Blog
Geplaatst op 10 sep 2022

10 tips om goed te slapen na een nachtdienst

10 tips om goed te slapen na een nachtdienst

Herken je dat? Je hebt net een super goede nachtdienst achter de rug en nu is het tijd om naar bed te gaan. De zon schijnt al lekker en eigenlijk ben je nog niet moe. Hoe ga je ervoor zorgen dat je toch in een slaapmodus komt en heerlijk slaapt? Wij geven je 10 tips om na jouw nachtdienst goed te kunnen slapen, om zo weer vol energie te beginnen aan jouw nieuwe dag.

Direct na werktijd

Jouw nachtdienst zit erop en de dagdienst is gearriveerd. Praat je collega’s bij over wat er eventueel tijdens de nachtdienst heeft gespeeld. Zo is het bij jou uit je systeem en kun je met een goed gevoel jouw dienst afsluiten.

Draag een zonnebril

Hoe gek het ook klinkt. Zet een zonnebril op als je naar huis rijdt of fietst. Je zorgt ervoor dat je ogen beschermd worden tegen het felle ochtendlicht en voorkomt dat ze een seintje aan jouw hersenen geven om meteen echt ‘aan’ te gaan.

Drankjes die je beter kunt vermijden

Misschien heb jij, net als vele anderen, koffie nodig om je nachtdienst door te komen. Laat dit nou net een drankje zijn dat je beter kunt laten staan tijdens de laatste uren van jouw dienst. Dit geldt ook voor thee met cafeïne en de energiedrankjes.

Suikerhoudende drankjes zoals frisdrank of vruchtensap zijn ook geen aanraders aan het eind van jouw dienst. Door de (natuurlijke) suikers in deze drankjes, is in slaap komen moeilijker. Last but not least: drink geen alcohol voor je naar bed gaat. Alcohol zorgt er wel voor dat je sneller inslaapt, maar je slaapt minder diep en je wordt eerder wakker. Maar of je daarvoor al in de verleiding komt in de vroege morgen is een tweede.

Etenswaren die je beter kunt vermijden

Ook in eten zit soms cafeïne, zoals bijvoorbeeld in chocolade. Het niet handig om vlak voor je naar bed gaat nog zo’n lekkere bonbon naar binnen te schuiven.
Ook kun je beter geen zware maaltijd na jouw nachtdienst eten. Een lichte maaltijd om je ergste honger te stillen is handiger en zorgt ervoor dat je beter slaapt na je nachtdienst.

Tuur niet naar beeldschermen

Je zou denken dat het lekker ontspannend is als je na jouw nachtdienst nog even die laatste aflevering van jouw favoriete serie kijkt. Niets is minder waar. Je hersenen blijven aan het werk en krijgen geen rust, waardoor slapen juist lastiger wordt.

Slaapplek

Het klinkt heel logisch, maar zorg voor een goed geventileerde, donkere slaapkamer. Frisse lucht zorgt ervoor dat je beter in slaap komt en die donkere kamer zorgt voor rust. Woon je op een plek met flink wat lawaai overdag, zorg dan voor oordopjes. Hiermee voorkom je dat je het raam dicht moet doen om lekker door te kunnen slapen.

Taken die kunnen wachten

Ga niet de kinderen nog even naar school brengen, dat wasje draaien of je complete huis schoonmaken. Stel waar mogelijk de huishoudelijke taken uit tot na je ‘nachtrust’.

Ontspanningsoefeningen

Ben jij nog steeds in een werkmodus na jouw nachtdienst? Probeer dan eens wat ontspanningsoefeningen. Met deze oefeningen zorg je ervoor dat jouw ademhaling rustiger wordt, waardoor je makkelijker in slaap valt. Op de volgende site vind je een aantal oefeningen: https://www.ontspanningsoefeningen.com/

Douche of bad

Niets is zo lekker als een heerlijke douche of een uitgebreid bad om de nachtdienst van je af te spoelen. Het warme water zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor je lichaam kan afkoelen. Een moment voor jezelf om te ontspannen voor je jouw bed in duikt is een goed idee om beter te kunnen slapen.

