Blog
Geplaatst op 27 okt 2022

Ploegentoeslag, hoe zit dat precies?

Ploegentoeslag

Het werken in onregelmatige diensten komt in veel sectoren voor en is in de procestechniek heel gebruikelijk. In deze branche werk je vaak in ploegendiensten. Bedrijven keren dan normaal gesproken ploegentoeslagen uit: een percentage bovenop het vaste salaris.

Ploegentoeslag is aantrekkelijk

De ploegentoeslag staat ook wel bekend als onregelmatigheidstoeslag (ORT) of toeslag onregelmatige diensten (TOD). Afhankelijk van de ploegendienst kan dit al snel oplopen tot meer dan 20% van het vaste loon. Stel dat je in 3 ploegen werkt en € 2.600,- bruto salaris hebt, dan kan een toeslag dus al oplopen tot € 520,-, waarmee je dus op een totaal komt van € 3.120,- bruto. Hoe meer ploegen, hoe interessanter deze toeslag wordt. Bij een 5 ploegendienst kan de toeslag oplopen tot 33%. Dat maakt het werken in ploegendiensten dus best aantrekkelijk.

Waarom krijg je ploegentoeslag?

Ploegentoeslag is in feite bedoeld als compensatie van de negatieve gevolgen van ploegendiensten. Dit kan zowel fysiek zijn als sociaal. Bedrijven zijn niet verplicht bij onregelmatigheid een ploegentoeslag uit te keren, het is niet wettelijk vastgesteld.

Ploegendiensten worden veel toegepast als het werk langer dient door te gaan dan een 8-urige werkdag. Bij een ploegendienst wordt meestal een ploegentoeslag betaald, maar waar is die compensatie precies voor bedoeld? Het werken in ploegendiensten is erg vermoeiend, die vermoeidheid neem je niet weg met een toeslag. Wat compenseer je hier dan wel mee?

Ploegentoeslag als compensatie

Het werken in ploegendiensten kan een behoorlijke impact hebben op het sociale leven. Het is lastiger om af te spreken, er is geen regelmatigheid te vinden in sporten, waardoor teamsport niet mogelijk is. Ook mis je vaak verjaardagen, omdat je op dat moment net een avonddienst hebt. Werkgevers bieden daarom een compensatie, zodat deze sociale ongemakken makkelijker geaccepteerd worden.

Uiteraard worden lichamelijke klachten als vermoeidheid door een ploegentoeslag niet weggenomen. Het gaat voornamelijk om een compensatie van het sociale ongemak.

De toeslag per dienstrooster

De toeslagen voor de verschillende dienstroosters zijn globaal als volgt in te delen:

  • 2 ploegendienst: 8-12% ploegendienst toeslag
  • 3 ploegendienst: 15-20% ploegendienst toeslag
  • 4 ploegendienst: 23-27% ploegendienst toeslag
  • 5 ploegendienst: 28-33% ploegendienst toeslag

De hoogte van de minimale toeslagen staan vermeld in de geldende CAO. De werkelijke hoogte van de toeslag kan per bedrijf verschillen.

Gerelateerd

Procesoperator thumbs up

Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

Lees verder

Hoe werf je zij-instromers in de procestechniek?

Zij-instromers spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het tekort aan technici in de procestechniek. Maar hoe kun je ze het beste werven? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kun je als werkgever hierop inspelen? In dit artikel delen we enkele strategieën en tips om succesvol zij-instromers aan te trekken.

Lees verder

Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

Lees verder

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

Lees verder

Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Lees verder

Via welke kanalen zoeken technici naar een baan?

Als werkgever in de procestechnieksector is het van essentieel belang om inzicht te hebben in de manieren waarop technici naar nieuwe carrièremogelijkheden zoeken. Dat verandert namelijk voortdurend. Terwijl sociale media vorig jaar domineerden, zijn dit jaar de websites van aantrekkelijke werkgevers in trek.

Lees verder
Technisch personeel

Technisch personeel vinden

De poule technici waaruit je kunt putten als je op zoek bent naar een productiemedewerker, procesoperator of een andere functie in de procestechniek is vrij leeg. Net als in andere branches is er meer vraag dan aanbod in goed personeel. Hoe slaag je er toch in om geschikt technisch personeel te vinden?

Lees verder

Technische informatica in de procestechniek

De procestechniek verandert. Niet alleen worden steeds meer processen volledig geautomatiseerd, ook wordt de procestechniek steeds meer data-driven. Technische informatica speelt een steeds grotere rol binnen de procestechniek.

Lees verder

Haal meer uit jouw technische vaardigheden

Ben je een ervaren klusser of bouwvakker met een passie voor techniek? Heb je ooit nagedacht over het zetten van de volgende stap in je carrière? Misschien is een baan als procesoperator wel de perfecte uitdaging voor jou!

Lees verder
maakindustrie kansen en ontwikkelingen

Kansen in de maakindustrie

Wat is het verschil tussen de maakindustrie en procesindustrie of procestechniek? En hoe kenmerkt de maakindustrie zich?

Lees verder
Op zoek naar werk in ploegendienst?