventueel tijdens de nachtdienst heeft gespeeld. Zo is het bij jou uit je systeem en kun je met een goed gevoel jouw dienst afsluiten.

Draag een zonnebril

Hoe gek het ook klinkt. Zet een zonnebril op als je naar huis rijdt of fietst. Je zorgt ervoor dat je ogen beschermd worden tegen het felle ochtendlicht en voorkomt dat ze een seintje aan jouw hersenen geven om meteen echt ‘aan’ te gaan.

Drankjes die je beter kunt vermijden

Misschien heb jij, net als vele anderen, koffie nodig om je nachtdienst door te komen. Laat dit nou net een drankje zijn dat je beter kunt laten staan tijdens de laatste uren van jouw dienst. Dit geldt ook voor thee met cafeïne en de energiedrankjes.

Suikerhoudende drankjes zoals frisdrank of vruchtensap zijn ook geen aanraders aan het eind van jouw dienst. Door de (natuurlijke) suikers in deze drankjes, is in slaap komen moeilijker. Last but not least: drink geen alcohol voor je naar bed gaat. Alcohol zorgt er wel voor dat je sneller inslaapt, maar je slaapt minder diep en je wordt eerder wakker. Maar of je daarvoor al in de verleiding komt in de vroege morgen is een tweede.

Etenswaren die je beter kunt vermijden

Ook in eten zit soms cafeïne, zoals bijvoorbeeld in chocolade. Het niet handig om vlak voor je naar bed gaat nog zo’n lekkere bonbon naar binnen te schuiven.
Ook kun je beter geen zware maaltijd na jouw nachtdienst eten. Een lichte maaltijd om je ergste honger te stillen is handiger en zorgt ervoor dat je beter slaapt na je nachtdienst.

Tuur niet naar beeldschermen

Je zou denken dat het lekker ontspannend is als je na jouw nachtdienst nog even die laatste aflevering van jouw favoriete serie kijkt. Niets is minder waar. Je hersenen blijven aan het werk en krijgen geen rust, waardoor slapen juist lastiger wordt.

Slaapplek

Het klinkt heel logisch, maar zorg voor een goed geventileerde, donkere slaapkamer. Frisse lucht zorgt ervoor dat je beter in slaap komt en die donkere kamer zorgt voor rust. Woon je op een plek met flink wat lawaai overdag, zorg dan voor oordopjes. Hiermee voorkom je dat je het raam dicht moet doen om lekker door te kunnen slapen.

Taken die kunnen wachten

Ga niet de kinderen nog even naar school brengen, dat wasje draaien of je complete huis schoonmaken. Stel waar mogelijk de huishoudelijke taken uit tot na je ‘nachtrust’.

Ontspanningsoefeningen

Ben jij nog steeds in een werkmodus na jouw nachtdienst? Probeer dan eens wat ontspanningsoefeningen. Met deze oefeningen zorg je ervoor dat jouw ademhaling rustiger wordt, waardoor je makkelijker in slaap valt. Op de volgende site vind je een aantal oefeningen: https://www.ontspanningsoefeningen.com/

Douche of bad

Niets is zo lekker als een heerlijke douche of een uitgebreid bad om de nachtdienst van je af te spoelen. Het warme water zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor je lichaam kan afkoelen. Een moment voor jezelf om te ontspannen voor je jouw bed in duikt is een goed idee om beter te kunnen slapen.

Natuurlijke slaapmiddelen

We raden je af om te gaan slapen met chemische slaapmiddelen. Deze zorgen wellicht voor een beter slaapritme, maar ze zijn zeer verslavend en je lost het “probleem” niet op. Is er niets wat je helpt om goed in slaap te komen na je nachtdienst? Kies dan voor middelen op natuurlijke basis om in slaap te komen. Denk hierbij aan verschillende kruiden als valeriaan, kamille of lavendel. Deze kun je als thee drinken of als olie gebruiken. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de verschillende soorten slaapthee die in iedere supermarkt verkrijgbaar zijn.

Wil jij deze tips in de praktijk brengen?

Wil jij een leuke baan in de procestechniek met nachtdiensten of ploegendiensten? Bekijk onze actuele vacatures en vind die uitdagende nieuwe baan.

Gerelateerd

doorgroeimogelijkheden operator

Welke doorgroeimogelijkheden heb je als operator?

Wat kunnen de volgende stappen zijn als je als operator wilt doorgroeien? Lees meer over de mogelijkheden.

Lees verder
Sollicitatievragen voor operators

25 sollicitatievragen voor operators

Nog even en dan heb je een sollicitatiegesprek. Welke inhoudelijke vragen kun je als operator verwachten? Bekijk de 25 inhoudelijke sollicitatievragen voor operators die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Lees verder

Technici zijn baanplakkers. Hoe week je ze los?

Technici zijn hele trouwe werknemers. Een kwart van de technici werkt meer dan 20 jaar bij dezelfde werkgever. Hoe week je talent dan toch los?

Lees verder

Parttime operator vacatures: meer sollicitaties door flexibiliteit

48% van de werkenden werkt parttime. Nederland is parttimeland #1 in Europa. Maar in de procestechniek werkt slechts 6% parttime. Daar ligt een kans bij het vinden van nieuwe medewerkers. Lees er meer over.

Lees verder
Procesoperator thumbs up

Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

Lees verder

Hoe werf je zij-instromers in de procestechniek?

Zij-instromers spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het tekort aan technici in de procestechniek. Maar hoe kun je ze het beste werven? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kun je als werkgever hierop inspelen? In dit artikel delen we enkele strategieën en tips om succesvol zij-instromers aan te trekken.

Lees verder

Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

Lees verder

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

Lees verder

Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Lees verder

Via welke kanalen zoeken technici naar een baan?

Als werkgever in de procestechnieksector is het van essentieel belang om inzicht te hebben in de manieren waarop technici naar nieuwe carrièremogelijkheden zoeken. Dat verandert namelijk voortdurend. Terwijl sociale media vorig jaar domineerden, zijn dit jaar de websites van aantrekkelijke werkgevers in trek.

Lees verder
Mogen we jou helpen de ideale baan voor jou te vinden met nachtdiensten?