Blog
Geplaatst op 10 sep 2022

Krapte arbeidsmarkt: waar zijn alle werkzoekenden gebleven?

Krapte arbeidsmarkt

Krapte arbeidsmarkt: Waar zijn alle werkzoekenden gebleven?

Waar je ook komt en wat je ook leest, het kan je niet ontgaan zijn dat men in bijna alle sectoren naarstig op zoek is naar personeel. Verschillende bedrijven hebben beperkte openingstijden, of zijn gesloten, vanwege te weinig personeel. Dat is wel eens anders geweest.

Waar zijn al die werkzoekenden gebleven?

Hoe nijpend is het tekort eigenlijk?

Volgens het CBS waren er in het tweede kwartaal van 2022, 143 openstaande vacatures voor 100 werkzoekenden. Dit betekent dat er op de 143 vacatures, voor 43 vacatures geen personeel te krijgen is.

Eind juni stonden er volgens het CBS maar liefst 467.000 vacatures open. Een recordstand, want nog nooit was het aantal openstaande vacatures zo hoog.

Maar hoe is deze situatie ontstaan?
Het is een samenspel van meerdere factoren. De belangrijkste factoren hebben we voor je opgesomd.

Krapte op de arbeidsmarkt door vergrijzing

Eén van de grootste oorzaken van de krapte op de arbeidsmarkt is de vergrijzing. We worden gemiddeld gezien steeds ouder en het aantal kinderen dat geboren wordt neemt af. Waar gezinnen rond het jaar 1900 gemiddeld vier kinderen kregen, ligt dat cijfer nu op gemiddeld 1,7 per gezin. Bovendien is de gemiddelde leeftijd waarop we kinderen krijgen fors gestegen.

Daarentegen is de babyboomgeneratie bijna allemaal met pensioen. Tussen 1945 en 1960 is er een enorme geboortegolf geweest. En die hele grote groep verdwijnt nu massaal uit de arbeidsmarkt en gaat met pensioen. Met als gevolg dat er minder werkenden beschikbaar zijn.

Niet alleen is de druk heel hoog geworden op de arbeidsmarkt door het uittreden van de babyboomers, ook gaat een berg aan ervaring verloren.

De coronacrisis veranderde de markt

Ook de coronacrisis heeft een duit in het zakje gedaan.

Verschuiving van de markt

Veel werknemers zijn noodgedwongen ontslagen en gaan werken op plekken waar op dat moment het hardst mensen nodig waren. Denk aan bezorgers, maar ook studenten die normaal een baantje in de horeca zouden hebben, die aan de slag zijn gegaan bij de GGD. En die functies betaalden ook nog eens veel beter dan die groep gewend was in de horeca.

Ook hebben veel werkzoekenden in die tijd gekozen zich om te laten scholen en dus een ander pad te bewandelen. Nu de coronacrisis achter ons ligt, gaan deze mensen niet meer terug naar hun oude baan. Daardoor zijn er veel sectoren die het zwaar hebben gehad in de coronacrisis, juist de sectoren waar het personeelstekort nu heel groot is.

Ziekteverzuim

Waar corona ook voor heeft gezorgd is een hoger ziekteverzuim. Onderzoek van het Radboud UMC laat zien dat één op de acht Nederlanders langdurig klachten houdt na een coronabesmetting. Er zijn nog steeds duizenden mensen langdurig ziek. Een deel van die groep is inmiddels meer dan twee jaar ziek en ontslagen. Deze uitstroom geeft lucht bij ondernemers om vervangend personeel aan te nemen. Maar doordat de groep werkzoekenden steeds dunner is geworden, blijkt dat lastig.

Overheidssteun

Tot slot heeft de overheidssteun er in de coronacrisis voor gezorgd dat veel bedrijven die failliet zouden gaan, toch overeind zijn gebleven. Werknemers die anders op zoek moesten gaan naar wat anders zijn blijven zitten. En zijn daardoor niet beschikbaar gekomen als werkzoekende.

De arbeidsmarkt wordt nog krapper door de populariteit van parttime werken

Nederland blinkt uit in het percentage parttimers. Vooral als je kijkt naar de landen om ons heen is het verschil heel groot. Ook de verhouding tussen deeltijdwerkers en voltijdwerkers verandert snel. Bijna 50% van alle werkenden in Nederland is parttimer en werkt minder dan 35 uur per week. Parttime werken is enorm populair. Met name vrouwen werken parttime: 73% van de vrouwen werkt parttime, tegen 23% van de mannen. Nog steeds is de norm dat de vrouw de spil is van het huishouden en het grootste deel van de zorg voor de kinderen op zich neemt.
Doordat steeds meer mensen parttime gaan werken, neemt het aantal beschikbare arbeidsuren van de werkende bevolking steeds verder af.

