Blog
Geplaatst op 10 sep 2022

10 tips om goed te slapen na een nachtdienst

10 tips om goed te slapen na een nachtdienst

Herken je dat? Je hebt net een super goede nachtdienst achter de rug en nu is het tijd om naar bed te gaan. De zon schijnt al lekker en eigenlijk ben je nog niet moe. Hoe ga je ervoor zorgen dat je toch in een slaapmodus komt en heerlijk slaapt? Wij geven je 10 tips om na jouw nachtdienst goed te kunnen slapen, om zo weer vol energie te beginnen aan jouw nieuwe dag.

Direct na werktijd

Jouw nachtdienst zit erop en de dagdienst is gearriveerd. Praat je collega’s bij over wat er eventueel tijdens de nachtdienst heeft gespeeld. Zo is het bij jou uit je systeem en kun je met een goed gevoel jouw dienst afsluiten.

Draag een zonnebril

Hoe gek het ook klinkt. Zet een zonnebril op als je naar huis rijdt of fietst. Je zorgt ervoor dat je ogen beschermd worden tegen het felle ochtendlicht en voorkomt dat ze een seintje aan jouw hersenen geven om meteen echt ‘aan’ te gaan.

Drankjes die je beter kunt vermijden

Misschien heb jij, net als vele anderen, koffie nodig om je nachtdienst door te komen. Laat dit nou net een drankje zijn dat je beter kunt laten staan tijdens de laatste uren van jouw dienst. Dit geldt ook voor thee met cafeïne en de energiedrankjes.

Suikerhoudende drankjes zoals frisdrank of vruchtensap zijn ook geen aanraders aan het eind van jouw dienst. Door de (natuurlijke) suikers in deze drankjes, is in slaap komen moeilijker. Last but not least: drink geen alcohol voor je naar bed gaat. Alcohol zorgt er wel voor dat je sneller inslaapt, maar je slaapt minder diep en je wordt eerder wakker. Maar of je daarvoor al in de verleiding komt in de vroege morgen is een tweede.

Etenswaren die je beter kunt vermijden

Ook in eten zit soms cafeïne, zoals bijvoorbeeld in chocolade. Het niet handig om vlak voor je naar bed gaat nog zo’n lekkere bonbon naar binnen te schuiven.
Ook kun je beter geen zware maaltijd na jouw nachtdienst eten. Een lichte maaltijd om je ergste honger te stillen is handiger en zorgt ervoor dat je beter slaapt na je nachtdienst.

Tuur niet naar beeldschermen

Je zou denken dat het lekker ontspannend is als je na jouw nachtdienst nog even die laatste aflevering van jouw favoriete serie kijkt. Niets is minder waar. Je hersenen blijven aan het werk en krijgen geen rust, waardoor slapen juist lastiger wordt.

Slaapplek

Het klinkt heel logisch, maar zorg voor een goed geventileerde, donkere slaapkamer. Frisse lucht zorgt ervoor dat je beter in slaap komt en die donkere kamer zorgt voor rust. Woon je op een plek met flink wat lawaai overdag, zorg dan voor oordopjes. Hiermee voorkom je dat je het raam dicht moet doen om lekker door te kunnen slapen.

Taken die kunnen wachten

Ga niet de kinderen nog even naar school brengen, dat wasje draaien of je complete huis schoonmaken. Stel waar mogelijk de huishoudelijke taken uit tot na je ‘nachtrust’.

Ontspanningsoefeningen

Ben jij nog steeds in een werkmodus na jouw nachtdienst? Probeer dan eens wat ontspanningsoefeningen. Met deze oefeningen zorg je ervoor dat jouw ademhaling rustiger wordt, waardoor je makkelijker in slaap valt. Op de volgende site vind je een aantal oefeningen: https://www.ontspanningsoefeningen.com/

Douche of bad

Niets is zo lekker als een heerlijke douche of een uitgebreid bad om de nachtdienst van je af te spoelen. Het warme water zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor je lichaam kan afkoelen. Een moment voor jezelf om te ontspannen voor je jouw bed in duikt is een goed idee om beter te kunnen slapen.

Natuurlijke slaapmiddelen

We raden je af om te gaan slapen met chemische slaapmiddelen. Deze zorgen wellicht voor een beter slaapritme, maar ze zijn zeer verslavend en je lost het “probleem” niet op. Is er niets wat je helpt om goed in slaap te komen na je nachtdienst? Kies dan voor middelen op natuurlijke basis om in slaap te komen. Denk hierbij aan verschillende kruiden als valeriaan, kamille of lavendel. Deze kun je als thee drinken of als olie gebruiken. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de verschillende soorten slaapthee die in iedere supermarkt verkrijgbaar zijn.

