Blog
Geplaatst op 08 mei 2024

Parttime operator vacatures: meer sollicitaties door flexibiliteit

48% van de werkenden werkt parttime. Nederland is parttimeland #1 in Europa. Maar in de procestechniek werkt slechts 6% parttime. Daar ligt een kans bij het vinden van nieuwe medewerkers.

Het tekort aan operators is chronisch. De vergrijzing neemt steeds verder toe en een lagere druk op de arbeidsmarkt is nog niet in zicht. Daarnaast is Nederland al jaren parttimeland nummer 1. De groep parttimers bestaat al lang niet meer uitsluitend uit moeders. Ook jongeren willen steeds vaker parttime werken.

Zet je deze twee trends naast elkaar, dan is het een logische conclusie dat het creëren van parttime functies noodzakelijk is in de strijd om het tekort aan te pakken. Dat is een hele stap voor een sector waarin het werken in ploegendienst domineert.

Parttime of flexibele werktijden gewenst door grote groepen potentiële kandidaten

Parttime werken is in Nederland niets nieuws. Maar in de procestechniek is het nog vrij ongebruikelijk. Slechts zo’n 6 % van de operators zijn parttimers. Dit terwijl landelijk gezien het percentage parttimers 48% van de werkenden is (bron: CBS – 4e kwartaal 2023).

Verschillende groepen willen vaker parttime werken:

Jongvolwassenen

Steeds meer jongeren willen niet fulltime werken en zoeken naar een balans tussen werk en privé, waarbij meer ruimte is voor andere zaken.

Ouders

Al jaren zijn het niet alleen de moeders die parttime willen werken, maar ook vaders willen vaker thuis zijn voor hun kinderen. Daarnaast neemt ook het aantal co-ouderschappen toe, waarbij kinderen wisselend bij de ouders verblijven. Ook dat vraagt flexibiliteit van werkschema’s.

55-plussers

De pensioenleeftijd stijgt, waardoor steeds meer oudere werknemers op zoek zijn naar mogelijkheden om de periode tot hun pensioen te overbruggen met een lagere werkdruk. Ook kan flexibelere roosters ertoe leiden dat oudere werknemers langer in dienst blijven.

Omscholers en studenten

Bied je flexibelere roosters voor deze groep, dan maak je het makkelijk om leren en werken te combineren en in te stromen in de procestechniek.

De noodzaak om parttime werken te omarmen

Gezien de trends is het een bittere noodzaak om parttime werken te gaan integreren in de procestechniek. Het traditionele model van ploegendiensten voldoet niet meer aan de verwachtingen van potentiële kandidaten. De roep om flexibiliteit wordt steeds groter.

Drie oplossingen voor meer flexibiliteit en ploegenroosters

Het is niet makkelijk met ploegendiensten om parttimers of medewerkers met specifieke behoeften qua werktijden de ruimte te geven.
Enkele oplossingen:

Gesplitste diensten

Door diensten op te splitsen in kortere periodes, kun je werknemers meer keuzevrijheid bieden in hun werktijden. Plan niet in hele werkdagen, maar in werkblokken van 2 of 3 uur.

Flexibele start- en eindtijden

Door flexibel om te gaan met de start- en eindtijden van diensten, help je je werknemers om hun werk beter af te stemmen op persoonlijke verplichtingen. Dit is vooral handig voor werknemers die ’s ochtends bijvoorbeeld kinderen naar school moeten brengen. Deze oplossing is wat lastiger te implementeren, maar mogelijk kan ook onderling bepaald worden wat de ploegentijden zijn.

Job sharing

Overweeg om vacatures te splitsen, waarbij twee of meer werknemers samen één voltijdpositie delen.

Er zijn allerlei oplossingen om in te spelen op de vraag naar meer flexibiliteit in werktijden. Er bestaat een breed scala aan mogelijkheden om de standaard ploegenroosters aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een rooster met 6, 7, of 8 ploegen, of verschillende roosters parallel inzetten. Een andere optie is het creëren van roosters met minder nachtdiensten. Er zijn genoeg mogelijkheden om ploegendiensten te ontwerpen waarin werknemers werken met variabele arbeidscontracten.

Voordelen van meer parttime functies in de procestechniek

Het introduceren van verschillende soorten arbeidscontracten geeft een win-winsituatie. Lukt het jou als bedrijf om flexibelere ploegenroosters op te stellen, dan heb je een voorsprong gecreëerd op andere bedrijven in de procestechniek. Niet alleen word je een aantrekkelijkere werkgever voor mensen die parttime willen werken en willen instromen in de procestechniek. Ook talent dat nu werkzaam is bij andere bedrijven, zullen het aantrekkelijk vinden. Het geeft je dus een voorsprong in het vinden van nieuwe operators.

(Parttime) Operator vacatures vervullen

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van de juiste operators? Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste kandidaat.

Gerelateerd

Sollicitatievragen voor operators

25 sollicitatievragen voor operators

Nog even en dan heb je een sollicitatiegesprek. Welke inhoudelijke vragen kun je als operator verwachten? Bekijk de 25 inhoudelijke sollicitatievragen voor operators die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Lees verder

Technici zijn baanplakkers. Hoe week je ze los?

Technici zijn hele trouwe werknemers. Een kwart van de technici werkt meer dan 20 jaar bij dezelfde werkgever. Hoe week je talent dan toch los?

Lees verder

Parttime operator vacatures: meer sollicitaties door flexibiliteit

48% van de werkenden werkt parttime. Nederland is parttimeland #1 in Europa. Maar in de procestechniek werkt slechts 6% parttime. Daar ligt een kans bij het vinden van nieuwe medewerkers. Lees er meer over.

Lees verder
Procesoperator thumbs up

Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

Lees verder

Hoe werf je zij-instromers in de procestechniek?

Zij-instromers spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het tekort aan technici in de procestechniek. Maar hoe kun je ze het beste werven? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kun je als werkgever hierop inspelen? In dit artikel delen we enkele strategieën en tips om succesvol zij-instromers aan te trekken.

Lees verder

Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

Lees verder

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

Lees verder

Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Lees verder

Via welke kanalen zoeken technici naar een baan?

Als werkgever in de procestechnieksector is het van essentieel belang om inzicht te hebben in de manieren waarop technici naar nieuwe carrièremogelijkheden zoeken. Dat verandert namelijk voortdurend. Terwijl sociale media vorig jaar domineerden, zijn dit jaar de websites van aantrekkelijke werkgevers in trek.

Lees verder
Technisch personeel

Technisch personeel vinden

De poule technici waaruit je kunt putten als je op zoek bent naar een productiemedewerker, procesoperator of een andere functie in de procestechniek is vrij leeg. Net als in andere branches is er meer vraag dan aanbod in goed personeel. Hoe slaag je er toch in om geschikt technisch personeel te vinden?

Lees verder
Op zoek naar oplossingen?