Blog
Geplaatst op 18 okt 2023

Haal meer uit jouw technische vaardigheden

Ben je een ervaren klusser of bouwvakker met een passie voor techniek? Heb je ooit nagedacht over het zetten van de volgende stap in je carrière? Misschien is een baan als procesoperator wel de perfecte uitdaging voor jou! Als procesoperator krijg je de kans om je technische vaardigheden te benutten en te ontwikkelen. Bovendien is het de beste betaalde baan op mbo-niveau.

Van iets maken naar iets maken

Heb je wel oren naar een leuke technische baan met een flink salaris?

In de procestechniek is een groot tekort aan operators. Dat betekent een luxepositie voor jou. Er zijn veel gave vacatures bij grote bedrijven. Je bent welkom als je technisch inzicht hebt. Ook als je geen opleiding hebt gevolgd die direct aansluit bij een baan als operator.

Maar eerst even een stapje terug. Wat doe je eigenlijk als procesoperator?

Wil je graag iets maken en vind je het leuk om technische vraagstukken op te lossen? Dat doe je als operator ook. Geen klusproject, maar je werkt wel met geavanceerde machines. In de procestechniek (ook wel maakindustrie genoemd), zorg je ervoor dat producten worden gemaakt met behulp van machines. Als operator ben je verantwoordelijk voor het bedienen en controleren van die machines. Jouw technisch inzicht komt hierbij goed van pas!

De voordelen van het werken als operator

Sta je open voor een andere baan, dan wil je wel weten waar je voor kiest. We zetten daarom graag de belangrijkste voordelen van het werken als operator voor je op een rij:

  • Werken met techniek en het ontwikkelen van je technische vaardigheden

Ben je geïnteresseerd in techniek? Dan kun je je hart ophalen in de procestechniek. Je komt te werken met complexe technische processen en installaties. Je werkt met verschillende technologieën, zoals procesautomatisering, sensorische systemen en datasystemen. Jouw taak is om het proces te beheersen en waar mogelijk te optimaliseren. Genoeg uitdagingen voor wie graag werkt in een technische omgeving.

  • Hoog salaris en flinke ploegentoeslag

De procestechniek is een goedbetaalde sector, met een hoog basissalaris en aantrekkelijke ploegentoeslagen. Veel vacatures in de procestechniek zijn gericht op mensen die in ploegendiensten willen werken, omdat de productie vaak niet alleen plaatsvindt tussen de standaard 8 tot 5 kantoortijden. Hoe meer ploegen er zijn, hoe hoger de toeslagen. Dat kan zelfs oplopen tot een maandelijkse ‘ploegenbonus’ van een derde van het basissalaris. En het gemiddelde salaris van een operator ligt boven de €3.000 per maand. Zonder de ploegentoeslag… Kies je voor een nieuwe baan als operator, dan ga je er financieel waarschijnlijk flink op vooruit.

  • Werken bij toonaangevende bedrijven met goede secundaire arbeidsvoorwaarden

De procestechniek is heel breed. Er zijn altijd mogelijkheden bij grote bedrijven. Altijd al bij een bedrijf zoals Campina of Starbucks willen werken? Als operator maak je makkelijk je entree bij dit soort gave bedrijven. Bovendien profiteer je van mooie secundaire arbeidsvoorwaarden die deze bedrijven te bieden hebben. Zoals een goede pensioenregeling, sportschoolabonnement of heerlijke lunches.

  • Doorgroeimogelijkheden

Binnen het bedrijf waar je komt te werken zijn veel doorgroeimogelijkheden. Zo kun je doorstromen naar een leidinggevende functie, maar je kunt je ook specialiseren. Bijvoorbeeld richting het uitvoeren van inspecties en onderhoud, of je specialiseren in pneumatiek, hydrauliek, elektrotechniek of besturingstechniek. In de procestechniek zijn er veel mogelijkheden om je technische vaardigheden verder te ontwikkelen. De sector biedt voortdurend nieuwe technologieën en innovaties, wat betekent dat er altijd ruimte is om je kennis uit te breiden en te blijven leren.

