Blog
Geplaatst op 14 jul 2022

De gevolgen van industrie 4.0 voor jou als procesoperator

Wat betekent industrie 4.0?

Industrie 4.0, ook wel het Industriële Internet of Things (IIoT) genoemd, is de benaming voor de volgende stap in de industriële revolutie. Industrie 4.0 kenmerkt zich door het gebruik van informatie- en communicatietechnologie in de industrie. Het is, net als eerdere industriële ontwikkelingen, erop gericht de efficiëntie van het proces te vergroten. Het staat voor de intelligente samenwerking van industriële machines die met elkaar verbonden zijn via het internet. De data die verschillende machines verzamelen, worden centraal beschikbaar gesteld. Daardoor is het mogelijk om de verschillende machines centraal aan te sturen.

Bron: wikipedia
Bron: wikipedia

Wat zijn de gevolgen van industrie 4.0?

Industrie 4.0 zorgt ervoor dat automatiseringsprocessen een volgende stap maken. De drijvende kracht is het internet, die ervoor zorgt dat machines met elkaar verbonden kunnen worden en met elkaar kunnen communiceren. Het resultaat? Slimme fabrieken, waarin productiesystemen met elkaar communiceren. Dit biedt productiebedrijven verschillende voordelen, zoals:

 • Een efficiënter productieproces
 • Daarmee is het een proces dat op den duur kosten bespaart
 • Het maakt realtime gegevensanalyse mogelijk die machineoverstijgend is
 • Het geeft mogelijkheden voor een betere monitoring van het gehele proces
 • Een efficiënter proces zorgt voor minder afgekeurde producten, wat beter is voor het milieu
 • Een voorsprong op concurrentie die niet bezig is met Industrie 4.0

Wat zijn de gevolgen voor jou als procesoperator?

De consequenties voor jou als procesoperator zijn onder andere:

 • Dat machines op elkaar afgestemd moeten worden, dat maakt het proces complexer.
 • Dat er minder mensen nodig zijn om hetzelfde product te vervaardigen. Niet iedere machine heeft een operator meer nodig. In deze huidige markt kan dat jou meer rust geven. Je hebt meer controle.
 • Besturingssystemen worden steeds ingewikkelder. Je zult regelmatig bijscholing nodig hebben om de nieuwste ontwikkelingen bij te houden.
 • IIoT is maatwerk, waardoor het voor jou steeds lastiger wordt om van proces te wisselen.
 • Beheersing verschuift van beheersing over een onderdeel, naar beheersing van een compleet proces.

Industrie 4.0 vind je vast al wel terug in het bedrijf waar je nu werkzaam bent. Het leuke aan deze nieuwe ontwikkelingen, is dat jouw controlerende en sturende rol als procesoperator binnen het productieproces groter wordt. Je krijgt meer verantwoording om de machines aan te sturen. Bovendien is er altijd een menselijke factor nodig. Dus voorlopig hoef jij je geen zorgen te maken over jouw baan. Misschien zal de inhoud in de loop der tijd wat veranderen, maar het tekort aan operators en andere technici zal naar verwachting nog lange tijd blijven.

Wat is de volgende stap?

Artificial Intelligence is wat wij als volgende stap zien. Procesoperators zijn onmisbaar om het proces te controleren. Met Artificial Intelligence kunnen productieprocessen nog efficiënter gemaakt worden. Ondanks dat we allemaal roepen dat Artificial Intelligence ‘the next level’ is en we verwachten dat dit al veelvuldig wordt toegepast, valt dit in de praktijk tegen. Het ontwikkelen van AI is nog steeds ingewikkeld en is voor veel bedrijven nu nog een stap te ver, omdat ieder proces anders is. Er wordt dus al groots over gesproken, maar de praktijk valt wat tegen. Toch verwachten we dat dit de volgende industriële revolutie is: Industrie 5.0, waarbij het productieproces bestaat uit zelfsturende machines. De echte smart industry.

Wat denk jij? Is dit haalbaar of een fabel?

Wil jij ook werken bij een hightech bedrijf en meegroeien met industrie 4.0?

Procestechniek biedt honderden banen aan. Bekijk onze actuele vacatures en vind die uitdagende nieuwe baan. Heb je geen idee welke vacature het beste bij jou past om je verder te ontwikkelen? Neem dan contact met ons op. Wij kennen de bedrijven en helpen je graag aan de baan die het beste bij jou past.

