Blog
Geplaatst op 14 jul 2022

De gevolgen van industrie 4.0 voor jou als procesoperator

industrie 4.0 procesoperator

Wat betekent industrie 4.0?

Industrie 4.0, ook wel het Industriële Internet of Things (IIoT) genoemd, is de benaming voor de volgende stap in de industriële revolutie. Industrie 4.0 kenmerkt zich door het gebruik van informatie- en communicatietechnologie in de industrie. Het is, net als eerdere industriële ontwikkelingen, erop gericht de efficiëntie van het proces te vergroten. Het staat voor de intelligente samenwerking van industriële machines die met elkaar verbonden zijn via het internet. De data die verschillende machines verzamelen, worden centraal beschikbaar gesteld. Daardoor is het mogelijk om de verschillende machines centraal aan te sturen.

Bron: wikipedia
Bron: wikipedia

Wat zijn de gevolgen van industrie 4.0?

Industrie 4.0 zorgt ervoor dat automatiseringsprocessen een volgende stap maken. De drijvende kracht is het internet, die ervoor zorgt dat machines met elkaar verbonden kunnen worden en met elkaar kunnen communiceren. Het resultaat? Slimme fabrieken, waarin productiesystemen met elkaar communiceren. Dit biedt productiebedrijven verschillende voordelen, zoals:

 • Een efficiënter productieproces
 • Daarmee is het een proces dat op den duur kosten bespaart
 • Het maakt realtime gegevensanalyse mogelijk die machineoverstijgend is
 • Het geeft mogelijkheden voor een betere monitoring van het gehele proces
 • Een efficiënter proces zorgt voor minder afgekeurde producten, wat beter is voor het milieu
 • Een voorsprong op concurrentie die niet bezig is met Industrie 4.0

Wat zijn de gevolgen voor jou als procesoperator?

De consequenties voor jou als procesoperator zijn onder andere:

 • Dat machines op elkaar afgestemd moeten worden, dat maakt het proces complexer.
 • Dat er minder mensen nodig zijn om hetzelfde product te vervaardigen. Niet iedere machine heeft een operator meer nodig. In deze huidige markt kan dat jou meer rust geven. Je hebt meer controle.
 • Besturingssystemen worden steeds ingewikkelder. Je zult regelmatig bijscholing nodig hebben om de nieuwste ontwikkelingen bij te houden.
 • IIoT is maatwerk, waardoor het voor jou steeds lastiger wordt om van proces te wisselen.
 • Beheersing verschuift van beheersing over een onderdeel, naar beheersing van een compleet proces.

Industrie 4.0 vind je vast al wel terug in het bedrijf waar je nu werkzaam bent. Het leuke aan deze nieuwe ontwikkelingen, is dat jouw controlerende en sturende rol als procesoperator binnen het productieproces groter wordt. Je krijgt meer verantwoording om de machines aan te sturen. Bovendien is er altijd een menselijke factor nodig. Dus voorlopig hoef jij je geen zorgen te maken over jouw baan. Misschien zal de inhoud in de loop der tijd wat veranderen, maar het tekort aan operators en andere technici zal naar verwachting nog lange tijd blijven.

Wat is de volgende stap?

Artificial Intelligence is wat wij als volgende stap zien. Procesoperators zijn onmisbaar om het proces te controleren. Met Artificial Intelligence kunnen productieprocessen nog efficiënter gemaakt worden. Ondanks dat we allemaal roepen dat Artificial Intelligence ‘the next level’ is en we verwachten dat dit al veelvuldig wordt toegepast, valt dit in de praktijk tegen. Het ontwikkelen van AI is nog steeds ingewikkeld en is voor veel bedrijven nu nog een stap te ver, omdat ieder proces anders is. Er wordt dus al groots over gesproken, maar de praktijk valt wat tegen. Toch verwachten we dat dit de volgende industriële revolutie is: Industrie 5.0, waarbij het productieproces bestaat uit zelfsturende machines. De echte smart industry.

Wat denk jij? Is dit haalbaar of een fabel?

Wil jij ook werken bij een hightech bedrijf en meegroeien met industrie 4.0?

