Blog
Geplaatst op 13 okt 2023

Kansen in de maakindustrie

maakindustrie kansen en ontwikkelingen

Wat is het verschil tussen de maakindustrie en procesindustrie of procestechniek? En hoe kenmerkt de maakindustrie zich?

Maakindustrie vs procestechniek

Het woord ‘maakindustrie’ wordt vaak als synoniem gebruikt voor ‘procestechniek’. Dat is niet helemaal juist. De term ‘maakindustrie’ is breder en heeft betrekking op de hele keten die nodig is om te produceren. De procestechniek is onderdeel van de maakindustrie en verwijst naar de activiteiten waar materialen en grondstoffen machinaal worden verwerkt.

De maakindustrie is de drijvende kracht achter de productie van een breed scala aan producten, van auto’s en elektronica tot voedsel en farmaceutische producten. De sector staat centraal in onze economie en biedt talloze kansen voor wie op zoek is naar een boeiende carrière.

Wist je dat?

Wat houdt de maakindustrie nu precies in? Hoe ziet deze sector eruit in Nederland? En welke trends en ontwikkelingen vormen de toekomst van werken in de maakindustrie?
Wist je dat:

  • De maakindustrie een hele grote sector is, waar 775.000 mensen in werken?
  • De lonen in de maakindustrie hoger liggen dan in andere sectoren?
  • Procestechniek.nl een heel groot aanbod vacatures heeft in de maakindustrie?
  • De maakindustrie echt een boeiende sector is om in te werken?

Wil je meer weten over de maakindustrie?

We hebben een uitgebreid artikel geschreven over de maakindustrie. Daarin duiken we dieper in de wereld van de maakindustrie. We geven je inzichten in belangrijke bedrijven in deze sector, belichten trends zoals digitalisering en duurzaamheid, en je leest waarom de maakindustrie een goede keuze is als je op zoek bent naar baanzekerheid, groeimogelijkheden en een goed salaris.

Gerelateerd

doorgroeimogelijkheden operator

Welke doorgroeimogelijkheden heb je als operator?

Wat kunnen de volgende stappen zijn als je als operator wilt doorgroeien? Lees meer over de mogelijkheden.

Lees verder
Sollicitatievragen voor operators

25 sollicitatievragen voor operators

Nog even en dan heb je een sollicitatiegesprek. Welke inhoudelijke vragen kun je als operator verwachten? Bekijk de 25 inhoudelijke sollicitatievragen voor operators die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Lees verder

Technici zijn baanplakkers. Hoe week je ze los?

Technici zijn hele trouwe werknemers. Een kwart van de technici werkt meer dan 20 jaar bij dezelfde werkgever. Hoe week je talent dan toch los?

Lees verder

Parttime operator vacatures: meer sollicitaties door flexibiliteit

48% van de werkenden werkt parttime. Nederland is parttimeland #1 in Europa. Maar in de procestechniek werkt slechts 6% parttime. Daar ligt een kans bij het vinden van nieuwe medewerkers. Lees er meer over.

Lees verder
Procesoperator thumbs up

Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

Lees verder

Hoe werf je zij-instromers in de procestechniek?

Zij-instromers spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het tekort aan technici in de procestechniek. Maar hoe kun je ze het beste werven? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kun je als werkgever hierop inspelen? In dit artikel delen we enkele strategieën en tips om succesvol zij-instromers aan te trekken.

Lees verder

Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

Lees verder

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

Lees verder

Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Lees verder

Via welke kanalen zoeken technici naar een baan?

Als werkgever in de procestechnieksector is het van essentieel belang om inzicht te hebben in de manieren waarop technici naar nieuwe carrièremogelijkheden zoeken. Dat verandert namelijk voortdurend. Terwijl sociale media vorig jaar domineerden, zijn dit jaar de websites van aantrekkelijke werkgevers in trek.

Lees verder
Kies jij voor een baan in de maakindustrie?