Blog
Geplaatst op 14 apr 2023

Carrièreswitch naar de Procestechniek: hoe maak je dit een succes?

Het maken van een carrièreswitch kan spannend en uitdagend zijn, maar kan ook zeer bevredigend zijn als het goed wordt gedaan. Als je geïnteresseerd bent in de procestechniek, maar momenteel een andere carrière hebt, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om de overgang naar deze branche te maken. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het maken van een succesvolle carrièreswitch naar de procestechniek.

Onderzoek de procestechniek

Voordat je de overstap maakt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden binnen de procestechniek. Lees artikelen en blogs, bekijk video’s en volg cursussen of webinars om een idee te krijgen van de verschillende aspecten van de procestechniek. Zo krijg je een beter beeld van de vaardigheden en kennis die nodig zijn in deze sector en kun je bepalen of dit echt iets voor jou is.

Schrijf je in voor een opleiding of training

Als je besluit dat je wilt overstappen naar de procestechniek, is het volgen van een opleiding of training essentieel om de benodigde kennis en vaardigheden op te doen. Er zijn verschillende opleidingen en trainingen beschikbaar. Kies de opleiding of training die het beste bij je past en die je de kennis en vaardigheden biedt die nodig zijn voor de procestechniek. Denk aan een opleiding Vapro A of Basisoperator.

Zoek naar mogelijkheden voor stage of meelopen

Het volgen van een opleiding of training is een goede eerste stap, maar het opdoen van praktische ervaring is ook belangrijk. Zoek naar mogelijkheden voor stage of een andere manier om werkervaring op te doen in de procestechniek, zodat je praktische kennis en vaardigheden kunt opdoen. Dit kan helpen bij het opbouwen van je cv en kan je ook helpen bij het bepalen van de specifieke richting die je wilt nemen binnen de procestechniek.

Netwerk met mensen in de Procestechniek

Netwerken is belangrijk bij het maken van een carrièreswitch naar de procestechniek. Zoek naar evenementen of bijeenkomsten waar je mensen kunt ontmoeten die al werken in de procestechniek. Dit kan je helpen om connecties te maken. Kijk ook eens rond op LinkedIn naar interessante bedrijven om te volgen.

Solliciteer op vacatures in de Procestechniek

Als je de benodigde opleiding, training en ervaring hebt opgedaan en een netwerk hebt opgebouwd, is het tijd om te solliciteren op vacatures in de procestechniek. Begin met het zoeken naar instapposities of functies waarvoor je ervaring hebt opgedaan tijdens je stage. Wees bereid om hard te werken en bereid om nieuwe vaardigheden te leren terwijl je groeit in je nieuwe carrière.

Gerelateerd

Procesoperator thumbs up

Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

Lees verder

Hoe werf je zij-instromers in de procestechniek?

Zij-instromers spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het tekort aan technici in de procestechniek. Maar hoe kun je ze het beste werven? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kun je als werkgever hierop inspelen? In dit artikel delen we enkele strategieën en tips om succesvol zij-instromers aan te trekken.

Lees verder

Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

Lees verder

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

Lees verder

Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Lees verder

Via welke kanalen zoeken technici naar een baan?

Als werkgever in de procestechnieksector is het van essentieel belang om inzicht te hebben in de manieren waarop technici naar nieuwe carrièremogelijkheden zoeken. Dat verandert namelijk voortdurend. Terwijl sociale media vorig jaar domineerden, zijn dit jaar de websites van aantrekkelijke werkgevers in trek.

Lees verder
Technisch personeel

Technisch personeel vinden

De poule technici waaruit je kunt putten als je op zoek bent naar een productiemedewerker, procesoperator of een andere functie in de procestechniek is vrij leeg. Net als in andere branches is er meer vraag dan aanbod in goed personeel. Hoe slaag je er toch in om geschikt technisch personeel te vinden?

Lees verder

Technische informatica in de procestechniek

De procestechniek verandert. Niet alleen worden steeds meer processen volledig geautomatiseerd, ook wordt de procestechniek steeds meer data-driven. Technische informatica speelt een steeds grotere rol binnen de procestechniek.

Lees verder

Haal meer uit jouw technische vaardigheden

Ben je een ervaren klusser of bouwvakker met een passie voor techniek? Heb je ooit nagedacht over het zetten van de volgende stap in je carrière? Misschien is een baan als procesoperator wel de perfecte uitdaging voor jou!

Lees verder
maakindustrie kansen en ontwikkelingen

Kansen in de maakindustrie

Wat is het verschil tussen de maakindustrie en procesindustrie of procestechniek? En hoe kenmerkt de maakindustrie zich?

Lees verder
Wil jij van carrière switchen?