Blog
Geplaatst op 15 jun 2023

Wat moet je als procesoperator weten van NEN?

Veiligheid en kwaliteit

Als operator of procesoperator werk je in een omgeving waar veiligheid en kwaliteit van groot belang zijn. Om ervoor te zorgen dat jouw werkzaamheden voldoen aan de geldende normen en richtlijnen, is het belangrijk om bekend te zijn met de NEN-normen. In dit artikel zullen we daarom ingaan op wat NEN-normen zijn en welke NEN-normen relevant zijn voor operators en procesoperators.

Wat zijn NEN-normen?

NEN-normen zijn afspraken die zijn vastgelegd door het Nederlandse Normalisatie-instituut (NEN). Deze normen zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat producten, processen en diensten veilig en van goede kwaliteit zijn. NEN-normen kunnen betrekking hebben op uiteenlopende onderwerpen, zoals veiligheid, milieu, gezondheid en kwaliteit.

De NEN-normen zijn geen wetten, maar ze hebben wel een wettelijke status. Dit betekent dat bedrijven en organisaties die zich niet aan de NEN-normen houden, mogelijk in overtreding zijn van de wet. De NEN-normen zijn echter vooral bedoeld als richtlijnen om de veiligheid, kwaliteit en efficiëntie van processen te verbeteren.

Waarom zijn NEN-normen belangrijk voor operators en procesoperators?

Als operator of procesoperator ben je verantwoordelijk voor de uitvoering van processen binnen een organisatie. Het is daarom belangrijk om bekend te zijn met de NEN-normen die van toepassing zijn op jouw werkgebied. Door de NEN-normen te volgen, kun je de veiligheid, kwaliteit en efficiëntie van processen verbeteren.

Veiligheid

Een van de belangrijkste redenen om de NEN-normen te volgen, is veiligheid. Veiligheid is van cruciaal belang in de procesindustrie, waar operators werken met gevaarlijke stoffen en apparatuur. De NEN-normen bevatten richtlijnen voor veiligheid, bijvoorbeeld voor het werken met gevaarlijke stoffen of het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Kwaliteit

Ook kwaliteit is een belangrijk aspect van procesbeheersing. Door de NEN-normen te volgen, kun je de kwaliteit van producten en diensten verbeteren. De NEN-normen bevatten bijvoorbeeld richtlijnen voor kwaliteitsmanagement en procesbeheersing.

Efficiëntie

Tot slot dragen de NEN-normen bij aan efficiëntie. Door de NEN-normen te volgen, kun je processen optimaliseren en verspilling verminderen. Dit kan leiden tot kostenbesparingen en een hogere productiviteit. De NEN-normen bevatten bijvoorbeeld richtlijnen voor lean manufacturing en energiebeheer.

Conclusie

Als operator of procesoperator werk je in een omgeving waar veiligheid en kwaliteit van groot belang zijn. Het is belangrijk om bekend te zijn met de NEN-normen.

Goed op de hoogte?

In de procestechniek is er een groot aanbod aan mooie vacatures. Sta jij ervoor open om je te laten omscholen of ben jij op zoek naar een mooie baan in de procestechniek? Bekijk onze openstaande vacatures en solliciteer op een baan die bij jou past. Of neem contact met ons op, dan zorgen wij ervoor dat jij die leuke baan vindt.

Gerelateerd

De voordelen van een recruitmentbureau

Langdurig openstaande vacatures en het niet kunnen vinden van de juiste mensen, dat is een groot probleem bij veel bedrijven. Een mogelijkheid om toch de juiste mensen te werven is het inzetten van een recruitmentbureau.

Lees verder

Over de procesindustrie

De procesindustrie, ook wel procestechniek of maakindustrie genoemd, wat is dat nou eigenlijk? En wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de procesindustrie? Lees verder, we leggen de procesindustrie in een notendop voor je uit.

Lees verder

De voordelen van diversiteit op de werkvloer

Als werkgever in de procestechniek ben je voortdurend op zoek naar manieren om je bedrijf te verbeteren en te laten groeien. Een gebied waar je mogelijk nog niet volledig op hebt gefocust, is diversiteit op de werkvloer. Uit onderzoek is gebleken dat het bevorderen van diversiteit niet alleen ethisch verantwoord is, maar ook tal van voordelen met zich meebrengt voor jouw organisatie.

Lees verder

Wat moet je als procesoperator weten van NEN?

Als operator of procesoperator werk je in een omgeving waar veiligheid en kwaliteit van groot belang zijn. Om ervoor te zorgen dat jouw werkzaamheden voldoen aan de geldende normen en richtlijnen, is het belangrijk om bekend te zijn met de NEN-normen. In dit artikel zullen we daarom ingaan op wat NEN-normen zijn en welke NEN-normen relevant zijn voor operators en procesoperators.

Lees verder

Salarischeck operator

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in techniek en productieprocessen, biedt de functie van operator een aantrekkelijke optie. Doe de salarischeck operator en kom erachter of dit voor een geschikte functie kan zijn. In dit artikel zullen we de salarisvooruitzichten van operators onder de loep nemen en ontdekken waarom het een van de best betaalde MBO-banen is.

Lees verder

Belangrijkste uitdagingen in de procestechniek

Hoewel het werken in de procestechniek lucratief kan zijn, brengt het ook uitdagingen met zich mee voor werknemers. In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste uitdagingen voor werknemers in de procestechniek bespreken en enkele tips geven om deze te overwinnen.

Lees verder

Bijdragen aan verduurzaming in de procesindustrie

De industrie wordt gezien als een van de grootste vervuilers. Wil je bijdragen aan verduurzaming, dan liggen er veel kansen voor jou in de procesindustrie. Heb je daarnaast affiniteit met techniek, en wil je graag je steentje bijdragen? Dan doe je er goed aan in de procesindustrie te gaan werken.

Lees verder

Carrièrekeuzestress: als je niet weet wat je wilt worden!

Als je niet weet wat je wilt worden, ben je niet de enige. Veel mensen worstelen met deze vraag, of ze nu net van school komen, een carrièreswitch overwegen of op zoek zijn naar meer voldoening in hun huidige baan. Het kan frustrerend zijn, maar er zijn stappen die je kunt nemen om een beter inzicht te krijgen in je interesses en vaardigheden en een pad te vinden dat bij je past.

Lees verder

Piek openstaande vacatures Procesindustrie lijkt voorbij

Het personeelstekort neemt toe, door vergrijzing zijn er minder werkenden en parttime werken is de trend… Klopt dit wel? We doken de cijfers in. Die geven een verrassend ander beeld.

Lees verder

Carrièreswitch naar de Procestechniek: hoe maak je dit een succes?

Als je geïnteresseerd bent in de procestechniek, maar momenteel een andere carrière hebt, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om de overgang naar deze branche te maken. Wij hebben wat tips voor je verzameld om je te helpen bij het maken van een succesvolle carrièreswitch naar de procestechniek.

Lees verder
Lijkt dit jou wel wat?