Hét platform voor vacatures in de procestechniek!

Bekijk onze vacatures

Wil jij werken in de procestechniek?
/_images_upload/_tn_0fe4c88f3abf8b9f.jpg
Hét platform voor vacatures in de procestechniek!

Bekijk onze vacatures

Snel zoeken

Productiemedewerker

Ben je op zoek naar een (andere) baan als productiemedewerker? Of overweeg je als productiemedewerker aan de slag te gaan? Procestechniek.nl heeft altijd vacatures waardoor je direct als productiemedewerker aan de slag kunt. Lees alles over het werken als productiemedewerker en solliciteer direct op een van de openstaande vacatures.

Wat doet een productiemedewerker

De betekenis van productiemedewerker is letterlijk ‘het werken aan de productie’. Soms wordt een productiemedewerker ook wel fabrieksmedewerker genoemd. Het is dus iemand die helpt bij het maken van producten, vaak in een fabriek of grote hal. Als productiemedewerker heb je een specialistische taak in het productieproces. Jij bent verantwoordelijk voor een specifiek onderdeel van het productieproces.

Voorbeelden van taken van een productiemedewerker

Wat het eindproduct is waar aan gewerkt wordt bepaalt welke taken je hebt. Dit kan heel gevarieerd zijn. Van het bewerken van grondstoffen, het monteren van onderdelen tot het verzendklaar maken van het eindproduct.

Functieomschrijving productiemedewerker

Per bedrijf is de inhoud van wat je als productiemedewerker doet verschillend. Je kunt drukker zijn, nieter, lijmer, verwarmer, zager, sorteerder, noem maar op. Meestal werk je met machines. Een voorbeeld van veel voorkomende werkzaamheden:

  • Assemblage
  • Montage
  • Inpakken
  • Kwaliteitscontroles

In veel functies valt het zorgen voor benodigde materialen of machines ook tot het takenpakket van de productiemedewerker. Het schoonhouden van de werkplek, het zorgen voor voldoende materialen en het verhelpen van storingen zijn voorbeelden van werkzaamheden die er meestal ook bij horen als je als productiemedewerker werkt.

Veel gevraagd: productiemedewerker inpakken

Wat je als productiemedewerker gaat doen is heel verschillend per bedrijf. Maar in veel bedrijven zullen de gefabriceerde eindproducten ingepakt moeten worden en klaargemaakt moeten worden voor verzending.
Het voordeel van werken als productiemedewerker inpakken is dat hiervoor vaak geen specifieke opleiding of ervaring vereist is. En vaak hoef je als productiemedewerker inpakken niet zo lang te staan. Dat maakt deze functie ook zo aantrekkelijk voor mensen die graag als productiemedewerker aan de slag willen, maar die fysiek moeite hebben met lang staan.

Wat maakt het werken als productiemedewerker of fabrieksmedewerker zo leuk?

Het je kunnen focussen is wat de productiemedewerkers die een baan via procestechniek.nl hebben gevonden aangeven als belangrijke motivator. Je kunt helemaal opgaan in je werk, zonder steeds gestoord te worden.

Ook het samenwerken met collega’s vinden productiemedewerkers erg leuk. Veel productiemedewerkers werken met meerdere collega’s aan hetzelfde onderdeel van het proces. Dat maakt het heel gezellig. Maar ook productiemedewerkers die niet direct met collega’s samenwerken ervaren een sterk teamgevoel. Jouw werk sluit vaak weer aan op het werk van een ander en samenwerken is dus heel belangrijk.

Tot slot is het leren kennen van het hele productieproces ook wat veel productiemedewerkers aangeven leuk vinden. Vaak wordt er gewisseld op de werkvloer. Op maandag werk je bijvoorbeeld aan fijne montage, op dinsdag aan de grote machine, op woensdag aan de assemblage, donderdag doe je kwaliteitscontrole en vrijdag help je inpakken.

Welke eigenschappen heb je nodig als productiemedewerker?

De belangrijkste eigenschappen van een productiemedewerker:

Aanpakkersmentaliteit

Als productiemedewerker moet je van aanpakken weten. Jij bent een belangrijk onderdeel van het productieproces en jouw inzet bepaalt mede hoe de productie verloopt.

Oog voor veiligheid

De omgeving waarin je werkt is meestal een fabriek waarbij veiligheid voorop staat. Veiligheid neem je serieus, het gaat niet alleen om jouw eigen veiligheid maar ook die van je collega’s.

Concentratievermogen en focus

Tijdens je werk kun je vaak focussen op 1 of een kleine set aan taken. Daarbij is concentratie nodig om de werkzaamheden goed uit te voeren.

Doorgroeimogelijkheden als productiemedewerker

Werk je als productiemedewerker ben je onderdeel van het productieproces. Andere functies waar je in terecht kunt komen zijn heftruckchauffeur, machine operator, proces operator, programmeur, monteur, logistiek planner, verkoper… Eigenlijk alle functies waar je vanuit het bedrijf mee te maken krijgt. Doordat je als productiemedewerker het hele proces van a-tot-z leert kennen kun je deze kennis goed gebruiken in een andere functie binnen het bedrijf.

Vereiste ervaring als productiemedewerker

De meeste vacatures vragen geen specifieke vooropleiding om productiemedewerker te worden. Soms wordt een rijbewijs (heftruck bijvoorbeeld), een vca-diploma of technische basiskennis gevraagd.

Wat verdient een productiemedewerker?

Omdat er geen hoge opleiding nodig is om het werk te kunnen uitvoeren is het salaris ook niet heel hoog. Bij veel bedrijven wordt een uurloon gehanteerd tussen de € 11,- en € 16,- bruto. Ondanks dat dit geen hoog uurloon is, kan het salaris van een productiemedewerker toch leuk oplopen door toeslagen. Bijvoorbeeld toeslagen die je krijgt als je onregelmatige werktijden hebt of ook werkt in de weekenden. 

Bij welk soort bedrijven kun je als productiemedewerker aan de slag?

Als productiemedewerker kun je eigenlijk overal aan de slag waar iets gemaakt wordt. In alle branches. Je kunt werken met metaal, hout, voedsel, beton, medicijnen, kaas. In de tuinbouw, industrie, farmacie, noem maar op.
Buiten de randstad bevindt ongeveer 1/5e van de bedrijven zich in de maakindustrie. Omdat zoveel bedrijven productiemedewerkers nodig hebben kun je altijd wel ergens bij jou in de buurt aan de slag. In de regio Rotterdam is veel vraag naar productiemedewerkers, maar ook in steden zoals ApeldoornLeeuwarden en Deventer.

Wil je een impressie krijgen bij welk bedrijf je zou kunnen werken als productiemedewerker? Bekijk dan de werkgevers van procestechniek.nl.

Staat er niet direct een vacature open die voor jou de wow-factor heeft? Meld je aan als werkzoekende en wij helpen jou aan die droombaan!

Solliciteer direct op een productiemedewerker vacature

Wil jij ook werken als productiemedewerker bij een leuk bedrijf bij jou in de buurt?

 

    Check de openstaande vacatures