Natuurlijke slaapmiddelen

We raden je af om te gaan slapen met chemische slaapmiddelen. Deze zorgen wellicht voor een beter slaapritme, maar ze zijn zeer verslavend en je lost het “probleem” niet op. Is er niets wat je helpt om goed in slaap te komen na je nachtdienst? Kies dan voor middelen op natuurlijke basis om in slaap te komen. Denk hierbij aan verschillende kruiden als valeriaan, kamille of lavendel. Deze kun je als thee drinken of als olie gebruiken. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de verschillende soorten slaapthee die in iedere supermarkt verkrijgbaar zijn.

Wil jij deze tips in de praktijk brengen?

Wil jij een leuke baan in de procestechniek met nachtdiensten of ploegendiensten? Bekijk onze actuele vacatures en vind die uitdagende nieuwe baan.

Gerelateerd

De voordelen van een recruitmentbureau

Langdurig openstaande vacatures en het niet kunnen vinden van de juiste mensen, dat is een groot probleem bij veel bedrijven. Een mogelijkheid om toch de juiste mensen te werven is het inzetten van een recruitmentbureau.

Lees verder

Over de procesindustrie

De procesindustrie, ook wel procestechniek of maakindustrie genoemd, wat is dat nou eigenlijk? En wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de procesindustrie? Lees verder, we leggen de procesindustrie in een notendop voor je uit.

Lees verder

De voordelen van diversiteit op de werkvloer

Als werkgever in de procestechniek ben je voortdurend op zoek naar manieren om je bedrijf te verbeteren en te laten groeien. Een gebied waar je mogelijk nog niet volledig op hebt gefocust, is diversiteit op de werkvloer. Uit onderzoek is gebleken dat het bevorderen van diversiteit niet alleen ethisch verantwoord is, maar ook tal van voordelen met zich meebrengt voor jouw organisatie.

Lees verder

Wat moet je als procesoperator weten van NEN?

Als operator of procesoperator werk je in een omgeving waar veiligheid en kwaliteit van groot belang zijn. Om ervoor te zorgen dat jouw werkzaamheden voldoen aan de geldende normen en richtlijnen, is het belangrijk om bekend te zijn met de NEN-normen. In dit artikel zullen we daarom ingaan op wat NEN-normen zijn en welke NEN-normen relevant zijn voor operators en procesoperators.

Lees verder

Salarischeck operator

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in techniek en productieprocessen, biedt de functie van operator een aantrekkelijke optie. Doe de salarischeck operator en kom erachter of dit voor een geschikte functie kan zijn. In dit artikel zullen we de salarisvooruitzichten van operators onder de loep nemen en ontdekken waarom het een van de best betaalde MBO-banen is.

Lees verder

Belangrijkste uitdagingen in de procestechniek

Hoewel het werken in de procestechniek lucratief kan zijn, brengt het ook uitdagingen met zich mee voor werknemers. In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste uitdagingen voor werknemers in de procestechniek bespreken en enkele tips geven om deze te overwinnen.

Lees verder

Bijdragen aan verduurzaming in de procesindustrie

De industrie wordt gezien als een van de grootste vervuilers. Wil je bijdragen aan verduurzaming, dan liggen er veel kansen voor jou in de procesindustrie. Heb je daarnaast affiniteit met techniek, en wil je graag je steentje bijdragen? Dan doe je er goed aan in de procesindustrie te gaan werken.

Lees verder

Carrièrekeuzestress: als je niet weet wat je wilt worden!

Als je niet weet wat je wilt worden, ben je niet de enige. Veel mensen worstelen met deze vraag, of ze nu net van school komen, een carrièreswitch overwegen of op zoek zijn naar meer voldoening in hun huidige baan. Het kan frustrerend zijn, maar er zijn stappen die je kunt nemen om een beter inzicht te krijgen in je interesses en vaardigheden en een pad te vinden dat bij je past.

Lees verder

Piek openstaande vacatures Procesindustrie lijkt voorbij

Het personeelstekort neemt toe, door vergrijzing zijn er minder werkenden en parttime werken is de trend… Klopt dit wel? We doken de cijfers in. Die geven een verrassend ander beeld.

Lees verder

Carrièreswitch naar de Procestechniek: hoe maak je dit een succes?

Als je geïnteresseerd bent in de procestechniek, maar momenteel een andere carrière hebt, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om de overgang naar deze branche te maken. Wij hebben wat tips voor je verzameld om je te helpen bij het maken van een succesvolle carrièreswitch naar de procestechniek.

Lees verder
Mogen we jou helpen de ideale baan voor jou te vinden met nachtdiensten?