Blog
Geplaatst op 17 dec 2021

Een groot tekort aan productiemedewerkers en operators, wat nu?

te kort aan productiemedewerkers
te kort aan productiemedewerkers

Het tekort aan operators, productiemedewerkers en andere technici wordt steeds groter

Binnen de procestechniek wordt de vraag naar goede, gekwalificeerde mensen steeds dringender. Al jaren is bekend dat er steeds meer een tekort ontstaat door de vergrijzing. Veel bedrijven merken nu al dat de ervaren vakkrachten met rugzakken vol ervaring en kennis afscheid nemen. En dat zal de aankomende jaren niet anders zijn.

Naast de vergrijzing speelt ook de technische ontwikkeling bij veel bedrijven in de procestechniek een rol. Door de optimalisatie van productieprocessen worden de processen geavanceerder. Deze ontwikkeling vraagt om kennis en expertise van digitale processen. Hierdoor wordt de roep om goede vakkrachten alleen maar groter.

Voor heel veel bedrijven in de procestechniek is het momenteel een hele grote uitdaging juist gekwalificeerd personeel te vinden om het tekort op te vullen.

Tekort productiemedewerkers en operators verminderen met jonge vakkrachten

Een van de oplossingen is het aannemen van jonge vakkrachten en deze intern op te leiden. Ben je als producent in staat jong talent in een vroeg stadium aan je te binden en intern verder op te leiden, dan is de kans groot dat je op de lange termijn een beslissend voordeel opbouwt ten opzichte van jouw concurrenten. Helaas hebben veel bedrijven deze oplossing inmiddels bedacht en is ook de roep om jonge enthousiastelingen die willen leren en werken heel groot geworden. Daarom is ook deze oplossing inmiddels vissen in dezelfde vijver om (jonge) vakkrachten binnen te halen.

Arbeidsvoorwaarden optimaliseren

In de procestechniek is dus volop werk. Met name de vraag naar procesoperators en productiemedewerkers neemt momenteel sterk toe. Nieuwe operators en productiemedewerkers ervaren ook voordeel van het ruime aanbod. Ze kunnen kiezen! Liever werk dichtbij huis of toch liever het bedrijf waar je sneller kunt doorgroeien? Liever iedere dag om 17.30 uur aan de keukentafel of toch liever werken in de ploegen wat veel vrijheid geeft en een beter salaris door de ploegentoeslag?

Als bedrijf zijnde kun je hierop inspringen door het pakket arbeidsvoorwaarden aan te scherpen. Wat kun jij aan arbeidsvoorwaarden bieden dat de concurrent niet biedt?

Werk aan het werkgeversmerk

Arbeidsvoorwaarden zijn een belangrijke overweging voor de keuze van een werkgever. Maar ook de visie van het bedrijf is een motivator. Waarom maken jullie wat jullie maken? En welke maatschappelijke doelen heeft het bedrijf zich gesteld?

Zo kan het zijn dat het werk dat weinig mensen graag doen toch aantrekkelijk wordt door het uitdragen van de juiste visie.
Verwerken jullie bijvoorbeeld afval tot nieuwe grondstoffen dan kan de nadruk in jullie communicatie gelegd worden op recycling en duurzaamheid. Wellicht hebben jullie de ambitie om het proces uiteindelijk circulair te maken. Je kunt dan communiceren dat als je werkt in dat proces, jij werkt bij een uniek en innovatief bedrijf en je steentje bijdraagt aan een schoner milieu.
Dat klinkt al heel anders dan ‘jij gaat afval verwerken’.

Zoek ze daar waar ze zijn

Een groot deel van de procesoperators, productiemedewerkers en andere krachten binnen de procestechniek zijn verbonden aan procestechniek.nl.

Duizenden actief en niet-actief zoekende krachten hebben een account bij ons of zijn verbonden via onze andere kanalen. Zoek je goede krachten, maak dan gebruik van de mogelijkheid om gratis jouw vacature te plaatsen op Procestechniek.nl. Bekijk ook de mogelijkheden voor het aanmaken van een eigen werken-bij omgeving op onze site. Hier kun je meer informatie kwijt over het bedrijf en worden alle vacatures van het bedrijf vertoond.

Win advies in of plaats een zoekopdracht

Naast bovengenoemde opties zijn er nog veel meer mogelijkheden de operators en productiemedewerkers te vinden waar jij naar op zoek bent. Mensen laten omscholen, interne opties, oude krachten terughalen, optimaliseren van de werving, full-time functies splitsen in part-time functies… Dit zijn enkele andere mogelijkheden. Procestechniek.nl heeft veel ervaring met verschillende wervingsmogelijkheden. We sparren graag met je!

