Blog
Geplaatst op 25 mei 2023

Bijdragen aan verduurzaming in de procesindustrie

De industrie wordt gezien als een van de grootste vervuilers. Wil je bijdragen aan verduurzaming, dan liggen er veel kansen voor jou in de procesindustrie. Heb je daarnaast affiniteit met techniek, en wil je graag je steentje bijdragen? Dan doe je er goed aan in de procesindustrie te gaan werken.

Duurzame ontwikkelingen

In de procesindustrie worden de goederen gemaakt die we allemaal gebruiken in het dagelijks leven. Je hebt bedrijven die grondstoffen of onderdelen leveren en bedrijven die daadwerkelijk de producten vervaardigen.

Tijdens deze productieprocessen treden talloze milieuschadelijke factoren op, denk aan:

  • In de keten wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke grondstoffen, chemische stoffen, water en brandstoffen.
  • Tijdens het proces is veel energie nodig, die in veel gevallen niet groen wordt verkregen.
  • In de meeste processen blijven afvalstoffen over. Zo worden veel broeikasgassen uitgestoten in de industrie, vooral CO2. Bovendien komen er vaak schadelijke stoffen vrij in het proces, zoals zwaveldioxide, stikstof, fijnstof en vluchtige organische stoffen.
  • Tot slot blijft er ook vaak fysiek afval over, zoals chemisch afval, verpakkingsmaterialen en restproducten.

De industrie is volop aan het verduurzamen. Niet alleen aangedreven door wet- en regelgeving, maar ook het maatschappelijk belang is een belangrijke drijfveer. In de industrie wordt daarom steeds gekeken hoe processen duurzamer kunnen en de milieu-impact verkleind kan worden.

Impact onder de loep

Bedrijven besteden steeds meer aandacht aan details in hun streven naar duurzaamheid in de industrie. Bij de productie van kleding wordt nu niet alleen gekeken naar de herkomst en verantwoorde productie van textiel, maar ook naar cruciale aspecten tijdens het productieproces. Er worden steeds meer vragen gesteld over de gebruikte verf: zijn het bijvoorbeeld plantaardige pigmenten? Worden afbreekbare lijmen gebruikt, indien nodig?

Fabrikanten onderzoeken grondig hun productieprocessen en materialen, met in gedachten de mate waarin ze biologisch afbreekbaar, composteerbaar of bio-based zijn. Ook wordt de ecologische voetafdruk van het materiaalproductieproces zorgvuldig afgewogen. Uiteindelijk streven we allemaal naar productieprocessen die geen impact hebben op toekomstige generaties.

Technische ontwikkelingen

Naast de trend dat bedrijven streven naar een duurzamere productie, staan ook de technische ontwikkelingen niet stil. Steeds meer processen worden verder geautomatiseerd. Daar waar vroeger veel handwerk nodig was in de productie-industrie, heeft industriële automatisering ervoor gezorgd dat veel processen geautomatiseerd zijn.

Automatisering

Deze automatisering werd in het begin niet omarmd. Het zou ten koste gaan van de werkgelegenheid. Fabrieksarbeiders voerden de hele dag repetitieve handelingen uit. Gedreven door de elektrificatie, werden machines ontwikkeld die steeds meer werk uit handen konden nemen.

Het proces van automatisering stopte niet bij de ontwikkeling van machines en tools om de productie makkelijker te maken en de repetitieve taken over te nemen. In de processen die we nu kennen, zijn de machines complexer en worden ze aangestuurd door PLC’s. Deze PLC’s, een soort computers voor machines, waren eerder verbonden met kabels. Dit wordt steeds meer vervangen door interactieve verbindingen. Daardoor is het mogelijk om de PLC’s op elkaar aan te sluiten en verschillende deelprocessen (of machines) op elkaar af te stemmen.