  • Wisseling van branche of bedrijf

Als je besluit om te gaan werken in de procestechniek en je start in een leuke baan als operator, dan heb je natuurlijk wel de intentie om daar langere tijd te werken. Wil je op den duur toch wat anders? De overstap naar een andere branche en ander productieproces is zo gemaakt. Werk je bijvoorbeeld als operator in de voedingsmiddelenindustrie, dan kun je op den duur switchen naar een proces in chemie, textielindustrie, automotive, of welke branche je maar wilt. Jouw kennis die je hebt opgedaan over technische processen, neem je mee naar een volgende stap.

  • Baangarantie

De procestechniek is de spil van onze samenleving. Daar waar producten worden gemaakt, is procestechniek. Werk je in de procestechniek, dan werk je in een vakgebied dat minder gevoelig is voor economische schommelingen dan in veel andere sectoren, zoals bijvoorbeeld de bouw. Werken in de procestechniek geeft je een hoge baangarantie. Nu en in de toekomst.

Heb ik wel voldoende kennis en technische vaardigheden?

Maak je je zorgen over het ontbreken van specifieke kennis in de procestechniek? Besluit je om te gaan voor een toffe baan in de procestechniek, dan zijn er voldoende bedrijven waar je direct terechtkunt. Vanaf dag één verdien je dat mooie salaris en dat wat er nodig is aan training en opleiding regelt jouw nieuwe werkgever voor je. Zolang jij maar gemotiveerd bent en er voor openstaat om nieuwe dingen te leren, komt dat helemaal goed. Zo kun jij vol vertrouwen aan jouw nieuwe carrière als operator beginnen.

Overweeg jij om de stap te maken?

Procestechniek.nl is het bedrijf dat jou helpt om die carrièreswitch te maken. Neem gerust contact met ons op om jouw wensen te bespreken, wij helpen je graag met de overstap naar die toffe technische baan!

Gerelateerd

Sollicitatievragen voor operators

25 sollicitatievragen voor operators

Nog even en dan heb je een sollicitatiegesprek. Welke inhoudelijke vragen kun je als operator verwachten? Bekijk de 25 inhoudelijke sollicitatievragen voor operators die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Lees verder

Technici zijn baanplakkers. Hoe week je ze los?

Technici zijn hele trouwe werknemers. Een kwart van de technici werkt meer dan 20 jaar bij dezelfde werkgever. Hoe week je talent dan toch los?

Lees verder

Parttime operator vacatures: meer sollicitaties door flexibiliteit

48% van de werkenden werkt parttime. Nederland is parttimeland #1 in Europa. Maar in de procestechniek werkt slechts 6% parttime. Daar ligt een kans bij het vinden van nieuwe medewerkers. Lees er meer over.

Lees verder
Procesoperator thumbs up

Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

Lees verder

Hoe werf je zij-instromers in de procestechniek?

Zij-instromers spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het tekort aan technici in de procestechniek. Maar hoe kun je ze het beste werven? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kun je als werkgever hierop inspelen? In dit artikel delen we enkele strategieën en tips om succesvol zij-instromers aan te trekken.

Lees verder

Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

Lees verder

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

Lees verder

Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Lees verder

Via welke kanalen zoeken technici naar een baan?

Als werkgever in de procestechnieksector is het van essentieel belang om inzicht te hebben in de manieren waarop technici naar nieuwe carrièremogelijkheden zoeken. Dat verandert namelijk voortdurend. Terwijl sociale media vorig jaar domineerden, zijn dit jaar de websites van aantrekkelijke werkgevers in trek.

Lees verder
Technisch personeel

Technisch personeel vinden

De poule technici waaruit je kunt putten als je op zoek bent naar een productiemedewerker, procesoperator of een andere functie in de procestechniek is vrij leeg. Net als in andere branches is er meer vraag dan aanbod in goed personeel. Hoe slaag je er toch in om geschikt technisch personeel te vinden?

Lees verder
Wat doen met je technische vaardigheden?