Liever de werving uitbesteden? Je kunt ook zoekopdracht bij ons plaatsen, dan gaan wij voor jou op zoek naar de juiste kandidaat.

Gerelateerd

Daniël kreeg een leer-groeitraject aangeboden bij Teva

Op zoek naar een andere baan, kwam Daniël bij Procestechniek.nl. Hij kwam in aanraking met Procestechniek toen hij reageerde op de vacaturebank van Procestechniek. Die functie bleek het niet te zijn voor Daniël. Wel kwam hij via Procestechniek aan een andere hele toffe functie.

Lees verder

Krapte arbeidsmarkt: waar zijn alle werkzoekenden gebleven?

Waar je ook komt en wat je ook leest, het kan je niet ontgaan zijn dat men in bijna alle sectoren naarstig op zoek is naar personeel. Verschillende bedrijven hebben beperkte openingstijden, of zijn zelfs gesloten, vanwege te weinig personeel.
Dat is wel eens anders geweest. Waar zijn al die werkzoekenden gebleven?

Lees verder

10 tips om goed te slapen na een nachtdienst

Herken je dat? Je hebt net een super goede nachtdienst achter de rug en nu is het tijd om naar bed te gaan. De zon schijnt al lekker en eigenlijk ben je nog niet moe. Hoe ga je ervoor zorgen dat je toch in een slaapmodus komt en heerlijk slaapt? Wij geven je 10 tips om na jouw nachtdienst goed te kunnen slapen, om zo weer vol energie te beginnen aan jouw nieuwe dag.

Lees verder
Productiewerk aan de lopende band

Is productiewerk iets voor jou?

Wat weet jij eigenlijk over productiewerk? Welke werkzaamheden voert een productiemedewerker uit en hoe ziet een werkdag als productiemedewerker eruit? Daarover kom je hieronder alles te weten.

Lees verder

Vacatureteksten schrijven die vrouwen aanspreken

In de procestechniek werken veel mannen. Meer diversiteit op de werkvloer geeft een hele andere dynamiek. Bovendien is er een nijpend tekort aan goede arbeidskrachten. Er zijn meerdere redenen waarom je graag wil dat vrouwen zich sneller aangetrokken voelen tot een vacature en solliciteren. De vacaturetekst is een eerste stap naar meer vrouwen op de werkvloer. Maar hoe pak je dat aan?

Lees verder

procesoperator blijft best betaalde mbo baan

Het onderzoek van de Keuzegids 2022 bevestigt het opnieuw. Techniek, transport en zorg. Die studierichtingen leveren je het meeste op als je naar een middelbare beroepsopleiding (mbo) gaat. Koks, kappers en nagelstylistes trekken salarisgewijs aan het kortste eind.

Lees verder
te kort aan productiemedewerkers

Een groot tekort aan productiemedewerkers en operators, wat nu?

De arbeidsmarkt is lastig momenteel. Er is een schreeuwend tekort aan productiemedewerkers, operators en andere technici in de procestechniek,
De continuïteit van processen loopt gevaar. Hoe kan de productie doordraaien zonder de juiste mensen. HR heeft een zware taak gaten te vullen.
Wat kun jij doen om toch de gaten zo veel mogelijk te vullen?

Lees verder
tips voor nachtdiensten

17 nachtdienst tips om je nachtdiensten fris en fruitig door te komen

Nachtdiensten… sommige zweren erbij, anderen slaan ze liever over. Werken in de nachten is niet anders dan werken overdag, maar onze biologische klok maakt het dat we nachtdiensten wel heel anders kunnen ervaren. Hoe zorg je ervoor dat je goed uitgerust aan je nachtdienst begint en het allerbeste uit je werknacht haalt? We delen tips!

Lees verder
salaris-procestechniek

Op zoek naar een van de best betaalde banen op mbo-niveau? Word procesoperator!

4 op de 10 mensen met een mbo niveau 4 diploma op zak stroomt door naar een hbo-opleiding. Vaak is het idee dat je met een hbo-diploma meer kan verdienen. Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn! Met een mbo-opleiding kun je een heel goed salaris verdienen. Helemaal als procesoperator of procestechnicus!

Lees verder
leren en werken in de procestechniek

De voordelen en nadelen van de verschillende ploegendiensten

De procestechniek heeft te maken met een tekort aan beschikbare technici. Wat kun je als werkgever of HR-manager doen om het proces niet spaak te laten lopen?

Lees verder
Op zoek naar de juiste kandidaat?