Blog
Geplaatst op 12 okt 2023

Waarom kiezen voor een baan in de procestechniek?

In de procestechniek worden producten gefabriceerd. Van voedingsmiddelen tot kleding en medicijnen. Alles wat in hoge aantallen wordt gemaakt, komt uit de procestechniek. De procestechniek omvat dus het ‘proces’ om van grondstoffen of halffabricaten eindproducten te maken. Daarom wordt de procestechniek ook wel de maakindustrie genoemd.

Operators

Het maken van deze producten gebeurt grotendeels met machines. De mensen die de machines aansturen zijn de operators. Operators bedienen dus de machines in de fabriek. Vaak is een operator verantwoordelijk voor één of enkele machines.

Operators hebben daarbij de taak om ervoor te zorgen dat ‘hun deel’ van het productieproces goed verloopt. Als operator controleer je de voortgang en kwaliteit van het productieproces. Zijn er afwijkingen? Dan grijp je in.

Werken als operator in de procestechniek

Als operator stuur jij machines aan in een productieproces. De meeste operators hebben een mbo-opleiding afgerond tot Operator A of Operator B. Maar ook zonder een mbo-diploma als operator op zak, kun je aan de slag in de procestechniek. Zolang je maar de juiste motivatie hebt en enige affiniteit hebt met techniek.

Redenen om te kiezen voor een baan als operator

  • Baankansen

De procestechniek staat centraal in onze samenleving. Het is een van de meest stabiele sectoren, omdat het nodig is voor productie. Dus als je in de procestechniek werkt, heb je een hoge baanzekerheid.

Daarnaast is er op dit moment een tekort aan operators. Dat maakt het makkelijk om in te stromen in de procestechniek.

  • Goed salaris en ploegentoeslag

Als operator werk je vaak op onregelmatige werktijden. De productie blijft niet beperkt tot standaard 8 tot 5 kantoortijden. Maar daar krijg je ook voor betaald. Hoe meer ploegendiensten je draait, hoe hoger de ploegentoeslag is. Die komt bovenop het basissalaris. En dit basissalaris is in de procestechniek al vrij hoog. Banen in de procestechniek behoren tot de best betaalde banen op mbo-niveau.

  • Doorgroeimogelijkheden

In de techniek valt veel te leren. Als operator heb je veel ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden. In de meeste bedrijven zijn operators nodig die minder technische kennis hebben en operators met meer technische kennis. Als operator valt er altijd wat te leren. Ook omdat marktontwikkelingen niet stilstaan. Processen worden steeds verder geautomatiseerd en datagestuurd. Op dit gebied zijn er altijd kansen.

  • Werken bij de mooiste bedrijven

De procestechniek is heel breed. Er zijn altijd mogelijkheden bij grote bedrijven. Altijd al bij een bedrijf als Remia of Teva bijvoorbeeld willen werken? Als operator maak je makkelijk je entree bij dit soort mooie bedrijven.

  • Baanzekerheid

In onze huidige consumptiemaatschappij is procestechniek een onmisbare schakel. Zonder procestechniek blijven de winkels leeg. Daarom is de procestechniek minder onderhevig aan economische schommelingen. Een nieuwe recessie? Daar hoef jij je als operator niet snel druk om te maken. De kans dat jij overbodig wordt is heel klein.

Lijkt het jou wat om te werken in de procestechniek?

Overweeg jij om aan de slag te gaan in de procestechniek of zoek je een andere baan in deze sector? Dan vind je de baan die het beste bij jou past en die voldoet aan jouw wensen het makkelijkst via een bureau dat gespecialiseerd is in deze sector. De mensen van Procestechniek.nl begeleiden jou graag naar jouw ideale procestechniek-baan!

Gerelateerd

Sollicitatievragen voor operators

25 sollicitatievragen voor operators

Nog even en dan heb je een sollicitatiegesprek. Welke inhoudelijke vragen kun je als operator verwachten? Bekijk de 25 inhoudelijke sollicitatievragen voor operators die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Lees verder

Technici zijn baanplakkers. Hoe week je ze los?

Technici zijn hele trouwe werknemers. Een kwart van de technici werkt meer dan 20 jaar bij dezelfde werkgever. Hoe week je talent dan toch los?

Lees verder

Parttime operator vacatures: meer sollicitaties door flexibiliteit

48% van de werkenden werkt parttime. Nederland is parttimeland #1 in Europa. Maar in de procestechniek werkt slechts 6% parttime. Daar ligt een kans bij het vinden van nieuwe medewerkers. Lees er meer over.

Lees verder
Procesoperator thumbs up

Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

Lees verder

Hoe werf je zij-instromers in de procestechniek?

Zij-instromers spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het tekort aan technici in de procestechniek. Maar hoe kun je ze het beste werven? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kun je als werkgever hierop inspelen? In dit artikel delen we enkele strategieën en tips om succesvol zij-instromers aan te trekken.

Lees verder

Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

Lees verder

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

Lees verder

Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Lees verder

Via welke kanalen zoeken technici naar een baan?

Als werkgever in de procestechnieksector is het van essentieel belang om inzicht te hebben in de manieren waarop technici naar nieuwe carrièremogelijkheden zoeken. Dat verandert namelijk voortdurend. Terwijl sociale media vorig jaar domineerden, zijn dit jaar de websites van aantrekkelijke werkgevers in trek.

Lees verder
Technisch personeel

Technisch personeel vinden

De poule technici waaruit je kunt putten als je op zoek bent naar een productiemedewerker, procesoperator of een andere functie in de procestechniek is vrij leeg. Net als in andere branches is er meer vraag dan aanbod in goed personeel. Hoe slaag je er toch in om geschikt technisch personeel te vinden?

Lees verder
Kies jij voor een baan in de procestechniek?