Factsheet

Kernactiviteiten:
Amalthea B.V. verwerkt de melk, van de bij de coöperatie aangesloten melkgeitenhouders, in haar eigen kaasproductiebedrijf in Rijen tot halfharde geitenkaas. Een deel van de productiecapaciteit wordt benut voor het maken van diverse soorten kaas in loonproductie.
Hoofdvestiging Nederland:
Rijen
Werkgebied:
Voedselindustrie, Kaasmakers
Bedrijfsfilm:

Informatie

Organisatie en activiteiten:
De melk van de melkgeitenhouders van Amalthea is vooral afkomstig van de Nederlandse witte melkgeit van het Saanenras. Dit zijn geiten met een zeer goede melkopbrengst, gemiddeld geven ze circa drie liter melk per dag.
Een geit krijgt maximaal 1 keer per jaar een of twee lammetjes (bok- en/of geitenlammetje). Steeds meer bedrijven van Amalthea doen aan verduurzaming.
Het productieproces bestaat uit verschillende fasen
- Melkopslag (buffer)
In de opslagtank van het kaasproductiebedrijf lost de chauffeur de melk die is geladen bij de melkgeitenhouders.
- Toevoegingen
Bij de melk in de wrongelbereider wordt zuursel, vegetarisch stremsel en calcium toegevoegd.
- Kaasbereiding
Enkele minuten na toevoeging van het stremsel wordt het roerwerk in de wrongelbereider stil gezet en begint het proces van stremming.
- Afvullen
Na stremming en bewerking loopt de wrongel samen met de wei naar de machine (draineerbak) waar de wrongel en de wei worden gescheiden.
- Persen
Daarna wordt de korrelige wrongel in grote plakken gesneden en in kaasvaten afgevuld en geperst.
- Pekelen
De kaas wordt uit het kaasvat gehaald, gecontroleerd en vervolgens op de band geplaatst richting pekelbassin (zoutbad).
- Rijping
Nadat de kazen uit de pekel zijn gehaald, gaan deze naar de rijpingsruimte.
- Verpakkingsvormen
Zodra de kazen geschikt zijn voor verkoop, worden deze afgeleverd als hele kaas, verpakt in segmenten of als plakken

Een stukje geschiedenis:
De naam van de coöperatie is afkomstig van de moeder aller geiten ‘Amalthea’, die leefde op het eiland Kreta.
De coöperatie is in februari 1986 te Tilburg opgericht.
Bij de aangesloten Nederlandse en Belgische melkgeitenhouders wordt op jaarbasis ongeveer 33 miljoen kg melk ingezameld. De leden van Amalthea zijn vakkundige ondernemende melkgeitenhouders die voortdurend bezig zijn met duurzaam produceren en met aandacht voor dierwelzijn, diergezondheid, mens, natuur en milieu.
Missie:
Amalthea u.a. heeft als missie een vooraanstaande coöperatie in de geitensector in Europa te zijn, die een bovengemiddelde melkprijs in Nederland realiseert. Ze behartigt de belangen van de aangesloten melkgeitenhouders.

Amalthea streeft naar de realisatie van significante groei van de productie door extra kaasafzet en loonproductie, en groeit uit tot een productiebedrijf waarin professioneel kaas wordt geproduceerd tegen zo laag mogelijke kosten. Amalthea wenst in smaak en kwaliteit van de kaas en in gedrag uit te stijgen boven alle geitenkaasproducenten.

Amalthea wil een toonaangevende, betrouwbare en zeer kostenbewuste producent zijn van de halfharde geitenkaas, die voldoet aan de wensen van klanten en consumenten.
Visie:
Op basis van continuïteit brengt Amalthea de melkstroom die niet tot geitenkaas wordt verwerkt optimaal tot waarde door deze af te zetten aan strategische partners in Europa.

Adresgegevens

Adres:Markiezenbaan 5
Postcode:5121 DS
Stad:RIJEN
Land:NL
Website:Amalthea

Deel dit bedrijf