Verhaal

De voordelen van het werken in 3-ploegendienst

Een baan in een 3-ploegendienst is de perfecte manier om je werk- en privéleven in balans te houden. Wij spraken hierover met Aschwin, die vanuit de transport overstapte naar de procestechniek. Hij deelde zijn ervaringen en inzichten over het werken tijdens ongewone uren en de voordelen van flexibele werktijden.

Als procesoperator in de procestechniek werk je in een omgeving waarin veiligheid, precisie en efficiëntie van het grootste belang zijn. Procesoperators zijn verantwoordelijk voor het bedienen en bewaken van complexe machines en apparatuur, en voor het controleren van processen om ervoor te zorgen dat de productie soepel verloopt en aan de gestelde kwaliteitseisen voldoet.

Procesoperator in 3-ploegendienst

Eén van de meest voorkomende werkroosters voor procesoperators is de 3-ploegendienst. Dit betekent dat de werkdag wordt verdeeld in drie diensten van elk acht uur, die elkaar in een roterend schema afwisselen. Procesoperators werken van maandag t/m vrijdag in een cyclus van dag-, avond- en nachtdiensten, waardoor het belangrijk is om een goed ritme en voldoende rust te hebben om alert te blijven en goed te kunnen presteren.

Procesoperator bij Eternit

Iemand die daar alles van afweet, is Aschwin Kelderman, werkzaam als procesoperator bij Eternit in Goor. Hij werkt daar op de menggroep afdeling G4 in de 3-ploegendienst met 6-8 collega’s. Hij houdt zich onder meer bezig met de grondstoffen en de waterhuishouding, eigenlijk alles wat voor het productieproces ingesteld moet worden.

Aschwin aan het werk bij Eternit

Aschwin heeft in 2021 de overstap gemaakt van de transport naar de procestechniek. Hij is nog steeds erg blij met zijn keuze. Na eerst 7 maanden bij een ander bedrijf in de 5-ploegendienst te hebben gewerkt, werkt hij nu met veel plezier in de 3-ploegendienst bij Eternit. Hier gaat zijn dienst van vroeg (06:00 uur tot 14:00 uur) naar nacht (nachtdienst begint op zondag om 21.00 uur, de andere dagen werk je van 22.00 uur tot 06.00 uur). Op vrijdagochtend om 06.00 uur heb je dan weekend en begin je op maandag in de middagdienst van 14.00 uur tot 22.00 uur. Die vrijdagavond heb je dan om 22.00 uur weekend, wat soms kan uitlopen i.v.m. de grote schoonmaak. Zo is iedere week anders, maar heb je wel alle weekenden vrij.

Beter voor het sociale leven

Hij zou niet graag terug willen naar de 5-ploegendienst. In coronatijd was dat niet zo erg, maar nu begint voor Aschwin op vrijdagavond het weekend en hoeft hij geen feestjes meer af te zeggen. Dit is beter voor zijn sociale leven. Wat hij ook een groot voordeel vindt, is dat hij geen verlof meer op hoeft te nemen voor een bezoek aan bijvoorbeeld de kapper of tandarts. “Ik vind het erg prettig om meer vrijheid te hebben. In de transportwereld verdiende ik meer, maar de werktijden waren ook anders. De ploegentoeslag bij een 5-ploegendienst maakt het natuurlijk wel interessant. Toch weegt dit voor mij niet op tegen de vrijheid die ik in de weekenden heb in de 3-ploegendienst.”