Door deze technische ontwikkelingen, kan ook het proces steeds verder geoptimaliseerd worden. Machines worden op elkaar afgestemd. Machines die snel en efficiënt werken, een hele lage foutmarge hebben, nauwkeurig werken en daardoor afvalstromen verminderen. Hoe efficiënter het proces verloopt, hoe minder afvalstoffen er zijn. Ook tijdens het proces is veel winst te behalen op het gebied van duurzaamheid.

De rol van operators

In de procesindustrie zijn het de operators die de machines bedienen of controleren of de machines hun werk goed doen. Als operator draag je de verantwoordelijkheid voor het werk van één of meerdere machines. Je bedient de machines, bewaakt het werkt wat ze leveren, stuurt bij en lost eerstelijns storingen op.

De zorgen om afname van werkgelegenheid door automatisering? Die zijn niet helemaal terecht. Er is een groot tekort aan operators en andere professionals in de procestechniek. Enig verschil is wel, dat techniek een steeds belangrijkere rol speelt en processen complexer worden. Meer uitdaging dus!

Hoe jij je in kunt zetten voor verduurzaming

Wil jij je inzetten voor verduurzaming, dan biedt de procestechniek jou veel kansen. Niet alleen is er een tekort aan (technisch) operators en zijn de baankansen groot. Ook als je hart hebt voor techniek en je wilt inzetten voor verduurzaming van het proces zijn er veel kansen bij mooie innovatieve bedrijven.

Waar je aan kunt denken?

  • Heb je kennis van elektrotechniek? Dan kun je bijvoorbeeld aan de slag met de integratie van andere energievormen in het proces of het optimaliseren van de werking van motoren.
  • Weet jij alles van PLC’s en industriële automatisering? Dan kun jij je inzetten om de processen verder te automatiseren en programmeren, zodat processen efficiënter verlopen en er minder afvalstromen zijn.

Zelfs als operator zonder specifieke technische kennis, heb je vaak inzicht in mogelijke verbeteringen van processen. Je bent namelijk zeer vertrouwd met het specifieke onderdeelproces. Ook jouw adviezen kunnen waardevol zijn om duurzamer te produceren.

Bedrijven waar je kunt werken aan duurzaamheid

We kennen allemaal de kritiek op Tata Steel als grootste vervuiler van Nederland. Hoewel het misschien niet het eerste bedrijf is waar je aan denkt wanneer je je wilt inzetten voor duurzaamheid, is het juist bij de grote vervuilers waar de meeste vooruitgang geboekt kan worden.

Ook kun je denken aan bedrijven die grondstoffen of producten maken en continu zoeken naar mogelijkheden om duurzamer te produceren. Voorbeelden daarvan zijn Sabic, 3M en Starbucks.

Tot slot zou je kunnen zoeken naar een baan waarbij je producten maakt die duurzaam zijn en andere niet-duurzaam geproduceerde producten kunnen vervangen. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van zetmeel als grondstof, waar Novidon zich volledig op richt. Of een bedrijf als Wienerberger, die van A tot Z werken aan duurzame keramische bouw- en bestratingsmaterialen.

Kortom, zoek jij een baan waarmee je verschil kunt maken in onze strijd om verduurzaming en wil je werken aan het verminderen van de footprint van de industrie? Maak dan de stap naar de procestechniek.

De stap maken naar de procestechniek

De stap om operator te worden is niet heel groot. Met enige technische affiniteit en de wil om te leren, kun je in de procestechniek instromen. Momenteel is er een flink tekort aan operators. Bedrijven helpen je graag de benodigde kennis op te doen. Maar ook als je elektromonteur of installateur bent of al een ander technisch beroep hebt, kun je altijd bij een bedrijf terecht die jouw kwaliteiten goed kan gebruiken.

Er zijn veel procestechniek vacatures, waaronder hele mooie vacatures bij bedrijven die nieuwe en meer duurzame productieprocessen opstarten en die innovatie en verduurzaming hoog in het vaandel hebben staan. Aan jou de keuze. Bij welk innovatief bedrijf wil jij aan de slag?

