Blog
Geplaatst op 01 nov 2023

Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Herken je het gevoel dat je elke dienst een grote kan koffie nodig hebt om op gang te komen? Of zie je dit bij collega’s om je heen? Lees dan verder, want we gaan dieper in op dit fenomeen.

Wat is het ploegendienstsyndroom?

Het ploegendienstsyndroom, ook wel bekend als shiftwerkstoornis, is een verzamelnaam voor de fysieke en psychologische effecten van werken in wisselende diensten. Deze effecten kunnen variëren van vermoeidheid en slaapproblemen tot problemen met de spijsvertering en concentratie. Procesoperators zijn gewend aan onregelmatige diensten en het werken in de nacht. Dit kan allemaal bijdragen aan het ploegendienstsyndroom.

De effecten van het ploegendienstsyndroom

  • Verstoring van de biologische klok: Ons lichaam heeft een ingebouwde klok die de slaap-waakcyclus regelt. Werken in ploegendienst kan deze klok verstoren, wat leidt tot slaapproblemen en een constant gevoel van vermoeidheid.
  • Gezondheidsrisico’s: Onderzoek heeft aangetoond dat langdurig werken in ploegendienst verband kan houden met een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.
  • Sociale isolatie: Ploegendiensten kunnen het moeilijk maken om deel te nemen aan sociale activiteiten en tijd door te brengen met vrienden en familie, wat kan leiden tot gevoelens van isolatie.
  • Mentale gezondheid: Het ploegendienstsyndroom kan ook van invloed zijn op de mentale gezondheid, met een verhoogd risico op stress, depressie en angst.

Herken jij iets hiervan bij een collega? Trek aan de bel!

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan het welzijn van jou en je collega’s in de procestechniek. Herken je de symptomen van het ploegendienstsyndroom bij een collega, zoals overmatige vermoeidheid, stemmingswisselingen, of een constant verlangen naar koffie? Vraag ernaar en praat erover.

Als jij of een collega worstelt met de effecten van het ploegendienstsyndroom, aarzel dan niet om hulp te zoeken. Praat met je leidinggevende of HR-afdeling, of deel je zorgen met een bedrijfsarts.

Hulp en ondersteuning bij ploegendienst syndroom

Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent. Veel operators in de procestechniek hebben te maken met het ploegendienstsyndroom. Er zijn manieren om te helpen. Als je merkt dat de symptomen een tol beginnen te eisen, overweeg dan professionele hulp te zoeken. Of zoek contact met de bedrijfsarts voor ondersteuning.

Voordelen ploegendienst

Het lijkt nu misschien vooral een pleidooi om niet in de ploegendienst te werken, maar dat is het zeker niet. We willen hiermee aangeven dat het belangrijk is dat iedereen goed op elkaar let. Het werken in ploegendiensten heeft namelijk ook heel veel voordelen.

Gerelateerd

Sollicitatievragen voor operators

25 sollicitatievragen voor operators

Nog even en dan heb je een sollicitatiegesprek. Welke inhoudelijke vragen kun je als operator verwachten? Bekijk de 25 inhoudelijke sollicitatievragen voor operators die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Lees verder

Technici zijn baanplakkers. Hoe week je ze los?

Technici zijn hele trouwe werknemers. Een kwart van de technici werkt meer dan 20 jaar bij dezelfde werkgever. Hoe week je talent dan toch los?

Lees verder

Parttime operator vacatures: meer sollicitaties door flexibiliteit

48% van de werkenden werkt parttime. Nederland is parttimeland #1 in Europa. Maar in de procestechniek werkt slechts 6% parttime. Daar ligt een kans bij het vinden van nieuwe medewerkers. Lees er meer over.

Lees verder
Procesoperator thumbs up

Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

Lees verder

Hoe werf je zij-instromers in de procestechniek?

Zij-instromers spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het tekort aan technici in de procestechniek. Maar hoe kun je ze het beste werven? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kun je als werkgever hierop inspelen? In dit artikel delen we enkele strategieën en tips om succesvol zij-instromers aan te trekken.

Lees verder

Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

Lees verder

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

Lees verder

Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Lees verder

Via welke kanalen zoeken technici naar een baan?

Als werkgever in de procestechnieksector is het van essentieel belang om inzicht te hebben in de manieren waarop technici naar nieuwe carrièremogelijkheden zoeken. Dat verandert namelijk voortdurend. Terwijl sociale media vorig jaar domineerden, zijn dit jaar de websites van aantrekkelijke werkgevers in trek.

Lees verder
Technisch personeel

Technisch personeel vinden

De poule technici waaruit je kunt putten als je op zoek bent naar een productiemedewerker, procesoperator of een andere functie in de procestechniek is vrij leeg. Net als in andere branches is er meer vraag dan aanbod in goed personeel. Hoe slaag je er toch in om geschikt technisch personeel te vinden?

Lees verder
Werken in de ploegendienst?