Wil jij deze tips in de praktijk brengen?

Wil jij een leuke baan in de procestechniek met nachtdiensten? Bekijk onze actuele vacatures en vind die uitdagende nieuwe baan.

Gerelateerd

Daniël kreeg een leer-groeitraject aangeboden bij Teva

Op zoek naar een andere baan, kwam Daniël bij Procestechniek.nl. Hij kwam in aanraking met Procestechniek toen hij reageerde op de vacaturebank van Procestechniek. Die functie bleek het niet te zijn voor Daniël. Wel kwam hij via Procestechniek aan een andere hele toffe functie.

Lees verder

Krapte arbeidsmarkt: waar zijn alle werkzoekenden gebleven?

Waar je ook komt en wat je ook leest, het kan je niet ontgaan zijn dat men in bijna alle sectoren naarstig op zoek is naar personeel. Verschillende bedrijven hebben beperkte openingstijden, of zijn zelfs gesloten, vanwege te weinig personeel.
Dat is wel eens anders geweest. Waar zijn al die werkzoekenden gebleven?

Lees verder

10 tips om goed te slapen na een nachtdienst

Herken je dat? Je hebt net een super goede nachtdienst achter de rug en nu is het tijd om naar bed te gaan. De zon schijnt al lekker en eigenlijk ben je nog niet moe. Hoe ga je ervoor zorgen dat je toch in een slaapmodus komt en heerlijk slaapt? Wij geven je 10 tips om na jouw nachtdienst goed te kunnen slapen, om zo weer vol energie te beginnen aan jouw nieuwe dag.

Lees verder
Productiewerk aan de lopende band

Is productiewerk iets voor jou?

Wat weet jij eigenlijk over productiewerk? Welke werkzaamheden voert een productiemedewerker uit en hoe ziet een werkdag als productiemedewerker eruit? Daarover kom je hieronder alles te weten.

Lees verder

Vacatureteksten schrijven die vrouwen aanspreken

In de procestechniek werken veel mannen. Meer diversiteit op de werkvloer geeft een hele andere dynamiek. Bovendien is er een nijpend tekort aan goede arbeidskrachten. Er zijn meerdere redenen waarom je graag wil dat vrouwen zich sneller aangetrokken voelen tot een vacature en solliciteren. De vacaturetekst is een eerste stap naar meer vrouwen op de werkvloer. Maar hoe pak je dat aan?

Lees verder

procesoperator blijft best betaalde mbo baan

Het onderzoek van de Keuzegids 2022 bevestigt het opnieuw. Techniek, transport en zorg. Die studierichtingen leveren je het meeste op als je naar een middelbare beroepsopleiding (mbo) gaat. Koks, kappers en nagelstylistes trekken salarisgewijs aan het kortste eind.

Lees verder
te kort aan productiemedewerkers

Een groot tekort aan productiemedewerkers en operators, wat nu?

De arbeidsmarkt is lastig momenteel. Er is een schreeuwend tekort aan productiemedewerkers, operators en andere technici in de procestechniek,
De continuïteit van processen loopt gevaar. Hoe kan de productie doordraaien zonder de juiste mensen. HR heeft een zware taak gaten te vullen.
Wat kun jij doen om toch de gaten zo veel mogelijk te vullen?

Lees verder
tips voor nachtdiensten

17 nachtdienst tips om je nachtdiensten fris en fruitig door te komen

Nachtdiensten… sommige zweren erbij, anderen slaan ze liever over. Werken in de nachten is niet anders dan werken overdag, maar onze biologische klok maakt het dat we nachtdiensten wel heel anders kunnen ervaren. Hoe zorg je ervoor dat je goed uitgerust aan je nachtdienst begint en het allerbeste uit je werknacht haalt? We delen tips!

Lees verder
salaris-procestechniek

Op zoek naar een van de best betaalde banen op mbo-niveau? Word procesoperator!

4 op de 10 mensen met een mbo niveau 4 diploma op zak stroomt door naar een hbo-opleiding. Vaak is het idee dat je met een hbo-diploma meer kan verdienen. Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn! Met een mbo-opleiding kun je een heel goed salaris verdienen. Helemaal als procesoperator of procestechnicus!

Lees verder
leren en werken in de procestechniek

De voordelen en nadelen van de verschillende ploegendiensten

De procestechniek heeft te maken met een tekort aan beschikbare technici. Wat kun je als werkgever of HR-manager doen om het proces niet spaak te laten lopen?

Lees verder
Mogen we jou helpen de ideale baan voor jou te vinden met nachtdiensten?