Blog
Geplaatst op 28 apr 2022

Vacatureteksten schrijven die vrouwen aanspreken

In de procestechniek werken veel mannen. Meer diversiteit op de werkvloer geeft een hele andere dynamiek. Bovendien is er een nijpend tekort aan goede arbeidskrachten. Er zijn meerdere redenen waarom je graag wilt dat vrouwen zich sneller aangetrokken voelen tot een vacature en solliciteren. De vacaturetekst is een eerste stap naar meer vrouwen op de werkvloer. Maar hoe pak je dat aan?

Vrouwen indirect aanspreken in jouw vacaturetekst

Je mag in de vacaturetekst niet benoemen dat je op zoek bent naar een man of vrouw. Wil je je toch richten op vrouwen, dan kun je dit doen door het benadrukken van zaken die vrouwen belangrijk vinden in het werk én door je taalgebruik aan te passen.

1. Benadruk in de vacature wat vrouwen belangrijk vinden: het sociale aspect

Mannen en vrouwen vinden andere dingen belangrijk in hun werk. Zo hechten vrouwen meer waarde aan gezelligheid en sociale contacten. Denk aan bedrijfsuitjes, een gezamenlijke lunch en een goede werksfeer. Ze hebben meer oog voor het team en sociale relaties. Vrouwen vinden de bedrijfscultuur belangrijk.

Om vrouwen meer aan te spreken in vacatureteksten is het dus raadzaam veel informatie te geven over hoe het team samenwerkt, hoe de sfeer is binnen het team en welke extra activiteiten het bedrijf organiseert.

Je kunt nog een stap verder gaan. Vrouwen hebben meer oog voor samenwerken en de persoon met wie ze werken. Je zou in de vacature zelfs directe collega’s kunnen benoemen.

Bijvoorbeeld:

“Jeroen wordt jouw teamleider. Jeroen vindt communicatie heel belangrijk. Zijn motto is “liever een woord teveel dan te weinig”. Daarnaast houdt Jeroen van darten. Tijdens de gezamenlijke lunch staat hij als eerste met de pijltjes in zijn handen. Op de juiste momenten ontspanning pakken hecht hij veel waarde aan. “

Het voordeel hiervan is dat je niet alleen vrouwen meer aanspreekt, maar ook dat je de functie heel concreet maakt. Jouw vacaturetekst wordt zo niet zoals al die andere teksten, maar geeft echt een beeld van hoe het werken binnen het bedrijf is. En dat vergroot de kans dat vrouwen (én mannen) solliciteren.

2. Benadruk in de vacature wat vrouwen belangrijk vinden: balans tussen werk en privé

Hoewel de jongere generatie het veel vanzelfsprekender vindt dat mannen en vrouwen taken gelijk verdelen, komt in de praktijk nog steeds veel zorg voornamelijk op het bordje van de vrouw terecht. Kinderen, mantelzorg, huishouden, allemaal balletjes die met name de vrouw in de lucht houdt.

Vrouwen vinden daarom flexibiliteit belangrijker in een baan dan mannen. Ook willen vrouwen vaker parttime werken dan mannen.

Nu is het in een functie met ploegendiensten niet makkelijk om heel flexibel te zijn. Maar in de vacatureteksten kun je wel benadrukken hoe de ploegen gecombineerd kunnen worden met privéomstandigheden. Of misschien is het wel mogelijk een FTE op te splitsen, zodat parttime werken toch mogelijk is.

Heeft jouw organisatie oog voor privéomstandigheden van medewerkers, dan is het zeker goed om dat te benoemen. Benoem vooral de praktijkvoorbeelden, zodat het niet overkomt als een loze belofte.

3. Benadruk in de vacature wat vrouwen belangrijk vinden: aan eisen voldoen

Vrouwen solliciteren minder snel op een functie als zij het idee hebben niet aan alle eisen te voldoen. Terwijl mannen het eerder gewoon proberen. Vrouwen cijferen zichzelf ook sneller weg, terwijl mannen eerder geneigd zijn om op te scheppen. Vrouwen zoeken meer houvast in een vacaturetekst, voordat zij besluiten te gaan solliciteren. Ze stellen vaker de vraag: “ben ik wel geschikt voor deze functie?”.