Wat kun je als werkgever doen?

De nood voor het vinden van personeel is hoog. Nu je een beeld hebt van waar de werkzoekenden zijn gebleven, kun je ook die groepen aanspreken.

  • Verleid parttimers binnen het bedrijf om meer te gaan werken en trek nieuwe parttimers aan, door bijvoorbeeld flexibiliteit te bieden, functies te creëren waarbij medewerkers alleen tijdens schooltijden werken of bijvoorbeeld de rekening van de kinderopvang te betalen.
  • Zorg voor goede arbeidsvoorwaarden, zoals een goed salaris. Maar denk ook aan goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals opleidingsmogelijkheden en pensioenopbouw. Zo verleid je ook de ‘coronaswitchers’ om weer terug te komen.
  • Verleid de babyboomers om nog wat langer te blijven plakken. Of werf juist in deze groep. Denk aan aangepaste werktijden, maar ook het aanbieden van een coachingsfunctie waarbij de babyboomer deels werkt en deels zijn kennis overdraagt aan de jongere generatie is een optie.

Ben jij een werkgever in de procestechniek? Dan helpen wij je graag met werven of met creatieve oplossingen om vacatures te vervullen.

Wat zijn de gevolgen van de krapte op de arbeidsmarkt voor jou als werknemer of werkzoekende?

Voor jou als werknemer is de krapte dubbel. Enerzijds ligt er door het tekort een hoge druk op de werkenden. Bedrijven proberen natuurlijk zoveel mogelijk door te blijven draaien, waardoor de werkdruk alsmaar oploopt. En de effecten daarvan merken we allemaal: er zijn heel wat stakingen in het nieuws van werknemers die een lagere werkdruk en meer salaris willen.

Anderzijds biedt de situatie ook kansen om te veranderen van baan, meer te verdienen of een baan te vinden die beter aansluit bij jouw wensen. Als jij een hele leuke baan vindt die voldoet aan jouw wensen en goed betaalt, zou jij er dan voor open staan iets meer te gaan werken?

Banen in de procestechniek

In de procestechniek is er een groot aanbod aan mooie vacatures. Sta jij ervoor open om je te laten omscholen of ben jij op zoek naar een mooie baan in de procestechniek? Bekijk onze openstaande vacatures en solliciteer op een baan die bij jou past. Of neem contact met ons op, dan zorgen wij ervoor dat jij die toffe baan vindt waarvoor jij graag een extra steentje wilt bijdragen in deze arbeidsmarktkrapte.

Gerelateerd

Procesoperator thumbs up

Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

Lees verder

Hoe werf je zij-instromers in de procestechniek?

Zij-instromers spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het tekort aan technici in de procestechniek. Maar hoe kun je ze het beste werven? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kun je als werkgever hierop inspelen? In dit artikel delen we enkele strategieën en tips om succesvol zij-instromers aan te trekken.

Lees verder

Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

Lees verder

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

Lees verder

Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Lees verder

Via welke kanalen zoeken technici naar een baan?

Als werkgever in de procestechnieksector is het van essentieel belang om inzicht te hebben in de manieren waarop technici naar nieuwe carrièremogelijkheden zoeken. Dat verandert namelijk voortdurend. Terwijl sociale media vorig jaar domineerden, zijn dit jaar de websites van aantrekkelijke werkgevers in trek.

Lees verder
Technisch personeel

Technisch personeel vinden

De poule technici waaruit je kunt putten als je op zoek bent naar een productiemedewerker, procesoperator of een andere functie in de procestechniek is vrij leeg. Net als in andere branches is er meer vraag dan aanbod in goed personeel. Hoe slaag je er toch in om geschikt technisch personeel te vinden?

Lees verder

Technische informatica in de procestechniek

De procestechniek verandert. Niet alleen worden steeds meer processen volledig geautomatiseerd, ook wordt de procestechniek steeds meer data-driven. Technische informatica speelt een steeds grotere rol binnen de procestechniek.

Lees verder

Haal meer uit jouw technische vaardigheden

Ben je een ervaren klusser of bouwvakker met een passie voor techniek? Heb je ooit nagedacht over het zetten van de volgende stap in je carrière? Misschien is een baan als procesoperator wel de perfecte uitdaging voor jou!

Lees verder
maakindustrie kansen en ontwikkelingen

Kansen in de maakindustrie

Wat is het verschil tussen de maakindustrie en procesindustrie of procestechniek? En hoe kenmerkt de maakindustrie zich?

Lees verder
Op zoek naar oplossingen om jouw vacatures te vervullen?