BBL-opleiding Procesoperator

Wil jij procesoperator worden en overweeg je een BBL-opleiding te volgen?
Als beginnend procesoperator kom je in een gespreid bedje terecht als je kiest voor Procestechniek.nl. Procestechniek.nl biedt jou namelijk alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan als procesoperator:

 • Een leuke baan waarin je direct aan de slag kunt
 • Direct een leuk salaris
 • Een gratis BBL-opleiding of andere opleidingsvariant
 • Een eigen coach die jou begeleidt in dit traject

Kies je voor leren en werken met Procestechniek.nl, dan kun je meestal direct aan de slag.

operators bedienen machine

BBL-opleiding procesoperator

Je kiest voor een BBL-opleiding procesoperator, waarschijnlijk omdat je snel aan het werk wilt. Je wilt direct profiteren van een goed salaris. Misschien ben je bewust op zoek naar een BBL-opleiding, omdat je je niet thuis voelt tussen de tieners die de BOL-variant volgen. Maar het kan ook goed zijn dat jij naar een BBL-opleiding zoekt, omdat een voltijd studie kosten- of tijdtechnisch niet uitkomt.

Wat jouw motivatie ook is voor een BBL-opleiding tot Procesoperator, Procestechniek heeft voor jou de juiste oplossing: een baan met een volwaardig salaris én de opleiding die jij nodig hebt om direct aan de slag te kunnen.

BBL-opleiding of training-on-the-job met losse cursussen

Je wilt snel aan de slag als procesoperator. Het volgen van een BBL-opleiding is een van de opties om daar te komen. Maar er zijn er meer.

De opleidingsopties:
• BBL-opleiding
• Opleiding door middel van lossen cursussen en training-on-the-job
• Vapro

BBL opleiding procesoperator

Wat de BBL-opleiding Procesoperator inhoudt

Een BBL-opleiding staat voor ‘BeroepsBegeleidende Leerweg’. Kies je voor een BBL-opleiding dan volg je een mbo-opleiding bij een door de overheid erkende opleider. Dit betekent dat je een mbo-opleiding volgt, waarbij je ook als BBL’er moet voldoen aan de wettelijke eisen die door de overheid gesteld zijn aan het mbo. Dat houdt in dat je verplichte vakken moet volgen en daar examen in moet doen: Nederlands, Rekenen en Loopbaan&Burgerschap. Dit rekt ook de duur van jouw opleiding. Afhankelijk van jouw opleidingskeuze voor Procesoperator A, B of C, duurt jouw opleiding 2 tot 4 jaar.

De voor- en nadelen van een BBL-opleiding op een rij

Voordelen:

 • een erkend mbo-diploma
 • je volgt de vaste structuur van de onderwijsinstelling
 • recht op stufi of gebruik van het levenlanglerenkrediet
 • je hebt begeleiding vanuit de onderwijsinstelling

Nadelen:

 • weinig flexibiliteit: Je volgt een vast programma en gaat een vaste dag naar school
 • je volgt verplichte vakken die je niet direct nodig hebt in je werkt
 • het duurt jaren

Alternatief op BBL-opleiding procesoperator: Cursussen en training on-the-job

Het volgen van een mbo-opleiding, zoals de bbl-variant, wordt vaak als de standaard gezien. Maar er is ook een alternatief. Er is een groot tekort aan procesoperators. Ben jij geïnteresseerd in een baan als procesoperator en gemotiveerd om te leren? Dan hebben werkgevers jou liever vandaag nog in dienst, dan pas over enkele jaren als jij een BBL-opleiding hebt afgerond.
Daarom is de combinatie training-on-the-job, met het volgen van enkele vakgerichte cursussen zo in trek. Je wordt dan heel gericht klaargestoomd voor jouw functie. Je gaat aan het werk en wordt begeleid door een collega. Daarnaast volg je de cursussen die je nodig hebt. Je hebt dan niet de ballast die een officiële BBL-opleiding met zich meebrengt. Je leert zo veel sneller dát wat je ook echt moet weten. Niet alleen fijn voor jou, want je hebt veel minder verplichtingen voor jouw opleiding, maar ook fijn voor een werkgever. Je kunt snel aan de slag!
Kies je voor deze variant, dan volg je vaak een basiscursus operator, een cursus meet- en regeltechniek, wellicht een cursus elektrotechniek en eventueel een of enkele cursussen gericht op veiligheid, zoals VCA of NEN 3140.

