Blog
Geplaatst op 17 dec 2021

Een groot tekort aan productiemedewerkers en operators, wat nu?

Het tekort aan operators, productiemedewerkers en andere technici wordt steeds groter

Binnen de procestechniek wordt de vraag naar goede, gekwalificeerde mensen steeds dringender. Al jaren is bekend dat er steeds meer een tekort ontstaat door de vergrijzing. Veel bedrijven merken nu al dat de ervaren vakkrachten met rugzakken vol ervaring en kennis afscheid nemen. En dat zal de aankomende jaren niet anders zijn.

Naast de vergrijzing speelt ook de technische ontwikkeling bij veel bedrijven in de procestechniek een rol. Door de optimalisatie van productieprocessen worden de processen geavanceerder. Deze ontwikkeling vraagt om kennis en expertise van digitale processen. Hierdoor wordt de roep om goede vakkrachten alleen maar groter.

Voor heel veel bedrijven in de procestechniek is het momenteel een hele grote uitdaging juist gekwalificeerd personeel te vinden om het tekort op te vullen.

Tekort productiemedewerkers en operators verminderen met jonge vakkrachten

Een van de oplossingen is het aannemen van jonge vakkrachten en deze intern op te leiden. Ben je als producent in staat jong talent in een vroeg stadium aan je te binden en intern verder op te leiden, dan is de kans groot dat je op de lange termijn een beslissend voordeel opbouwt ten opzichte van jouw concurrenten. Helaas hebben veel bedrijven deze oplossing inmiddels bedacht en is ook de roep om jonge enthousiastelingen die willen leren en werken heel groot geworden. Daarom is ook deze oplossing inmiddels vissen in dezelfde vijver om (jonge) vakkrachten binnen te halen.

Arbeidsvoorwaarden optimaliseren

In de procestechniek is dus volop werk. Met name de vraag naar procesoperators en productiemedewerkers neemt momenteel sterk toe. Nieuwe operators en productiemedewerkers ervaren ook voordeel van het ruime aanbod. Ze kunnen kiezen! Liever werk dichtbij huis of toch liever het bedrijf waar je sneller kunt doorgroeien? Liever iedere dag om 17.30 uur aan de keukentafel of toch liever werken in de ploegen wat veel vrijheid geeft en een beter salaris door de ploegentoeslag?

Als bedrijf zijnde kun je hierop inspringen door het pakket arbeidsvoorwaarden aan te scherpen. Wat kun jij aan arbeidsvoorwaarden bieden dat de concurrent niet biedt?

Werk aan het werkgeversmerk

Arbeidsvoorwaarden zijn een belangrijke overweging voor de keuze van een werkgever. Maar ook de visie van het bedrijf is een motivator. Waarom maken jullie wat jullie maken? En welke maatschappelijke doelen heeft het bedrijf zich gesteld?

Zo kan het zijn dat het werk dat weinig mensen graag doen toch aantrekkelijk wordt door het uitdragen van de juiste visie.
Verwerken jullie bijvoorbeeld afval tot nieuwe grondstoffen dan kan de nadruk in jullie communicatie gelegd worden op recycling en duurzaamheid. Wellicht hebben jullie de ambitie om het proces uiteindelijk circulair te maken. Je kunt dan communiceren dat als je werkt in dat proces, jij werkt bij een uniek en innovatief bedrijf en je steentje bijdraagt aan een schoner milieu.
Dat klinkt al heel anders dan ‘jij gaat afval verwerken’.

Zoek ze daar waar ze zijn

Een groot deel van de procesoperators, productiemedewerkers en andere krachten binnen de procestechniek zijn verbonden aan procestechniek.nl.

Duizenden actief en niet-actief zoekende krachten hebben een account bij ons of zijn verbonden via onze andere kanalen. Zoek je goede krachten, maak dan gebruik van de mogelijkheid om gratis jouw vacature te plaatsen op Procestechniek.nl. Bekijk ook de mogelijkheden voor het aanmaken van een eigen werken-bij omgeving op onze site. Hier kun je meer informatie kwijt over het bedrijf en worden alle vacatures van het bedrijf vertoond.

Win advies in of plaats een zoekopdracht

Naast bovengenoemde opties zijn er nog veel meer mogelijkheden de operators en productiemedewerkers te vinden waar jij naar op zoek bent. Mensen laten omscholen, interne opties, oude krachten terughalen, optimaliseren van de werving, full-time functies splitsen in part-time functies… Dit zijn enkele andere mogelijkheden. Procestechniek.nl heeft veel ervaring met verschillende wervingsmogelijkheden. We sparren graag met je!

Liever de werving uitbesteden? Je kunt ook zoekopdracht bij ons plaatsen, dan gaan wij voor jou op zoek naar de juiste kandidaat.

Gerelateerd

Procesoperator thumbs up

Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

Lees verder

Hoe werf je zij-instromers in de procestechniek?

Zij-instromers spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het tekort aan technici in de procestechniek. Maar hoe kun je ze het beste werven? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kun je als werkgever hierop inspelen? In dit artikel delen we enkele strategieën en tips om succesvol zij-instromers aan te trekken.

Lees verder

Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

Lees verder

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

Lees verder

Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Lees verder

Via welke kanalen zoeken technici naar een baan?

Als werkgever in de procestechnieksector is het van essentieel belang om inzicht te hebben in de manieren waarop technici naar nieuwe carrièremogelijkheden zoeken. Dat verandert namelijk voortdurend. Terwijl sociale media vorig jaar domineerden, zijn dit jaar de websites van aantrekkelijke werkgevers in trek.

Lees verder
Technisch personeel

Technisch personeel vinden

De poule technici waaruit je kunt putten als je op zoek bent naar een productiemedewerker, procesoperator of een andere functie in de procestechniek is vrij leeg. Net als in andere branches is er meer vraag dan aanbod in goed personeel. Hoe slaag je er toch in om geschikt technisch personeel te vinden?

Lees verder

Technische informatica in de procestechniek

De procestechniek verandert. Niet alleen worden steeds meer processen volledig geautomatiseerd, ook wordt de procestechniek steeds meer data-driven. Technische informatica speelt een steeds grotere rol binnen de procestechniek.

Lees verder

Haal meer uit jouw technische vaardigheden

Ben je een ervaren klusser of bouwvakker met een passie voor techniek? Heb je ooit nagedacht over het zetten van de volgende stap in je carrière? Misschien is een baan als procesoperator wel de perfecte uitdaging voor jou!

Lees verder
maakindustrie kansen en ontwikkelingen

Kansen in de maakindustrie

Wat is het verschil tussen de maakindustrie en procesindustrie of procestechniek? En hoe kenmerkt de maakindustrie zich?

Lees verder
Op zoek naar de juiste kandidaat?