Blog
Geplaatst op 27 okt 2022

Ploegentoeslag, hoe zit dat precies?

Ploegentoeslag

Het werken in onregelmatige diensten komt in veel sectoren voor en is in de procestechniek heel gebruikelijk. In deze branche werk je vaak in ploegendiensten. Bedrijven keren dan normaal gesproken ploegentoeslagen uit: een percentage bovenop het vaste salaris.

Ploegentoeslag is aantrekkelijk

De ploegentoeslag staat ook wel bekend als onregelmatigheidstoeslag (ORT) of toeslag onregelmatige diensten (TOD). Afhankelijk van de ploegendienst kan dit al snel oplopen tot meer dan 20% van het vaste loon. Stel dat je in 3 ploegen werkt en € 2.600,- bruto salaris hebt, dan kan een toeslag dus al oplopen tot € 520,-, waarmee je dus op een totaal komt van € 3.120,- bruto. Hoe meer ploegen, hoe interessanter deze toeslag wordt. Bij een 5 ploegendienst kan de toeslag oplopen tot 33%. Dat maakt het werken in ploegendiensten dus best aantrekkelijk.

Waarom krijg je ploegentoeslag?

Ploegentoeslag is in feite bedoeld als compensatie van de negatieve gevolgen van ploegendiensten. Dit kan zowel fysiek zijn als sociaal. Bedrijven zijn niet verplicht bij onregelmatigheid een ploegentoeslag uit te keren, het is niet wettelijk vastgesteld.

Ploegendiensten worden veel toegepast als het werk langer dient door te gaan dan een 8-urige werkdag. Bij een ploegendienst wordt meestal een ploegentoeslag betaald, maar waar is die compensatie precies voor bedoeld? Het werken in ploegendiensten is erg vermoeiend, die vermoeidheid neem je niet weg met een toeslag. Wat compenseer je hier dan wel mee?

Ploegentoeslag als compensatie

Het werken in ploegendiensten kan een behoorlijke impact hebben op het sociale leven. Het is lastiger om af te spreken, er is geen regelmatigheid te vinden in sporten, waardoor teamsport niet mogelijk is. Ook mis je vaak verjaardagen, omdat je op dat moment net een avonddienst hebt. Werkgevers bieden daarom een compensatie, zodat deze sociale ongemakken makkelijker geaccepteerd worden.

Uiteraard worden lichamelijke klachten als vermoeidheid door een ploegentoeslag niet weggenomen. Het gaat voornamelijk om een compensatie van het sociale ongemak.

De toeslag per dienstrooster

De toeslagen voor de verschillende dienstroosters zijn globaal als volgt in te delen:

  • 2 ploegendienst: 8-12% ploegendienst toeslag
  • 3 ploegendienst: 15-20% ploegendienst toeslag
  • 4 ploegendienst: 23-27% ploegendienst toeslag
  • 5 ploegendienst: 28-33% ploegendienst toeslag

De hoogte van de minimale toeslagen staan vermeld in de geldende CAO. De werkelijke hoogte van de toeslag kan per bedrijf verschillen.

Gerelateerd

Belangrijkste uitdagingen in de procestechniek

Hoewel het werken in de procestechniek lucratief kan zijn, brengt het ook uitdagingen met zich mee voor werknemers. In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste uitdagingen voor werknemers in de procestechniek bespreken en enkele tips geven om deze te overwinnen.

Lees verder

Bijdragen aan verduurzaming in de procesindustrie

De industrie wordt gezien als een van de grootste vervuilers. Wil je bijdragen aan verduurzaming, dan liggen er veel kansen voor jou in de procesindustrie. Heb je daarnaast affiniteit met techniek, en wil je graag je steentje bijdragen? Dan doe je er goed aan in de procesindustrie te gaan werken.

Lees verder

Carrièrekeuzestress: als je niet weet wat je wilt worden!

Als je niet weet wat je wilt worden, ben je niet de enige. Veel mensen worstelen met deze vraag, of ze nu net van school komen, een carrièreswitch overwegen of op zoek zijn naar meer voldoening in hun huidige baan. Het kan frustrerend zijn, maar er zijn stappen die je kunt nemen om een beter inzicht te krijgen in je interesses en vaardigheden en een pad te vinden dat bij je past.

Lees verder

Piek openstaande vacatures Procesindustrie lijkt voorbij

Het personeelstekort neemt toe, door vergrijzing zijn er minder werkenden en parttime werken is de trend… Klopt dit wel? We doken de cijfers in. Die geven een verrassend ander beeld.

Lees verder

Carrièreswitch naar de Procestechniek: hoe maak je dit een succes?

Als je geïnteresseerd bent in de procestechniek, maar momenteel een andere carrière hebt, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om de overgang naar deze branche te maken. Wij hebben wat tips voor je verzameld om je te helpen bij het maken van een succesvolle carrièreswitch naar de procestechniek.

Lees verder

7 tips om de sleur te doorbreken!

Je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar weet je nog niet goed hoe? Laat Procestechniek jou helpen bij het vinden van de baan waar je van droomt!

Lees verder
ploegentoeslag

Ploegentoeslag, hoe zit dat precies?

Het werken in onregelmatige diensten komt in veel sectoren voor en is in de procestechniek heel gebruikelijk. Bedrijven keren dan normaal gesproken ploegentoeslagen uit: een percentage bovenop het vaste salaris voor het werken in ploegendiensten. Afhankelijk van de dienst kan dit al snel oplopen tot meer dan 20% van het vaste loon.

Lees verder
krapte arbeidsmarkt

Krapte arbeidsmarkt: waar zijn alle werkzoekenden gebleven?

Waar je ook komt en wat je ook leest, het kan je niet ontgaan zijn dat men in bijna alle sectoren naarstig op zoek is naar personeel. Verschillende bedrijven hebben beperkte openingstijden, of zijn zelfs gesloten, vanwege te weinig personeel.
Dat is wel eens anders geweest. Waar zijn al die werkzoekenden gebleven?

Lees verder

10 tips om goed te slapen na een nachtdienst

Herken je dat? Je hebt net een super goede nachtdienst achter de rug en nu is het tijd om naar bed te gaan. De zon schijnt al lekker en eigenlijk ben je nog niet moe. Hoe ga je ervoor zorgen dat je toch in een slaapmodus komt en heerlijk slaapt? Wij geven je 10 tips om na jouw nachtdienst goed te kunnen slapen, om zo weer vol energie te beginnen aan jouw nieuwe dag.

Lees verder
Productiewerk aan de lopende band

Is productiewerk iets voor jou?

Wat weet jij eigenlijk over productiewerk? Welke werkzaamheden voert een productiemedewerker uit en hoe ziet een werkdag als productiemedewerker eruit? Daarover kom je hieronder alles te weten.

Lees verder
Op zoek naar werk in ploegendienst?