De voor- en nadelen van losse cursussen op een rij

Voordelen:

 • Efficiëntie: je leert dat wat je moet weten
 • Een lagere studiebelasting
 • Je bent veel sneller klaar en inzetbaar voor een werkgever
 • Je volgt de cursussen wanneer het jou uitkomt, je kan het zelf plannen
 • Werkgevers zijn eerder bereid de cursussen te financieren

Nadelen:

 • Cursussen zijn niet standaard gesubsidieerd door de overheid, wat losse cursussen in verhouding duurder maakt
 • Je krijgt geen officieel mbo-diploma

Alternatief op BBL-opleiding procesoperator: Vapro

Een ander alternatief op een BBL-opleiding tot Procesoperator is een VAPRO-opleiding. Vapro biedt vakopleidingen binnen de procestechniek. Vapro-opleidingen zijn bekende vakopleidingen binnen de procesindustrie en worden door veel bedrijven erkend. Dat betekent dat als je een Vapro-opleiding hebt afgerond, bedrijven weten dat jij vakbekwaam bent om de functie uit te oefenen.

Volg je een Vapro-opleiding, dan is dat overeenkomstig met een bbl-opleiding: je werkt binnen een bedrijf en wordt begeleid door een praktijkbegeleider van het bedrijf.

Een VAPRO-opleiding bestaat uit verschillende modules. Een module duurt ongeveer 2 maanden. Jij kunt zelf het tempo bepalen.
Heb je alle modules afgerond? Dan kun je de Meesterproef doen: de eindtoets. Behaal je deze toets, dan ontvang jij je Vapro-diploma.

Hoelang de opleiding duurt, is afhankelijk van jouw eigen studietempo en het niveau dat je kiest. Vapro kent de niveaus Basisoperator, Vapro A, Vapro B, Vapro C. Deze opleidingen duren 1-2 jaar, met een studiebelasting van zo’n 10 uur per week.
Daarnaast bestaat er ook nog een Vapro D. Dit is beroepsopleiding op hbo-niveau die zo’n 4 jaar duurt.

De voor- en nadelen van een VAPRO-opleiding op een rij

Voordelen:

 • Vapro is een bekende naam in de procestechniek
 • Een Vapro opleiding is heel specifiek gericht op het werken in de procestechniek (geen Nederlands, rekenen en loopbaan&burgerschap zoals bij een BBL-opleiding)
 • Je bepaalt zelf het tempo

Nadelen:

 • een Vapro-diploma is geen officieel mbo-diploma
 • een Vapro-opleiding duurt minimaal een jaar met een studiebelasting van 10 uur per week, je bent wel even zoet.

Leren en werken in de procestechniek

Wil je aan de slag in de procestechniek, heb jij een technische achtergrond, maar mis je de juiste papieren? Bij Procestechniek.nl zijn we altijd op zoek naar talent met ambitie in de procesindustrie. We helpen jou graag aan een toffe baan waarin jij je helemaal kunt ontwikkelen. We kijken graag met jou wat de mogelijkheden zijn. Zien we voldoende potentie, of weten we werkgevers in jouw regio die op zoek zijn naar junioren, dan gaan we graag voor jou aan de slag.

Wie weet volg jij dadelijk bij een leuke werkgever een BBL-opleiding of VAPRO-opleiding tot Procesoperator, of word jij klaargestoomd met training-on-the-job.

Hoe werkt het?

 1. Meld je aan
 2. Gesprek
 3. Match met werkgever
 4. Opleidingsplan
 5. Aan de slag

Zet de stap

 Meld je aan bij Procestechniek. We nemen daarna contact met je op.
Zien wij mogelijkheden, dan helpen we jou graag aan een passende juniorfunctie of leer- en werkbaan!

