Blog
Geplaatst op 29 okt 2021

De voordelen en nadelen van de verschillende ploegendiensten

leren en werken in de procestechniek

Wanneer je op zoek bent naar een baan in de procestechniek kom je er vroeg of laat mee in aanraking: ploegendiensten. Want door middel van ploegenroosters kan de procestechniek doorgaan wanneer de rest van de maatschappij niet meer aan het werk is, soms zelfs 24/7! Maar wat houden ploegendiensten precies in en welke ploegendienst past het beste bij jou? We hebben de voordelen en nadelen van de verschillende ploegen voor je op een rijtje gezet.

Welke ploegendiensten zijn er?

Er zijn verschillende soorten ploegendiensten. Hoe deze ingevuld worden, verschilt per bedrijf. De meest voorkomende ploegenroosters zijn met:

 • 2 ploegen
 • 3 ploegen
 • 4 ploegen
 • 5 ploegen

Hoe meer ploegen in het rooster zitten, hoe langer het bedrijf geopend is. Met een 5 ploegenrooster gaat de productie zelfs dag en nacht door!

2 ploegendienst

Met een 2 ploegenrooster ben je weekenden en nachten vrij. Je werkt de ene week een ochtenddienst. De ochtenddienst begint meestal rond 6.00 uur en eindigt op 14.00 uur. De week erop werk je een avonddienst. Die begint rond 14.00 uur en eindigt rond 22.00 uur.

3 ploegendienst

Bij de 3 ploegendienst komt er een nachtdienst bij. Je werkt 1 week ochtenddienst, 1 week avonddienst en 1 week nachtdienst. De nachtdienst is meestal 22.00 uur tot 06.00 uur ’s ochtends.

Sommige operators vinden het een nadeel van de 3 ploegendienst dat je een hele week nachtdiensten werkt. Anderen vinden dit juist wel heel fijn, omdat je een volle week eenzelfde ritme kan vasthouden. Een bijkomend voordeel aan de 3 ploegendienst is dat je weekenden vrij bent.

4 ploegendienst

Het rooster van de 4 ploegendienst is het minst in beton gegoten. Ieder bedrijf bepaalt zelf hoe ze dit invullen. Vaak wordt er gewerkt met een 16- of 8-wekencyclus. In de meeste gevallen zijn de diensten van maandag tot en met zaterdag en ben je zondagen altijd vrij.

5 ploegendienst

De 5 ploegendienst is het populairste ploegenrooster. Producties met een 5 ploegenrooster draaien 24/7 door. Het rooster ziet er vaak als volgt uit:

 • 2 dagen ochtenddienst van 06.00 tot 14.00 uur
 • 2 dagen avonddienst van 14.00 tot 22.00 uur
 • 2 dagen nachtdienst van 22.00 tot 06.00 uur
 • 4 dagen vrij

Het 5 ploegenrooster is het ploegenrooster waarin je de minste uren moet werken en de meeste dagen vrij hebt: je werkt gemiddeld 33,6 uur per week. Omdat je altijd eerst 6 dagen achter elkaar werkt ben je altijd op andere dagen vrij.

De voordelen en nadelen van ploegendiensten op een rij

Werken in ploegendiensten is niet voor iedereen weggelegd. Je moet goed kunnen functioneren op wisselende momenten van de dag, want je werkt op onregelmatige tijden. Je moet altijd scherp zijn, ook tijdens je late- of nachtdienst. Veel organisaties in de procestechniek werken met gevaarlijke stoffen en machines. Je aandacht kan niet verslappen als je daarmee aan het werk bent.

Werken in een ploegendienst vraagt dus wel wat van je, maar daar staat zeker iets tegenover. Je krijgt namelijk boven op je salaris een flinke toeslag voor het werken van onregelmatige uren. En die toeslag kan wel oplopen tot 33%! De gemiddelde toeslagen per ploegendienst zijn:

 • 2 ploegendienst: 8-12% ploegendienst toeslag
 • 3 ploegendienst: 15-20% ploegendienst toeslag
 • 4 ploegendienst: 23-27% ploegendienst toeslag
 • 5 ploegendienst: 28-33% ploegendienst toeslag

Wat voordelen of nadelen zijn van ploegen is per persoon verschillend

Waar de een graag werkt in 5 ploegen, werkt de ander liever in 2 ploegen. Welke ploegendienst bij jou past kan ook afhangen van jouw prive situatie en waar je jezelf lekker bij voelt. Liever een vast en voorspelbaar rooster, zodat ook jouw sociale omgeving weet waar ze aan toe zijn? Liever zoveel mogelijk nachtdiensten, omdat je dan heerlijk de dagen vrij bent. Of toch liever juist geen nachtdiensten omdat jij daar niet gelukkig van wordt? Het kan allemaal en is dus heel persoonlijk.

