Blog
Geplaatst op 17 dec 2021

Een groot tekort aan productiemedewerkers en operators, wat nu?

Het tekort aan operators, productiemedewerkers en andere technici wordt steeds groter

Binnen de procestechniek wordt de vraag naar goede, gekwalificeerde mensen steeds dringender. Al jaren is bekend dat er steeds meer een tekort ontstaat door de vergrijzing. Veel bedrijven merken nu al dat de ervaren vakkrachten met rugzakken vol ervaring en kennis afscheid nemen. En dat zal de aankomende jaren niet anders zijn.

Naast de vergrijzing speelt ook de technische ontwikkeling bij veel bedrijven in de procestechniek een rol. Door de optimalisatie van productieprocessen worden de processen geavanceerder. Deze ontwikkeling vraagt om kennis en expertise van digitale processen. Hierdoor wordt de roep om goede vakkrachten alleen maar groter.

Voor heel veel bedrijven in de procestechniek is het momenteel een hele grote uitdaging juist gekwalificeerd personeel te vinden om het tekort op te vullen.

Tekort productiemedewerkers en operators verminderen met jonge vakkrachten

Een van de oplossingen is het aannemen van jonge vakkrachten en deze intern op te leiden. Ben je als producent in staat jong talent in een vroeg stadium aan je te binden en intern verder op te leiden, dan is de kans groot dat je op de lange termijn een beslissend voordeel opbouwt ten opzichte van jouw concurrenten. Helaas hebben veel bedrijven deze oplossing inmiddels bedacht en is ook de roep om jonge enthousiastelingen die willen leren en werken heel groot geworden. Daarom is ook deze oplossing inmiddels vissen in dezelfde vijver om (jonge) vakkrachten binnen te halen.

Arbeidsvoorwaarden optimaliseren

In de procestechniek is dus volop werk. Met name de vraag naar procesoperators en productiemedewerkers neemt momenteel sterk toe. Nieuwe operators en productiemedewerkers ervaren ook voordeel van het ruime aanbod. Ze kunnen kiezen! Liever werk dichtbij huis of toch liever het bedrijf waar je sneller kunt doorgroeien? Liever iedere dag om 17.30 uur aan de keukentafel of toch liever werken in de ploegen wat veel vrijheid geeft en een beter salaris door de ploegentoeslag?

Als bedrijf zijnde kun je hierop inspringen door het pakket arbeidsvoorwaarden aan te scherpen. Wat kun jij aan arbeidsvoorwaarden bieden dat de concurrent niet biedt?

Werk aan het werkgeversmerk

Arbeidsvoorwaarden zijn een belangrijke overweging voor de keuze van een werkgever. Maar ook de visie van het bedrijf is een motivator. Waarom maken jullie wat jullie maken? En welke maatschappelijke doelen heeft het bedrijf zich gesteld?

Zo kan het zijn dat het werk dat weinig mensen graag doen toch aantrekkelijk wordt door het uitdragen van de juiste visie.
Verwerken jullie bijvoorbeeld afval tot nieuwe grondstoffen dan kan de nadruk in jullie communicatie gelegd worden op recycling en duurzaamheid. Wellicht hebben jullie de ambitie om het proces uiteindelijk circulair te maken. Je kunt dan communiceren dat als je werkt in dat proces, jij werkt bij een uniek en innovatief bedrijf en je steentje bijdraagt aan een schoner milieu.
Dat klinkt al heel anders dan ‘jij gaat afval verwerken’.

Zoek ze daar waar ze zijn

Een groot deel van de procesoperators, productiemedewerkers en andere krachten binnen de procestechniek zijn verbonden aan procestechniek.nl.

Duizenden actief en niet-actief zoekende krachten hebben een account bij ons of zijn verbonden via onze andere kanalen. Zoek je goede krachten, maak dan gebruik van de mogelijkheid om gratis jouw vacature te plaatsen op Procestechniek.nl. Bekijk ook de mogelijkheden voor het aanmaken van een eigen werken-bij omgeving op onze site. Hier kun je meer informatie kwijt over het bedrijf en worden alle vacatures van het bedrijf vertoond.