Procestechniek biedt honderden banen aan. Bekijk onze actuele vacatures en vind die uitdagende nieuwe baan. Heb je geen idee welke vacature het beste bij jou past om je verder te ontwikkelen? Neem dan contact met ons op. Wij kennen de bedrijven en helpen je graag aan de baan die het beste bij jou past.

Gerelateerd

De voordelen van een recruitmentbureau

Langdurig openstaande vacatures en het niet kunnen vinden van de juiste mensen, dat is een groot probleem bij veel bedrijven. Een mogelijkheid om toch de juiste mensen te werven is het inzetten van een recruitmentbureau.

Lees verder

Over de procesindustrie

De procesindustrie, ook wel procestechniek of maakindustrie genoemd, wat is dat nou eigenlijk? En wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de procesindustrie? Lees verder, we leggen de procesindustrie in een notendop voor je uit.

Lees verder

De voordelen van diversiteit op de werkvloer

Als werkgever in de procestechniek ben je voortdurend op zoek naar manieren om je bedrijf te verbeteren en te laten groeien. Een gebied waar je mogelijk nog niet volledig op hebt gefocust, is diversiteit op de werkvloer. Uit onderzoek is gebleken dat het bevorderen van diversiteit niet alleen ethisch verantwoord is, maar ook tal van voordelen met zich meebrengt voor jouw organisatie.

Lees verder

Wat moet je als procesoperator weten van NEN?

Als operator of procesoperator werk je in een omgeving waar veiligheid en kwaliteit van groot belang zijn. Om ervoor te zorgen dat jouw werkzaamheden voldoen aan de geldende normen en richtlijnen, is het belangrijk om bekend te zijn met de NEN-normen. In dit artikel zullen we daarom ingaan op wat NEN-normen zijn en welke NEN-normen relevant zijn voor operators en procesoperators.

Lees verder

Salarischeck operator

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in techniek en productieprocessen, biedt de functie van operator een aantrekkelijke optie. Doe de salarischeck operator en kom erachter of dit voor een geschikte functie kan zijn. In dit artikel zullen we de salarisvooruitzichten van operators onder de loep nemen en ontdekken waarom het een van de best betaalde MBO-banen is.

Lees verder

Belangrijkste uitdagingen in de procestechniek

Hoewel het werken in de procestechniek lucratief kan zijn, brengt het ook uitdagingen met zich mee voor werknemers. In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste uitdagingen voor werknemers in de procestechniek bespreken en enkele tips geven om deze te overwinnen.

Lees verder

Bijdragen aan verduurzaming in de procesindustrie

De industrie wordt gezien als een van de grootste vervuilers. Wil je bijdragen aan verduurzaming, dan liggen er veel kansen voor jou in de procesindustrie. Heb je daarnaast affiniteit met techniek, en wil je graag je steentje bijdragen? Dan doe je er goed aan in de procesindustrie te gaan werken.

Lees verder

Carrièrekeuzestress: als je niet weet wat je wilt worden!

Als je niet weet wat je wilt worden, ben je niet de enige. Veel mensen worstelen met deze vraag, of ze nu net van school komen, een carrièreswitch overwegen of op zoek zijn naar meer voldoening in hun huidige baan. Het kan frustrerend zijn, maar er zijn stappen die je kunt nemen om een beter inzicht te krijgen in je interesses en vaardigheden en een pad te vinden dat bij je past.

Lees verder

Piek openstaande vacatures Procesindustrie lijkt voorbij

Het personeelstekort neemt toe, door vergrijzing zijn er minder werkenden en parttime werken is de trend… Klopt dit wel? We doken de cijfers in. Die geven een verrassend ander beeld.

Lees verder

Carrièreswitch naar de Procestechniek: hoe maak je dit een succes?

Als je geïnteresseerd bent in de procestechniek, maar momenteel een andere carrière hebt, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om de overgang naar deze branche te maken. Wij hebben wat tips voor je verzameld om je te helpen bij het maken van een succesvolle carrièreswitch naar de procestechniek.

Lees verder
Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?