Blog
Geplaatst op 23 jun 2022

Is productiewerk iets voor jou?

productiewerk

Denk je erover aan de slag te gaan als productiemedewerker, maar weet je niet precies wat deze functie inhoudt en waar je dan aan de slag kunt? Hieronder lees je alles wat je wil weten over productiewerk.

Wat is productiewerk precies?

Productiewerk gaat over werkzaamheden die over het algemeen relatief eenvoudig zijn, meestal in de maakindustrie, dus daar waar fysieke producten worden gemaakt. Denk hierbij aan productiefabrieken, zoals een bakkerij, papierfabriek of steenfabriek. Ook is productiewerk vaak herhalend van aard. Je bent dan bijvoorbeeld bezig met goederen inpakken, orders picken, lopende band werk, kwaliteitscontrole of reparatiewerkzaamheden.

Wat doet een productiemedewerker?

De productiemedewerker maakt een essentieel onderdeel uit van het productieproces. Een productiemedewerker heeft verschillende taken binnen het totale productieproces. De aard van de werkzaamheden verschilt per sector en bedrijf. Soms gaat het om het bedienen van specifieke machines, een andere keer sta je aan een lopende band. Er horen soms ook logistieke taken bij, zoals werkzaamheden in een magazijn. De productiemedewerker heeft een belangrijke rol in het proces en levert een flinke bijdrage aan het eindproduct.

Welke functies zijn er in de productie-industrie?

Als productiemedewerker kun je in diverse functies werkzaam zijn. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Heftruckchauffeur
  • Allround productiemedewerker
  • Technisch productiemedewerker
  • Handvormer
  • Allround operator
  • Inpakker
  • Handcoater
  • Orderpicker

Werken in ploegendienst

Omdat de maakindustrie vaak 24/7 doordraait, werk je als productiemedewerker meestal in ploegendiensten. Daarom kun je ook in de avonduren en/of in weekenden werken. Voordeel is dat hier wel toeslagen aan verbonden zijn, dus je verdient er wat meer door. Een ploegdienst kan op verschillende manieren worden ingedeeld, elk met zijn eigen patroon. Zo komen 2, 3, 4 en 5 ploegendiensten het meeste voor.

Lees hier alles over het werken in ploegendiensten >>

Wat is er zo leuk aan productiewerk?

Een productiemedewerker is een toegankelijk beroep. Dat wil zeggen dat je er in de meeste gevallen geen specifieke opleiding voor hoeft te volgen. Een productiemedewerker werkt in een divers team van mensen en haalt voornamelijk voldoening uit het halen van de dagelijkse productiedoelen. Uiteraard vindt hij of zij het ook fijn om lekker door te werken.

Het salaris van een productiemedewerker

Het salaris van een productiemedewerker is van een aantal factoren afhankelijk. Het aantal jaren werkervaring is belangrijk, maar soms speelt je opleiding ook een rol. Daarnaast komen er verschillende toeslagen bij kijken, maar dit is afhankelijk van de sector waarin je werkzaam bent en of je al dan niet in ploegendienst werkt. Over het algemeen verdient een productiemedewerker tussen de €1700 en €2100 per maand.

Op zoek naar productiewerk?

Als technisch uitzendbureau is Procestechniek.nl al meer dan 15 jaar gespecialiseerd in het vinden van de juiste baan in de productie-industrie. Ben jij op zoek naar productiewerk? Lees meer over wat wij voor jou kunnen betekenen.

Gerelateerd

Procesoperator thumbs up

Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

Lees verder

Hoe werf je zij-instromers in de procestechniek?

Zij-instromers spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het tekort aan technici in de procestechniek. Maar hoe kun je ze het beste werven? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kun je als werkgever hierop inspelen? In dit artikel delen we enkele strategieën en tips om succesvol zij-instromers aan te trekken.

Lees verder

Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

Lees verder

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

Lees verder

Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Lees verder

Via welke kanalen zoeken technici naar een baan?

Als werkgever in de procestechnieksector is het van essentieel belang om inzicht te hebben in de manieren waarop technici naar nieuwe carrièremogelijkheden zoeken. Dat verandert namelijk voortdurend. Terwijl sociale media vorig jaar domineerden, zijn dit jaar de websites van aantrekkelijke werkgevers in trek.

Lees verder
Technisch personeel

Technisch personeel vinden

De poule technici waaruit je kunt putten als je op zoek bent naar een productiemedewerker, procesoperator of een andere functie in de procestechniek is vrij leeg. Net als in andere branches is er meer vraag dan aanbod in goed personeel. Hoe slaag je er toch in om geschikt technisch personeel te vinden?

Lees verder

Technische informatica in de procestechniek

De procestechniek verandert. Niet alleen worden steeds meer processen volledig geautomatiseerd, ook wordt de procestechniek steeds meer data-driven. Technische informatica speelt een steeds grotere rol binnen de procestechniek.

Lees verder

Haal meer uit jouw technische vaardigheden

Ben je een ervaren klusser of bouwvakker met een passie voor techniek? Heb je ooit nagedacht over het zetten van de volgende stap in je carrière? Misschien is een baan als procesoperator wel de perfecte uitdaging voor jou!

Lees verder
maakindustrie kansen en ontwikkelingen

Kansen in de maakindustrie

Wat is het verschil tussen de maakindustrie en procesindustrie of procestechniek? En hoe kenmerkt de maakindustrie zich?

Lees verder
Werken als productiemedewerker?