Verhaal

Interview met een productiemedewerker

Als je denkt aan de procestechniek, denk je waarschijnlijk aan de complexe machines en systemen die onze alledaagse producten maken. Maar heb je je ooit afgevraagd wie er achter de schermen werkt om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt?

Maak kennis met Mark, een 30-jarige procesoperator met 4 jaar ervaring in de productie. Mark neemt ons mee in zijn wereld als productiemedewerker in de 2-ploegendiensten.

Wat doet een procesoperator?

Een procesoperator is verantwoordelijk voor het bedienen, bewaken en optimaliseren van machines en installaties die gebruikt worden om producten te maken. Denk bijvoorbeeld aan voedingsmiddelen, medicijnen, kunststoffen of chemische stoffen. Een procesoperator zorgt ervoor dat het productieproces soepel verloopt, dat de kwaliteit en veiligheid gewaarborgd zijn en dat er zo efficiënt mogelijk gewerkt wordt.

Een procesoperator werkt meestal in een fabriek, waar hij of zij verschillende machines en installaties bedient. Dit kan zowel handmatig als via een computer gebeuren. Een procesoperator moet goed op de hoogte zijn van de werking en de instellingen van de machines en installaties, zodat hij of zij eventuele storingen of afwijkingen kan oplossen of voorkomen.

Een procesoperator werkt ook samen met andere collega’s, zoals onderhoudsmonteurs, laboranten, kwaliteitscontroleurs en leidinggevenden. Een goede communicatie en samenwerking zijn belangrijk om het productieproces goed te laten verlopen.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

De werkdag van Mark is nooit hetzelfde. “Elke dag maak je weer andere producten of werk je aan andere projecten. Ik werk in een 2-ploegendienst, wat betekent dat ik afwisselend in de ochtend en in de avond werk. Dit vind ik fijn, omdat ik zo meer tijd heb voor mijn hobby’s en mijn gezin.”

Een werkdag begint voor Mark meestal met een briefing van de voorman of de teamleider. “Dan krijg ik te horen wat er die dag moet gebeuren, welke producten we gaan maken en hoeveel we er moeten maken. Daarna ga ik naar mijn werkplek, waar ik de materialen en de machines klaarzet. Ik volg dan de stappen die nodig zijn om het product te maken, zoals snijden, boren, lijmen, schroeven of solderen.”

“Tijdens mijn dienst let ik ook goed op of alles goed gaat. Ik controleer regelmatig of het product aan de eisen voldoet, zoals de afmetingen, de kleur of de functie. Als er iets mis is, dan meld ik het aan mijn voorman of mijn teamleider. Zij kunnen dan kijken wat er moet gebeuren om het probleem op te lossen.”

“Aan het einde van mijn dienst ruim ik mijn werkplek op en tel ik hoeveel producten ik heb gemaakt. Ik geef dan ook feedback aan mijn voorman of mijn teamleider over hoe het werk is gegaan en of er nog verbeterpunten zijn. Dan zit mijn werkdag erop en ga ik naar huis.”

Wat maakt werken in de procestechniek zo leuk?

“Ik vind het leuk om te werken in de productie omdat het een leuke, afwisselende en praktische baan is. Ik zie direct het resultaat van mijn werk en krijg waardering voor wat ik doe. Ik leer ook elke dag nieuwe dingen en kan mezelf verbeteren door de feedback die ik krijg of door trainingen te volgen.”

“Werken in de productie is ook nog eens goed voor je portemonnee. Ik verdien meer dan het minimumloon in Nederland. Daarnaast krijg ik toeslagen voor het werken in ploegendienst. En ik heb goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een pensioenregeling, een reiskostenvergoeding en vakantiegeld.”

Wil je ook als productiemedewerker aan de slag?

Ben je na het lezen hiervan nieuwsgierig geworden naar werken in de productie? Dan heb je geluk. Er is namelijk veel werk te vinden in deze sector. Er zijn veel bedrijven die op zoek zijn naar gemotiveerde en enthousiaste productiemedewerkers, zowel voor tijdelijke als voor vaste banen. Je hebt ook niet per se een diploma of ervaring nodig om productiemedewerker te worden. Je kunt het werk leren door het te doen of door een interne opleiding te volgen.

Mark: “Als je interesse hebt om te werken in de productie, dan kan ik je aanraden om contact op te nemen met Procestechniek.nl. Zij hebben veel kennis en ervaring in deze sector en kunnen je helpen de juiste baan te vinden.”