Gerelateerd

7 tips om de sleur te doorbreken!

Je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar weet je nog niet goed hoe? Laat Procestechniek jou helpen bij het vinden van de baan waar je van droomt!

Lees verder

Ploegentoeslag, hoe zit dat precies?

Het werken in onregelmatige diensten komt in veel sectoren voor en is in de procestechniek heel gebruikelijk. Bedrijven keren dan normaal gesproken ploegentoeslagen uit: een percentage bovenop het vaste salaris voor het werken in ploegendiensten. Afhankelijk van de dienst kan dit al snel oplopen tot meer dan 20% van het vaste loon.

Lees verder
krapte arbeidsmarkt

Krapte arbeidsmarkt: waar zijn alle werkzoekenden gebleven?

Waar je ook komt en wat je ook leest, het kan je niet ontgaan zijn dat men in bijna alle sectoren naarstig op zoek is naar personeel. Verschillende bedrijven hebben beperkte openingstijden, of zijn zelfs gesloten, vanwege te weinig personeel.
Dat is wel eens anders geweest. Waar zijn al die werkzoekenden gebleven?

Lees verder

10 tips om goed te slapen na een nachtdienst

Herken je dat? Je hebt net een super goede nachtdienst achter de rug en nu is het tijd om naar bed te gaan. De zon schijnt al lekker en eigenlijk ben je nog niet moe. Hoe ga je ervoor zorgen dat je toch in een slaapmodus komt en heerlijk slaapt? Wij geven je 10 tips om na jouw nachtdienst goed te kunnen slapen, om zo weer vol energie te beginnen aan jouw nieuwe dag.

Lees verder

De gevolgen van industrie 4.0 voor jou als procesoperator

Industrie 4.0 is de automatiseringsstap die veel bedrijven in de procestechniek bezighoudt. Niet alleen voor bedrijven is Industrie 4.0 een thema dat hoog op de agenda staat. Ook voor jou als procesoperator hebben de ontwikkelingen invloed op het werk. Lees meer over wat industrie 4.0 voor jou als procesoperator kan betekenen.

Lees verder
Productiewerk aan de lopende band

Is productiewerk iets voor jou?

Wat weet jij eigenlijk over productiewerk? Welke werkzaamheden voert een productiemedewerker uit en hoe ziet een werkdag als productiemedewerker eruit? Daarover kom je hieronder alles te weten.

Lees verder

Vacatureteksten schrijven die vrouwen aanspreken

In de procestechniek werken veel mannen. Meer diversiteit op de werkvloer geeft een hele andere dynamiek. Bovendien is er een nijpend tekort aan goede arbeidskrachten. Er zijn meerdere redenen waarom je graag wil dat vrouwen zich sneller aangetrokken voelen tot een vacature en solliciteren. De vacaturetekst is een eerste stap naar meer vrouwen op de werkvloer. Maar hoe pak je dat aan?

Lees verder

procesoperator blijft best betaalde mbo baan

Het onderzoek van de Keuzegids 2022 bevestigt het opnieuw. Techniek, transport en zorg. Die studierichtingen leveren je het meeste op als je naar een middelbare beroepsopleiding (mbo) gaat. Koks, kappers en nagelstylistes trekken salarisgewijs aan het kortste eind.

Lees verder
te kort aan productiemedewerkers

Een groot tekort aan productiemedewerkers en operators, wat nu?

De arbeidsmarkt is lastig momenteel. Er is een schreeuwend tekort aan productiemedewerkers, operators en andere technici in de procestechniek,
De continuïteit van processen loopt gevaar. Hoe kan de productie doordraaien zonder de juiste mensen. HR heeft een zware taak gaten te vullen.
Wat kun jij doen om toch de gaten zo veel mogelijk te vullen?

Lees verder
tips voor nachtdiensten

17 nachtdienst tips om je nachtdiensten fris en fruitig door te komen

Nachtdiensten… sommige zweren erbij, anderen slaan ze liever over. Werken in de nachten is niet anders dan werken overdag, maar onze biologische klok maakt het dat we nachtdiensten wel heel anders kunnen ervaren. Hoe zorg je ervoor dat je goed uitgerust aan je nachtdienst begint en het allerbeste uit je werknacht haalt? We delen tips!

Lees verder
Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?