Hoe je dit kunt gebruiken in de teksten is door niet teveel functie-eisen te benoemen. Is een functie-eis niet noodzakelijk? Laat hem dan weg. Of verwoord de functie-eis op een vrouwelijke manier.

Vrouwelijk taalgebruik in vacatureteksten

Niet alleen werkinhoudelijk vinden vrouwen andere dingen belangrijk dan mannen. Ook op het gebied van taal vinden vrouwen ‘zachte’ kenmerken aantrekkelijker dan ‘harde kenmerken’.

Zo zijn er woorden die mannen eerder aanspreken dan vrouwen en omgekeerd. Wil je vrouwen meer aanspreken in jouw vacatureteksten, dan kun je de woorden die meer mannelijk zijn anders verwoorden.

Woorden die mannen meer aanspreken zijn bijvoorbeeld:

 • Leidinggevend
 • Stressbestendig
 • Teamplayer
 • Resultaatgericht
 • Gedreven
 • Besluitvaardig
 • Commercieel
 • Assertief
 • Analytisch
 • Onafhankelijk
 • Delegeren

Woorden die vrouwen meer aanspreken zijn bijvoorbeeld:

 • Sociaal
 • Loyaal
 • Samenwerken
 • Betrokken
 • Communicatief
 • Zorgvuldig
 • Creatief
 • Samen
 • Klantvriendelijk
 • Attent
 • Enthousiast

Heb je te maken met veel mannelijke functie-eisen? Probeer deze dan zachter te verwoorden.
Enkele voorbeelden:

 • Leidinggevend > Je spreekt jouw collega’s aan als dat nodig is en stuurt ze in de juiste richting
 • Stressbestendig > Wordt het druk, kun jij het overzicht houden en prioriteiten stellen
 • Teamplayer > Je vindt het heerlijk om samen te werken met jouw collega’s
 • Resultaatgericht > Je wilt graag dat jouw werk goede resultaten opleveren
 • Gedreven > Krijg jij een opdracht, dan bijt je je hier graag in vast
 • Besluitvaardig > Je durft de knoop door te hakken als dat moet
 • Commercieel > Jij stelt de klant voorop en speelt in op de wensen en behoeften van de klant
 • Assertief > Je communiceert en handelt snel als je afwijkingen signaleert
 • Analytisch > Je denkt probleemoplossend en kunt hoofd- en bijzaken van elkaar onderscheiden
 • Onafhankelijk > Jij kunt prima zelfstandig werken
 • Delegeren > Taken die niet bij jouw functie horen leg je neer bij de juiste persoon

Vrouwen en mannen aanspreken in de vacaturetekst

Vacatureteksten voor mannen kun je het beste kort en bondig houden. ‘Harde’ woorden kunnen daarin prima. En voor mannelijke vacatureteksten kun je beter niet teveel bijvoeglijke naamwoorden gebruiken, terwijl je daar voor in vrouwelijke vacatureteksten best mee mag strooien.

Mannen zijn in de meerderheid in de procestechniek. Het vrouwelijker verwoorden van teksten kan meer vrouwelijke sollicitaties opleveren. Maar schrik je daar mannen dan niet mee af en verklein je daarmee dus niet de kans dat mensen solliciteren?

Wees gerust, uit onderzoek (Sia Partners, 2020) is gebleken dat mannen niet afhaken door vrouwelijke vacatureteksten. Ruim twee derde van de vacatureteksten blijkt nu mannelijk georiënteerd geschreven te zijn. Dus waarom zou je jouw vacatureteksten niet een meer vrouwelijke touch meegeven?!

Werven in de procestechniek

Op zoek naar vrouwelijke (of mannelijke) medewerkers? Wij helpen je graag de juiste kandidaat te vinden. Lees meer over wat wij voor jou kunnen betekenen.