Win advies in of plaats een zoekopdracht

Naast bovengenoemde opties zijn er nog veel meer mogelijkheden de operators en productiemedewerkers te vinden waar jij naar op zoek bent. Mensen laten omscholen, interne opties, oude krachten terughalen, optimaliseren van de werving, full-time functies splitsen in part-time functies… Dit zijn enkele andere mogelijkheden. Procestechniek.nl heeft veel ervaring met verschillende wervingsmogelijkheden. We sparren graag met je!

Liever de werving uitbesteden? Je kunt ook zoekopdracht bij ons plaatsen, dan gaan wij voor jou op zoek naar de juiste kandidaat.

Gerelateerd

De voordelen van een recruitmentbureau

Langdurig openstaande vacatures en het niet kunnen vinden van de juiste mensen, dat is een groot probleem bij veel bedrijven. Een mogelijkheid om toch de juiste mensen te werven is het inzetten van een recruitmentbureau.

Lees verder

Over de procesindustrie

De procesindustrie, ook wel procestechniek of maakindustrie genoemd, wat is dat nou eigenlijk? En wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de procesindustrie? Lees verder, we leggen de procesindustrie in een notendop voor je uit.

Lees verder

De voordelen van diversiteit op de werkvloer

Als werkgever in de procestechniek ben je voortdurend op zoek naar manieren om je bedrijf te verbeteren en te laten groeien. Een gebied waar je mogelijk nog niet volledig op hebt gefocust, is diversiteit op de werkvloer. Uit onderzoek is gebleken dat het bevorderen van diversiteit niet alleen ethisch verantwoord is, maar ook tal van voordelen met zich meebrengt voor jouw organisatie.

Lees verder

Wat moet je als procesoperator weten van NEN?

Als operator of procesoperator werk je in een omgeving waar veiligheid en kwaliteit van groot belang zijn. Om ervoor te zorgen dat jouw werkzaamheden voldoen aan de geldende normen en richtlijnen, is het belangrijk om bekend te zijn met de NEN-normen. In dit artikel zullen we daarom ingaan op wat NEN-normen zijn en welke NEN-normen relevant zijn voor operators en procesoperators.

Lees verder

Salarischeck operator

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in techniek en productieprocessen, biedt de functie van operator een aantrekkelijke optie. Doe de salarischeck operator en kom erachter of dit voor een geschikte functie kan zijn. In dit artikel zullen we de salarisvooruitzichten van operators onder de loep nemen en ontdekken waarom het een van de best betaalde MBO-banen is.

Lees verder

Belangrijkste uitdagingen in de procestechniek

Hoewel het werken in de procestechniek lucratief kan zijn, brengt het ook uitdagingen met zich mee voor werknemers. In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste uitdagingen voor werknemers in de procestechniek bespreken en enkele tips geven om deze te overwinnen.

Lees verder

Bijdragen aan verduurzaming in de procesindustrie

De industrie wordt gezien als een van de grootste vervuilers. Wil je bijdragen aan verduurzaming, dan liggen er veel kansen voor jou in de procesindustrie. Heb je daarnaast affiniteit met techniek, en wil je graag je steentje bijdragen? Dan doe je er goed aan in de procesindustrie te gaan werken.

Lees verder

Carrièrekeuzestress: als je niet weet wat je wilt worden!

Als je niet weet wat je wilt worden, ben je niet de enige. Veel mensen worstelen met deze vraag, of ze nu net van school komen, een carrièreswitch overwegen of op zoek zijn naar meer voldoening in hun huidige baan. Het kan frustrerend zijn, maar er zijn stappen die je kunt nemen om een beter inzicht te krijgen in je interesses en vaardigheden en een pad te vinden dat bij je past.

Lees verder

Piek openstaande vacatures Procesindustrie lijkt voorbij

Het personeelstekort neemt toe, door vergrijzing zijn er minder werkenden en parttime werken is de trend… Klopt dit wel? We doken de cijfers in. Die geven een verrassend ander beeld.

Lees verder

Carrièreswitch naar de Procestechniek: hoe maak je dit een succes?

Als je geïnteresseerd bent in de procestechniek, maar momenteel een andere carrière hebt, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om de overgang naar deze branche te maken. Wij hebben wat tips voor je verzameld om je te helpen bij het maken van een succesvolle carrièreswitch naar de procestechniek.

Lees verder
Op zoek naar de juiste kandidaat?