Is werken in de ploegendienst iets voor jou?

Klinkt het werken in ploegendiensten én de mooie toeslagen als iets voor jou? Als jij het wel ziet zitten om in een ploegendienst te werken hebben wij vast en zeker een interessante vacature voor je. Bekijk:

Twijfel je welke ploegendienst bij jou past? Neem dan contact op met ons op. Dan zoeken we samen uit welke ploegendienst het beste bij jou past.

Gerelateerd

De voordelen van een recruitmentbureau

Langdurig openstaande vacatures en het niet kunnen vinden van de juiste mensen, dat is een groot probleem bij veel bedrijven. Een mogelijkheid om toch de juiste mensen te werven is het inzetten van een recruitmentbureau.

Lees verder

Over de procesindustrie

De procesindustrie, ook wel procestechniek of maakindustrie genoemd, wat is dat nou eigenlijk? En wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de procesindustrie? Lees verder, we leggen de procesindustrie in een notendop voor je uit.

Lees verder

De voordelen van diversiteit op de werkvloer

Als werkgever in de procestechniek ben je voortdurend op zoek naar manieren om je bedrijf te verbeteren en te laten groeien. Een gebied waar je mogelijk nog niet volledig op hebt gefocust, is diversiteit op de werkvloer. Uit onderzoek is gebleken dat het bevorderen van diversiteit niet alleen ethisch verantwoord is, maar ook tal van voordelen met zich meebrengt voor jouw organisatie.

Lees verder

Wat moet je als procesoperator weten van NEN?

Als operator of procesoperator werk je in een omgeving waar veiligheid en kwaliteit van groot belang zijn. Om ervoor te zorgen dat jouw werkzaamheden voldoen aan de geldende normen en richtlijnen, is het belangrijk om bekend te zijn met de NEN-normen. In dit artikel zullen we daarom ingaan op wat NEN-normen zijn en welke NEN-normen relevant zijn voor operators en procesoperators.

Lees verder

Salarischeck operator

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in techniek en productieprocessen, biedt de functie van operator een aantrekkelijke optie. Doe de salarischeck operator en kom erachter of dit voor een geschikte functie kan zijn. In dit artikel zullen we de salarisvooruitzichten van operators onder de loep nemen en ontdekken waarom het een van de best betaalde MBO-banen is.

Lees verder

Belangrijkste uitdagingen in de procestechniek

Hoewel het werken in de procestechniek lucratief kan zijn, brengt het ook uitdagingen met zich mee voor werknemers. In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste uitdagingen voor werknemers in de procestechniek bespreken en enkele tips geven om deze te overwinnen.

Lees verder

Bijdragen aan verduurzaming in de procesindustrie

De industrie wordt gezien als een van de grootste vervuilers. Wil je bijdragen aan verduurzaming, dan liggen er veel kansen voor jou in de procesindustrie. Heb je daarnaast affiniteit met techniek, en wil je graag je steentje bijdragen? Dan doe je er goed aan in de procesindustrie te gaan werken.

Lees verder

Carrièrekeuzestress: als je niet weet wat je wilt worden!

Als je niet weet wat je wilt worden, ben je niet de enige. Veel mensen worstelen met deze vraag, of ze nu net van school komen, een carrièreswitch overwegen of op zoek zijn naar meer voldoening in hun huidige baan. Het kan frustrerend zijn, maar er zijn stappen die je kunt nemen om een beter inzicht te krijgen in je interesses en vaardigheden en een pad te vinden dat bij je past.

Lees verder

Piek openstaande vacatures Procesindustrie lijkt voorbij

Het personeelstekort neemt toe, door vergrijzing zijn er minder werkenden en parttime werken is de trend… Klopt dit wel? We doken de cijfers in. Die geven een verrassend ander beeld.

Lees verder

Carrièreswitch naar de Procestechniek: hoe maak je dit een succes?

Als je geïnteresseerd bent in de procestechniek, maar momenteel een andere carrière hebt, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om de overgang naar deze branche te maken. Wij hebben wat tips voor je verzameld om je te helpen bij het maken van een succesvolle carrièreswitch naar de procestechniek.

Lees verder
Op zoek naar een baan in ploegendiensten?