Blog
Geplaatst op 25 mei 2023

Bijdragen aan verduurzaming in de procesindustrie

De industrie wordt gezien als een van de grootste vervuilers. Wil je bijdragen aan verduurzaming, dan liggen er veel kansen voor jou in de procesindustrie. Heb je daarnaast affiniteit met techniek, en wil je graag je steentje bijdragen? Dan doe je er goed aan in de procesindustrie te gaan werken.

Ontwikkelingen voor een duurzame industrie

In de procesindustrie worden de goederen gemaakt die we allemaal gebruiken in het dagelijks leven. Je hebt bedrijven die grondstoffen of onderdelen leveren en bedrijven die daadwerkelijk de producten vervaardigen.

Tijdens deze productieprocessen treden talloze milieuschadelijke factoren op, denk aan:

  • In de keten wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke grondstoffen, chemische stoffen, water en brandstoffen.
  • Tijdens het proces is veel energie nodig, die in veel gevallen niet groen wordt verkregen.
  • In de meeste processen blijven afvalstoffen over. Zo worden veel broeikasgassen uitgestoten in de industrie, vooral CO2. Bovendien komen er vaak schadelijke stoffen vrij in het proces, zoals zwaveldioxide, stikstof, fijnstof en vluchtige organische stoffen.
  • Tot slot blijft er ook vaak fysiek afval over, zoals chemisch afval, verpakkingsmaterialen en restproducten.

De industrie is volop aan het verduurzamen. Niet alleen aangedreven door wet- en regelgeving, maar ook het maatschappelijk belang is een belangrijke drijfveer. In de industrie wordt daarom steeds gekeken hoe processen duurzamer kunnen en de milieu-impact verkleind kan worden.

Impact onder de loep

Bedrijven besteden steeds meer aandacht aan details in hun streven naar duurzaamheid in de industrie. Bij de productie van kleding wordt nu niet alleen gekeken naar de herkomst en verantwoorde productie van textiel, maar ook naar cruciale aspecten tijdens het productieproces. Er worden steeds meer vragen gesteld over de gebruikte verf: zijn het bijvoorbeeld plantaardige pigmenten? Worden afbreekbare lijmen gebruikt, indien nodig?

Fabrikanten onderzoeken grondig hun productieprocessen en materialen, met in gedachten de mate waarin ze biologisch afbreekbaar, composteerbaar of bio-based zijn. Ook wordt de ecologische voetafdruk van het materiaalproductieproces zorgvuldig afgewogen. Uiteindelijk streven we allemaal naar productieprocessen die geen impact hebben op toekomstige generaties.

Technische ontwikkelingen

Naast de trend dat bedrijven streven naar een duurzamere productie, staan ook de technische ontwikkelingen niet stil. Steeds meer processen worden verder geautomatiseerd. Daar waar vroeger veel handwerk nodig was in de productie-industrie, heeft industriële automatisering ervoor gezorgd dat veel processen geautomatiseerd zijn en efficiënter zijn geworden.

Automatisering

Deze automatisering werd in het begin niet omarmd. Het zou ten koste gaan van de werkgelegenheid. Fabrieksarbeiders voerden de hele dag repetitieve handelingen uit. Gedreven door de elektrificatie, werden machines ontwikkeld die steeds meer werk uit handen konden nemen.

Het proces van automatisering stopte niet bij de ontwikkeling van machines en tools om de productie makkelijker te maken en de repetitieve taken over te nemen. In de processen die we nu kennen, zijn de machines complexer en worden ze aangestuurd door PLC’s. Deze PLC’s, een soort computers voor machines, waren eerder verbonden met kabels. Dit wordt steeds meer vervangen door interactieve verbindingen. Daardoor is het mogelijk om de PLC’s op elkaar aan te sluiten en verschillende deelprocessen (of machines) op elkaar af te stemmen.

Door deze technische ontwikkelingen, kan ook het proces steeds verder geoptimaliseerd worden. Machines worden op elkaar afgestemd. Machines die snel en efficiënt werken, een hele lage foutmarge hebben, nauwkeurig werken en daardoor afvalstromen verminderen. Hoe efficiënter het proces verloopt, hoe minder afvalstoffen er zijn. Ook tijdens het proces is veel winst te behalen op het gebied van duurzaamheid.

De rol van operators bij een duurzamere industrie

In de procesindustrie zijn het de operators die de machines bedienen of controleren of de machines hun werk goed doen. Als operator draag je de verantwoordelijkheid voor het werk van één of meerdere machines. Je bedient de machines, bewaakt het werkt wat ze leveren, stuurt bij en lost eerstelijns storingen op.

De zorgen om afname van werkgelegenheid door automatisering? Die zijn niet helemaal terecht. Er is een groot tekort aan operators en andere professionals in de procestechniek. Enig verschil is wel, dat techniek een steeds belangrijkere rol speelt en processen complexer worden. Meer uitdaging dus!

