Blog
Geplaatst op 23 jun 2022

Is productiewerk iets voor jou?

productiewerk

Denk je erover aan de slag te gaan als productiemedewerker, maar weet je niet precies wat deze functie inhoudt en waar je dan aan de slag kunt? Hieronder lees je alles wat je wil weten over productiewerk.

Wat is productiewerk precies?

Productiewerk gaat over werkzaamheden die over het algemeen relatief eenvoudig zijn, meestal in de maakindustrie, dus daar waar fysieke producten worden gemaakt. Denk hierbij aan productiefabrieken, zoals een bakkerij, papierfabriek of steenfabriek. Ook is productiewerk vaak herhalend van aard. Je bent dan bijvoorbeeld bezig met goederen inpakken, orders picken, lopende band werk, kwaliteitscontrole of reparatiewerkzaamheden.

Wat doet een productiemedewerker?

De productiemedewerker maakt een essentieel onderdeel uit van het productieproces. Een productiemedewerker heeft verschillende taken binnen het totale productieproces. De aard van de werkzaamheden verschilt per sector en bedrijf. Soms gaat het om het bedienen van specifieke machines, een andere keer sta je aan een lopende band. Er horen soms ook logistieke taken bij, zoals werkzaamheden in een magazijn. De productiemedewerker heeft een belangrijke rol in het proces en levert een flinke bijdrage aan het eindproduct.

Welke functies zijn er in de productie-industrie?

Als productiemedewerker kun je in diverse functies werkzaam zijn. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Heftruckchauffeur
  • Allround productiemedewerker
  • Technisch productiemedewerker
  • Handvormer
  • Allround operator
  • Inpakker
  • Handcoater
  • Orderpicker

Werken in ploegendienst

Omdat de maakindustrie vaak 24/7 doordraait, werk je als productiemedewerker meestal in ploegendiensten. Daarom kun je ook in de avonduren en/of in weekenden werken. Voordeel is dat hier wel toeslagen aan verbonden zijn, dus je verdient er wat meer door. Een ploegdienst kan op verschillende manieren worden ingedeeld, elk met zijn eigen patroon. Zo komen 2, 3, 4 en 5 ploegendiensten het meeste voor.

Lees hier alles over het werken in ploegendiensten >>

Wat is er zo leuk aan productiewerk?

Een productiemedewerker is een toegankelijk beroep. Dat wil zeggen dat je er in de meeste gevallen geen specifieke opleiding voor hoeft te volgen. Een productiemedewerker werkt in een divers team van mensen en haalt voornamelijk voldoening uit het halen van de dagelijkse productiedoelen. Uiteraard vindt hij of zij het ook fijn om lekker door te werken.

Het salaris van een productiemedewerker

Het salaris van een productiemedewerker is van een aantal factoren afhankelijk. Het aantal jaren werkervaring is belangrijk, maar soms speelt je opleiding ook een rol. Daarnaast komen er verschillende toeslagen bij kijken, maar dit is afhankelijk van de sector waarin je werkzaam bent en of je al dan niet in ploegendienst werkt. Over het algemeen verdient een productiemedewerker tussen de €1700 en €2100 per maand.

Op zoek naar productiewerk?

Als technisch uitzendbureau is Procestechniek.nl al meer dan 15 jaar gespecialiseerd in het vinden van de juiste baan in de productie-industrie. Ben jij op zoek naar productiewerk? Lees meer over wat wij voor jou kunnen betekenen.

Gerelateerd

De voordelen van een recruitmentbureau

Langdurig openstaande vacatures en het niet kunnen vinden van de juiste mensen, dat is een groot probleem bij veel bedrijven. Een mogelijkheid om toch de juiste mensen te werven is het inzetten van een recruitmentbureau.

Lees verder

Over de procesindustrie

De procesindustrie, ook wel procestechniek of maakindustrie genoemd, wat is dat nou eigenlijk? En wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de procesindustrie? Lees verder, we leggen de procesindustrie in een notendop voor je uit.

Lees verder

De voordelen van diversiteit op de werkvloer

Als werkgever in de procestechniek ben je voortdurend op zoek naar manieren om je bedrijf te verbeteren en te laten groeien. Een gebied waar je mogelijk nog niet volledig op hebt gefocust, is diversiteit op de werkvloer. Uit onderzoek is gebleken dat het bevorderen van diversiteit niet alleen ethisch verantwoord is, maar ook tal van voordelen met zich meebrengt voor jouw organisatie.

Lees verder

Wat moet je als procesoperator weten van NEN?

Als operator of procesoperator werk je in een omgeving waar veiligheid en kwaliteit van groot belang zijn. Om ervoor te zorgen dat jouw werkzaamheden voldoen aan de geldende normen en richtlijnen, is het belangrijk om bekend te zijn met de NEN-normen. In dit artikel zullen we daarom ingaan op wat NEN-normen zijn en welke NEN-normen relevant zijn voor operators en procesoperators.

Lees verder

Salarischeck operator

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in techniek en productieprocessen, biedt de functie van operator een aantrekkelijke optie. Doe de salarischeck operator en kom erachter of dit voor een geschikte functie kan zijn. In dit artikel zullen we de salarisvooruitzichten van operators onder de loep nemen en ontdekken waarom het een van de best betaalde MBO-banen is.

Lees verder

Belangrijkste uitdagingen in de procestechniek

Hoewel het werken in de procestechniek lucratief kan zijn, brengt het ook uitdagingen met zich mee voor werknemers. In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste uitdagingen voor werknemers in de procestechniek bespreken en enkele tips geven om deze te overwinnen.

Lees verder

Bijdragen aan verduurzaming in de procesindustrie

De industrie wordt gezien als een van de grootste vervuilers. Wil je bijdragen aan verduurzaming, dan liggen er veel kansen voor jou in de procesindustrie. Heb je daarnaast affiniteit met techniek, en wil je graag je steentje bijdragen? Dan doe je er goed aan in de procesindustrie te gaan werken.

Lees verder

Carrièrekeuzestress: als je niet weet wat je wilt worden!

Als je niet weet wat je wilt worden, ben je niet de enige. Veel mensen worstelen met deze vraag, of ze nu net van school komen, een carrièreswitch overwegen of op zoek zijn naar meer voldoening in hun huidige baan. Het kan frustrerend zijn, maar er zijn stappen die je kunt nemen om een beter inzicht te krijgen in je interesses en vaardigheden en een pad te vinden dat bij je past.

Lees verder

Piek openstaande vacatures Procesindustrie lijkt voorbij

Het personeelstekort neemt toe, door vergrijzing zijn er minder werkenden en parttime werken is de trend… Klopt dit wel? We doken de cijfers in. Die geven een verrassend ander beeld.

Lees verder

Carrièreswitch naar de Procestechniek: hoe maak je dit een succes?

Als je geïnteresseerd bent in de procestechniek, maar momenteel een andere carrière hebt, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om de overgang naar deze branche te maken. Wij hebben wat tips voor je verzameld om je te helpen bij het maken van een succesvolle carrièreswitch naar de procestechniek.

Lees verder
Werken als productiemedewerker?