Verhaal

Werken in de procestechniek in Duitsland

Maaike Poorthuis Procestechniek
Maaike Poorthuis Procestechniek

Stel je voor: je krijgt een aanbod om bij een Duits bedrijf te gaan werken. Dat was precies wat Maaike Poorthuis overkwam. Sinds 1 februari 2023 is zij werkzaam bij Bentec GmbH in Bad Bentheim. Benieuwd wat zij daarvan vindt?

De eerste gedachten die door je hoofd schieten zijn ongetwijfeld: “Wil ik dat wel? Kan ik dat wel? Wat betekent dat precies voor mijn situatie?” Laten we samen op ontdekkingsreis gaan en deze vragen beantwoorden.

Wil ik dat wel?

Deze vraag was voor mij snel beantwoord. Na mijn bezoek aan het bedrijf, de uitgebreide rondleiding en het ontmoeten van mijn toekomstige collega’s was ik aangenaam verrast. Alle vooroordelen die er bestaan over onze oosterburen bleken achterhaald te zijn. Mijn Duitse collega’s zijn niet alleen attent, ze hebben ook een geweldig gevoel voor humor dat elke dag voor een lach zorgt. Wat me het meest verbaasde, was hoe stipt iedereen hier is en hoe nauwkeurig afspraken worden nageleefd.

Kan ik dat wel?

Deze vraag beantwoordde ik in de loop van de afgelopen maanden met een volmondig “ja”. Het leren van Duitse regelgevingen en het onder de knie krijgen van de Duitse taal was verrassend haalbaar. Zeker omdat het bedrijf internationaal georiënteerd is en bijna iedereen Engels spreekt. Mijn Duitse collega’s zijn geduldig en zorgzaam als het gaat om het delen van technische kennis, en ze waarderen het enorm wanneer je als Nederlander de moeite doet om Duits te spreken. Zelfs als ik me verontschuldig voor mijn gebrekkige Duits, krijg ik steevast te horen dat mijn Duits erg goed is, wat me elke keer weer blij maakt. En als ik echt vastloop, zijn er altijd handige online vertaalprogramma’s om me uit de brand te helpen.

Wat betekent dat precies voor mijn situatie?

Deze vraag werd beantwoord door Euregio. Ik heb een persoonlijk en kosteloos gesprek aangevraagd met een adviseur van Euregio, die mijn situatie heeft beoordeeld en alle nodige tips heeft gegeven. De overgang van werken in Nederland naar werken in Duitsland bleek uiteindelijk vrij soepel te verlopen. Euregio gaf me een overzicht van mijn bruto-netto salaris en begeleidde me bij het indienen van twee aanvragen: één bij de Duitse belastingdienst voor een fiscaal nummer en één bij de Duitse ziektekostenverzekeraar.

En nu?

Als je me nu vraagt of ik blij ben met mijn overstap over de grens, dan kan ik alleen maar volmondig “ja” zeggen. Elke dag rijd ik vanuit Hengelo-Noord de grens over naar Bad Bentheim en ik ben blij met mijn rit: geen files en minder haast. Dat geldt eigenlijk ook voor het werken in Duitsland. Natuurlijk moet je je best doen, maar de ad hoc cultuur die we in Nederland kennen, is hier minder aanwezig. Dit zorgt ervoor dat ik ’s avonds meer energie overhoud en een tevredener gevoel heb over mijn werk.

Ik gun dit avontuur aan iedereen!

Met vriendelijke groeten uit Duitsland,

Maaike Poorthuis

HR Manager Bentec GmbH, Bad Bentheim

Interessant voor jou?

Heb je interesse om ook de grens over te steken en je carrière een nieuwe richting te geven bij Bentec GmbH? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie! Wij helpen je graag bij het zetten van de volgende stap in je carrière als procesoperator.