Blog
Geplaatst op 15 jun 2023

Wat moet je als procesoperator weten van NEN?

Veiligheid en kwaliteit

Als operator of procesoperator werk je in een omgeving waar veiligheid en kwaliteit van groot belang zijn. Om ervoor te zorgen dat jouw werkzaamheden voldoen aan de geldende normen en richtlijnen, is het belangrijk om bekend te zijn met de NEN-normen. In dit artikel zullen we daarom ingaan op wat NEN-normen zijn en welke NEN-normen relevant zijn voor operators en procesoperators.

Wat zijn NEN-normen?

NEN-normen zijn afspraken die zijn vastgelegd door het Nederlandse Normalisatie-instituut (NEN). Deze normen zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat producten, processen en diensten veilig en van goede kwaliteit zijn. NEN-normen kunnen betrekking hebben op uiteenlopende onderwerpen, zoals veiligheid, milieu, gezondheid en kwaliteit.

De NEN-normen zijn geen wetten, maar ze hebben wel een wettelijke status. Dit betekent dat bedrijven en organisaties die zich niet aan de NEN-normen houden, mogelijk in overtreding zijn van de wet. De NEN-normen zijn echter vooral bedoeld als richtlijnen om de veiligheid, kwaliteit en efficiëntie van processen te verbeteren.

Waarom zijn NEN-normen belangrijk voor operators en procesoperators?

Als operator of procesoperator ben je verantwoordelijk voor de uitvoering van processen binnen een organisatie. Het is daarom belangrijk om bekend te zijn met de NEN-normen die van toepassing zijn op jouw werkgebied. Door de NEN-normen te volgen, kun je de veiligheid, kwaliteit en efficiëntie van processen verbeteren.

Veiligheid

Een van de belangrijkste redenen om de NEN-normen te volgen, is veiligheid. Veiligheid is van cruciaal belang in de procesindustrie, waar operators werken met gevaarlijke stoffen en apparatuur. De NEN-normen bevatten richtlijnen voor veiligheid, bijvoorbeeld voor het werken met gevaarlijke stoffen of het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Kwaliteit

Ook kwaliteit is een belangrijk aspect van procesbeheersing. Door de NEN-normen te volgen, kun je de kwaliteit van producten en diensten verbeteren. De NEN-normen bevatten bijvoorbeeld richtlijnen voor kwaliteitsmanagement en procesbeheersing.

Efficiëntie

Tot slot dragen de NEN-normen bij aan efficiëntie. Door de NEN-normen te volgen, kun je processen optimaliseren en verspilling verminderen. Dit kan leiden tot kostenbesparingen en een hogere productiviteit. De NEN-normen bevatten bijvoorbeeld richtlijnen voor lean manufacturing en energiebeheer.

Conclusie

Als operator of procesoperator werk je in een omgeving waar veiligheid en kwaliteit van groot belang zijn. Het is belangrijk om bekend te zijn met de NEN-normen.

Goed op de hoogte?

In de procestechniek is er een groot aanbod aan mooie vacatures. Sta jij ervoor open om je te laten omscholen of ben jij op zoek naar een mooie baan in de procestechniek? Bekijk onze openstaande vacatures en solliciteer op een baan die bij jou past. Of neem contact met ons op, dan zorgen wij ervoor dat jij die leuke baan vindt.

Gerelateerd

Sollicitatievragen voor operators

25 sollicitatievragen voor operators

Nog even en dan heb je een sollicitatiegesprek. Welke inhoudelijke vragen kun je als operator verwachten? Bekijk de 25 inhoudelijke sollicitatievragen voor operators die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Lees verder

Technici zijn baanplakkers. Hoe week je ze los?

Technici zijn hele trouwe werknemers. Een kwart van de technici werkt meer dan 20 jaar bij dezelfde werkgever. Hoe week je talent dan toch los?

Lees verder

Parttime operator vacatures: meer sollicitaties door flexibiliteit

48% van de werkenden werkt parttime. Nederland is parttimeland #1 in Europa. Maar in de procestechniek werkt slechts 6% parttime. Daar ligt een kans bij het vinden van nieuwe medewerkers. Lees er meer over.

Lees verder
Procesoperator thumbs up

Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

Lees verder

Hoe werf je zij-instromers in de procestechniek?

Zij-instromers spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het tekort aan technici in de procestechniek. Maar hoe kun je ze het beste werven? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kun je als werkgever hierop inspelen? In dit artikel delen we enkele strategieën en tips om succesvol zij-instromers aan te trekken.

Lees verder

Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

Lees verder

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

Lees verder

Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Lees verder

Via welke kanalen zoeken technici naar een baan?

Als werkgever in de procestechnieksector is het van essentieel belang om inzicht te hebben in de manieren waarop technici naar nieuwe carrièremogelijkheden zoeken. Dat verandert namelijk voortdurend. Terwijl sociale media vorig jaar domineerden, zijn dit jaar de websites van aantrekkelijke werkgevers in trek.

Lees verder
Technisch personeel

Technisch personeel vinden

De poule technici waaruit je kunt putten als je op zoek bent naar een productiemedewerker, procesoperator of een andere functie in de procestechniek is vrij leeg. Net als in andere branches is er meer vraag dan aanbod in goed personeel. Hoe slaag je er toch in om geschikt technisch personeel te vinden?

Lees verder
Lijkt dit jou wel wat?