Blog
Geplaatst op 14 jul 2022

De gevolgen van industrie 4.0 voor jou als procesoperator

industrie 4.0 procesoperator

Wat betekent industrie 4.0?

Industrie 4.0, ook wel het Industriële Internet of Things (IIoT) genoemd, is de benaming voor de volgende stap in de industriële revolutie. Industrie 4.0 kenmerkt zich door het gebruik van informatie- en communicatietechnologie in de industrie. Het is, net als eerdere industriële ontwikkelingen, erop gericht de efficiëntie van het proces te vergroten. Het staat voor de intelligente samenwerking van industriële machines die met elkaar verbonden zijn via het internet. De data die verschillende machines verzamelen, worden centraal beschikbaar gesteld. Daardoor is het mogelijk om de verschillende machines centraal aan te sturen.

Bron: wikipedia
Bron: wikipedia

Wat zijn de gevolgen van industrie 4.0?

Industrie 4.0 zorgt ervoor dat automatiseringsprocessen een volgende stap maken. De drijvende kracht is het internet, die ervoor zorgt dat machines met elkaar verbonden kunnen worden en met elkaar kunnen communiceren. Het resultaat? Slimme fabrieken, waarin productiesystemen met elkaar communiceren. Dit biedt productiebedrijven verschillende voordelen, zoals:

 • Een efficiënter productieproces
 • Daarmee is het een proces dat op den duur kosten bespaart
 • Het maakt realtime gegevensanalyse mogelijk die machineoverstijgend is
 • Het geeft mogelijkheden voor een betere monitoring van het gehele proces
 • Een efficiënter proces zorgt voor minder afgekeurde producten, wat beter is voor het milieu
 • Een voorsprong op concurrentie die niet bezig is met Industrie 4.0

Wat zijn de gevolgen voor jou als procesoperator?

De consequenties voor jou als procesoperator zijn onder andere:

 • Dat machines op elkaar afgestemd moeten worden, dat maakt het proces complexer.
 • Dat er minder mensen nodig zijn om hetzelfde product te vervaardigen. Niet iedere machine heeft een operator meer nodig. In deze huidige markt kan dat jou meer rust geven. Je hebt meer controle.
 • Besturingssystemen worden steeds ingewikkelder. Je zult regelmatig bijscholing nodig hebben om de nieuwste ontwikkelingen bij te houden.
 • IIoT is maatwerk, waardoor het voor jou steeds lastiger wordt om van proces te wisselen.
 • Beheersing verschuift van beheersing over een onderdeel, naar beheersing van een compleet proces.

Industrie 4.0 vind je vast al wel terug in het bedrijf waar je nu werkzaam bent. Het leuke aan deze nieuwe ontwikkelingen, is dat jouw controlerende en sturende rol als procesoperator binnen het productieproces groter wordt. Je krijgt meer verantwoording om de machines aan te sturen. Bovendien is er altijd een menselijke factor nodig. Dus voorlopig hoef jij je geen zorgen te maken over jouw baan. Misschien zal de inhoud in de loop der tijd wat veranderen, maar het tekort aan operators en andere technici zal naar verwachting nog lange tijd blijven.

Wat is de volgende stap?

Artificial Intelligence is wat wij als volgende stap zien. Procesoperators zijn onmisbaar om het proces te controleren. Met Artificial Intelligence kunnen productieprocessen nog efficiënter gemaakt worden. Ondanks dat we allemaal roepen dat Artificial Intelligence ‘the next level’ is en we verwachten dat dit al veelvuldig wordt toegepast, valt dit in de praktijk tegen. Het ontwikkelen van AI is nog steeds ingewikkeld en is voor veel bedrijven nu nog een stap te ver, omdat ieder proces anders is. Er wordt dus al groots over gesproken, maar de praktijk valt wat tegen. Toch verwachten we dat dit de volgende industriële revolutie is: Industrie 5.0, waarbij het productieproces bestaat uit zelfsturende machines. De echte smart industry.

Wat denk jij? Is dit haalbaar of een fabel?

Wil jij ook werken bij een hightech bedrijf en meegroeien met industrie 4.0?

Procestechniek biedt honderden banen aan. Bekijk onze actuele vacatures en vind die uitdagende nieuwe baan. Heb je geen idee welke vacature het beste bij jou past om je verder te ontwikkelen? Neem dan contact met ons op. Wij kennen de bedrijven en helpen je graag aan de baan die het beste bij jou past.

Gerelateerd

Sollicitatievragen voor operators

25 sollicitatievragen voor operators

Nog even en dan heb je een sollicitatiegesprek. Welke inhoudelijke vragen kun je als operator verwachten? Bekijk de 25 inhoudelijke sollicitatievragen voor operators die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Lees verder

Technici zijn baanplakkers. Hoe week je ze los?

Technici zijn hele trouwe werknemers. Een kwart van de technici werkt meer dan 20 jaar bij dezelfde werkgever. Hoe week je talent dan toch los?

Lees verder

Parttime operator vacatures: meer sollicitaties door flexibiliteit

48% van de werkenden werkt parttime. Nederland is parttimeland #1 in Europa. Maar in de procestechniek werkt slechts 6% parttime. Daar ligt een kans bij het vinden van nieuwe medewerkers. Lees er meer over.

Lees verder
Procesoperator thumbs up

Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

Lees verder

Hoe werf je zij-instromers in de procestechniek?

Zij-instromers spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het tekort aan technici in de procestechniek. Maar hoe kun je ze het beste werven? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kun je als werkgever hierop inspelen? In dit artikel delen we enkele strategieën en tips om succesvol zij-instromers aan te trekken.

Lees verder

Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

Lees verder

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

Lees verder

Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Lees verder

Via welke kanalen zoeken technici naar een baan?

Als werkgever in de procestechnieksector is het van essentieel belang om inzicht te hebben in de manieren waarop technici naar nieuwe carrièremogelijkheden zoeken. Dat verandert namelijk voortdurend. Terwijl sociale media vorig jaar domineerden, zijn dit jaar de websites van aantrekkelijke werkgevers in trek.

Lees verder
Technisch personeel

Technisch personeel vinden

De poule technici waaruit je kunt putten als je op zoek bent naar een productiemedewerker, procesoperator of een andere functie in de procestechniek is vrij leeg. Net als in andere branches is er meer vraag dan aanbod in goed personeel. Hoe slaag je er toch in om geschikt technisch personeel te vinden?

Lees verder
Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?