Blog
Geplaatst op 10 sep 2022

Krapte arbeidsmarkt: waar zijn alle werkzoekenden gebleven?

Krapte arbeidsmarkt

Krapte arbeidsmarkt: Waar zijn alle werkzoekenden gebleven?

Waar je ook komt en wat je ook leest, het kan je niet ontgaan zijn dat men in bijna alle sectoren naarstig op zoek is naar personeel. Verschillende bedrijven hebben beperkte openingstijden, of zijn gesloten, vanwege te weinig personeel. Dat is wel eens anders geweest.

Waar zijn al die werkzoekenden gebleven?

Hoe nijpend is het tekort eigenlijk?

Volgens het CBS waren er in het tweede kwartaal van 2022, 143 openstaande vacatures voor 100 werkzoekenden. Dit betekent dat er op de 143 vacatures, voor 43 vacatures geen personeel te krijgen is.

Eind juni stonden er volgens het CBS maar liefst 467.000 vacatures open. Een recordstand, want nog nooit was het aantal openstaande vacatures zo hoog.

Maar hoe is deze situatie ontstaan?
Het is een samenspel van meerdere factoren. De belangrijkste factoren hebben we voor je opgesomd.

Krapte op de arbeidsmarkt door vergrijzing

Eén van de grootste oorzaken van de krapte op de arbeidsmarkt is de vergrijzing. We worden gemiddeld gezien steeds ouder en het aantal kinderen dat geboren wordt neemt af. Waar gezinnen rond het jaar 1900 gemiddeld vier kinderen kregen, ligt dat cijfer nu op gemiddeld 1,7 per gezin. Bovendien is de gemiddelde leeftijd waarop we kinderen krijgen fors gestegen.

Daarentegen is de babyboomgeneratie bijna allemaal met pensioen. Tussen 1945 en 1960 is er een enorme geboortegolf geweest. En die hele grote groep verdwijnt nu massaal uit de arbeidsmarkt en gaat met pensioen. Met als gevolg dat er minder werkenden beschikbaar zijn.

Niet alleen is de druk heel hoog geworden op de arbeidsmarkt door het uittreden van de babyboomers, ook gaat een berg aan ervaring verloren.

De coronacrisis veranderde de markt

Ook de coronacrisis heeft een duit in het zakje gedaan.

Verschuiving van de markt

Veel werknemers zijn noodgedwongen ontslagen en gaan werken op plekken waar op dat moment het hardst mensen nodig waren. Denk aan bezorgers, maar ook studenten die normaal een baantje in de horeca zouden hebben, die aan de slag zijn gegaan bij de GGD. En die functies betaalden ook nog eens veel beter dan die groep gewend was in de horeca.

Ook hebben veel werkzoekenden in die tijd gekozen zich om te laten scholen en dus een ander pad te bewandelen. Nu de coronacrisis achter ons ligt, gaan deze mensen niet meer terug naar hun oude baan. Daardoor zijn er veel sectoren die het zwaar hebben gehad in de coronacrisis, juist de sectoren waar het personeelstekort nu heel groot is.

Ziekteverzuim

Waar corona ook voor heeft gezorgd is een hoger ziekteverzuim. Onderzoek van het Radboud UMC laat zien dat één op de acht Nederlanders langdurig klachten houdt na een coronabesmetting. Er zijn nog steeds duizenden mensen langdurig ziek. Een deel van die groep is inmiddels meer dan twee jaar ziek en ontslagen. Deze uitstroom geeft lucht bij ondernemers om vervangend personeel aan te nemen. Maar doordat de groep werkzoekenden steeds dunner is geworden, blijkt dat lastig.

Overheidssteun

Tot slot heeft de overheidssteun er in de coronacrisis voor gezorgd dat veel bedrijven die failliet zouden gaan, toch overeind zijn gebleven. Werknemers die anders op zoek moesten gaan naar wat anders zijn blijven zitten. En zijn daardoor niet beschikbaar gekomen als werkzoekende.

De arbeidsmarkt wordt nog krapper door de populariteit van parttime werken

Nederland blinkt uit in het percentage parttimers. Vooral als je kijkt naar de landen om ons heen is het verschil heel groot. Ook de verhouding tussen deeltijdwerkers en voltijdwerkers verandert snel. Bijna 50% van alle werkenden in Nederland is parttimer en werkt minder dan 35 uur per week. Parttime werken is enorm populair. Met name vrouwen werken parttime: 73% van de vrouwen werkt parttime, tegen 23% van de mannen. Nog steeds is de norm dat de vrouw de spil is van het huishouden en het grootste deel van de zorg voor de kinderen op zich neemt.
Doordat steeds meer mensen parttime gaan werken, neemt het aantal beschikbare arbeidsuren van de werkende bevolking steeds verder af.

Wat kun je als werkgever doen?

De nood voor het vinden van personeel is hoog. Nu je een beeld hebt van waar de werkzoekenden zijn gebleven, kun je ook die groepen aanspreken.

  • Verleid parttimers binnen het bedrijf om meer te gaan werken en trek nieuwe parttimers aan, door bijvoorbeeld flexibiliteit te bieden, functies te creëren waarbij medewerkers alleen tijdens schooltijden werken of bijvoorbeeld de rekening van de kinderopvang te betalen.
  • Zorg voor goede arbeidsvoorwaarden, zoals een goed salaris. Maar denk ook aan goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals opleidingsmogelijkheden en pensioenopbouw. Zo verleid je ook de ‘coronaswitchers’ om weer terug te komen.
  • Verleid de babyboomers om nog wat langer te blijven plakken. Of werf juist in deze groep. Denk aan aangepaste werktijden, maar ook het aanbieden van een coachingsfunctie waarbij de babyboomer deels werkt en deels zijn kennis overdraagt aan de jongere generatie is een optie.

