Blog
Geplaatst op 20 mei 2024

Technici zijn baanplakkers. Hoe week je ze los?

Werven in een tijd waarin er een schreeuwend tekort is aan de juiste mensen kan uitdagend zijn. Het begrijpen van de doelgroep helpt je om te werken aan hoe jij je als werkgever neerzet.

Procestechniek.nl is gespecialiseerd in het werven van procesoperators en andere technici voor in de procestechniek en helpt je graag bij het werven van de juiste kandidaat.

Technici zijn loyaal aan hun werkgever

De techniekbranche kent veel loyale werknemers. “Maar liefst 75% is blij met zijn of haar baan en voor een baan buiten de techniek is maar 15% te porren. Ook werken technici vaak lang voor dezelfde werkgever: 24% zelfs meer dan 20 jaar.” (bron: Techbarometer 2024)

Dat laatste getal is best indrukwekkend. Natuurlijk is dit een signaal dat het binden van werknemers aan het bedrijf belangrijk is. Maar het is lastiger om goede ervaren krachten te bewegen richting een andere werkgever.

Hoe krijg je ze dan toch zover?

Dat begint bij het hebben van inzicht in wat de procesoperator belangrijk vindt in een baan.

Motivatie reikt verder dan salaris

Natuurlijk, het salaris is een belangrijke motivator.  Maar er is meer dan alleen een goed salaris. Beweegredenen om van werkgever te willen wisselen verschillen per leeftijdsgroep. Onderstaand vind je de belangrijkste beweegredenen van procesoperators om te switchen van baan.

1. Ontwikkelmogelijkheden

Totdat de procesoperator een vijftiger is, geven zij aan dat ontwikkelmogelijkheden de belangrijkste reden is om te wisselen van werkgever. Vaak zijn de mogelijkheden te beperkt bij de huidige werkgever, en valt er voor de procesoperator bij de huidige werkgever niet voldoende groei meer door te maken. In dat geval staat de operator het meest open om te switchen.

In de leeftijdsgroep 35-55 jaar geeft zelfs 38% aan op zoek te gaan naar een nieuwe functie als de huidige werkgever niet voldoende perspectief biedt.

Wil je operators werven, dan is het belangrijk om een ontwikkelpad uit te werken en voldoende perspectief te bieden. Of nodig mensen uit om te solliciteren die (nog) niet voldoen aan de gestelde eisen, maar biedt ze begeleiding om in de functie te groeien.

Wees je er dus van bewust dat de operator hier het veel waarde aan hecht.

2. Salaris

Er is meer dan salaris alleen. Maar deze motivator kan natuurlijk niet ontbreken. Toch blijkt het salaris vooral het belangrijkst voor de jongere doelgroep.

Nu hebben operators over het algemeen niet te klagen over het salaris. Maar benut dit gegeven ook bij de werving van nieuwe operators. Wees transparant over het salaris en benoem de ploegentoeslag. Vergeet natuurlijk eventuele bonussen of andere financiële extra’s niet ook te benoemen.
Maak de maandelijkse verdienste voor een functie in elk geval zo duidelijk mogelijk.

3. Werksfeer

Vooral de wat oudere doelgroep is hier vatbaar voor. Een fijne werksfeer maakt een boel goed. Ook als er wat andere punten zijn die beter zouden kunnen volgens de operator, dan is de werksfeer wel doorslaggevend.

Werksfeer gaat verder dan het organiseren van leuke uitjes en borrels. Natuurlijk, als organisatie helpt het organiseren van activiteiten om mensen naar elkaar toe te brengen. Maar het gaat vooral om intrinsieke motivatie om dingen samen aan te willen pakken. Om een sociaal veilig werkklimaat. Respect voor elkaar. Allemaal begrippen die ‘werksfeer’ raken.

Ben je op zoek naar procesoperators, maar kan jouw bedrijf niet tippen aan de salarissen bij andere organisaties? Breng dat de werksfeer binnen het bedrijf extra aan het licht. Plaats bijvoorbeeld quotes van medewerkers over de werksfeer. Of nodig de sollicitant uit om een keer te komen tijdens de pauze of vrijmibo. Een ‘snuffelstage’ klinkt zo suf, maar kan ook.

Voor een opdrachtgever van procestechniek.nl, hebben we in onze communicatie aandacht geschonken aan het feit dat medewerkers gemiddeld al langer dan 15 jaar in dienst waren van dat bedrijf. Ook dat is natuurlijk een goede indicatie voor een sollicitant dat het wel snor zit met die werksfeer.

