Blog
Geplaatst op 18 okt 2023

Technische informatica in de procestechniek

De procestechniek verandert. Niet alleen worden steeds meer processen volledig geautomatiseerd, ook wordt de procestechniek steeds meer data-driven. Technische informatica speelt een steeds grotere rol binnen de procestechniek.

Automatisering

Al sinds de opkomst van de industriële revolutie zijn de processen in de maakindustrie aan verandering onderhevig. Veel processen zijn geautomatiseerd of worden steeds verder geautomatiseerd. Alles draait natuurlijk om efficiëntie en de voordelen die dat met zich meeneemt. Zoals minder afval, snellere processen en natuurlijk kostenbesparingen.

Automatisering is niets nieuws dus. Met behulp van meet- en regeltechniek en programmering van  computers (PLC’s), kunnen taken eenvoudig geautomatiseerd worden. Komt er een voorwerp langs een sensor? Dan wordt dat signaal doorgegeven aan de computer en kan die een actie aansturen, zoals het plakken van een sticker op het voorwerp.

Robotisering

Deze automatiseringstaken zijn steeds complexer geworden. Inmiddels is ook robotica een niet meer weg te denken discipline uit de procestechniek. Met meet- en regeltechniek worden de processen aangestuurd, waar robots steeds vaker onderdeel van zijn. De meetgegevens uit de meet- en regeltechniek geven een signaaltje door aan de robot, zodat deze een bepaalde taak uit kan voeren. In het voorbeeld van het plakken van een sticker op een voorwerp, zou door het meten van het voorwerp door de sensor, ook een robot aangestuurd kunnen worden. Bijvoorbeeld een robotarm, die het voorwerp verder bewerkt.

Afstemmen van processen

Automatisering en robotisering hebben met elkaar gemeen dat handelingen computergestuurd plaatsvinden. Automatisering vond eerder nog op kleine schaal plaats. Nadat een sensor een detectie deed, werd een enkele actie aangestuurd. Maar tegenwoordig staan de computers die de handeling aansturen steeds vaker met elkaar in verbinding. Zo is het niet een enkele handeling die automatisch uitgevoerd wordt, maar kan een heel proces geautomatiseerd worden.

Optimalisatie van processen

Waar we nu naar toe gaan binnen de procestechniek, is dat er tijdens het proces steeds meer data wordt verzameld. Machines kunnen optimaal op elkaar afgestemd worden op basis van deze data. Door data-analyses uit te voeren, kunnen niet alleen zaken als onderhoud voorzien worden. Maar door de kracht van AI kunnen processen ook optimaal afgestemd worden. Met technische informatie wordt de data verzameld en verwerkt, zodat machines zo efficiënt mogelijk samenwerken.

Technische informatica in opmars

Technische informatie is enorm in opmars in de procestechniek. Het heeft raakvlakken met informatica (programmeren, data-analyse), meet- en regeltechniek, mechatronica en elektrotechniek. Het is een breed vakgebied.

Technische informatici zorgen voor:

  • De besturingssystemen en software voor de machines en robots
  • Data-analyse en de inzet van kunstmatige intelligentie
  • En daarmee voor efficiëntieverbetering

Technische informatici aan de slag in de procestechniek

Lijkt het jou leuk om te helpen de procestechniek efficiënter te maken door jouw kennis van informatica in te zetten? Momenteel is er een groot tekort aan technici in procestechniek. Bovendien zoeken steeds meer bedrijven in de procestechniek, mensen die sterk zijn in informatica. Er zijn dus veel kansen voor jou.

Gerelateerd

Sollicitatievragen voor operators

25 sollicitatievragen voor operators

Nog even en dan heb je een sollicitatiegesprek. Welke inhoudelijke vragen kun je als operator verwachten? Bekijk de 25 inhoudelijke sollicitatievragen voor operators die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Lees verder

Technici zijn baanplakkers. Hoe week je ze los?

Technici zijn hele trouwe werknemers. Een kwart van de technici werkt meer dan 20 jaar bij dezelfde werkgever. Hoe week je talent dan toch los?

Lees verder

Parttime operator vacatures: meer sollicitaties door flexibiliteit

48% van de werkenden werkt parttime. Nederland is parttimeland #1 in Europa. Maar in de procestechniek werkt slechts 6% parttime. Daar ligt een kans bij het vinden van nieuwe medewerkers. Lees er meer over.

Lees verder
Procesoperator thumbs up

Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

Lees verder

Hoe werf je zij-instromers in de procestechniek?

Zij-instromers spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het tekort aan technici in de procestechniek. Maar hoe kun je ze het beste werven? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kun je als werkgever hierop inspelen? In dit artikel delen we enkele strategieën en tips om succesvol zij-instromers aan te trekken.

Lees verder

Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

Lees verder

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

Lees verder

Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Lees verder

Via welke kanalen zoeken technici naar een baan?

Als werkgever in de procestechnieksector is het van essentieel belang om inzicht te hebben in de manieren waarop technici naar nieuwe carrièremogelijkheden zoeken. Dat verandert namelijk voortdurend. Terwijl sociale media vorig jaar domineerden, zijn dit jaar de websites van aantrekkelijke werkgevers in trek.

Lees verder
Technisch personeel

Technisch personeel vinden

De poule technici waaruit je kunt putten als je op zoek bent naar een productiemedewerker, procesoperator of een andere functie in de procestechniek is vrij leeg. Net als in andere branches is er meer vraag dan aanbod in goed personeel. Hoe slaag je er toch in om geschikt technisch personeel te vinden?

Lees verder
Kies jij voor een baan in de procestechniek?