Blog
Geplaatst op 29 okt 2021

De voordelen en nadelen van de verschillende ploegendiensten

leren en werken in de procestechniek
leren en werken in de procestechniek

Wanneer je op zoek bent naar een baan in de procestechniek kom je er vroeg of laat mee in aanraking: ploegendiensten. Want door middel van ploegenroosters kan de procestechniek doorgaan wanneer de rest van de maatschappij niet meer aan het werk is, soms zelfs 24/7! Maar wat houden ploegendiensten precies in en welke ploegendienst past het beste bij jou? We hebben de voordelen en nadelen van de verschillende ploegen voor je op een rijtje gezet.

Welke ploegendiensten zijn er?

Er zijn verschillende soorten ploegendiensten. Hoe deze ingevuld worden, verschilt per bedrijf. De meest voorkomende ploegenroosters zijn met:

 • 2 ploegen
 • 3 ploegen
 • 4 ploegen
 • 5 ploegen

Hoe meer ploegen in het rooster zitten, hoe langer het bedrijf geopend is. Met een 5 ploegenrooster gaat de productie zelfs dag en nacht door!

2 ploegendienst

Met een 2 ploegenrooster ben je weekenden en nachten vrij. Je werkt de ene week een ochtenddienst. De ochtenddienst begint meestal rond 6.00 uur en eindigt op 14.00 uur. De week erop werk je een avonddienst. Die begint rond 14.00 uur en eindigt rond 22.00 uur.

3 ploegendienst

Bij de 3 ploegendienst komt er een nachtdienst bij. Je werkt 1 week ochtenddienst, 1 week avonddienst en 1 week nachtdienst. De nachtdienst is meestal 22.00 uur tot 06.00 uur ’s ochtends.

Sommige operators vinden het een nadeel van de 3 ploegendienst dat je een hele week nachtdiensten werkt. Anderen vinden dit juist wel heel fijn, omdat je een volle week eenzelfde ritme kan vasthouden. Een bijkomend voordeel aan de 3 ploegendienst is dat je weekenden vrij bent.

4 ploegendienst

Het rooster van de 4 ploegendienst is het minst in beton gegoten. Ieder bedrijf bepaalt zelf hoe ze dit invullen. Vaak wordt er gewerkt met een 16- of 8-wekencyclus. In de meeste gevallen zijn de diensten van maandag tot en met zaterdag en ben je zondagen altijd vrij.

5 ploegendienst

De 5 ploegendienst is het populairste ploegenrooster. Producties met een 5 ploegenrooster draaien 24/7 door. Het rooster ziet er vaak als volgt uit:

 • 2 dagen ochtenddienst van 06.00 tot 14.00 uur
 • 2 dagen avonddienst van 14.00 tot 22.00 uur
 • 2 dagen nachtdienst van 22.00 tot 06.00 uur
 • 4 dagen vrij

Het 5 ploegenrooster is het ploegenrooster waarin je de minste uren moet werken en de meeste dagen vrij hebt: je werkt gemiddeld 33,6 uur per week. Omdat je altijd eerst 6 dagen achter elkaar werkt ben je altijd op andere dagen vrij.

De voordelen en nadelen van ploegendiensten op een rij

Werken in ploegendiensten is niet voor iedereen weggelegd. Je moet goed kunnen functioneren op wisselende momenten van de dag, want je werkt op onregelmatige tijden. Je moet altijd scherp zijn, ook tijdens je late- of nachtdienst. Veel organisaties in de procestechniek werken met gevaarlijke stoffen en machines. Je aandacht kan niet verslappen als je daarmee aan het werk bent.

Werken in een ploegendienst vraagt dus wel wat van je, maar daar staat zeker iets tegenover. Je krijgt namelijk boven op je salaris een flinke toeslag voor het werken van onregelmatige uren. En die toeslag kan wel oplopen tot 33%! De gemiddelde toeslagen per ploegendienst zijn:

 • 2 ploegendienst: 8-12% ploegendienst toeslag
 • 3 ploegendienst: 15-20% ploegendienst toeslag
 • 4 ploegendienst: 23-27% ploegendienst toeslag
 • 5 ploegendienst: 28-33% ploegendienst toeslag

Wat voordelen of nadelen zijn van ploegen is per persoon verschillend

Waar de een graag werkt in 5 ploegen, werkt de ander liever in 2 ploegen. Welke ploegendienst bij jou past kan ook afhangen van jouw prive situatie en waar je jezelf lekker bij voelt. Liever een vast en voorspelbaar rooster, zodat ook jouw sociale omgeving weet waar ze aan toe zijn? Liever zoveel mogelijk nachtdiensten, omdat je dan heerlijk de dagen vrij bent. Of toch liever juist geen nachtdiensten omdat jij daar niet gelukkig van wordt? Het kan allemaal en is dus heel persoonlijk.

