Blog
Geplaatst op 14 apr 2023

Carrièreswitch naar de Procestechniek: hoe maak je dit een succes?

Het maken van een carrièreswitch kan spannend en uitdagend zijn, maar kan ook zeer bevredigend zijn als het goed wordt gedaan. Als je geïnteresseerd bent in de procestechniek, maar momenteel een andere carrière hebt, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om de overgang naar deze branche te maken. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het maken van een succesvolle carrièreswitch naar de procestechniek.

Onderzoek de procestechniek

Voordat je de overstap maakt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden binnen de procestechniek. Lees artikelen en blogs, bekijk video’s en volg cursussen of webinars om een idee te krijgen van de verschillende aspecten van de procestechniek. Zo krijg je een beter beeld van de vaardigheden en kennis die nodig zijn in deze sector en kun je bepalen of dit echt iets voor jou is.

Schrijf je in voor een opleiding of training

Als je besluit dat je wilt overstappen naar de procestechniek, is het volgen van een opleiding of training essentieel om de benodigde kennis en vaardigheden op te doen. Er zijn verschillende opleidingen en trainingen beschikbaar. Kies de opleiding of training die het beste bij je past en die je de kennis en vaardigheden biedt die nodig zijn voor de procestechniek. Denk aan een opleiding Vapro A of Basisoperator.

Zoek naar mogelijkheden voor stage of meelopen

Het volgen van een opleiding of training is een goede eerste stap, maar het opdoen van praktische ervaring is ook belangrijk. Zoek naar mogelijkheden voor stage of een andere manier om werkervaring op te doen in de procestechniek, zodat je praktische kennis en vaardigheden kunt opdoen. Dit kan helpen bij het opbouwen van je cv en kan je ook helpen bij het bepalen van de specifieke richting die je wilt nemen binnen de procestechniek.

Netwerk met mensen in de Procestechniek

Netwerken is belangrijk bij het maken van een carrièreswitch naar de procestechniek. Zoek naar evenementen of bijeenkomsten waar je mensen kunt ontmoeten die al werken in de procestechniek. Dit kan je helpen om connecties te maken. Kijk ook eens rond op LinkedIn naar interessante bedrijven om te volgen.

Solliciteer op vacatures in de Procestechniek

Als je de benodigde opleiding, training en ervaring hebt opgedaan en een netwerk hebt opgebouwd, is het tijd om te solliciteren op vacatures in de procestechniek. Begin met het zoeken naar instapposities of functies waarvoor je ervaring hebt opgedaan tijdens je stage. Wees bereid om hard te werken en bereid om nieuwe vaardigheden te leren terwijl je groeit in je nieuwe carrière.

Gerelateerd

Belangrijkste uitdagingen in de procestechniek

Hoewel het werken in de procestechniek lucratief kan zijn, brengt het ook uitdagingen met zich mee voor werknemers. In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste uitdagingen voor werknemers in de procestechniek bespreken en enkele tips geven om deze te overwinnen.

Lees verder

Bijdragen aan verduurzaming in de procesindustrie

De industrie wordt gezien als een van de grootste vervuilers. Wil je bijdragen aan verduurzaming, dan liggen er veel kansen voor jou in de procesindustrie. Heb je daarnaast affiniteit met techniek, en wil je graag je steentje bijdragen? Dan doe je er goed aan in de procesindustrie te gaan werken.

Lees verder

Carrièrekeuzestress: als je niet weet wat je wilt worden!

Als je niet weet wat je wilt worden, ben je niet de enige. Veel mensen worstelen met deze vraag, of ze nu net van school komen, een carrièreswitch overwegen of op zoek zijn naar meer voldoening in hun huidige baan. Het kan frustrerend zijn, maar er zijn stappen die je kunt nemen om een beter inzicht te krijgen in je interesses en vaardigheden en een pad te vinden dat bij je past.

Lees verder

Piek openstaande vacatures Procesindustrie lijkt voorbij

Het personeelstekort neemt toe, door vergrijzing zijn er minder werkenden en parttime werken is de trend… Klopt dit wel? We doken de cijfers in. Die geven een verrassend ander beeld.

Lees verder

Carrièreswitch naar de Procestechniek: hoe maak je dit een succes?

Als je geïnteresseerd bent in de procestechniek, maar momenteel een andere carrière hebt, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om de overgang naar deze branche te maken. Wij hebben wat tips voor je verzameld om je te helpen bij het maken van een succesvolle carrièreswitch naar de procestechniek.

Lees verder

7 tips om de sleur te doorbreken!

Je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar weet je nog niet goed hoe? Laat Procestechniek jou helpen bij het vinden van de baan waar je van droomt!

Lees verder
ploegentoeslag

Ploegentoeslag, hoe zit dat precies?

Het werken in onregelmatige diensten komt in veel sectoren voor en is in de procestechniek heel gebruikelijk. Bedrijven keren dan normaal gesproken ploegentoeslagen uit: een percentage bovenop het vaste salaris voor het werken in ploegendiensten. Afhankelijk van de dienst kan dit al snel oplopen tot meer dan 20% van het vaste loon.

Lees verder
krapte arbeidsmarkt

Krapte arbeidsmarkt: waar zijn alle werkzoekenden gebleven?

Waar je ook komt en wat je ook leest, het kan je niet ontgaan zijn dat men in bijna alle sectoren naarstig op zoek is naar personeel. Verschillende bedrijven hebben beperkte openingstijden, of zijn zelfs gesloten, vanwege te weinig personeel.
Dat is wel eens anders geweest. Waar zijn al die werkzoekenden gebleven?

Lees verder

10 tips om goed te slapen na een nachtdienst

Herken je dat? Je hebt net een super goede nachtdienst achter de rug en nu is het tijd om naar bed te gaan. De zon schijnt al lekker en eigenlijk ben je nog niet moe. Hoe ga je ervoor zorgen dat je toch in een slaapmodus komt en heerlijk slaapt? Wij geven je 10 tips om na jouw nachtdienst goed te kunnen slapen, om zo weer vol energie te beginnen aan jouw nieuwe dag.

Lees verder
Productiewerk aan de lopende band

Is productiewerk iets voor jou?

Wat weet jij eigenlijk over productiewerk? Welke werkzaamheden voert een productiemedewerker uit en hoe ziet een werkdag als productiemedewerker eruit? Daarover kom je hieronder alles te weten.

Lees verder
Wil jij van carrière switchen?