Bedrijven waar je kunt komen te werken

8 openstaande vacatures

Prothya Biosolutions

Bij Prothya Biosolutions worden geneesmiddelen gemaakt uit bloedplasma. In bloedplasma zitten eiwitten, die via een modern biotechnologisch proces uit het plasma gehaald worden en bewerkt worden tot medicijnen.

Lees verder
7 openstaande vacatures

BYK Netherlands B.V.

De producten en diensten van BYK Netherlands B.V., onderdeel van ALTANA, zijn erop gericht om de klanten speciale oplossingen te bieden en hen een concurrentievoordeel te geven.

Lees verder
Starbucks
7 openstaande vacatures

Starbucks

Starbucks is 's werelds grootste internationale keten van koffiehuizen, afkomstig uit de Verenigde Staten.

Lees verder
4 openstaande vacatures

Argent energy

Bij Argent maken ze van afgewerkte olie een koolstofarme brandstof die aanzienlijk bijdraagt tot de vermindering van de CO2-uitstoot van transport.

Lees verder
Europastry logo
4 openstaande vacatures

Europastry

De lekkerste bakkerijproducten komen van Europastry. In het moderne productiecentrum in Oldenzaal, wordt een breed scala aan deegwaren geproduceerd, zoals muffins, donuts, croissants en broodjes.

Lees verder
3 openstaande vacatures

Cargill BV

Cargill creëert een netwerk binnen het globale voedingssysteem om de wereld te helpen ontwikkelen en groeien. Het bedrijf koppelt landbouwers aan markten, klanten aan duurzame voedingsoplossingen.

Lees verder
3 openstaande vacatures

Eternit

Eternit is een vooraanstaand bedrijf in de procestechniek dat gespecialiseerd is in de productie van hoogwaardige bouwmaterialen. Met decennia aan ervaring en technologische expertise is Eternit uitgegroeid tot een betrouwbare partner voor diverse klanten in de bouwsector.

Lees verder
3 openstaande vacatures

Pré Pain

Pré Pain, de toonaangevende producent van hoogwaardige bakkerijproducten gevestigd in Oldenzaal. Pré Pain streeft naar perfectie in elk aspect van hun werk en zet zich in voor kwaliteit, innovatie en klanttevredenheid.

Lees verder
werken bij KLK Kolb Specialities B.V. - logo
2 openstaande vacatures

KLK Kolb Specialties B.V.

Toen je vanmorgen een douche nam en een schoon shirt aantrok, was je misschien in contact gekomen met een product van KLK Kolb. De producten die KLK Kolb produceert, zijn oppervlakteactieve stoffen, stoffen die worden gebruikt om wasmiddelen en shampoos te maken, maar die ook via een stuk papier of medicijnen hun weg naar u kunnen vinden.

Lees verder
Werken bij Patheon - logo
2 openstaande vacatures

Patheon

Patheon Softgels, onderdeel van Thermo Fisher Scientific, produceert en ontwikkelt wereldwijd geneesmiddelen voor de farmaceutische en biofarmaceutische industrie.

Lees verder
2 openstaande vacatures

PeelPioneers

PeelPioneers, een baanbrekend bedrijf dat zich inzet om citrusresten te redden en om te zetten in waardevolle ingrediënten, waardoor ze een extra ronde in de voedselketen krijgen.

Lees verder
United Soft Drinks logo
2 openstaande vacatures

United Soft Drinks

United Soft Drinks is een onafhankelijke producent van frisdranken, siropen, sportdranken en mineraalwater. De producten die geproduceerd worden door United Soft Drinks zijn bijvoorbeeld hun eigen bekende merken AA Drink, Bar-le-Duc, Raak en London.

Lees verder

Werken bij een van deze bedrijven?

Krijg die gave baan die bij jou past!

Meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen?

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op of bel ons direct!

Om je goed van dienst te kunnen zijn, adviseren we wel je eerst aan te melden.

  Stuur een bericht

  Optioneel

  Liever direct contact?

  Wij staan voor je klaar!