Is werken in de ploegendienst iets voor jou?

Klinkt het werken in ploegendiensten én de mooie toeslagen als iets voor jou? Als jij het wel ziet zitten om in een ploegendienst te werken hebben wij vast en zeker een interessante vacature voor je. Bekijk:

Twijfel je welke ploegendienst bij jou past? Neem dan contact op met ons op. Dan zoeken we samen uit welke ploegendienst het beste bij jou past.

Gerelateerd

Vacatureteksten schrijven die vrouwen aanspreken

In de procestechniek werken veel mannen. Meer diversiteit op de werkvloer geeft een hele andere dynamiek. Bovendien is er een nijpend tekort aan goede arbeidskrachten. Er zijn meerdere redenen waarom je graag wilt dat vrouwen zich sneller aangetrokken voelen tot een vacature en solliciteren. De vacaturetekst is een eerste stap naar meer vrouwen op de werkvloer. Maar hoe pak je dat aan?

Lees verder
salaris-procestechniek

procesoperator blijft best betaalde mbo baan

Het onderzoek van de Keuzegids 2022 bevestigt het opnieuw. Techniek, transport en zorg. Die studierichtingen leveren je het meeste op als je naar een middelbare beroepsopleiding (mbo) gaat. Koks, kappers en nagelstylistes trekken salarisgewijs aan het kortste eind.

Lees verder
te kort aan productiemedewerkers

Een groot tekort aan productiemedewerkers en operators, wat nu?

De arbeidsmarkt is lastig momenteel. Er is een schreeuwend tekort aan productiemedewerkers, operators en andere technici in de procestechniek,
De continuïteit van processen loopt gevaar. Hoe kan de productie doordraaien zonder de juiste mensen. HR heeft een zware taak gaten te vullen.
Wat kun jij doen om toch de gaten zo veel mogelijk te vullen?

Lees verder
tips voor nachtdiensten

17 nachtdienst tips om je nachtdiensten fris en fruitig door te komen

Nachtdiensten… sommige zweren erbij, anderen slaan ze liever over. Werken in de nachten is niet anders dan werken overdag, maar onze biologische klok maakt het dat we nachtdiensten wel heel anders kunnen ervaren. Hoe zorg je ervoor dat je goed uitgerust aan je nachtdienst begint en het allerbeste uit je werknacht haalt? We delen tips!

Lees verder
salaris-procestechniek

Op zoek naar een van de best betaalde banen op mbo-niveau? Word procesoperator!

4 op de 10 mensen met een mbo niveau 4 diploma op zak stroomt door naar een hbo-opleiding. Vaak is het idee dat je met een hbo-diploma meer kan verdienen. Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn! Met een mbo-opleiding kun je een heel goed salaris verdienen. Helemaal als procesoperator of procestechnicus!

Lees verder
leren en werken in de procestechniek

De voordelen en nadelen van de verschillende ploegendiensten

De procestechniek heeft te maken met een tekort aan beschikbare technici. Wat kun je als werkgever of HR-manager doen om het proces niet spaak te laten lopen?

Lees verder
oplossingen voor personeelstekort in de procestechniek

Top 5 oplossingen personeelstekort

De procestechniek heeft te maken met een tekort aan beschikbare technici. Wat kun je als werkgever of HR-manager doen om het proces niet spaak te laten lopen?

Lees verder
ontwikkeling personeelstekort in de procestechniek in 2021

Ontwikkeling personeelstekort in de procestechniek in 2021

De hoeveelheid beschikbare mensen in de procestechniek stond onder druk. Hoe is de situatie nu?

Lees verder
wat is procestechniek?

Wat is procestechniek?

De motor achter onze samenleving is de procestechniek. Maar wat is procestechniek eigenlijk? Wat zijn de gemene delers tussen de bedrijven in de procestechniek? En wat kun jij doen in de procestechniek?

Lees verder
Op zoek naar een baan in ploegendiensten?