4. Toegevoegde waarde en zingeving

Vraag je aan een operator waarom hij het werk zo leuk vindt? Grote kans dat je een antwoord krijgt in de strekking “ik ben onderdeel van een proces waarbij we iets tastbaars maken”. Het bijdragen aan de productie, dat is ook een belangrijke motivator.

Als bedrijf is het slim om je positionering scherp te hebben. Waarom maken jullie wat er gemaakt wordt? Wat is de visie van het bedrijf en welke missie stellen jullie jezelf? Communiceer ook dat in de vacature. Met name jongere sollicitanten geven aan graag bij een bedrijf te willen werken met een heldere visie. Daarin vinden zij het ook belangrijk dat deze visie bijdraagt aan de maatschappij. Veruit de grootste meerderheid van de jongere werknemers (tussen de 20 en 29 jaar) geven aan duurzaamheid een belangrijke factor te vinden bij de keuze van een werkgever.
Belicht dus duidelijk in vacatures wat je gaat maken als procesoperator, welke missie jullie bedrijf heeft en wat het bedrijf concreet doet aan een duurzaam productieproces.

5. Flexibiliteit

Als laatste wordt er van werkgevers steeds meer een mate van flexibilteit verwacht. Voor bedrijven met ploegenroosters natuurlijk een lastige ‘eis’.

Toch vindt een heel groot deel van werknemers tot zo’n 45 jaar, het belangrijk om flexibel te kunnen zijn als er verplichtingen thuis zijn.

De nieuwste arbeidsgeneratie vindt flexibiliteit heel belangrijk. Fulltime werken is voor deze generatie vaak geen optie. Niet vanwege verplichtingen thuis, maar omdat werk meer gezien wordt als slechts een onderdeel van het leven.

Met ploegenroosters is het nogal lastig om aan individuele wensen te voldoen. Toch is het belangrijk je als werkgever hiervoor in te zetten. Flexibele uren biedt veel potentie.
Naast het benoemen van de individuele mogelijkheden, kunnen ook de voordelen van de verschillende ploegendiensten die jullie hanteren benoemd worden om kandidaten te trekken.

Werving procesoperators uitbesteden

Lukt het ondanks onze tips niet om de juiste procesoperator te vinden? Procestechniek is het werving-, selectie- en uitzendbureau in de Procestechniek. We hebben het grootste procesoperatornetwerk van Nederland en helpen je graag bij het vinden van de juiste kandidaat.

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Gerelateerd

Sollicitatievragen voor operators

25 sollicitatievragen voor operators

Nog even en dan heb je een sollicitatiegesprek. Welke inhoudelijke vragen kun je als operator verwachten? Bekijk de 25 inhoudelijke sollicitatievragen voor operators die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Lees verder

Technici zijn baanplakkers. Hoe week je ze los?

Technici zijn hele trouwe werknemers. Een kwart van de technici werkt meer dan 20 jaar bij dezelfde werkgever. Hoe week je talent dan toch los?

Lees verder

Parttime operator vacatures: meer sollicitaties door flexibiliteit

48% van de werkenden werkt parttime. Nederland is parttimeland #1 in Europa. Maar in de procestechniek werkt slechts 6% parttime. Daar ligt een kans bij het vinden van nieuwe medewerkers. Lees er meer over.

Lees verder
Procesoperator thumbs up

Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

Lees verder

Hoe werf je zij-instromers in de procestechniek?

Zij-instromers spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het tekort aan technici in de procestechniek. Maar hoe kun je ze het beste werven? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kun je als werkgever hierop inspelen? In dit artikel delen we enkele strategieën en tips om succesvol zij-instromers aan te trekken.

Lees verder

Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

Lees verder

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

Lees verder

Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Lees verder

Via welke kanalen zoeken technici naar een baan?

Als werkgever in de procestechnieksector is het van essentieel belang om inzicht te hebben in de manieren waarop technici naar nieuwe carrièremogelijkheden zoeken. Dat verandert namelijk voortdurend. Terwijl sociale media vorig jaar domineerden, zijn dit jaar de websites van aantrekkelijke werkgevers in trek.

Lees verder
Technisch personeel

Technisch personeel vinden

De poule technici waaruit je kunt putten als je op zoek bent naar een productiemedewerker, procesoperator of een andere functie in de procestechniek is vrij leeg. Net als in andere branches is er meer vraag dan aanbod in goed personeel. Hoe slaag je er toch in om geschikt technisch personeel te vinden?

Lees verder
Hulp nodig?