Blog
Geplaatst op 04 jul 2024

Welke doorgroeimogelijkheden heb je als operator?

doorgroeimogelijkheden operator

Als operator heb je veel verschillende mogelijkheden om door te groeien. Een aantal jaren terug was het gebruikelijke groeipad de stap van operator naar ploegleider. We zien een ontwikkeling waarbij operators ook aan de slag gaan in andere functies of specialisaties. Als operator zijn er veel mogelijkheden om door te groeien in je carrière.

Onderstaand lees je meer over de carrièrepaden die we in praktijk veel tegenkomen.

Doorgroeimogelijkheden als operator

Wil je als operator doorgroeien, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt in de breedte of in de diepte doorgroeien, of jouw kennis gebruiken in een andere functie.

Verbreden, uitbreiden van verantwoordelijkheden

Afhankelijk van de omvang van het bedrijf waarin je werkt zijn er verschillende stappen te maken waarin je meer verantwoordelijkheden krijgt binnen het productieproces.

Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan als assistent voorman, voorman, of ploegleider of teamleider.

Als voorman ben je vaak operationeel verantwoordelijk voor een specifiek deel van het productieproces binnen een shift. Je rapporteert aan de ploegleider.

Als ploegleider gaan je verantwoordelijkheden vaak nog een stapje verder. Onder jouw verantwoording vallen vaak meerdere teams. Je krijgt er vaak ook personeelszaken bij en het behalen van strategische doelen. Als ploegleider rapporteer je doorgaans aan het management.

Verdiepen, specialiseren in specifieke technieken

Werk je als operator, dan krijg je te maken met steeds complexer wordende processen.

  • Machines worden steeds complexer en kunnen steeds meer taken overnemen.
  • Sturing van machines vindt meer en meer plaats op basis van data.
  • Machines zijn steeds vaker onderling met elkaar verbonden.

Loopt het proces niet zoals het zou moeten, of zijn er storingen, dan is er steeds meer technische kennis nodig om deze op te lossen.

Werk je als operator, dan ontdek je vaak al snel waar je wel of minder affiniteit mee hebt. Stel je merkt dat je besturingstechniek wel interessant vindt en het programmeren van de machines, of je vindt juist de elektrotechnische kant heel leuk, dan kun je je daarin ontwikkelen.

We zien de trends dat steeds meer operators kiezen voor specialisatie. Dat kan binnen de functie als operator, waarbij je collega’s bijstaat als er problemen zijn die binnen jouw specialisatie vallen. Ook kun je de overstap maken en bijvoorbeeld als storingsmonteur aan de slag gaan.

Ontwikkeling en verbetering van processen

Andere doorgroeimogelijkheden die we steeds vaker zien, is dat operators de stap maken om procestechnoloog of procesengineer te worden. Als operator leer je het proces door en door kennen. Hoe meer ervaring je hebt, hoe scherper je kunt zijn op hoe de processen in elkaar steken en waar verbetermogelijkheden liggen.

Procesoperators zien we dan ook steeds vaker de overstap maken richting proces engineering of procestechnologie.

Als procestechnoloog richt je je op procesoptimalisatie van bestaande processen. Je maakt daarbij gebruik van bestaande technologieën en methoden om de processen te verbeteren.

Als proces engineer richt je je op nieuwe processen. Je ontwerpt en ontwikkelt de processen en machines of systemen die het product moeten gaan maken.

Doorgroeien als procesoperator?

Het kan zijn dat er momenteel geen doorgroeimogelijkheden zijn binnen het bedrijf waar je nu werkt, maar dat je wel de ambitie hebt om een volgende stap in je carrière te maken. Bekijk de openstaande vacatures of neem gerust contact op om te bespreken wat jouw wensen zijn. De kans is groot dat wij contacten hebben met werkgevers bij jou in de regio, waar er wel voldoende ontwikkelmogelijkheden voor jou zijn.

Gerelateerd

doorgroeimogelijkheden operator

Welke doorgroeimogelijkheden heb je als operator?

Wat kunnen de volgende stappen zijn als je als operator wilt doorgroeien? Lees meer over de mogelijkheden.

Lees verder
Sollicitatievragen voor operators

25 sollicitatievragen voor operators

Nog even en dan heb je een sollicitatiegesprek. Welke inhoudelijke vragen kun je als operator verwachten? Bekijk de 25 inhoudelijke sollicitatievragen voor operators die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Lees verder

Technici zijn baanplakkers. Hoe week je ze los?

Technici zijn hele trouwe werknemers. Een kwart van de technici werkt meer dan 20 jaar bij dezelfde werkgever. Hoe week je talent dan toch los?

Lees verder

Parttime operator vacatures: meer sollicitaties door flexibiliteit

48% van de werkenden werkt parttime. Nederland is parttimeland #1 in Europa. Maar in de procestechniek werkt slechts 6% parttime. Daar ligt een kans bij het vinden van nieuwe medewerkers. Lees er meer over.

Lees verder
Procesoperator thumbs up

Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

Lees verder

Hoe werf je zij-instromers in de procestechniek?

Zij-instromers spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het tekort aan technici in de procestechniek. Maar hoe kun je ze het beste werven? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kun je als werkgever hierop inspelen? In dit artikel delen we enkele strategieën en tips om succesvol zij-instromers aan te trekken.

Lees verder

Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

Lees verder

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

Lees verder

Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Lees verder

Via welke kanalen zoeken technici naar een baan?

Als werkgever in de procestechnieksector is het van essentieel belang om inzicht te hebben in de manieren waarop technici naar nieuwe carrièremogelijkheden zoeken. Dat verandert namelijk voortdurend. Terwijl sociale media vorig jaar domineerden, zijn dit jaar de websites van aantrekkelijke werkgevers in trek.

Lees verder
Op zoek naar een baan waarin je kunt groeien?