Gerelateerd

Daniël kreeg een leer-groeitraject aangeboden bij Teva

Op zoek naar een andere baan, kwam Daniël bij Procestechniek.nl. Hij kwam in aanraking met Procestechniek toen hij reageerde op de vacaturebank van Procestechniek. Die functie bleek het niet te zijn voor Daniël. Wel kwam hij via Procestechniek aan een andere hele toffe functie.

Lees verder

Krapte arbeidsmarkt: waar zijn alle werkzoekenden gebleven?

Waar je ook komt en wat je ook leest, het kan je niet ontgaan zijn dat men in bijna alle sectoren naarstig op zoek is naar personeel. Verschillende bedrijven hebben beperkte openingstijden, of zijn zelfs gesloten, vanwege te weinig personeel.
Dat is wel eens anders geweest. Waar zijn al die werkzoekenden gebleven?

Lees verder

10 tips om goed te slapen na een nachtdienst

Herken je dat? Je hebt net een super goede nachtdienst achter de rug en nu is het tijd om naar bed te gaan. De zon schijnt al lekker en eigenlijk ben je nog niet moe. Hoe ga je ervoor zorgen dat je toch in een slaapmodus komt en heerlijk slaapt? Wij geven je 10 tips om na jouw nachtdienst goed te kunnen slapen, om zo weer vol energie te beginnen aan jouw nieuwe dag.

Lees verder
Productiewerk aan de lopende band

Is productiewerk iets voor jou?

Wat weet jij eigenlijk over productiewerk? Welke werkzaamheden voert een productiemedewerker uit en hoe ziet een werkdag als productiemedewerker eruit? Daarover kom je hieronder alles te weten.

Lees verder

Vacatureteksten schrijven die vrouwen aanspreken

In de procestechniek werken veel mannen. Meer diversiteit op de werkvloer geeft een hele andere dynamiek. Bovendien is er een nijpend tekort aan goede arbeidskrachten. Er zijn meerdere redenen waarom je graag wil dat vrouwen zich sneller aangetrokken voelen tot een vacature en solliciteren. De vacaturetekst is een eerste stap naar meer vrouwen op de werkvloer. Maar hoe pak je dat aan?

Lees verder

procesoperator blijft best betaalde mbo baan

Het onderzoek van de Keuzegids 2022 bevestigt het opnieuw. Techniek, transport en zorg. Die studierichtingen leveren je het meeste op als je naar een middelbare beroepsopleiding (mbo) gaat. Koks, kappers en nagelstylistes trekken salarisgewijs aan het kortste eind.

Lees verder
te kort aan productiemedewerkers

Een groot tekort aan productiemedewerkers en operators, wat nu?

De arbeidsmarkt is lastig momenteel. Er is een schreeuwend tekort aan productiemedewerkers, operators en andere technici in de procestechniek,
De continuïteit van processen loopt gevaar. Hoe kan de productie doordraaien zonder de juiste mensen. HR heeft een zware taak gaten te vullen.
Wat kun jij doen om toch de gaten zo veel mogelijk te vullen?

Lees verder
tips voor nachtdiensten

17 nachtdienst tips om je nachtdiensten fris en fruitig door te komen

Nachtdiensten… sommige zweren erbij, anderen slaan ze liever over. Werken in de nachten is niet anders dan werken overdag, maar onze biologische klok maakt het dat we nachtdiensten wel heel anders kunnen ervaren. Hoe zorg je ervoor dat je goed uitgerust aan je nachtdienst begint en het allerbeste uit je werknacht haalt? We delen tips!

Lees verder
salaris-procestechniek

Op zoek naar een van de best betaalde banen op mbo-niveau? Word procesoperator!

4 op de 10 mensen met een mbo niveau 4 diploma op zak stroomt door naar een hbo-opleiding. Vaak is het idee dat je met een hbo-diploma meer kan verdienen. Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn! Met een mbo-opleiding kun je een heel goed salaris verdienen. Helemaal als procesoperator of procestechnicus!

Lees verder
leren en werken in de procestechniek

De voordelen en nadelen van de verschillende ploegendiensten

De procestechniek heeft te maken met een tekort aan beschikbare technici. Wat kun je als werkgever of HR-manager doen om het proces niet spaak te laten lopen?

Lees verder
Vrouwen werven in de procestechniek?