Verhaal

Starbucks koffiebonen worden in Nederland gebrand

Sinds vorig jaar zomer werkt Procestechniek samen met Starbucks, de grootste Amerikaanse keten van koffiebars. De groene koffie komt van over de hele wereld naar de haven van Rotterdam. Vanuit daar worden de koffiebonen naar de Starbucks fabriek vervoerd, gebrand en verpakt voor verkoop in Starbucks winkels door heel EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika). In de fabriek in Amsterdam werken meerdere operators , die via Procestechniek zijn aangedragen.

Samenwerking tussen Starbucks en Procestechniek

Wij spraken met Bas Zwartelé en Mischa Tan, die samen met andere hiring managers medeverantwoordelijk zijn voor nieuwe hires in de Amsterdamse fabriek van Starbucks.

Bas is Operations Project Manager en was tot voor kort onderdeel van het supervisor team, waar de operators onder vallen. Met dat team sturen ze dagelijks de shiften aan. In de fabriek wordt gewerkt in 3 shiften, op iedere shift werkt een andere supervisor.

Mischa is sinds begin december vorig jaar werkzaam als interim Recruitment Specialist en contactpersoon van Tim en Yaël.

Goede preselectie is belangrijk

Beiden zijn erg tevreden over de samenwerking met Tim en Yael van Procestechniek. Mischa: “Tim en Yael weten goed de match te maken tussen kandidaten en onze organisatie. Niet alleen wat de werkzaamheden betreft, ook weten zij in de preselectie goed te beoordelen of een kandidaat past bij onze bedrijfscultuur. We vinden het belangrijk dat medewerkers -die wij partners noemen- zich goed en veilig voelen op de werkvloer. Het merendeel van de kandidaten dat bij ons op gesprek is geweest, is in dienst gekomen bij Starbucks Manufacturing EMEA.”

Starbucks logo

Enige Starbucks fabriek buiten Amerika

Starbucks heeft met de fabriek in Amsterdam, de enige buiten Amerika, een unieke positie in de regio EMEA. Met deze fabriek kunnen ze in de regio de versheid van de koffie garanderen. De groene koffie die hier wordt geleverd, wordt gebrand volgens de geheime Starbucks curve, waarbij op het juiste moment de warmte wordt toegevoegd. Waar de bonen ook vandaan komen, het belangrijkste is dat de koffie van hoge kwaliteit, eerlijke handel en ethisch geteeld is. De bonen worden in Amsterdam verpakt in grote zakken die bestemd zijn voor de Starbucks stores en in kleinere zakken die aan consumenten worden verkocht in dezelfde stores.

Grote veranderingen in de Starbucks fabriek

In de fabriek van Starbucks zijn grote veranderingen gaande. Er is een nieuwe verpakkingslijn met veel nieuwe apparatuur. Dat betekent dat er ook nieuwe kennis in huis gehaald moet worden. Het gaat om andere systemen die complexer zijn en dat heeft vanzelfsprekend consequenties voor de werkzaamheden. De rol van het personeel verandert daarmee, het werk wordt een stuk uitdagender. Bovendien is er nog steeds sprake van enorme groei in de regio. Er worden regelmatig nieuwe vestigingen geopend, vooral in het Midden-Oosten.

Uitgebreide kennismaking

De ervaring sinds het eerste contact met Procestechniek is goed. Vanuit beide kanten is uitgebreid de tijd genomen voor een kennismaking om een duidelijk beeld te krijgen van de vacatures en de mensen die bij Starbucks passen. Procestechniek heeft sindsdien meerdere kandidaten aangeleverd, waarvan het merendeel op gesprek is geweest en is aangenomen. Mischa: “We hebben regelmatig een evaluatiemoment waarin we de samenwerking en behaalde resultaten met elkaar kunnen bespreken. We blijven de relatie finetunen om ervoor te zorgen dat vraag en aanbod goed op elkaar worden afgestemd. Tim en Yaël zijn goed bereikbaar en denken goed mee met ons.”

Yaël en Tim: “Van de kandidaten die op gesprek gaan krijgen we terug dat ze compleet positief verrast zijn. Niet alleen over hoe ze verwelkomd worden bij het bedrijf, maar ook over hoeveel tijd er voor ze wordt genomen en hoe goed alles is geregeld binnen het bedrijf. Wij hebben dit zelf ook zo ervaren toen wij er op gesprek zijn ze geweest. Daarnaast hebben ze een prachtige kantine, die lijkt op een Starbucks store, waar we een heerlijke kop koffie hebben gehad tijdens het gesprek.”

Ben je ook op zoek naar ondersteuning in personeelswerving?