Hoe jij je in kunt zetten voor verduurzaming

Wil jij je inzetten voor verduurzaming, dan biedt de procestechniek jou veel kansen. Niet alleen is er een tekort aan (technisch) operators en zijn de baankansen groot. Ook als je hart hebt voor techniek en je wilt inzetten voor verduurzaming van het proces zijn er veel kansen bij mooie innovatieve bedrijven.

Waar je aan kunt denken?

  • Heb je kennis van elektrotechniek? Dan kun je bijvoorbeeld aan de slag met de integratie van andere energievormen in het proces of het optimaliseren van de werking van motoren.
  • Weet jij alles van PLC’s en industriële automatisering? Dan kun jij je inzetten om de processen verder te automatiseren en programmeren, zodat processen efficiënter verlopen en er minder afvalstromen zijn.

Zelfs als operator zonder specifieke technische kennis, heb je vaak inzicht in mogelijke verbeteringen van processen. Je bent namelijk zeer vertrouwd met het specifieke onderdeelproces. Ook jouw adviezen kunnen waardevol zijn om duurzamer te produceren.

Bedrijven waar je kunt werken aan duurzaamheid

We kennen allemaal de kritiek op Tata Steel als grootste vervuiler van Nederland. Hoewel het misschien niet het eerste bedrijf is waar je aan denkt wanneer je je wilt inzetten voor duurzaamheid, is het juist bij de grote vervuilers waar de meeste vooruitgang geboekt kan worden.

Ook kun je denken aan bedrijven die grondstoffen of producten maken en continu zoeken naar mogelijkheden om duurzamer te produceren. Voorbeelden daarvan zijn 3M en Starbucks.

Tot slot zou je kunnen zoeken naar een baan waarbij je producten maakt die duurzaam zijn en andere niet-duurzaam geproduceerde producten kunnen vervangen. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van zetmeel als grondstof, waar Novidon zich volledig op richt. Of een bedrijf als Wienerberger, die van A tot Z werken aan duurzame keramische bouw- en bestratingsmaterialen.

Kortom, zoek jij een baan waarmee je verschil kunt maken in onze strijd om verduurzaming en wil je werken aan het verminderen van de footprint van de industrie? Maak dan de stap naar de procestechniek.

De stap maken naar de procestechniek

De stap om operator te worden is niet heel groot. Met enige technische affiniteit en de wil om te leren, kun je in de procestechniek instromen. Momenteel is er een flink tekort aan operators. Bedrijven helpen je graag de benodigde kennis op te doen. Maar ook als je elektromonteur of installateur bent of al een ander technisch beroep hebt, kun je altijd bij een bedrijf terecht die jouw kwaliteiten goed kan gebruiken.

Er zijn veel procestechniek vacatures, waaronder hele mooie vacatures bij bedrijven die nieuwe en meer duurzame productieprocessen opstarten en die innovatie en verduurzaming hoog in het vaandel hebben staan. Aan jou de keuze. Bij welk innovatief bedrijf wil jij aan de slag?

Gerelateerd

Sollicitatievragen voor operators

25 sollicitatievragen voor operators

Nog even en dan heb je een sollicitatiegesprek. Welke inhoudelijke vragen kun je als operator verwachten? Bekijk de 25 inhoudelijke sollicitatievragen voor operators die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Lees verder

Technici zijn baanplakkers. Hoe week je ze los?

Technici zijn hele trouwe werknemers. Een kwart van de technici werkt meer dan 20 jaar bij dezelfde werkgever. Hoe week je talent dan toch los?

Lees verder

Parttime operator vacatures: meer sollicitaties door flexibiliteit

48% van de werkenden werkt parttime. Nederland is parttimeland #1 in Europa. Maar in de procestechniek werkt slechts 6% parttime. Daar ligt een kans bij het vinden van nieuwe medewerkers. Lees er meer over.

Lees verder
Procesoperator thumbs up

Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

Lees verder

Hoe werf je zij-instromers in de procestechniek?

Zij-instromers spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het tekort aan technici in de procestechniek. Maar hoe kun je ze het beste werven? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kun je als werkgever hierop inspelen? In dit artikel delen we enkele strategieën en tips om succesvol zij-instromers aan te trekken.

Lees verder

Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

Lees verder

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

Lees verder

Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Lees verder

Via welke kanalen zoeken technici naar een baan?

Als werkgever in de procestechnieksector is het van essentieel belang om inzicht te hebben in de manieren waarop technici naar nieuwe carrièremogelijkheden zoeken. Dat verandert namelijk voortdurend. Terwijl sociale media vorig jaar domineerden, zijn dit jaar de websites van aantrekkelijke werkgevers in trek.

Lees verder
Technisch personeel

Technisch personeel vinden

De poule technici waaruit je kunt putten als je op zoek bent naar een productiemedewerker, procesoperator of een andere functie in de procestechniek is vrij leeg. Net als in andere branches is er meer vraag dan aanbod in goed personeel. Hoe slaag je er toch in om geschikt technisch personeel te vinden?

Lees verder
Bij een innovatief bedrijf aan de slag?