Gerelateerd

Belangrijkste uitdagingen in de procestechniek

Hoewel het werken in de procestechniek lucratief kan zijn, brengt het ook uitdagingen met zich mee voor werknemers. In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste uitdagingen voor werknemers in de procestechniek bespreken en enkele tips geven om deze te overwinnen.

Lees verder

Bijdragen aan verduurzaming in de procesindustrie

De industrie wordt gezien als een van de grootste vervuilers. Wil je bijdragen aan verduurzaming, dan liggen er veel kansen voor jou in de procesindustrie. Heb je daarnaast affiniteit met techniek, en wil je graag je steentje bijdragen? Dan doe je er goed aan in de procesindustrie te gaan werken.

Lees verder

Carrièrekeuzestress: als je niet weet wat je wilt worden!

Als je niet weet wat je wilt worden, ben je niet de enige. Veel mensen worstelen met deze vraag, of ze nu net van school komen, een carrièreswitch overwegen of op zoek zijn naar meer voldoening in hun huidige baan. Het kan frustrerend zijn, maar er zijn stappen die je kunt nemen om een beter inzicht te krijgen in je interesses en vaardigheden en een pad te vinden dat bij je past.

Lees verder

Piek openstaande vacatures Procesindustrie lijkt voorbij

Het personeelstekort neemt toe, door vergrijzing zijn er minder werkenden en parttime werken is de trend… Klopt dit wel? We doken de cijfers in. Die geven een verrassend ander beeld.

Lees verder

Carrièreswitch naar de Procestechniek: hoe maak je dit een succes?

Als je geïnteresseerd bent in de procestechniek, maar momenteel een andere carrière hebt, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om de overgang naar deze branche te maken. Wij hebben wat tips voor je verzameld om je te helpen bij het maken van een succesvolle carrièreswitch naar de procestechniek.

Lees verder

7 tips om de sleur te doorbreken!

Je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar weet je nog niet goed hoe? Laat Procestechniek jou helpen bij het vinden van de baan waar je van droomt!

Lees verder
ploegentoeslag

Ploegentoeslag, hoe zit dat precies?

Het werken in onregelmatige diensten komt in veel sectoren voor en is in de procestechniek heel gebruikelijk. Bedrijven keren dan normaal gesproken ploegentoeslagen uit: een percentage bovenop het vaste salaris voor het werken in ploegendiensten. Afhankelijk van de dienst kan dit al snel oplopen tot meer dan 20% van het vaste loon.

Lees verder
krapte arbeidsmarkt

Krapte arbeidsmarkt: waar zijn alle werkzoekenden gebleven?

Waar je ook komt en wat je ook leest, het kan je niet ontgaan zijn dat men in bijna alle sectoren naarstig op zoek is naar personeel. Verschillende bedrijven hebben beperkte openingstijden, of zijn zelfs gesloten, vanwege te weinig personeel.
Dat is wel eens anders geweest. Waar zijn al die werkzoekenden gebleven?

Lees verder

10 tips om goed te slapen na een nachtdienst

Herken je dat? Je hebt net een super goede nachtdienst achter de rug en nu is het tijd om naar bed te gaan. De zon schijnt al lekker en eigenlijk ben je nog niet moe. Hoe ga je ervoor zorgen dat je toch in een slaapmodus komt en heerlijk slaapt? Wij geven je 10 tips om na jouw nachtdienst goed te kunnen slapen, om zo weer vol energie te beginnen aan jouw nieuwe dag.

Lees verder
Productiewerk aan de lopende band

Is productiewerk iets voor jou?

Wat weet jij eigenlijk over productiewerk? Welke werkzaamheden voert een productiemedewerker uit en hoe ziet een werkdag als productiemedewerker eruit? Daarover kom je hieronder alles te weten.

Lees verder
Bij een innovatief bedrijf aan de slag?