Werken als operator textiel

Als procesoperator in de textielindustrie werk jij in een productielijn om textiel te maken of te bewerken. Je zult misschien gelijk denken aan kleding, maar textiel is overal en wordt in veel producten gebruikt. Van vaatdoekjes tot industriële filters: de textielindustrie is heel breed.

Als procesoperator in deze branche kun je in verschillende stadia van het productieproces ingezet worden. Van het maken van de vezel, tot textielproductie en textielverwerking. Kortom, werk je als operator in de textiel dan zijn jouw werkzaamheden en de machines waarmee je werkt vaak heel specifiek. En dat biedt voor jou mooie ontwikkelkansen.

Wil je direct zien welke vacatures er openstaan?

operator textiel

Wat doe je als operator in de textielbranche?

Als operator textiel werk je met verschillende materialen. Dit kunnen biologische materialen zijn, zoals katoen, wol en zijde, maar in de Nederlandse textielindustrie worden ook veel kunstvezels gebruikt. Denk niet alleen aan nylon, acryl en polyester, maar ook aan de verwerking van cellulosevezels en proteïnevezels.

In de Nederlandse textielbranche wordt veel technisch textiel gemaakt, dat kan worden toegepast in een breed scala aan producten. Zoals regenkleding, sportkleding, kunstgrassen, stoelbekleding en nog veel meer.

Als operator kun jij werken in het productieproces dat van halffabricaten het textiel maakt, maar ook de bewerking van textiel vindt veelvuldig plaats. Zo kun je verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld het kleuren, coaten, snijden, stomen, reinigen of verpakken van het textiel.

Wat zijn jouw taken als operator textiel

Als operator ben jij er verantwoordelijk voor dat de producten aan de kwaliteitseisen en normen voldoen die in jouw lijn geproduceerd worden. Jij zorgt ervoor dat de machines hun werk goed doen. Daarbij heb je als operator de taak om de machines goed in te stellen en de kwaliteit te controleren. Blijft de productie niet binnen de marges, of vindt er een storing in het proces plaats? Dan los jij het op. Dat kan zijn door eerstelijns onderhoud en reparaties uit te voeren, de afwijking te rapporteren of door een storingsmonteur in te schakelen.

Daarbij staat veiligheid altijd voorop. Je kent de voorschriften en zorgt voor een veilige werkomgeving voor jezelf, maar ook voor jouw collega’s.

Machines waarmee je werkt als operator in de textiel

Veel moderne textielfabrieken maken gebruik van automatisering en digitale technologie om de efficiëntie en productiviteit te verhogen.
In de textielindustrie worden allerlei soorten machines ingezet. Een groot deel van deze machines zijn maatwerkmachines die aangepast zijn aan het soort bewerking en het materiaal.

Je kunt werken met snijmachines, zoals CNC machines, verf- en drukmachines, zoals jiggers, industriële naaimachines, coatingmachines, stoommachines, wasmachines, verpakkingsmachines en nog veel meer.

Naast deze gespecialiseerde machines kun je ook werken met andere apparatuur en technologieën. Zoals geautomatiseerde materiaalbehandelingssystemen, kwaliteitscontroleapparatuur en digitale controlesystemen.

Werken in de textielindustrie is veelzijdig werk. Ieder productieproces is anders en iedere fase van dat productieproces vraagt andere bewerkingen. Als operator textiel kun je met veel verschillende machines werken.

Belangrijkste eigenschappen van een procesoperator in de textielindustrie

Als procesoperator in de textiel, ben je in de basis natuurlijk een procesoperator met taken en verantwoordelijkheden zoals deze ook in andere branches gelden. Werk je in de textielindustrie, dan zijn de volgende eigenschappen extra belangrijk:

Oog voor veiligheid

 • Als operator textiel werk je meestal met grote industriële machines. Vaak worden diverse nat- en droogbewerkingen uitgevoerd. Ook kun je komen te werken met hoge temperaturen of chemische stoffen. Belangrijk is daarbij dat jij let op veiligheidsvoorschriften en veiligheid altijd voorop stelt.

Zelfstandig en besluitvaardig

 • Vaak ben jij als operator alleen verantwoordelijk voor een onderdeel van de productie in jouw lijn. Daarom is het belangrijk dat jij zelfstandig kunt werken en besluitvaardig bent als je afwijkingen constateert. Verloopt de productie niet binnen de marges, dan is snel en adequaat handelen van belang.

Affiniteit met techniek

 • Je werkt in een industriële omgeving met verschillende machines. Om je werk goed te doen is technische kennis, of tenminste een goed gevoel van techniek belangrijk.

Krijg die operatorbaan in de textiel

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op of bel ons direct!
Om je goed van dienst te kunnen zijn, adviseren we wel je eerst aan te melden.

  Stuur een bericht

  Optioneel

  Liever direct contact?

  Wij staan voor je klaar!