Blog
Geplaatst op 23 jun 2022

Is productiewerk iets voor jou?

Denk je erover aan de slag te gaan als productiemedewerker, maar weet je niet precies wat deze functie inhoudt en waar je dan aan de slag kunt? Hieronder lees je alles wat je wil weten over productiewerk.

Wat is productiewerk precies?

Productiewerk gaat over werkzaamheden die over het algemeen relatief eenvoudig zijn, meestal in de maakindustrie, dus daar waar fysieke producten worden gemaakt. Denk hierbij aan productiefabrieken, zoals een bakkerij, papierfabriek of steenfabriek. Ook is productiewerk vaak herhalend van aard. Je bent dan bijvoorbeeld bezig met goederen inpakken, orders picken, lopende band werk, kwaliteitscontrole of reparatiewerkzaamheden.

Wat doet een productiemedewerker?

De productiemedewerker maakt een essentieel onderdeel uit van het productieproces. Een productiemedewerker heeft verschillende taken binnen het totale productieproces. De aard van de werkzaamheden verschilt per sector en bedrijf. Soms gaat het om het bedienen van specifieke machines, een andere keer sta je aan een lopende band. Er horen soms ook logistieke taken bij, zoals werkzaamheden in een magazijn. De productiemedewerker heeft een belangrijke rol in het proces en levert een flinke bijdrage aan het eindproduct.

Welke functies zijn er in de productie-industrie?

Als productiemedewerker kun je in diverse functies werkzaam zijn. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Heftruckchauffeur
  • Allround productiemedewerker
  • Technisch productiemedewerker
  • Handvormer
  • Allround operator
  • Inpakker
  • Handcoater
  • Orderpicker

Werken in ploegendienst

Omdat de maakindustrie vaak 24/7 doordraait, werk je als productiemedewerker meestal in ploegendiensten. Daarom kun je ook in de avonduren en/of in weekenden werken. Voordeel is dat hier wel toeslagen aan verbonden zijn, dus je verdient er wat meer door. Een ploegdienst kan op verschillende manieren worden ingedeeld, elk met zijn eigen patroon. Zo komen 2, 3, 4 en 5 ploegendiensten het meeste voor.

Lees hier alles over het werken in ploegendiensten >>

Wat is er zo leuk aan productiewerk?

Een productiemedewerker is een toegankelijk beroep. Dat wil zeggen dat je er in de meeste gevallen geen specifieke opleiding voor hoeft te volgen. Een productiemedewerker werkt in een divers team van mensen en haalt voornamelijk voldoening uit het halen van de dagelijkse productiedoelen. Uiteraard vindt hij of zij het ook fijn om lekker door te werken.

Het salaris van een productiemedewerker

Het salaris van een productiemedewerker is van een aantal factoren afhankelijk. Het aantal jaren werkervaring is belangrijk, maar soms speelt je opleiding ook een rol. Daarnaast komen er verschillende toeslagen bij kijken, maar dit is afhankelijk van de sector waarin je werkzaam bent en of je al dan niet in ploegendienst werkt. Over het algemeen verdient een productiemedewerker tussen de €1700 en €2100 per maand.

Op zoek naar productiewerk?

Als technisch uitzendbureau is Procestechniek.nl al meer dan 15 jaar gespecialiseerd in het vinden van de juiste baan in de productie-industrie. Ben jij op zoek naar productiewerk? Lees meer over wat wij voor jou kunnen betekenen.

Gerelateerd

Daniël kreeg een leer-groeitraject aangeboden bij Teva

Op zoek naar een andere baan, kwam Daniël bij Procestechniek.nl. Hij kwam in aanraking met Procestechniek toen hij reageerde op de vacaturebank van Procestechniek. Die functie bleek het niet te zijn voor Daniël. Wel kwam hij via Procestechniek aan een andere hele toffe functie.

Lees verder

Krapte arbeidsmarkt: waar zijn alle werkzoekenden gebleven?

Waar je ook komt en wat je ook leest, het kan je niet ontgaan zijn dat men in bijna alle sectoren naarstig op zoek is naar personeel. Verschillende bedrijven hebben beperkte openingstijden, of zijn zelfs gesloten, vanwege te weinig personeel.
Dat is wel eens anders geweest. Waar zijn al die werkzoekenden gebleven?

Lees verder

10 tips om goed te slapen na een nachtdienst

Herken je dat? Je hebt net een super goede nachtdienst achter de rug en nu is het tijd om naar bed te gaan. De zon schijnt al lekker en eigenlijk ben je nog niet moe. Hoe ga je ervoor zorgen dat je toch in een slaapmodus komt en heerlijk slaapt? Wij geven je 10 tips om na jouw nachtdienst goed te kunnen slapen, om zo weer vol energie te beginnen aan jouw nieuwe dag.

Lees verder
Productiewerk aan de lopende band

Is productiewerk iets voor jou?

Wat weet jij eigenlijk over productiewerk? Welke werkzaamheden voert een productiemedewerker uit en hoe ziet een werkdag als productiemedewerker eruit? Daarover kom je hieronder alles te weten.

Lees verder

Vacatureteksten schrijven die vrouwen aanspreken

In de procestechniek werken veel mannen. Meer diversiteit op de werkvloer geeft een hele andere dynamiek. Bovendien is er een nijpend tekort aan goede arbeidskrachten. Er zijn meerdere redenen waarom je graag wil dat vrouwen zich sneller aangetrokken voelen tot een vacature en solliciteren. De vacaturetekst is een eerste stap naar meer vrouwen op de werkvloer. Maar hoe pak je dat aan?

Lees verder

procesoperator blijft best betaalde mbo baan

Het onderzoek van de Keuzegids 2022 bevestigt het opnieuw. Techniek, transport en zorg. Die studierichtingen leveren je het meeste op als je naar een middelbare beroepsopleiding (mbo) gaat. Koks, kappers en nagelstylistes trekken salarisgewijs aan het kortste eind.

Lees verder
te kort aan productiemedewerkers

Een groot tekort aan productiemedewerkers en operators, wat nu?

De arbeidsmarkt is lastig momenteel. Er is een schreeuwend tekort aan productiemedewerkers, operators en andere technici in de procestechniek,
De continuïteit van processen loopt gevaar. Hoe kan de productie doordraaien zonder de juiste mensen. HR heeft een zware taak gaten te vullen.
Wat kun jij doen om toch de gaten zo veel mogelijk te vullen?

Lees verder
tips voor nachtdiensten

17 nachtdienst tips om je nachtdiensten fris en fruitig door te komen

Nachtdiensten… sommige zweren erbij, anderen slaan ze liever over. Werken in de nachten is niet anders dan werken overdag, maar onze biologische klok maakt het dat we nachtdiensten wel heel anders kunnen ervaren. Hoe zorg je ervoor dat je goed uitgerust aan je nachtdienst begint en het allerbeste uit je werknacht haalt? We delen tips!

Lees verder
salaris-procestechniek

Op zoek naar een van de best betaalde banen op mbo-niveau? Word procesoperator!

4 op de 10 mensen met een mbo niveau 4 diploma op zak stroomt door naar een hbo-opleiding. Vaak is het idee dat je met een hbo-diploma meer kan verdienen. Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn! Met een mbo-opleiding kun je een heel goed salaris verdienen. Helemaal als procesoperator of procestechnicus!

Lees verder
leren en werken in de procestechniek

De voordelen en nadelen van de verschillende ploegendiensten

De procestechniek heeft te maken met een tekort aan beschikbare technici. Wat kun je als werkgever of HR-manager doen om het proces niet spaak te laten lopen?

Lees verder
Werken als productiemedewerker?