Ben jij een werkgever in de procestechniek? Dan helpen wij je graag met werven of met creatieve oplossingen om vacatures te vervullen.

Wat zijn de gevolgen van de krapte op de arbeidsmarkt voor jou als werknemer of werkzoekende?

Voor jou als werknemer is de krapte dubbel. Enerzijds ligt er door het tekort een hoge druk op de werkenden. Bedrijven proberen natuurlijk zoveel mogelijk door te blijven draaien, waardoor de werkdruk alsmaar oploopt. En de effecten daarvan merken we allemaal: er zijn heel wat stakingen in het nieuws van werknemers die een lagere werkdruk en meer salaris willen.

Anderzijds biedt de situatie ook kansen om te veranderen van baan, meer te verdienen of een baan te vinden die beter aansluit bij jouw wensen. Als jij een hele leuke baan vindt die voldoet aan jouw wensen en goed betaalt, zou jij er dan voor open staan iets meer te gaan werken?

Banen in de procestechniek

In de procestechniek is er een groot aanbod aan mooie vacatures. Sta jij ervoor open om je te laten omscholen of ben jij op zoek naar een mooie baan in de procestechniek? Bekijk onze openstaande vacatures en solliciteer op een baan die bij jou past. Of neem contact met ons op, dan zorgen wij ervoor dat jij die toffe baan vindt waarvoor jij graag een extra steentje wilt bijdragen in deze arbeidsmarktkrapte.

Gerelateerd

De voordelen van een recruitmentbureau

Langdurig openstaande vacatures en het niet kunnen vinden van de juiste mensen, dat is een groot probleem bij veel bedrijven. Een mogelijkheid om toch de juiste mensen te werven is het inzetten van een recruitmentbureau.

Lees verder

Over de procesindustrie

De procesindustrie, ook wel procestechniek of maakindustrie genoemd, wat is dat nou eigenlijk? En wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de procesindustrie? Lees verder, we leggen de procesindustrie in een notendop voor je uit.

Lees verder

De voordelen van diversiteit op de werkvloer

Als werkgever in de procestechniek ben je voortdurend op zoek naar manieren om je bedrijf te verbeteren en te laten groeien. Een gebied waar je mogelijk nog niet volledig op hebt gefocust, is diversiteit op de werkvloer. Uit onderzoek is gebleken dat het bevorderen van diversiteit niet alleen ethisch verantwoord is, maar ook tal van voordelen met zich meebrengt voor jouw organisatie.

Lees verder

Wat moet je als procesoperator weten van NEN?

Als operator of procesoperator werk je in een omgeving waar veiligheid en kwaliteit van groot belang zijn. Om ervoor te zorgen dat jouw werkzaamheden voldoen aan de geldende normen en richtlijnen, is het belangrijk om bekend te zijn met de NEN-normen. In dit artikel zullen we daarom ingaan op wat NEN-normen zijn en welke NEN-normen relevant zijn voor operators en procesoperators.

Lees verder

Salarischeck operator

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in techniek en productieprocessen, biedt de functie van operator een aantrekkelijke optie. Doe de salarischeck operator en kom erachter of dit voor een geschikte functie kan zijn. In dit artikel zullen we de salarisvooruitzichten van operators onder de loep nemen en ontdekken waarom het een van de best betaalde MBO-banen is.

Lees verder

Belangrijkste uitdagingen in de procestechniek

Hoewel het werken in de procestechniek lucratief kan zijn, brengt het ook uitdagingen met zich mee voor werknemers. In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste uitdagingen voor werknemers in de procestechniek bespreken en enkele tips geven om deze te overwinnen.

Lees verder

Bijdragen aan verduurzaming in de procesindustrie

De industrie wordt gezien als een van de grootste vervuilers. Wil je bijdragen aan verduurzaming, dan liggen er veel kansen voor jou in de procesindustrie. Heb je daarnaast affiniteit met techniek, en wil je graag je steentje bijdragen? Dan doe je er goed aan in de procesindustrie te gaan werken.

Lees verder

Carrièrekeuzestress: als je niet weet wat je wilt worden!

Als je niet weet wat je wilt worden, ben je niet de enige. Veel mensen worstelen met deze vraag, of ze nu net van school komen, een carrièreswitch overwegen of op zoek zijn naar meer voldoening in hun huidige baan. Het kan frustrerend zijn, maar er zijn stappen die je kunt nemen om een beter inzicht te krijgen in je interesses en vaardigheden en een pad te vinden dat bij je past.

Lees verder

Piek openstaande vacatures Procesindustrie lijkt voorbij

Het personeelstekort neemt toe, door vergrijzing zijn er minder werkenden en parttime werken is de trend… Klopt dit wel? We doken de cijfers in. Die geven een verrassend ander beeld.

Lees verder

Carrièreswitch naar de Procestechniek: hoe maak je dit een succes?

Als je geïnteresseerd bent in de procestechniek, maar momenteel een andere carrière hebt, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om de overgang naar deze branche te maken. Wij hebben wat tips voor je verzameld om je te helpen bij het maken van een succesvolle carrièreswitch naar de procestechniek.

Lees verder
Op zoek naar oplossingen om jouw vacatures te vervullen?