Blog
Geplaatst op 13 okt 2023

Kansen in de maakindustrie

maakindustrie kansen en ontwikkelingen

Wat is het verschil tussen de maakindustrie en procesindustrie of procestechniek? En hoe kenmerkt de maakindustrie zich?

Maakindustrie vs procestechniek

Het woord ‘maakindustrie’ wordt vaak als synoniem gebruikt voor ‘procestechniek’. Dat is niet helemaal juist. De term ‘maakindustrie’ is breder en heeft betrekking op de hele keten die nodig is om te produceren. De procestechniek is onderdeel van de maakindustrie en verwijst naar de activiteiten waar materialen en grondstoffen machinaal worden verwerkt.

De maakindustrie is de drijvende kracht achter de productie van een breed scala aan producten, van auto’s en elektronica tot voedsel en farmaceutische producten. De sector staat centraal in onze economie en biedt talloze kansen voor wie op zoek is naar een boeiende carrière.

Wist je dat?

Wat houdt de maakindustrie nu precies in? Hoe ziet deze sector eruit in Nederland? En welke trends en ontwikkelingen vormen de toekomst van werken in de maakindustrie?
Wist je dat:

  • De maakindustrie een hele grote sector is, waar 775.000 mensen in werken?
  • De lonen in de maakindustrie hoger liggen dan in andere sectoren?
  • Procestechniek.nl een heel groot aanbod vacatures heeft in de maakindustrie?
  • De maakindustrie echt een boeiende sector is om in te werken?

Wil je meer weten over de maakindustrie?

We hebben een uitgebreid artikel geschreven over de maakindustrie. Daarin duiken we dieper in de wereld van de maakindustrie. We geven je inzichten in belangrijke bedrijven in deze sector, belichten trends zoals digitalisering en duurzaamheid, en je leest waarom de maakindustrie een goede keuze is als je op zoek bent naar baanzekerheid, groeimogelijkheden en een goed salaris.

Gerelateerd

Procesoperator thumbs up

Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

Lees verder

Hoe werf je zij-instromers in de procestechniek?

Zij-instromers spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het tekort aan technici in de procestechniek. Maar hoe kun je ze het beste werven? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kun je als werkgever hierop inspelen? In dit artikel delen we enkele strategieën en tips om succesvol zij-instromers aan te trekken.

Lees verder

Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

Lees verder

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

Lees verder

Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Lees verder

Via welke kanalen zoeken technici naar een baan?

Als werkgever in de procestechnieksector is het van essentieel belang om inzicht te hebben in de manieren waarop technici naar nieuwe carrièremogelijkheden zoeken. Dat verandert namelijk voortdurend. Terwijl sociale media vorig jaar domineerden, zijn dit jaar de websites van aantrekkelijke werkgevers in trek.

Lees verder
Technisch personeel

Technisch personeel vinden

De poule technici waaruit je kunt putten als je op zoek bent naar een productiemedewerker, procesoperator of een andere functie in de procestechniek is vrij leeg. Net als in andere branches is er meer vraag dan aanbod in goed personeel. Hoe slaag je er toch in om geschikt technisch personeel te vinden?

Lees verder

Technische informatica in de procestechniek

De procestechniek verandert. Niet alleen worden steeds meer processen volledig geautomatiseerd, ook wordt de procestechniek steeds meer data-driven. Technische informatica speelt een steeds grotere rol binnen de procestechniek.

Lees verder

Haal meer uit jouw technische vaardigheden

Ben je een ervaren klusser of bouwvakker met een passie voor techniek? Heb je ooit nagedacht over het zetten van de volgende stap in je carrière? Misschien is een baan als procesoperator wel de perfecte uitdaging voor jou!

Lees verder
maakindustrie kansen en ontwikkelingen

Kansen in de maakindustrie

Wat is het verschil tussen de maakindustrie en procesindustrie of procestechniek? En hoe kenmerkt de maakindustrie zich?

Lees verder
Kies jij voor een baan in de maakindustrie?