Blog
Geplaatst op 10 sep 2022

Krapte arbeidsmarkt: waar zijn alle werkzoekenden gebleven?

Krapte arbeidsmarkt: Waar zijn alle werkzoekenden gebleven?

Waar je ook komt en wat je ook leest, het kan je niet ontgaan zijn dat men in bijna alle sectoren naarstig op zoek is naar personeel. Verschillende bedrijven hebben beperkte openingstijden, of zijn gesloten, vanwege te weinig personeel. Dat is wel eens anders geweest.

Waar zijn al die werkzoekenden gebleven?

Hoe nijpend is het tekort eigenlijk?

Volgens het CBS waren er in het tweede kwartaal van 2022, 143 openstaande vacatures voor 100 werkzoekenden. Dit betekent dat er op de 143 vacatures, voor 43 vacatures geen personeel te krijgen is.

Eind juni stonden er volgens het CBS maar liefst 467.000 vacatures open. Een recordstand, want nog nooit was het aantal openstaande vacatures zo hoog.

Maar hoe is deze situatie ontstaan?
Het is een samenspel van meerdere factoren. De belangrijkste factoren hebben we voor je opgesomd.

Krapte op de arbeidsmarkt door vergrijzing

Eén van de grootste oorzaken van de krapte op de arbeidsmarkt is de vergrijzing. We worden gemiddeld gezien steeds ouder en het aantal kinderen dat geboren wordt neemt af. Waar gezinnen rond het jaar 1900 gemiddeld vier kinderen kregen, ligt dat cijfer nu op gemiddeld 1,7 per gezin. Bovendien is de gemiddelde leeftijd waarop we kinderen krijgen fors gestegen.

Daarentegen is de babyboomgeneratie bijna allemaal met pensioen. Tussen 1945 en 1960 is er een enorme geboortegolf geweest. En die hele grote groep verdwijnt nu massaal uit de arbeidsmarkt en gaat met pensioen. Met als gevolg dat er minder werkenden beschikbaar zijn.

Niet alleen is de druk heel hoog geworden op de arbeidsmarkt door het uittreden van de babyboomers, ook gaat een berg aan ervaring verloren.

De coronacrisis veranderde de markt

Ook de coronacrisis heeft een duit in het zakje gedaan.

Verschuiving van de markt

Veel werknemers zijn noodgedwongen ontslagen en gaan werken op plekken waar op dat moment het hardst mensen nodig waren. Denk aan bezorgers, maar ook studenten die normaal een baantje in de horeca zouden hebben, die aan de slag zijn gegaan bij de GGD. En die functies betaalden ook nog eens veel beter dan die groep gewend was in de horeca.

Ook hebben veel werkzoekenden in die tijd gekozen zich om te laten scholen en dus een ander pad te bewandelen. Nu de coronacrisis achter ons ligt, gaan deze mensen niet meer terug naar hun oude baan. Daardoor zijn er veel sectoren die het zwaar hebben gehad in de coronacrisis, juist de sectoren waar het personeelstekort nu heel groot is.

Ziekteverzuim

Waar corona ook voor heeft gezorgd is een hoger ziekteverzuim. Onderzoek van het Radboud UMC laat zien dat één op de acht Nederlanders langdurig klachten houdt na een coronabesmetting. Er zijn nog steeds duizenden mensen langdurig ziek. Een deel van die groep is inmiddels meer dan twee jaar ziek en ontslagen. Deze uitstroom geeft lucht bij ondernemers om vervangend personeel aan te nemen. Maar doordat de groep werkzoekenden steeds dunner is geworden, blijkt dat lastig.

Overheidssteun

Tot slot heeft de overheidssteun er in de coronacrisis voor gezorgd dat veel bedrijven die failliet zouden gaan, toch overeind zijn gebleven. Werknemers die anders op zoek moesten gaan naar wat anders zijn blijven zitten. En zijn daardoor niet beschikbaar gekomen als werkzoekende.

De arbeidsmarkt wordt nog krapper door de populariteit van parttime werken

Nederland blinkt uit in het percentage parttimers. Vooral als je kijkt naar de landen om ons heen is het verschil heel groot. Ook de verhouding tussen deeltijdwerkers en voltijdwerkers verandert snel. Bijna 50% van alle werkenden in Nederland is parttimer en werkt minder dan 35 uur per week. Parttime werken is enorm populair. Met name vrouwen werken parttime: 73% van de vrouwen werkt parttime, tegen 23% van de mannen. Nog steeds is de norm dat de vrouw de spil is van het huishouden en het grootste deel van de zorg voor de kinderen op zich neemt.
Doordat steeds meer mensen parttime gaan werken, neemt het aantal beschikbare arbeidsuren van de werkende bevolking steeds verder af.

Wat kun je als werkgever doen?

De nood voor het vinden van personeel is hoog. Nu je een beeld hebt van waar de werkzoekenden zijn gebleven, kun je ook die groepen aanspreken.

  • Verleid parttimers binnen het bedrijf om meer te gaan werken en trek nieuwe parttimers aan, door bijvoorbeeld flexibiliteit te bieden, functies te creëren waarbij medewerkers alleen tijdens schooltijden werken of bijvoorbeeld de rekening van de kinderopvang te betalen.
  • Zorg voor goede arbeidsvoorwaarden, zoals een goed salaris. Maar denk ook aan goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals opleidingsmogelijkheden en pensioenopbouw. Zo verleid je ook de ‘coronaswitchers’ om weer terug te komen.
  • Verleid de babyboomers om nog wat langer te blijven plakken. Of werf juist in deze groep. Denk aan aangepaste werktijden, maar ook het aanbieden van een coachingsfunctie waarbij de babyboomer deels werkt en deels zijn kennis overdraagt aan de jongere generatie is een optie.

Ben jij een werkgever in de procestechniek? Dan helpen wij je graag met werven of met creatieve oplossingen om vacatures te vervullen.

Wat zijn de gevolgen van de krapte op de arbeidsmarkt voor jou als werknemer of werkzoekende?

Voor jou als werknemer is de krapte dubbel. Enerzijds ligt er door het tekort een hoge druk op de werkenden. Bedrijven proberen natuurlijk zoveel mogelijk door te blijven draaien, waardoor de werkdruk alsmaar oploopt. En de effecten daarvan merken we allemaal: er zijn heel wat stakingen in het nieuws van werknemers die een lagere werkdruk en meer salaris willen.

Anderzijds biedt de situatie ook kansen om te veranderen van baan, meer te verdienen of een baan te vinden die beter aansluit bij jouw wensen. Als jij een hele leuke baan vindt die voldoet aan jouw wensen en goed betaalt, zou jij er dan voor open staan iets meer te gaan werken?

Banen in de procestechniek

In de procestechniek is er een groot aanbod aan mooie vacatures. Sta jij ervoor open om je te laten omscholen of ben jij op zoek naar een mooie baan in de procestechniek? Bekijk onze openstaande vacatures en solliciteer op een baan die bij jou past. Of neem contact met ons op, dan zorgen wij ervoor dat jij die toffe baan vindt waarvoor jij graag een extra steentje wilt bijdragen in deze arbeidsmarktkrapte.

Gerelateerd

Daniël kreeg een leer-groeitraject aangeboden bij Teva

Op zoek naar een andere baan, kwam Daniël bij Procestechniek.nl. Hij kwam in aanraking met Procestechniek toen hij reageerde op de vacaturebank van Procestechniek. Die functie bleek het niet te zijn voor Daniël. Wel kwam hij via Procestechniek aan een andere hele toffe functie.

Lees verder

Krapte arbeidsmarkt: waar zijn alle werkzoekenden gebleven?

Waar je ook komt en wat je ook leest, het kan je niet ontgaan zijn dat men in bijna alle sectoren naarstig op zoek is naar personeel. Verschillende bedrijven hebben beperkte openingstijden, of zijn zelfs gesloten, vanwege te weinig personeel.
Dat is wel eens anders geweest. Waar zijn al die werkzoekenden gebleven?

Lees verder

10 tips om goed te slapen na een nachtdienst

Herken je dat? Je hebt net een super goede nachtdienst achter de rug en nu is het tijd om naar bed te gaan. De zon schijnt al lekker en eigenlijk ben je nog niet moe. Hoe ga je ervoor zorgen dat je toch in een slaapmodus komt en heerlijk slaapt? Wij geven je 10 tips om na jouw nachtdienst goed te kunnen slapen, om zo weer vol energie te beginnen aan jouw nieuwe dag.

Lees verder
Productiewerk aan de lopende band

Is productiewerk iets voor jou?

Wat weet jij eigenlijk over productiewerk? Welke werkzaamheden voert een productiemedewerker uit en hoe ziet een werkdag als productiemedewerker eruit? Daarover kom je hieronder alles te weten.

Lees verder

Vacatureteksten schrijven die vrouwen aanspreken

In de procestechniek werken veel mannen. Meer diversiteit op de werkvloer geeft een hele andere dynamiek. Bovendien is er een nijpend tekort aan goede arbeidskrachten. Er zijn meerdere redenen waarom je graag wil dat vrouwen zich sneller aangetrokken voelen tot een vacature en solliciteren. De vacaturetekst is een eerste stap naar meer vrouwen op de werkvloer. Maar hoe pak je dat aan?

Lees verder

procesoperator blijft best betaalde mbo baan

Het onderzoek van de Keuzegids 2022 bevestigt het opnieuw. Techniek, transport en zorg. Die studierichtingen leveren je het meeste op als je naar een middelbare beroepsopleiding (mbo) gaat. Koks, kappers en nagelstylistes trekken salarisgewijs aan het kortste eind.

Lees verder
te kort aan productiemedewerkers

Een groot tekort aan productiemedewerkers en operators, wat nu?

De arbeidsmarkt is lastig momenteel. Er is een schreeuwend tekort aan productiemedewerkers, operators en andere technici in de procestechniek,
De continuïteit van processen loopt gevaar. Hoe kan de productie doordraaien zonder de juiste mensen. HR heeft een zware taak gaten te vullen.
Wat kun jij doen om toch de gaten zo veel mogelijk te vullen?

Lees verder
tips voor nachtdiensten

17 nachtdienst tips om je nachtdiensten fris en fruitig door te komen

Nachtdiensten… sommige zweren erbij, anderen slaan ze liever over. Werken in de nachten is niet anders dan werken overdag, maar onze biologische klok maakt het dat we nachtdiensten wel heel anders kunnen ervaren. Hoe zorg je ervoor dat je goed uitgerust aan je nachtdienst begint en het allerbeste uit je werknacht haalt? We delen tips!

Lees verder
salaris-procestechniek

Op zoek naar een van de best betaalde banen op mbo-niveau? Word procesoperator!

4 op de 10 mensen met een mbo niveau 4 diploma op zak stroomt door naar een hbo-opleiding. Vaak is het idee dat je met een hbo-diploma meer kan verdienen. Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn! Met een mbo-opleiding kun je een heel goed salaris verdienen. Helemaal als procesoperator of procestechnicus!

Lees verder
leren en werken in de procestechniek

De voordelen en nadelen van de verschillende ploegendiensten

De procestechniek heeft te maken met een tekort aan beschikbare technici. Wat kun je als werkgever of HR-manager doen om het proces niet spaak te laten lopen?

Lees verder
Op zoek naar oplossingen om jouw vacatures te vervullen?